Δημοσιεύθηκε στις : [ 06-12-2012 ]

Άρθρα Έννοια και περιεχόμενο της φορολογικής κατοικίας - Προβληματισμοί και σκέψεις

(Έννοια και περιεχόμενο της φορολογικής κατοικίας - Προβληματισμοί και σκέψεις)

Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

ΑΘΗΝΑ 5/12/2012
    
ΣΤΑΘΗΣ ΑΛΕΞ. ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επόπτης Ελέγχου Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού


ΘΕΜΑ: ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 

Διαπιστώθηκε ότι στην φορολογία εισοδήματος ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ και δεν υπάρχει ορισμός της  έννοιας της ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Το Άρθρο 2 του Ν.2238/1994 αναφέρεται στην έννοια της κατοικίας ως τόπο κατοικίας. 

Επίσης τα άρθρα 51-56 του Αστικού Κώδικα αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στην έννοια της κατοικίας της μόνιμης εγκατάστασης ή της συνήθους διαμονής. 

Καμιά όμως από τις αναφερόμενες έννοιες δεν υποκαθιστά δεν ταυτίζεται και δεν ορίζει εννοιολογικά την έννοια την ουσία και το περιεχόμενο της φορολογικής κατοικίας.

Ένας δόκιμος προσδιορισμός  "ως έννοια" της ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ θα μπορούσε είναι.

Ι. ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ

1. από την ύπαρξη εισοδήματος φορολογητέου η και απαλλασσομένου. 
2. από την υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα η σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
3. από την ύπαρξη βασικών οικονομικών συμφερόντων.
4. από την βούληση του ατόμου να καταστήσει μια χώρα κέντρο των ζωτικών και οικονομικών συμφερόντων του. 

ΙΙ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 

(αφορά ανέργους και απόρους χωρίς εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία)

1. Το χρονικό όριο το οποίο βρίσκεται ή κατοικεί ένα άτομο σε μια χώρα το οποίο διεθνώς είναι εκείνο που υπερβαίνει τις 183 ημέρες ετησίως.

2. Την χώρα όπου έχει την οικογενειακή του εγκατάσταση, το σχολείο που πηγαίνει το ανήλικο τεκνό του. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ  

Στην περίπτωση ΙΙ. 

ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε δεκτή καμία από τις δυο περιπτώσεις διότι αναφέρονται σε συνήθη διαμονή, κατοίκηση ή μόνιμη εγκατάσταση. Όροι που αφορούν αποκλειστικά την κατοικία του ατόμου και όχι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ συμφέροντα και υποχρεώσεις.

Α. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Από τα παραπάνω αναφερόμενα προκύπτει ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ότι πρέπει να αποσυσχετισθούν από την Φορολογία Εισοδήματος οι μη οικονομικοί και φορολογικοί όροι, ΚΑΤΟΙΚΙΑ ή ΣΥΝΗΘΗ ΔΙΑΜΟΝΗ από τον όρο και την έννοια της ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.  

Β. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Προτείνεται άμεσα η ενσωμάτωση στην φορολογία εισοδήματος ο Όρος και η έννοια της ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


2 Σχόλια

image description jon | Δεκεμβρίου 6, 2012 9:22 μ.μ. | Απάντηση
και η υποχρέωση υποβολής φορολογικης δήλωσης πως καθορίζεται ; απο τις διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας κέθε κράτους ;
image description ΕΞΑΛΛΟΣ | Δεκεμβρίου 31, 2012 12:17 μ.μ. | Απάντηση
Ναι, κοιτάξτε τώρα να φορολογήσετε και τους ξενιτεμένους Έλληνες που θα ξεριζωθουν για να στελνουν ένα κομάτι ψωμι στην οικογένεια στην Ελλάδα, επειδή το παιδί τους θα πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο. ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ, άσχετα αν υπάρχουν κάποιοι δεσμοί με την Πατρίδα. Τί θέλετε, να ξεκόψουμε όλους τους ξενιτεμένους από την Ελλάδα? Γιατί εκεί θα καταλήξει η φορομπηχτική τάση που διατυπώνει ο αρθογράφος. Να πάρουν όχι μονάχα των ομματιών τους, αλλά να ξεπουλήσουν και κάθε περιουσία που τυχόν έχουν και να ρίξουν μαύρη πέτρα για να μην τους ακουμπάνε τα παράλογα εκβιαστικά νομοθετήματα.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο