Δημοσιεύθηκε στις : [ 26-04-1991 ]

ΠΟΛ.1098/26.4.1991 Έκδοση τιμολογίου σε αντικατάσταση απόδειξης λιανικής πώλησης

(Έκδοση τιμολογίου σε αντικατάσταση απόδειξης λιανικής πώλησης)

Κατηγορία: Κ.Β.Σ.

Υπ. Οικ. 1027222/26.4.91, ΠΟΛ. 1098

Θέμα: Έκδοση τιμολογίου σε αντικατάσταση απόδειξης λιανικής πώλησης.

Με αφορμή ερωτήματα των ενώσεων εστιατόριων και επιτηδευματιών που εκμεταλλεύονται καταστήματα στα οποία διατίθενται φαγητά ή ποτά για επιτόπια κατανάλωση, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει όταν εξυπηρετούνται πελάτες οι οποίοι ζητούν τιμολόγιο πώλησης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την απόφαση 1060347/648 ΠΟΛ.1103/11.8.90 ορίζεται ότι τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα γενικά, που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού για επιτόπια κατανάλωση (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, καφετερίες, πιτσαρίες κ.λπ.) και υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούν προαιρετικά φορολογική ταμιακή μηχανή του ν. 1809/1988 ή ηλεκτρονικό υπολογιστή για την έκδοση των φορολογικών στοιχείων λιανικής πώλησης, εκδίδουν και παραδίδουν τα φορολογικά στοιχεία αμέσως μετά την εκτέλεση (σερβίρισμα) κάθε μιας παραγγελίας, αρχικής ή συμπληρωματικής, στα οποία μεταξύ των άλλων αναγράφονται τα είδη, τουλάχιστον κατά γενικές κατηγορίες, π ποσότητα και η αξία. Τα στοιχεία αυτά, που είναι για τον πελάτη, πρέπει να βρίσκονται πάνω ατο τραπέζι σε όλη τη διάρκεια παραμονής του πελάτη στα κατάστημα.

Επειδή από τα υπομνήματα ενδιαφερομένων προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις κατά το σερβίρισμα δεν μπορούν να γνωρίζουν αν ο πελάτης εξυπηρετείται επαγγελματικά ή ως ιδιώτης, πρέπει να εκδίδονται κατά το σερβίρισμα σε όλους τους πελάτες στοιχεία λιανικής πώλησης.

Κατά την εξόφληση του λογαριασμού μπορεί να εκδοθεί τιμολόγιο, εφόσον ο πελάτης το ζητήσει, στο οποίο όμως πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη ότι "εκδόθηκε σε αντικατάσταση των αριθμ. ........... αποδείξεων λιανικής πώλησης», οι οποίες πρέπει να επισυνάπτονται στο στέλεχος του τιμολογίου αυτού. Λόγω της ιδιομορφίας της περίπτωσης αυτής και δεδομένου ότι με την έκδοση της απόδειξης της φορολογικής ταμιακής μηχανής το ποσόν καταχωρείται στη φορολογική μνήμη της μηχανής και εμφανίζεται στο ημερήσιο δελτίο «Ζ», διευκρινίζεται ότι οι εγγραφές στα βιβλία θα γίνονται με το ημερήσιο δελτίο «Ζ» ή, αν χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός υπολογιστής, από τα στελέχη των εκδοθεισών αποδείξεων λιανικής πώλησης, τα δε τιμολόγια να μην καταχωρούνται σε λογαριασμούς εσόδων, αλλά σε ιδιαίτερες στήλες ή σε ιδιαίτερους λογαριασμούς μόνο για την παρακολούθηση άλλων υποχρεώσεων (π.χ. χαρακτηρισμός χονδροπωλητή ή λιανοπωλητή, υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων κ.λπ.).

Τέλος, σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται και από τα κέντρα διασκέδασης με τη διαφορά ότι αντί τιμολογίου θα εκδίδεται θεωρημένος λογαριασμός, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 18 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Σ.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο