Δημοσιεύθηκε στις : [ 08-02-2017 ]

Αριθ. πρωτ.: 9446 Καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ

(Καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ)

Κατηγορία: Επενδύσεις - αναπτυξιακά κίνητρα

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 9446

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Νίκης 5
Πλ. Συντάγματος
Ταχ. Κώδικας: 10180
Πληροφορίες: I. Ελευθεριάδου
Τηλέφωνο: 210 3332875

ΠΡΟΣ : -Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ

ΚΟΙΝ: - Βουλευτή:
κο Θανάση Θεοχαρόττουλο (διά της αρμόδιας Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων)

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 2431/9-1-2017

Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Θανάσης Θεοχαρόπουλος και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σας ενημερώνουμε ότι:

1. Η αξιοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ, που σε ότι αφορά την ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης), έχει ξεκινήσει με την ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από αυτό σημαντικού αριθμού ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων όπως αυτές αναφέρονται παρακάτω.

Βεβαίως η περαιτέρω αξιοποίηση του πακέτου είναι στους άμεσους στόχους μας βοηθώντας στην ενεργοποίηση για συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, σε δυνητικά επιλέξιμα έργα, εντείνοντας την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Στην προσπάθεια μας αυτή θεωρούμε ότι:

• Ο ρόλος των τραπεζών είναι εξόχως σημαντικός δεδομένου ότι, μέσω του πακέτου, δίνεται η δυνατότητα παροχής χαμηλότοκων επενδυτικών δανείων και έτσι οι τράπεζες μπορούν να ενεργοποιηθούν ως "ενδιάμεσοι" παροχής ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Η δημιουργία κλίματος βεβαιότητας και οικονομικής σταθερότητας που οικοδομούμε θα συντελέσει αποτελεσματικά ώστε οι μεγάλες εταιρείες να υποβάλλουν άμεσα αίτημα ένταξης τους στο πακέτο Γιουνκέρ, που -λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι απαιτήσεις των «θεσμών»- διστάζουν σε κάποιο βαθμό να καλύψουν την ιδιωτική συνδρομή που απαιτείται. 

2. Ήδη από τον Απρίλιο του 2016 ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γίρκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ενημέρωσε:

• Τα μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τις δυνατότητες του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ.

• Για τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας, έτσι ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής για έργα που έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του «πακέτου» Γιούνκερ.

• Τους εκπροσώπους Φορέων και Τραπεζών, σε ημερίδα στην οποία συμμετείχε, στους οποίους παρουσίασε το Επενδυτικό Σχέδιο.

• Τη νέα Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να προβάλουν τα έργα τους σε δυνητικούς επενδυτές, ένα είδος υπηρεσίας αντιστοίχισης έργων και πόρων.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα τα συναρμόδια Υπουργεία ενημερώνουν όλους τους αρμόδιους φορείς για κάθε δυνατότητα και κάθε στάδιο εξέλιξης του επενδυτικού «πακέτου», με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει αποστείλει τα περισσότερα έργα στη δικτυακή πύλη. Πρόκειται για 42 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ.

3. Σύμφωνα με τη λίστα που εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., εντάχθηκαν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε έξι τομείς.

Συγκεκριμένα:

Είκοσι ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,972 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στη λίστα. Πρόκειται για:

• τρεις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ,
• την επένδυση του ΑΔΜΗΕ για την υποθαλάσσια διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, τα δίκτυα της ΔΕΠΑ,
• τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, 190 έργα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών 120 διαφορετικών επενδυτών,
• καθώς και συγκεκριμένες μεγάλες ελληνικές και ξένες επενδύσεις σε ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο.

Για υποδομές και μεταφορές περιλαμβάνονται πέντε έργα συνολικού ύψους 1,445 δισ. ευρώ με φορέα εκτέλεσης το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων:

• Την κατασκευή υδατοδιαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με υδροπλάνα.
• Την κατασκευή διαπεριφερειακού τερματικού σταθμού λεωφορείων στον Ελαιώνα και την κατασκευή τερματικού σταθμού λεωφορείων στο Αιγάλεω.
• Τον εκσυγχρονισμό και τη σιδηροδρομική-οδική σύνδεση του Λιμένα του Λαυρίου.
• Την υποθαλάσσια σήραγγα σύνδεσης Σαλαμίνας-Αττικής.
• Την επέκταση του νότιου δακτυλίου της λεωφόρου Υμηττού και τη σύνδεσή της με τούνελ με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Στον τομέα του τουρισμού περιλαμβάνονται τρία έργα συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ, που αφορούν:

• Την προστασία, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ιαματικών Λουτρών Καϊάφα στο νομό Ηλείας.
• Την ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
• Τη μετατροπή του ΤΑΕ KWON DO σε συνεδριακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.

Για τον τομέα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίες εγκρίθηκαν πέντε έργα του υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών-Επικοινωνιών συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ.

Για την έρευνα ανάπτυξη και καινοτομία εγκρίθηκαν τέσσερα έργα προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ με φορείς εκτέλεσης ΑΕΙ και αρμόδια υπουργεία. 

Για τον τομέα των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων προβλέπονται πέντε επενδύσεις ύψους 349 εκατ. ευρώ των εταιριών ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, ΕΛΒΑΛ, Steelmet (όμιλος Βιοχάλκο), ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου) και ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ (παραγωγή χαρτοκιβωτίων).

4. Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αποτέλεσε την προϋπόθεση προκειμένου να διατεθούν στη χώρα τα 35 δισ. ευρώ που ονομάζονται «αναπτυξιακό πακέτο».
Το αναπτυξιακό πακέτο αποτελεί σημαντικό αντιστάθμισμα των υφεσιακών μέτρων και της λιτότητας που περιέχει το νέο 3ετές πρόγραμμα για τη χώρα μας.
Το καινούργιο που φέρνει το πακέτο είναι η δυνατότητα εμπροσθοβαρούς χρήσης μέρους των πόρων με μεγαλύτερη ευελιξία και μικρή ή καθόλου εθνική συμμετοχή.


Ο Υπουργός
Δημήτρης ΠαπαδημητρίουΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο