Σχόλια

Δείτε από εδώ τον επικαιροποιημένο οδηγό μέχρι και την ΠΟΛ.1041/2015.

Δημοσιεύθηκε στις : [ 22-12-2014 ]

Άρθρα Φορολογία αγροτών – «Οδηγός Φορολογίας Αγροτών»

(Φορολογία αγροτών – «Οδηγός Φορολογίας Αγροτών»)

Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης του Taxheaven.


Ξεκινώντας την ενασχόληση μου με τα θέματα της Φορολογίας των Αγροτών δεν πίστευα ότι θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις. Δηλαδή από την μία η Φορολογική Διοίκηση (ένα χρόνο μετά), να αδυνατεί να εκδώσει μια «ολοκληρωμένη» εγκύκλιο για τα θέματα της Φορολογίας των Αγροτών (αναγνωρίζω την «αφέλεια» μου να ζητώ την έκδοση «Φορολογικού Οδηγού»), από την άλλη οι πολιτικοί να «υπόσχονται», ότι θα αλλάξουν βασικά στοιχεία (π.χ μη φορολόγηση των επιδοτήσεων κ.λπ) και μέσα σε αυτή την «ομίχλη», οι Λογιστές να προσπαθούν να βρουν άκρη.

Επιχειρώντας λοιπόν να δώσω μια μικρή βοήθεια, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, το τελευταίο «Οδηγό Φορολογίας Αγροτών» ( 180 Σελίδες ) , από εδώ.

Ο «Οδηγός Φορολογίας Αγροτών» [Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ (ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ» ΚΑΙ ΤΟΥ «ΕΙΔΙΚΟΥ» ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ / ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ )], απετέλεσε και τις «Σημειώσεις των Σεμιναρίων », που είχα την τιμή να εισηγηθώ σε πολλές Πόλεις.

Σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα σημειώνω τα εξής:

1) Με το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο οι αγροτικές επιδοτήσεις φορολογούνται (ότι δηλαδή ισχύει και με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις). Γίνεται μια προσπάθεια κυβερνητικών βουλευτών να τροποποιηθεί ο Νόμος και να υπάρξει απαλλαγή από την φορολόγηση, η οποία μέχρι τώρα έχει αποβεί άκαρπος. Επίσης σημαντική πίεση υπάρχει για το ίδιο θέμα από τις αγροτικές οργανώσεις.

2) Αναμένεται, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, για αρκετά θέματα της φορολογίας των αγροτών. [Δείτε στον «Οδηγό», το κεφάλαιο IΧ. ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.]

Επίσης πρακτικό ενδιαφέρον έχουν, τα κεφάλαια:

III.3.2. ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α - «ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ» - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ.

VI.4. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Φ.Π.Α .

VI.5. ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ.

VIII. 2. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 : ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο