Δημοσιεύθηκε στις : [ 10-09-2015 ]

Αριθ. πρωτ.: 31565/9.9.2015 Τρόπος άσκησης εκλογικού δικαιώματος στρατιωτικών υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, νεοσύλλεκτων οπλιτών καθώς και πρωτοετών σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών

(Τρόπος άσκησης εκλογικού δικαιώματος στρατιωτικών υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, νεοσύλλεκτων οπλιτών καθώς και πρωτοετών σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών)

Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2015
Αριθ. Πρωτ.: 31565

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Ευαγγελιστρίας 2
Ταχ. Κώδικας: 101 83
Τηλέφωνα : 2131361003, 2131361130 2.
Fax : 2131361140
E-mail : [email protected]
[email protected]

ΘΕΜΑ: Τρόπος άσκησης εκλογικού δικαιώματος στρατιωτικών υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, νεοσύλλεκτων οπλιτών καθώς και πρωτοετών σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών.

Με αφορμή έγγραφο ερώτημα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των νεοσύλλεκτων οπλιτών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα :

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του π.δ.26/2012, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, μπορούν να ψηφίζουν είτε στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, είτε στο δήμο που υπηρετούν μετά από την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η αναγνώριση των ανωτέρω εκλογέων, γίνεται επιδεικνύοντας την στρατιωτική ή την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Προκειμένου οι εκλογείς αυτοί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή, βεβαίωση περί μη εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 του π.δ.26/2012.

Με δεδομένο ότι το διάστημα 7 έως 10 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιείται κατάταξη νεοσύλλεκτων οπλιτών καθώς και πρωτοετών σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αφού η προθεσμία εγγραφής σε αυτούς έληξε την 30/8/2015, σας ενημερώνουμε ότι οι συγκεκριμένοι εκλογείς δύνανται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι ή στο δήμο διαμονής τους εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και τους χορηγηθεί ειδική προς τούτο άδεια απουσίας από την υπηρεσία τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος είναι η επίδειξη στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, της σχετικής βεβαίωσης περί μη εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας, η οποία δύναται να αναγράφει τον όρο νεοσύλλεκτος (πρωτοετής αντίστοιχα).

Όσον αφορά τους ήδη υπηρετούντες με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ισχύουν τα αναφερόμενα στην αρ.30/30079/28.8.2015 εγκύκλιό μας. Άλλωστε με το αρ.2534/20.1.2015 έγγραφό μας, ενημερώθηκαν οι εκλογείς του άρθρου 27 του π.δ.26/2012 ότι θα έπρεπε να προβούν άμεσα στη διαγραφή τους από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Για τη διευκόλυνση του έργου τους κάθε φορά, οι ανωτέρω αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να συμβουλεύονται την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στην οποία εμφαίνονται οι εγγραφές των εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

Τέλος, παρακαλούμε να κοινοποιήσετε το παρόν στις αρχές, υπηρεσίες και μονάδες της αρμοδιότητάς σας, μαζί με τις απαραίτητες οδηγίες για την εφαρμογή τους.Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

 Ετικέτες:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο