Σχόλια

Δημοσιεύθηκε στις : [ 12-06-2008 ]

Α.Π.: Οικ. ΠΡ 499/10.12/12.6.2008 Περί συντάξεως & μεταγραφής συμβολαίων για ακίνητα στις υπό κτηματογράφηση 107 περιοχές από 17-6-08

(Περί συντάξεως & μεταγραφής συμβολαίων για ακίνητα στις υπό κτηματογράφηση 107 περιοχές από 17-6-08 )

Κατηγορία: Κτηματολόγιο

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.                  
 Αθήνα, 12.06.2008
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            
Α.Π.: Οικ. ΠΡ 499/10.12
                                   
PD: 0821425
Προς
ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Σχετ.: το υπ' αρ. πρωτ. Α.Π. Οικ. ΠΡ 476/10.12/ΡD:0819982/6.6.2008 έγγραφο μας.

Αξιότιμες κυρίες / αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια του προαναφερομένου εγγράφου μας με το οποίο σας ενημερώσαμε για τα προβλεπόμενα στον νόμο 2308/1995 για το διάστημα από την έναρξη της προθεσμίας συλλογής των δηλώσεων και μέχρι την προθεσμία του άρθρου 5 παρ. 1 στις υπό κτηματογράφηση περιοχές, και επειδή παρατηρήθηκε αδικαιολόγητη εντελώς ανησυχία σε μέρος του νομικού κόσμου, σας γνωρίζουμε συμπληρωματικά τα ακόλουθα:

1. Κατά το διάστημα αυτό οι συμβολαιογράφοι συντάσσουν τα συμβόλαια τους όπως και πριν, χωρίς να επισυνάπτουν σ' αυτά οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή βεβαίωση υποβολής δήλωσης και χωρίς να υποχρεούνται να ελέγξουν την έκδοση ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Οφείλουν μόνο να υπενθυμίζουν στους συμβαλλομένους την υποχρέωση που έχουν για υποβολή της σχετικής δήλωσης κτηματογράφησης.

2. Τα συμβόλαια αυτά μεταγράφονται κανονικά όπως και πριν, χωρίς οι υποθηκοφύλακες να ελέγχουν αν τηρήθηκε ή όχι από τον μεταβιβάζοντα η υποχρέωση της δηλώσεως του δικαιώματος του στο κτηματολόγιο, πολύ δε περισσότερο αν επισυνάφθηκε οποιοδήποτε σχετικό πιστοποιητικό στο υπό μεταγραφή συμβόλαιο. Τούτο συνάγεται αβίαστα από τις εξής σκέψεις:

α) Η "οποιαδήποτε", κατά τη διατύπωση του άρθρου 2 § 8 του ν. 2308/1995, ακυρότητα της δικαιοπραξίας που καταρτίζεται χωρίς προηγουμένως να έχει υποβληθεί δήλωση από τον μεταβιβάζοντα, αίρεται με την εκ των υστέρων υποβολή δήλωσης από τον αποκτώντα. Προϋπόθεση όμως για να ιαθεί η ακυρότητα και να παράξει τις έννομες συνέπειες της η δικαιοπραξία είναι να έχει μεταγραφεί το συμβόλαιο.

β) Η κατά τα ανωτέρω θεραπεύσιμη και άρα σχετική ακυρότητα της δικαιοπραξίας που καταρτίζεται χωρίς προηγούμενη τήρηση της υποχρέωσης για υποβολή δηλώσεως, δεν ελέγχεται από τον υποθηκοφύλακα, όπως παγίως δέχεται η νομολογία για το εύρος του ελέγχου που διενεργεί ο υποθηκοφύλακας.

γ) Τέλος, ο νομοθέτης του ν. 2308/1995, όπου έκρινε ότι πρέπει να επιβάλλει υποχρέωση επισύναψης στα συμβόλαια πιστοποιητικού του κτηματολογίου και να αξιώσει από τους υποθηκοφύλακες να ελέγχουν την υποχρέωση αυτή, το έκανε ρητά (έτσι λ.χ. στο άρθρο 5 του ν. 2308/1995). Κατά συνέπεια, ενσυνειδήτως και σκοπίμως δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο άρθρο 2 § 8 και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για νομοθετική αβλεψία.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους κατά το διάστημα που θα μεσολαβήσει από την 17η Ιουνίου 2008 και μέχρι την έναρξη της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν. 2308/1995 οι Υποθηκοφύλακες θα μεταγράφουν τις προς μεταγραφή πράξεις κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τις μετέγραφαν και μέχρι σήμερα, χωρίς να ελέγχουν επιπλέον αν έχει υποβληθεί δήλωση για το μεταβιβαζόμενο δικαίωμα ή όχι.

                                Ο Πρόεδρος του Ο.Κ,Χ.Ε. & της, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
                                                Χρήστος Γούλας

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

• Πρόεδροι όλων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγοων της Χώρας

• Πρόεδροι όλων Tων Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας

• Υποθηκοφύλακες:

- ΑΘΗΝΩΝ
- ΑΙΓΑΛΕΩ
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
- ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
- ΑΧΑΡΝΩΝ
- ΒΟΛΟΥ
- ΒΟΥΛΑΣ
- ΒΥΡΩΝΑ
- ΓΛΥΦΑΔΑΣ
- ΔΡΑΜΑΣ
- ΕΔΕΣΣΗΣ
- ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
- ΖΑΚΥΝΘΟΥ
- ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
- ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
- ΚΕΡΑΤΕΑΣ
- ΚΗΦΙΣΙΑΣ
- ΚΙΛΚΙΣ
- ΚΟΖΑΝΗΣ
- ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α'
- ΚΡΩΠΙΑΣ
- ΛΑΜΙΑΣ
- ΛΑΡΙΣΗΣ
- ΛΑΥΡΙΟΥ
- ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
- ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
- ΝΑΥΠΛΙΟΥ
- ΝΕΑΠΟΛΗΣ
- ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
- ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
- ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
- ΝΕΩΝ ΛΙΟΣΙΩΝ
- ΞΑΝΘΗΣ
- ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
- ΠΑΠΑΓΟΥ
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ
- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
- ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
- ΠΡΕΒΕΖΑΣ
- ΠΥΡΓΟΥ
- ΣΑΜΟΥ
- ΣΠΑΡΤΗΣ
- ΣΠΑΤΩΝ
- ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ Α ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΛΕΥΡΑΣ
- ΦΛΩΡΙΝΑΣ
- ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
- ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ενωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων

Πρόεδροι όλων των Συλλόγων Δικαστικών Επιμελητών της Χώρας

Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών

Κτηματολογικοί Δικαστές της Χώρας

Διευθύνσεις Πολεοδομίας:

Νομαρχίας Αθηνών
Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής
Νομαρχίας Δυτ. Αττικής
Νομαρχίας Πειραιώς
Νομαρχίας Αργολίδος
Νομαρχίας Αρκαδίας
Νομαρχίας Βοιωτίας
Νομαρχίας Δράμας
Νομαρχίας Εβρου
Νομαρχίας Ζακύνθου
Νομαρχίας Ηλείας
Νομαρχίας Θεσπρωτίας
Νομαρχίας Θεσσαλονίκης
Νομαρχίας Καρδίτσας
Νομαρχίας Κιλκίς
Νομαρχίας Κοζάνης
Νομαρχίας Κορινθίας
Νομαρχίας Λακωνίας
Νομαρχίας Λάρισας
Νομαρχίας Μαγνησίας
Νομαρχίας Ξάνθης
Νομαρχίας Πέλλης
Νομαρχίας Πιερίας
Νομαρχίας Πρεβέζης
Νομαρχίας Σάμου
Νομαρχίας Φθιώτιδος
Νομαρχίας Φλώρινας
Νομαρχίας Χαλκιδικής
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο