Σχόλια

Δημοσιεύθηκε στις : [ 14-08-2001 ]

ΠΟΛ.1197/14.8.2001 Αναπροσαρμογή τιμών συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας γης εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών που δεν έχει ειδικούς όρους δόμησης.

(Αναπροσαρμογή τιμών συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας γης εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών που δεν έχει ειδικούς όρους δόμησης. )

Κατηγορία: Φορολογία Κεφαλαίου

Αθήνα, 14 Αυγούστου 2001
Αρ.Πρωτ.: 1077764/3342/00ΤΥ/Δ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜ. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΤΕΓΑΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ΄

ΠΟΛ.: 1197

ΘΕΜΑ: Αναπροσαρμογή τιμών συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας γης εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών που δεν έχει ειδικούς όρους δόμησης.

Σχετ.: Υπ' αρ.1072966/2914/00ΤΥ/Δ/25.7.2001, ΠΟΛ.1189.

Με το πιο πάνω σχετικό δρομολογήθηκε η διαδικασία του θέματος, ενόψει της συμπλήρωσης διετίας από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος και σας δίνεται η δυνατότητα, στα πλαίσια βελτίωσης τους συστήματος:

1. Στον ίδιο Δήμος ή Κοινότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα να ορίζετε περισσότερες οπό μία Ε.Β.Α.

2. Να ορίζετε Ε.Β.Α. σε οποιαδήποτε οδό, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό της (Δημοτική, Κοινοτική, Λεωφόρος, Αυτοκινητόδρομος, παρακαμπτήριος κλπ)

3. Επειδή έχουν υποβληθεί ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των πιο πάνω σας διευκρινίζουμε τα εξής:

Ι. Κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα καθοριζόταν μια μόνο Α.Β.Α.

Επειδή όμως παρατηρήθηκε μεγάλη, σε πολλές περιπτώσεις, απόκλιση των τιμών (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) στις υπόλοιπες περιοχές, που ίσχυε ενιαία Α.Β.Α., δίνεται τώρα η δυνατότητα να καθορίσετε περισσότερες Α.Β.Α. στον ίδιο Δήμο ή Κοινότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα.

Προϋπόθεση είναι οι περιοχές αυτές με τη διαφορετική Α.Β.Α. να προσδιορίζονται με σαφήνεια. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν απολύτως διακεκριμένα τα όρια που τις περιβάλλουν. Τέτοια όρια για την περιγραφή των περιοχών αυτών μπορεί μεταξύ άλλων να είναι:

i. δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές, ποτάμιας, ρέματα κλπ

ii. όρια που προκύπτουν από διατάγματα ή άλλες πράξεις με τις οποίες ορίζονται οι χρήσεις περιοχών π.χ. Βιομηχανικές Περιοχές, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), Υγροβιότοποι, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι πρώην Ζώνες των οικισμών (π.χ. 500μ από τον οικισμό) κλπ. ή αναφέρονται σε διοικητικές διαιρέσεις (π.χ. πρώην κοινότητες που ενώθηκαν σε ένα Δημοτικό Διαμέρισμα κλπ).

Ακόμη

ΙΙ Κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος οριζόταν Ε.Β.Α. για εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται στη ζώνη των 800μ. από τη θάλασσα, κατά μήκος της, η που έχουν πρόσωπο σε Εθνική ή Επαρχιακή οδό για την καλύτερη προσέγγιση των αξιών γης των περιοχών αυτών. Στο εξής μπορείτε να προσδιορίσετε Ε.Β.Α. και για οποιανδήποτε άλλη οδό (π.χ. Κοινοτική, Λεωφόρο, Αυτοκινητόδρομο, Παρακαμπτήριο κλπ).

Προϋπόθεση είναι ότι θα προσδιορίζεται με σαφήνεια η αρχή και το τέλος της (π.χ. οδός που συνδέει τον οικισμό Α με τον οικισμό Β από διασταύρωση με σιδηροδρομική γραμμή μέχρι εξοχικό κέντρο Γ).

Για τα ακίνητα που έχουν πρόσωπο στους δρόμους αυτούς θα υπολογίζεται και Οικοπεδική Αξία καθώς και Αξία Δυνατότητας Περαιτέρω Αξιοποίησης με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε Εθνική ή Επαρχιακή Οδό.

Συνημμένα σας στέλνουμε έντυπο - υπόδειγμα αποτύπωση των πορισμάτων επιτροπής.    

Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας  

Ο Διευθυντής

Δ.ΛΑΜΠΡΟΥ
 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Παπαδημητριου
Up
Close
Close
Κλείσιμο