Δημοσιεύθηκε στις : [ 07-01-2014 ]

Άρθρα Τρόπος εξόφλησης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ, από την 1.1.2014 και μετά (ενημερωμένο)

(Τρόπος εξόφλησης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ, από την 1.1.2014 και μετά (ενημερωμένο))

Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Ημερομηνία πρώτης ανάρτησης: 19.12.2013

Ημερομηνία ενημέρωσης: 13.2.2014

Πρόλογος

1. Μη εκπιπτόμενες δαπάνες από 1.1.2014 σύμφωνα με τον νέο Κ.Φ.Ε.
1.1. Νέες διατάξεις που θα ισχύσουν από το φορολογικό έτος 2014
1.2. Συμπεράσματα
2. Εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επαγγελματιών άνω των 3.000 ευρώ όσο ίσχυε ο Κ.Β.Σ.
2.1. Γενικά
2.2. Έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτών
2.3. Διευκρινίσεις - επισημάνσεις
2.4. Κυρώσεις
2.5. Διασφάλιση συναλλαγών
3. Εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επαγγελματιών άνω των 3.000 ευρώ μετά την θέσπιση του Κ.Φ.Α.Σ.
3.1. Γενικά
3.2. Κοινοποίηση διατάξεων
3.3. Λοιπές διατάξεις
3.4. Κυρώσεις
4. Εξόφληση συναλλαγών από ιδιώτες άνω των 1.500 ευρώ
4.1. Γενικά
4.2. Πεδίο εφαρμογής – Όριο συναλλαγής
4.3. Συναλλαγές εκτός πεδίου εφαρμογής
4.4. Ρυθμίσεις επί ειδικών περιπτώσεων
4.5. Κυρώσεις
4.6. Έναρξη ισχύος των διατάξεων
5. Συμπεράσματα – επισημάνσεις


Πρόλογος

Με μόνο τέσσερις λέξεις θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ο ιστορικός του μέλλοντος το φορολογικό μας σύστημα. Δίκαιο, απλό, σταθερό, και σαφές! Οι διατάξεις των φορολογικών νόμων φημίζονται για την μεστότητα των κειμένων τους, την απλότητα, την διάρκεια της ισχύος τους και γενικότερα για στη συνδρομή τους στην καλλιέργεια κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και τους φορολογούμενους.

Ο ιστορικός που μνημονεύσαμε ανωτέρω που θα αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο, μπορεί να είναι Έλληνας, μπορεί να έχει ελληνική ή μη καταγωγή, όμως σε καμία περίπτωση δε θα γράψει τις παραπάνω αράδες για το δικό μας φορολογικό σύστημα! Γιατί απλούστατα, όσα αναφέραμε στην αρχή του προλόγου μας δεν αντικατοπτρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

Για τον επαγγελματία που καλείται να εφαρμόσει τη φορολογική νομοθεσία στη χώρα μας, δεν αρκούν οι περγαμηνές, η επιστημονική κατάρτιση, η γνώση και η εμπειρία προκειμένου να συνθέσει το «παζλ» των διάσπαρτων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενων φορολογικών διατάξεων. Το βασικότερο προσόν για τον λογιστή-φοροτεχνικό είναι οι μαντικές ικανότητες που βέβαια, δεν ενισχύονται μασώντας φύλλα δάφνης και ανεβαίνοντας σε κάποιο τρίποδα1, αλλά αποκτώνται σιγά σιγά, μέσα από την τριβή με το δαιδαλώδες δικαϊικό μας σύστημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε να μαντέψουμε τη βούληση του νομοθέτη προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα.

Ένα μεγάλο ατού επίσης που δίνει μεγάλες πιθανότητες στον λογιστή-φοροτεχνικό να σταθεί με αξιώσεις στην επαγγελματική παλαίστρα, είναι η καλή μνήμη. Η κοντή μνήμη και η επιστήμη του λογιστή-φοροτεχνικού δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ελληνικό φορολογικό δίκαιο. Αν δεν διαθέτει καλή μνήμη έτσι ώστε να ανασύρει απ΄αυτή ανά πάσα στιγμή νόμους, αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ., δεν πρόκειται να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χώρο.

Για το λόγο αυτό το Υπ. Οικ., έχοντας πάντα ως γνώμονα την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος και άνετων συνθηκών εργασίας στους άμισθους συνεργάτες του2, εξασφάλισε μεγάλη ποσότητα κρόκου Κοζάνης – που όπως είναι γνωστό βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη- και ήδη διανέμει μέσω ταχυδρομείου σε όλους τους φοροτεχνικούς ικανοποιητική ποσότητα ώστε να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους.

Τις καταστάσεις που βιώνουμε μόνο ως ιλαροτραγικές θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε. Η αδάμαστη πολυνομία που πάντα χαρακτήριζε το ελληνικό κράτος έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές και οι συνάδελφοι πριν προλάβουν να αφομοιώσουν τη μια αλλαγή, έρχεται μια επόμενη που ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς. Προκειμένου να δώσουμε λύση για κάποιο θέμα αναγκαζόμαστε να ανατρέχουμε σε πλειάδα υφιστάμενων νομοθετικών διατάξεων, διατάξεων προγενέστερων ετών, με κίνδυνο να αγνοήσουμε μια σημαντική παράμετρο που τέθηκε ίσως ως ακροτελεύτια σε έναν νόμο που έχει ως τίτλο «Δια πάσαν νόσον και άλλες διατάξεις...». Ευτυχώς, που είχε θεσπιστεί στο παρελθόν και νόμος για την καλή νομοθέτηση, γιατί αλλιώς, σκεφτείτε τι θα γινόταν...

Αφού σας ζητήσω συγγνώμη για το μακροσκελή πρόλογό μου, θα ξεκινήσω να παραθέτω τις απόψεις μου σχετικά με τον τρόπο εξόφλησης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ, από την 1.1.2014 και μετά, καθώς και για τις διατάξεις που αφορούν στις συναλλαγές άνω των 3.000,00 (για επαγγελματίες3) ή άνω των 1.500,00 (για ιδιώτες) που ακόμη βρίσκονται σε ισχύ.

Για να εξάγει κανείς σωστό συμπέρασμα σχετικά με το θέμα που αναλύουμε σήμερα πρέπει να ανατρέξει τουλάχιστον σε πέντε νόμους (ν. 4172/2013, ν. 3842/2010, ν. 4093/2012, ν. 4174/2013 και ν. 2523/1997) και σε ουκ ολίγες εγκυκλίους.

Μιας που μιλήσαμε για ερμηνευτικές εγκυκλίους κ.λπ., ρίξτε μια ματιά στο άρθρο 9 του ν. 4174/2013 «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις» και δείτε όσα αναφέρονται:

«Άρθρο 9. Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι και Οδηγίες - Κείμενο νόμου
1. Ο Γενικός Γραμματέας δύναται να εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους, καθώς και Οδηγίες για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών και ισχύουν από τη δημοσίευσή τους.
2. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι είναι δεσμευτικές για τη Φορολογική Διοίκηση, έως ότου ανακληθούν ρητά ή τροποποιηθούν, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.
3. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν είναι δεσμευτικές για τους φορολογούμενους
4. Απαντήσεις που παρέχονται ή απόψεις που διατυπώνονται από υπάλληλο της Φορολογικής Διοίκησης σχετικά με την ερμηνεία της φορολογικής νομοθεσίας, δεν δεσμεύουν τη Φορολογική Διοίκηση, εκτός από τις περιπτώσεις, στις οποίες αυτό προβλέπεται στον Κώδικα.
5. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ακολούθησε τις εγκυκλίους της φορολογικής διοίκησης αναφορικά με τη φορολογική του υποχρέωση, δεν του επιβάλλεται πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης».
________________________________________
1 Όπως η περίφημη Πυθία του μαντείου των Δελφών.
2 Αναφέρομαι σε μας, στους λογιστές.

3 Πλέον στον νέο νόμο δεν υπάρχει η έννοια  "ελεύθερος επαγγελματίας", αλλά έχει τεθεί η έννοια του "φυσικού προσώπου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα".ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο