Δημοσιεύθηκε στις : [ 21-11-2003 ]

ΠΟΛ.1121/19.11.2003 Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις, όσον αφορά τον έλεγχο αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων θεμάτων που αφορούν τους εκμεταλλευτές ταξί και προκύπτουν από την καθιέρωση αποδείξεων με ταμιακές μηχανές

(Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις, όσον αφορά τον έλεγχο αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων θεμάτων που αφορούν τους εκμεταλλευτές ταξί και προκύπτουν από την καθιέρωση αποδείξεων με ταμιακές μηχανές)

Κατηγορία: Κ.Β.Σ.

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2003
Αριθμ.Πρωτ.: 1103361/1142/0015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ OIKONOMIAΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 12η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΆ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η Φ.Π.Α.
ΤΜΗΜΑTA ΑΆ & B΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
TΜΗΜΑΤΑ Α΄ & ΒΆ
2. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΑΆ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΑΆ

ΠΟΛ 1121

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση θεμάτων εκμεταλλευτών ΤΑΞΙ, που προκύπτουν από την Εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος και την καθιέρωση έκδοσης αποδείξεων με ταμειακές μηχανές. – Οδηγίες ελέγχου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω εγκύκλιο, στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις (π.χ. μη έκδοσης απόδειξης) δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους εκμεταλλευτές ταξί με το νέο σύστημα ελέγχου, ενώ ο φορολογούμενος θα μπορεί να δηλώσει την επί πλέον διαφορά με την αρχική του δήλωση ή να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση. Αντίθετα όμως προβλέπεται ή επιβολή προστίμου στον οδηγό του ταξί (ανεξάρτητα αν είναι ιδιοκτήτης ή έχει οποιαδήποτε σχέση εργασίας) όταν δεν είναι ενεργοποιημένο το ταξίμετρο ώστε να εκδίδονται οι αποδείξεις και να καταγράφονται στη μνήμη τα έσοδα. Επίσης, διευκρινίζεται ότι όταν επιβιβάζεται στο ταξί οικογένεια, παρέα, κ.λπ. η οποία αποβιβάζεται τμηματικά, τότε η απόδειξη θα εκδίδεται με την ολοκλήρωση της διαδρομής στο τελευταίο μέλος της παρέας ή της οικογένειας και θα αναγράφει το συνολικό ποσό αυτόματα.

Αντικείμενο εξάλλου φορολογικού ελέγχου αποτελεί η λειτουργία του ταξίμετρου κατά την επιβίβαση του πελάτη, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, καθώς και η έκδοση της απόδειξης κατά την αποβίβαση. Τα εμφανιζόμενα ως κενά χιλιόμετρα που αντιπροσωπεύουν διαδρομές του ταξί χωρίς πελάτες, δεν αποτελούν αντικείμενο ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη συμφωνήσει με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων και του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής τα εξής:

- όλα τα ταξί θα τοποθετήσουν ταμιακές μηχανές από 1,1.2004.

- όλες οι παραγγελίες για τις ταμιακές μηχανές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30.11.2003.

- η φορολόγηση του εισοδήματος θα γίνει για το έτος 2004 τεκμαρτά ή λογιστικά κατά επιλογή των ιδιοκτητών ταξί.

- από 1.1.2005 στη φορολογία του εισοδήματος θα ισχύσει για όλους ο λογιστικός προσδιορισμός.

- όποιος ενταχθεί στο νέο σύστημα θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα του λογιστικού προσδιορισμού, όπως έκπτωση δαπανών στο εισόδημα και στο Φ.Π.Α.

- για όσους επιλέξουν τον τεκμαρτό προσδιορισμό, ο Φ.Π.Α θα αποδίδεται επί των εισπράξεων που θα προκύπτουν από το ταξίμετρο χωρίς δικαίωμα έκπτωσης δαπανών. Στη φορολογία εισοδήματος θα συνεχιστεί η τεκμαρτή φορολόγηση, ενώ στην περίπτωση αυτή δεν θα αποδίδεται κατά αποκοπή Φ.Π.Α.

 

 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο