Σχόλια

Δημοσιεύθηκε στις : [ 21-06-2006 ]

Y.O. Αρ..Πρ 103/21.06.06 Περιποίηση νυχιών χεριών και ποδιών - Υποχρέωση τήρησης βιβλίου πελατών

(Περιποίηση νυχιών χεριών και ποδιών - Υποχρέωση τήρησης βιβλίου πελατών )

Κατηγορία: Κ.Β.Σ.Προσωπική απάντηση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Π.Ε.Φ.Ε.)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Αθήνα, 21 Ιουνίου 2006
Αρ.Πρωτ.: 103

ΘΕΜΑ: «Περιποίηση νυχιών χεριών και ποδιών - Υποχρέωση τήρησης βιβλίου πελατών».

Απαντώντας στο 3/11.4.2006 έγγραφό σας, αναφορικά με την ύπαρξη υποχρέωσης τήρησης ή μη πρόσθετου βιβλίου πελατών από επιτηδευματία που εκμεταλλεύεται κομμωτήριο, ο οποίος παράλληλα διατηρεί σ� αυτό και τμήμα περιποίησης νυχιών χεριών και ποδιών, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992) ορίζεται μεταξύ άλλων ότι ο εκμεταλλευτής κέντρου αισθητικής τηρεί βιβλίο πελατών, στο οποίο καταχωρεί για κάθε μία επίσκεψη το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το είδος της υπηρεσίας που του παρέχει, τη χρονολογία επίσκεψής του και όταν εκδοθεί η απόδειξη υπηρεσιών, τον αριθμό αυτής. Επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας καταχωρεί το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση του πελάτη, το συμφωνούμενο ποσό, τη χρονολογία έναρξης και διακοπής της παροχής υπηρεσίας.
2. Περαιτέρω με την 10.5.5. της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου 1118148/936/0015/ΠΟΛ.3/24.11.1992, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, διευκρινίστηκε μεταξύ άλλων ότι ως κέντρα αισθητικής θεωρούνται εκείνες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον καλλωπισμό και γενικά την περιποίηση του σώματος είτε με τη χρήση τεχνικών ή ιατρικών μέσων είτε όχι (πχ. Κέντρα αδυνατίσματος, μεταβολισμού καλλωπισμού, παροχής συμβούλων διαίτης, αδυνατίσματος και παρακολούθησης βάρους, κέντρα εμφύτευσης μαλλιών κ.λ.π.).
3. Με βάση τα προαναφερόμενα ο επιτηδευματίας του οποίου το αντικείμενο εργασιών είναι η περιποίηση νυχιών χεριών και ποδιών, επειδή η δραστηριότητα αυτή εμπίπτει στην έννοια της περιποίησης του σώματος, υποχρεούται στην τήρηση του πρόσθετου βιβλίου πελατών της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ.(Π.Δ.186/1992).
4. Συνεπώς ο επιτηδευματίας ο οποίος στο κομμωτήριο διαθέτει και τμήμα περιποίησης νυχιών χεριών και ποδιών έχει υποχρέωση να τηρεί το εν λόγω βιβλίο πελατών για τους πελάτες εκείνους στους οποίους παρέχει τέτοιες υπηρεσίες περιποίησης. Σημειώνεται ότι το βιβλίο αυτό δεν αφορά τους πελάτες στους οποίους παρέχει μόνο υπηρεσίες κομμωτηρίου.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΓΥΦΤΑΚΗΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο