Σχόλια

Δημοσιεύθηκε στις : [ 09-02-2007 ]

Αρ. Πρ. 30269/09.02.07 Εγκύκλιος για την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων από την Βουλγαρία και την Ρουμανία

(Εγκύκλιος για την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων από την Βουλγαρία και την Ρουμανία )

Κατηγορία: Εργατικά - Απασχόληση

Αθήνα  9 – 2 - 2007
Αριθ. Πρωτ.  30269 οικ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ   
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
 
Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40                 
Ταχ. Κώδικας: 10182
FAX: 210 5242942
E mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 210 5295173 - 210 5295147
 
ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος  για την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων από την Βουλγαρία και την Ρουμανία
 
Όπως είναι γνωστό από 1/1/2007 ισχύουν οι Συμφωνίες Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των δυο νέων κρατών, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι υπήκοοι των δυο αυτών κρατών θεωρούνται κοινοτικοί υπήκοοι σε όλους τους άλλους τομείς εκτός από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για την οποία η χώρα μας έχει διατηρήσει μεταβατικές διατάξεις για δύο, καταρχήν, έτη.  
 
Α.- Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μας για εργασία, μετά την ανωτέρω ημερομηνία θα υπάγονται στις διατάξεις του Ν.3386/05. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τις άδειες διαμονής όπως αυτές περιγράφονται στο εδάφιο Α (¶δεια διαμονής για εργασία) της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Ν. 3386 / 2005. Από αυτήν εξαιρείται η άδεια διαμονής που αφορά την προσωρινή μετακίνηση για παροχή υπηρεσίας (Α4), καθώς οι υπήκοοι των δύο νέων κρατών – μελών που θα εισέρχονται στην χώρα μας προσωρινά για την παροχή υπηρεσίας θα θεωρούνται κοινοτικοί υπήκοοι.
 
Με την παρούσα ρυθμίζονται τα θέματα της ένταξης στο καθεστώς κοινοτικού υπηκόου των Βουλγάρων και Ρουμάνων υπηκόων που διαμένουν και απασχολούνται στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:
 
Β.- Οι κάτοχοι αδειών διαμονής για εργασία και για ανεξάρτητες υπηρεσίες ή έργο σε ισχύ ή οι κάτοχοι βεβαίωσης τύπου Α κατά την ημερομηνία προσχώρησης, από τις οποίες αποδεικνύεται, τουλάχιστον, 12μηνη διαμονή με σκοπό την εργασία στη χώρα μας, θα προσέρχονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και με την προσκόμιση της άδειας διαμονής τους ή της βεβαίωσης τύπου Α ή και των δύο συγχρόνως, θα τους χορηγείται άδεια διαμονής κοινοτικού υπηκόου. Σας επισημαίνουμε ότι εντάσσονται στο καθεστώς του κοινοτικού υπηκόου και οι υπήκοοι από τις δύο χώρες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει μετά την 1 / 1 / 2007 και δεν έχουν ανανεωθεί λόγω μη έγκαιρης έκδοσης της παρούσης εγκυκλίου, θα προσέρχονται κανονικά στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για την υποβολή αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής κοινοτικού υπηκόου.          
 
Γ.- Όσοι μετέχουν νόμιμα στην αγορά εργασίας της χώρας μας για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών δεν θα εντάσσονται στο καθεστώς του κοινοτικού υπηκόου ως προς την απασχόληση. Η ένταξή τους στο εν λόγω καθεστώς θα πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση 12μηνης διαμονής για εργασία ή για ανεξάρτητες υπηρεσίες ή έργο και θα αποδεικνύεται ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που προβλέπεται στην περίπτωση Β.
 
Δ.- Οι σύζυγοι των Βουλγάρων ή Ρουμάνων εργαζομένων, ανεξαρτήτως  ιθαγένειας, καθώς και τα, κάτω των 21 ετών, τέκνα τους που διαμένουν νόμιμα μαζί τους κατά την ημερομηνία προσχώρησης, έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, εφόσον ο συντηρών αποκτήσει, σύμφωνα με τα ανωτέρω, την ιδιότητα του κοινοτικού υπηκόου όσον αφορά την απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι:  
i) Εφόσον αυτοί είναι υπήκοοι τρίτων χωρών εκτός της Ε.Ε. θα υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 61 έως 64 του Ν. 3386 / 2005,  
ii) Εάν είναι Βούλγαροι ή Ρουμάνοι υπήκοοι θα εργάζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την εξαρτημένη απασχόληση των υπηκόων της Ε.Ε. προσκομίζοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες, πλην των άλλων δικαιολογητικών, και την άδεια παραμονής κοινοτικού υπηκόου του συζύγου τους.  
Οι υπήκοοι των δύο αυτών χωρών που είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 61 του Ν. 3386 / 2005, αποκτούν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας προσκομίζοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες, πλην των άλλων δικαιολογητικών, και την άδεια διαμονής τους από την οποία προκύπτει ότι είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη .  
 
Ε.- Οι σύζυγοι των Βουλγάρων ή Ρουμάνων εργαζόμενων, ανεξαρτήτως  ιθαγένειας, τα, κάτω των 21 ετών, τέκνα τους και τα εξαρτώμενα πρόσωπα, που εισέρχονται στην χώρα μας και διαμένουν νομίμως με αυτούς, μετά την ημερομηνία προσχώρησης, έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας όταν συμπληρώσουν δεκαοκτάμηνη διαμονή στην χώρα ή από το τρίτο έτος από την ημερομηνία προσχώρησης εάν η ημερομηνία αυτή είναι προγενέστερη.
 
ΣΤ.- Η πρόσβαση των Βουλγάρων υπηκόων στην εποχιακή εργασία κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα εξακολουθήσει να διέπεται από τις διατάξεις της Διμερούς Συμφωνίας (Ν.2407/1996) και του άρθρου 16 του Ν.3386/05

Ζ.- Οι υπήκοοι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που, κατά την ημερομηνία προσχώρησης, κατέχουν άδειες διαμονής, οι οποίες περιγράφονται στο σημείο Γ (Αδειες διαμονής για ειδικούς λόγους) και στο σημείο Δ ( Αδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους) της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 3386 / 2005, δεν θα θεωρούνται ως κοινοτικοί υπήκοοι όσον αφορά την άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας της χώρας. Οι συγκεκριμένες άδειες εκδίδονται, κυρίως, για άλλους σκοπούς (π.χ. ανθρωπιστικοί λόγοι, σπουδές, δημόσιο συμφέρον) και όχι με βασικό στόχο να δώσουν στον υπήκοο της τρίτης χώρας άμεση πρόσβαση σε εξαρτημένη απασχόληση και, ως εκ τούτου, με βάση αυτές, δεν αποδεικνύεται δωδεκάμηνη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας της χώρας μας.
 
  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
                                                                     
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
                              
   
 
 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο