Δημοσιεύθηκε στις : [ 19-10-2017 ]

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1180 ΕΞ 19.6.2017 Πρακτορεία ταξιδίων

(Πρακτορεία ταξιδίων)

Κατηγορία: Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Αθήνα, 19.06.2017
Αριθμ. Πρωτ.: 1180 ΕΞ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)

ΣΛΟΤ 1180/2017

ΘΕΜΑ : Πρακτορεία ταξιδίων


ΕΡΩΤΗΜΑ

Νομικό πρόσωπο με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, πρακτορείο ταξιδιών, πουλάει αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ιδιώτες ή εταιρίες. Το πρακτορείο ταξιδιών δεν έχει δικά του εισιτήρια, αλλά τα προμηθεύεται από τις αντίστοιχες αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές εταιρίες ή συνήθως από ενδιάμεσα πρακτορεία.

Κατά την προμήθεια των εισιτηρίων ο προμηθευτής (αεροπορική εταιρεία ή ο ενδιάμεσος) εκδίδει στο όνομα του πρακτορείου μας ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ. Στην συνέχεια το πρακτορείο μας (Νομικό πρόσωπο) πουλάει το εισιτήριο σε πελάτες- ταξιδιώτες εκδίδοντας αντίστοιχη ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ.
Το πρακτορείο μας κερδίζει από την προμήθεια που εισπράττει από τον πελάτη για την προμήθεια του εισιτηρίου, ενημερώνοντας λογιστικά ένα λογαριασμό (73.00) "έσοδα από προμήθεια εισιτηρίων".

ΕΡΩΤΗΣΗ


1) Επειδή το πρακτορείο δεν έχει δικά του εισιτήρια αλλά τα προμηθεύεται από άλλους, όπως παραπάνω έχω περιγράψει, στην ουσία πουλάει εισιτήρια για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών;
2) Στην περίπτωση αυτή κατά την αγορά και πώληση των εισιτηρίων χρεώνω και πιστώνω έναν ενδιάμεσο λογαριασμό (35.00) και συνεπώς δεν ενημερώνω κανένα λογαριασμού εξόδου ή εσόδου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με βάση τα αναφερόμενα στο ερώτημα, το πρακτορείο λειτουργεί ως ενδιάμεσος και ως εκ τούτου, το έσοδο που πρέπει να εμφανίζεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του αφορά την προμήθεια που λαμβάνει για την πώληση των εισιτηρίων. Συνεπώς το κόστος αγοράς των εισιτηρίων και το αντίτιμο πώλησης αυτών δεν συνιστούν έξοδα και έσοδα του πρακτορείου. Η παρακολούθηση της διαδικασίας στο λογιστικό σύστημα, μπορεί να γίνεται με οποιονδήποτε αξιόπιστο και ελέγξιμο τρόπο κρίνεται από την οντότητα.

Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, για φορολογικής φύσεως θέματα αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

 

 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ

ΤΑ ΜΕΛΗ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο