Δημοσιεύθηκε στις : [ 14-02-2017 ]

Αριθ. πρωτ.: 62/23.1.2017 Δραματική η μείωση του εορταστικού τζίρου την εξαετία της κρίσης

(Δραματική η μείωση του εορταστικού τζίρου την εξαετία της κρίσης)

Κατηγορία: Επενδύσεις - αναπτυξιακά κίνητρα

Αθήνα, 23-1-2017
Αρ. Πρωτ.: 62

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ και
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ταχ. Δ/νση: Πλ. Κάνιγγος
Τ.Κ.: 101 81
Τηλέφωνο: 210-3893400
Fax: 210-3803422

Σε απάντηση του από 24/11-01-2017 Υπηρεσιακού Σημειώματος, με το οποίο μας διαβιβάσατε την υπ. αριθ. πρωτ. 2387/05-01-2017 Ερώτηση της Βουλευτή Κατερίνας Μάρκου, σας γνωρίζουμε τα εξής;

Ο επίσημος, επιστημονικά αξιόπιστος και μεθοδολογικά διαφανής δείκτης που απεικονίζει την εξέλιξη των μεγεθών στο λιανικό εμπόριο υπολογίζεται και δημοσιεύεται οπό την ΕΛΣΤΑΤ δύο μήνες μετά τον μήνα στον οποίο αναφέρεται· Ως εκ τούτου τα επίσημα στοιχεία για την επίδοση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου κατά το Δεκέμβριο του 2016 θα είναι διαθέσιμα στο τέλος Φεβρουαρίου του 2017, οπότε και θα είναι δυνατός ο ασφαλής προσδιορισμός του εύρους της ποσοστιαίας μεταβολής του κύκλου εργασιών και του όγκου πωλήσεων των επιχειρήσεων

Ωστόσο, η εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, μέχρι και το μήνα Οκτώβριο, απεικονίζει ευκρινώς την στροφή της Ελληνικής οικονομίας σε θετικά πρόσημα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, Συγκεκριμένα για το μήνα Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο παρουσίασε άνοδο κατά 1,3% έναντι του Οκτωβρίου του 2015 και κατά 0,1% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2016.

Επίσης, η όποια ανάλυση και ερμηνεία των στοιχείων που θα αφορούν τον Δεκέμβριο 2016, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να αξιολογεί τις επιπτώσεις και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά και τις ενδεχόμενες διακυμάνσεις στο τζίρο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου για την εν λόγω χρονική περίοδο. Επιγραμματικά:

• Παρατηρείται σημαντική αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Μεταξύ των αλλαγών που έχουν επέλθει είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές πραγματοποιούν πλέον προγραμματισμένες και στοχευμένες αγορές μετά από έρευνα αγοράς, αξιοποιώντας κυρίως τις περιόδους εκπτώσεων και προσφορών, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχουν το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο στους καταναλωτές για ενίσχυση της ενημέρωσης των καταναλωτών και τη διευκόλυνση της εύρεσης προσφορών.

• Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά έλαβε μεγάλη έκταση στη χώρα μας n ημέρα προσφορών Black Friday, καθώς επίσης και διάφορες άλλες πρόωρες προωθητικές ενέργειες, όπου αναμένεται να προκάλεσαν μια μετατόπιση του τζίρου.

• Οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκίνησαν την 1 Νοεμβρίου και έληξαν στις 10 Νοεμβρίου 2016 ενώ την Κυριακή 6/11 τα καταστήματα ήταν ανοικτά με βάση τις αποφάσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Επίσης, οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν 09/01/2017 και αναμένεται να διαρκέσουν έως 28/02/2017.

• Κρίνεται επίσης σημαντικό, προτού αποδώσουμε ένα γεγονός σε ένα συγκεκριμένο αίτιο, να λάβουμε υπόψιν και να εξετάσουμε όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορεί να το επηρέασαν. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη διάρκεια των εορτών η χώρα βίωσε μιας πρωτοφανούς έκτασης και σφοδρότητας κακοκαιρία, όπου είναι αναμενόμενο να έχει επηρεάσει την καταναλωτική κίνηση στις αγορές.

Μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, κατά την οποία η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ, η οικονομία ανακάμπτει ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016 όπως μαρτυρούν τα εξής γεγονότα:

1. Το πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε ετησίως 1,8% προδικάζοντας το οριακά θετικό κλείσιμο του έτους κι ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της EE για το 2017 αναφέρουν άνοδο κατά 2.8%.

2. Ο όγκος των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 12.6% αντίστοιχα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δις για το 2017.

3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών επεκτάθηκαν 10.2% αποφέροντας ένα θετικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το 1948. Επίσης, το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό, ενώ κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις.

4. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 5,1% σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα, ενώ τον Δεκέμβριο σταμάτησε ο αποπληθωρισμός με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μένει σταθερός σε ετήσια βάση και να αυξάνει 1% έναντι του Νοεμβρίου.

5. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από € 703 εκατομμύρια το 2015 σε € 2303 εκατ. το 2016 σημειώνοντας ετήσια αύξηση 228%.

6. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 232.000 άτομα από το Ιο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% οε 22,6%.

7. Η ανταγωνιστικότητα του κόστους της εργασίας βελτιώθηκε κατά 24% έναντι 37 χωρών την περίοδο 2009-2015. 

8. Ακόμη, στο 11μηνο 2016 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημειώνει άνοδο 2,3% ετησίως έναντι μόλις 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

9. Τέλος, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η επιτυχής α να κεφαλαίο ποίηση των τραπεζών και η αναβάθμιση των ελληνικών συστημικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's συνέβαλαν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος -η οποία τεκμαίρεται από την αύξηση των ρέπος στις Ελληνικές τράπεζες κατά τους τελευταίους μήνες- στις 94,6 μονάδες τον Δεκέμβριο 2016 από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο (ΙΟΒΕ).

Όλα αυτά τα στοιχεία πιστοποιούν ότι η έξοδος από την ύφεση δε συνιστά πλέον πρόβλεψη, αλλά γεγονός που διαψεύδει την καταστροφολογία.

Η κυβέρνηση σταδιακά βελτιώνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζει πολιτικές που επιδρούν θετικά στην στρατηγική της για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του εκσυγχρονισμού παρωχημένων διατάξεων και της άρσης κανονιστικών εμποδίων.

Μια από τις πρωτοβουλίες που το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει υλοποιήσει αφορά τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καταστεί εφικτή η σύσταση μιας επιχείρησης σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα και με το μικρότερο δυνατό κόστος και διοικητικό βάρος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν καταργηθεί ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά τη σύσταση, το κόστος εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο, και τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών και υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών. Επίσης, εισάγεται η καινοτομία της e-ΥΜΣ, δηλ. τη δυνατότητα που θα δίνεται πλέον σε κάθε υποψήφιο επιχειρηματία να συστήσει την εταιρεία του με ηλεκτρονικό τρόπο, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σε μια Δημόσια Υπηρεσία. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται επίσης η «δωρεάν» σύσταση εξ αποστάσεως για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εν λόγω υπηρεσίας. Επίσης στη συνέχεια η νέα υπηρεσία τιμολογείται στο 30% του σημερινού κόστους σύστασης μέσω των Υπηρεσιών Μίας Στάσης. Για παράδειγμα, το κόστος σύστασης μιας IKE έως 5 εταίρων που συστήνεται σήμερα κοστίζει 80 ευρώ. Με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία θα κοστίζει μόλις 24 ευρώ.

Σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς σχεδιάζεται και υλοποιείται στρατηγική προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και καινοτομία των εμπορικών επιχειρήσεων. Η συνεργασία αυτή ήδη αρχίζει να παράγει απτά αποτελέσματα σε σχέση με:

• Την εκπόνηση προδιαγραφών για την υλοποίηση μελέτης ώστε να προκύψει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, με αναφορά στις αρμοδιότητες που ασκεί και το αναπτυξιακό πρότυπο που προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

• Την άμεση ολοκλήρωση του Κώδικα Δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

• Το σχεδιασμό συνεκτικών και εξειδικευμένων δράσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. 

Επίσης το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την μείωση των διοικητικών βαρών στις επιχειρήσεις:

-Σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου, ως μέσο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας

-Ολοκληρώνεται μια σημαντική προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης του Επιμελητηριακού θεσμού, ώστε να αναδειχθούν σε βασικούς πυλώνες αναπτυξιακού σχεδιασμού, να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στα μέλη τους και αντιμετωπίσουν προβλήματα που συσσωρεύονταν επί πολλά έτη (υποστελέχωση, οργανωτικές δυσκολίες κτλ).

-Εφαρμόζεται ο σχεδιασμός για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι οποίες θα επιτρέψουν σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος που συνδέεται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

-Τέθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για την οικονομία του διαμοιρασμού, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου που συνδέεται με αυτή την καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα.


Ο ΓΕΝΤΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο