Δημοσιεύθηκε στις : [ 13-03-2016 ]

Άρθρα Η βεβαίωση επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος

(Η βεβαίωση επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος)

Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
Φοροτεχνικός, Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)


11.03.16

Η βεβαίωση επιδότησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Εφορία.

Αναρτήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, ανακοίνωση από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην οποία γνωστοποιείται ότι υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης εφορίας των ποσών επιδότησης.

Ευτυχώς αυτή τη φορά η ανακοίνωση για την ανάρτηση της βεβαίωσης έγινε νωρίς, πριν από την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων και μπορούμε να προλάβουμε το φορολογικό «μπάχαλο».

Η βεβαίωση αυτή δεν έχει καμία ουσία, για την ακρίβεια είναι αδιάφορη τελείως για τον λογιστή φοροτεχνικό που θα θελήσει να την χρησιμοποιήσει. Κι εξηγώ γιατί:

Μπαίνοντας στον σύνδεσμο http://www.opekepe.gr/tax-attestation.asp που προτείνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφανίζονται τα παρακάτω:
Εάν εδώ πληκτρολογήσεις ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ή τα 4 τελευταία ψηφία της ταυτότητας, θα εμφανίσει το λεκτικό « λήψη βεβαίωσης », το οποίο κλικάροντας το, σε οδηγεί στην εκτύπωση της βεβαίωσης η οποία ονομάζεται:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015
(01/01/2015 – 31/12/2015)

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το έτος αναφοράς, το οποίο έχει γίνει από οικονομικό έτος, φορολογικό έτος.

Η βεβαίωση αυτή περιλαμβάνει (και πάλι) όλες τις επιδοτήσεις οι οποίες έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους αγρότες (ειδικού και κανονικού), κατά τη διάρκεια του έτους 2015.

Η βεβαίωση αυτή (και πάλι) είναι άχρηστη για φορολογική χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε αλλού και από οποιονδήποτε, όχι όμως από τους φοροτεχνικούς.

Να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά γιατί:

- Οι επιδοτήσεις που φορολογούνται είναι αυτές που αφορούν το έτος 2015 και όχι αυτές που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2015.

- Μας ενδιαφέρει η πάσης φύσεως επιδότηση – ενίσχυση που έχει ως έτος ενίσχυσης το έτος φορολόγησης, δηλαδή το 2015, ανεξάρτητα πότε εισπράχθηκαν αυτές από τους δικαιούχους. Σχετικά αναφέρεται και η ΠΟΛ.1116/10.6.15.

Συμπερασματικά, όπως και πέρυσι, ο μόνος έγκυρος τρόπος για την ανεύρεση των επιδοτήσεων που θα φορολογηθούν είναι με την κάτωθι διαδικασία:

- www.opekepe.gr

- Διαδικτυακή ενημέρωση αγροτών για πληρωμές

- Κριτήρια Αναζήτησης- Πληκτρολογούμε εκεί ΑΦΜ ταυτότητα ή ΑΜΚΑ και έτος ενίσχυσης 2015,

- και εμφανίζεται- Η εικόνα αυτή δυστυχώς εκτυπώνεται μόνο με αντιγραφή και επικόλληση σε word ή excel.

- Το ή τα ποσά που θα εμφανιστούν στην κατάσταση αυτή, θα χρησιμοποιήσουμε στις εγγραφές μας στα βιβλία, αλλά και στον υπολογισμό του φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος.

Καρδίτσα 11 Μαρτίου 2016ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο