Δημοσιεύθηκε στις : [ 03-09-2018 ]

Αριθμ. πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1128710 ΕΞ 2018 Αποστολή Οδηγού δασμολογικής κατάταξης οχημάτων

(Αποστολή Οδηγού δασμολογικής κατάταξης οχημάτων)

Κατηγορία: Τελωνεία - Ειδικ. φόροι

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.:ΔΔΘΕΚΑ Α 1128710 ΕΞ 2018
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α: ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΛΟΓ. ΑΞΙΑΣ


Ταχ. Δ/νση:Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Ε.Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο:210-69.87.475
Fax:210-69.87.506
E-Mail:[email protected]
Url:www.aade.gr

Θέμα: «Αποστολή Οδηγού δασμολογικής κατάταξης οχημάτων»

Αποστέλλουμε συνημμένα, πληροφοριακό Οδηγό που επεξεργάστηκε η Υπηρεσία μας, με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων, αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων κατηγοριών οχημάτων στο Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.

Σκοπός του Οδηγού αυτού είναι να καλύψει τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, τόσο τελωνειακών υπαλλήλων όσο και οικονομικών φορέων και λοιπών συναλλασσόμενων με τις τελωνειακές αρχές, όσον αφορά τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων οχημάτων για τα οποία διατυπώνονται συχνά ερωτήματα και διαπιστώνονται δυσχέρειες ή σύγχυση κατά τον τελωνισμό τους.

Οι κατηγορίες οχημάτων που καλύπτει ο παρόν Οδηγός είναι ειδικότερα οι ακόλουθες:
- Οχήματα μεταφοράς προσώπων των δασμολογικών κλάσεων 8702 και 8703,
- Οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων της δασμολογικής κλάσης 8704,
- Οχήματα πολλαπλών χρήσεων των δασμολογικών κλάσεων 8703 και 8704,
- Οχήματα ειδικών χρήσεων της δασμολογικής κλάσης 8705.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι, ο παρόν Οδηγός έχει συνταχθεί αποκλειστικά για σκοπούς παροχής πληροφόρησης και διευκρινίσεων όσον αφορά τη δασμολογική κατάταξη των προαναφερόμενων κατηγοριών οχημάτων, και δεν καλύπτει θέματα εκτός του νομικού πλαισίου του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε., όπως είναι π.χ. οι διατάξεις του Ν. 2960/2001 περί επιβολής τέλους ταξινόμησης, ο χαρακτηρισμός και η ταξινόμηση οχημάτων βάσει διατάξεων του Υπουργείου Μεταφορών, η εθνική νομοθεσία περί διασκευών και μετασκευών οχημάτων, κλπ. Επίσης διευκρινίζεται ότι ο παρόν Οδηγός δεν αναφέρεται στη διάκριση οχημάτων ως «επαγγελματικών» και μη, καθώς τέτοια διάκριση δεν υφίσταται στο Κοινό Δασμολόγιο.

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή ότι ο παρόν Οδηγός έχει συνταχθεί μόνο για σκοπούς πληροφόρησης και διευκόλυνσης κατά τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων κατηγοριών οχημάτων, και δεν συνιστά νομικό κείμενο.

Όπως είναι γνωστό, η δασμολογική κατάταξη των οχημάτων, όπως και όλων άλλωστε των εμπορευμάτων, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. και τα συναφή με αυτό κείμενα της ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο κοινοποιούμενος Οδηγός έχει αναρτηθεί και μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε., www.aade.gr.Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Π.ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗO browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο