Δημοσιεύθηκε στις : [ 06-06-2013 ]

Αρ. πρωτ.: Δ15Α 1089785 ΕΞ 3.6.2013 Κυρώσεις επί μη επίδειξης αθεώρητων βιβλίων κατά τον προληπτικό έλεγχο

(Κυρώσεις επί μη επίδειξης αθεώρητων βιβλίων κατά τον προληπτικό έλεγχο)

Κατηγορία: Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ)

Αθήνα, 3/6/2013
Αρ. Πρωτ.: Δ15Α 1089785 ΕΞ 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΕΣΟΔΩΝ
1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜA  Α΄   
2. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ. Δ/νση:  Καρ. Σερβίας 10               
Ταχ. Κωδ.:  101 84 Αθήνα                                  
Πληροφορίες:  Μ. Σταρά
Τηλέφωνο:  210 3638389
FΑΧ:  210 3641620
    
ΘΕΜΑ: Κυρώσεις επί μη επίδειξης αθεώρητων βιβλίων κατά τον προληπτικό έλεγχο.

Απαντώντας στο από 22/5/2013 έγγραφό σας με το οποίο ζητάτε να σας γνωρίσουμε την κύρωση που επιβάλλεται επί μη επίδειξης στον προληπτικό έλεγχο στην τρέχουσα διαχειριστική περίοδο(και πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) των αθεώρητων βιβλίων επιχείρησης που ενημερώνονται μηχανογραφικά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 9 «Διασφάλιση συναλλαγών και Διαφύλαξη δεδομένων» του Κ.Φ.Α.Σ.. ορίζεται ότι: «Τα αθεώρητα βιβλία που ενημερώνονται μηχανογραφικά, μπορεί να μην εκτυπώνονται, εφόσον τα δεδομένα τους φυλάσσονται σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης, με την προϋπόθεση ότι, τα δεδομένα αυτά εκτυπώνονται άμεσα όταν ζητηθεί από το φορολογικό έλεγχο. Η μη διαφύλαξη των ηλεκτρομαγνητικών μέσων ή η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου αυτών εξομοιώνεται με μη τήρηση των βιβλίων ή των καταστάσεων που εμπεριέχονται σε αυτά....».

2. Επί του δευτέρου εδαφίου της πιο πάνω διάταξης διευκρινίζεται ότι, η μη διαφύλαξη των ηλεκτρομαγνητικών μέσων ή η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου τους μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ισοδυναμεί με τη μη εμπρόθεσμη ενημέρωση ή εκτύπωση των βιβλίων ή καταστάσεων που δεν επιδείχθηκαν, τόσο για λόγους χρηστής διοίκησης και όμοιας αντιμετώπισης της εν λόγω πλημμέλειας, όσο και για την αποφυγή αμφισβητήσεων, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί η μη ενημέρωση των βιβλίων ή η απώλεια των ηλεκτρομαγνητικών μέσων αποθήκευσης των δεδομένων τους ή η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου τους. Συμπερασματικά η εν λόγω διάταξη περιγράφει τις κυρώσεις μη διαφύλαξης των δεδομένων των βιβλίων μετά την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

3. Συνεπώς, στην αναφερόμενη στο έγγραφό σας περίπτωση μη επίδειξης των αθεώρητων εκτυπωμένων βιβλίων και της αδυναμίας αναπαραγωγής του περιεχομένου τους, καταλογίζεται μία γενική παράβαση μη επίδειξης των βιβλίων και επιβάλλεται το πρόστιμο που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2523/1997 επί μη επίδειξης βιβλίων, εφόσον δεν διαπιστωθεί μη εμπρόθεσμη ενημέρωση αυτών.


Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Φορολογίας
Γεώργιος Κριτσέλης


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


4 Σχόλια

image description spanton | Ιουνίου 6, 2013 1:33 μ.μ. | Απάντηση
Το "συνεπώς" από που προκύπτει;
image description FOTIS | Ιουνίου 6, 2013 1:58 μ.μ. | Απάντηση
η αναπαραγωγή είναι αναγκαστικά εκτύπωση σε χαρτί ή μπορεί να σημαίνει και οπτική αναπαραγωγή στην οθόνη; Πάνε να εξηγήσουν και βγάζουν νέες απορίες.
image description LEONIDASSAK1985 | Ιουνίου 6, 2013 3:43 μ.μ. | Απάντηση
Και όταν ενημερώνοντα με γνωστοποίηση σε Λογιστικό Γραφείο, τι θεωρείται άμεση επιδειξη???
image description IDO | Ιουνίου 6, 2013 8:42 μ.μ. | Απάντηση
Αυτό το άμεσα μπορείτε να το ξεκαθαρίσετε; Να εκτυπώνουμε βιβλία απλά για να έχουν κάπου να υπογράφουν τα παληκάρια; Ή μήπως δεν έχουμε άλλες δουλειές;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο