Σχόλια

Δημοσιεύθηκε στις : [ 01-01-2003 ]

ΣτΕ 1266/2003 Η επιβολή πολλαπλού τέλους σε βάρος κληρονόμου του θεωρούμενου ως δράστη διαπραχθείσας τελωνειακής παράβασης χαρακτηριζόμενης ως λαθρεμπορία, δεν είναι νόμιμη, διότι ο κληρονόμος υπό την ιδιότητά του αυτή και μόνο δεν περιλαμβάνεται κατά νόμο μεταξύ των προσώπων σε βάρος των οποίων μπορεί να επιβληθεί το τέλος αυτό.

(Η επιβολή πολλαπλού τέλους σε βάρος κληρονόμου του θεωρούμενου ως δράστη διαπραχθείσας τελωνειακής παράβασης χαρακτηριζόμενης ως λαθρεμπορία, δεν είναι νόμιμη, διότι ο κληρονόμος υπό την ιδιότητά του αυτή και μόνο δεν περιλαμβάνεται κατά νόμο μεταξύ των προσώπων σε βάρος των οποίων μπορεί να επιβληθεί το τέλος αυτό. )

Κατηγορία: Τελωνεία - Ειδικ. φόροι

 <------> ............... 3. Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, με την προσβαλλόμενη απόφαση έγιναν δεκτά τα ακόλουθα: Ο σύζυγος της ήδη αναιρεσίβλητης Θ. Ζ., που πέθανε το έτος 1988, είχε στην ιδιοκτησία του ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μάρκας VW GOLF L με αριθμό πλαισίου 1753231344 CC 1272 8HP, αριθμό κινητήρα GT 28114 και έτος πρώτης κυκλοφορίας το έτος 1975. Κατά την επιθεώρηση που έγινε στο αυτοκίνητο αυτό την 9.10.1990 από την αρμόδια Διεύθυνση Συγκοινωνιών Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός πλαισίου του εργοστασίου κατασκευής που έφερε το αυτοκίνητο βρέθηκε "εντοιχισμένος", δηλαδή τεμάχιο λαμαρίνας με χαραγμένο τον αριθμό είχε συγκολληθεί στο αμάξωμα του αυτοκινήτου στο μέρος όπου χαράσσεται από το εργοστάσιο κατασκευής (δεξιό θόλο) και παράλληλα βρέθηκε ραμμένο στη μέση με εγκάρσια περιφερειακή τομή. Από την προανάκριση που έγινε, προέκυψε ότι ο Θ. Ζ., λόγω καταστροφής του εμπρόσθιου μέρους του αυτοκινήτου του σε τροχαίο ατύχημα κατά το έτος 1986, προέβη, με συνεργό άγνωστο φανοποιό στην περιοχή Ιωαννίνων, σε διασκευή του αυτοκινήτου με συρραφή μέρους ή μερών. Η τελωνειακή αρχή θεώρησε ότι το αυτοκίνητο που επιθεωρήθηκε ήταν διαφορετικό από αυτό που είχε στην ιδιοκτησία του ο αποβιώσας σύζυγος της αναιρεσίβλητης και ότι αυτό είχε τεθεί στην κυκλοφορία χωρίς να καταβληθούν οι προβλεπόμενοι από τις σχετικές διατάξεις δασμοί και φόροι. Ετσι, αφού χαρακτήρισε την τελωνειακή αυτή παράβαση ως λαθρεμπορία του άρθρου 100, παρ. 1 (εδάφιο β') και 2 (εδάφιο ι') του Τελωνειακού Κώδικα με υπαίτιο τον αποβιώσαντα, εξέδωσε σε βάρος της αναιρεσίβλητης πράξη με την οποία επέβαλε σε αυτή, ως κληρονόμο του συζύγου της, πολλαπλό τέλος ύψους 2.500.000 δρχ. Προσφυγή που ασκήθηκε από την αναιρεσίβλητη κατά της πράξης αυτής, έγινε δεκτή με την πρωτόδικη απόφαση και ακυρώθηκε η εν λόγω πράξη, έφεση δε του Δημοσίου κατά της απόφασης αυτής απορρίφθηκε, επικυρωθείσης της πρωτόδικης απόφασης με την ήδη αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, με την αιτιολογία ότι, υπό τα ανωτέρω δεδομένα, "εφόσον η τελωνειακή αρχή δεν αποδίδει στην εφεσίβλητη (ήδη αναιρεσίβλητη) κάποια σχέση ή ανάμιξη στην τέλεση της παράβασης που προαναφέρθηκε, η οποία χαρακτηρίστηκε ως λαθρεμπορία, υπαίτιος δε αυτής θεωρήθηκε ο σύζυγός της, η επιβολή σε βάρος αυτής πολλαπλού τέλους ύψους 2.500.000 δρχ., κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 89, παρ. 2 του Τελωνειακού Κώδικα, με την ιδιότητά της και μόνο της κληρονόμου του αποβιώσαντος συζύγου της δεν είναι νόμιμη". Η κρίση αυτή του Διοικητικού Εφετείου είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη και τα περί του αντιθέτου προβαλλόμενα με την κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθούν, όπως και η κρινόμενη αίτηση στο σύνολό της. ...............


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο