Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αρθρα Επισήμανση ορισμένων θεμάτων που προκύπτουν κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των χρήσεων που λήγουν στις 31.12.2010.


Δημοσιεύθηκε στις : [ 23-02-2011 ]
Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

Αρθρα
Επισήμανση ορισμένων θεμάτων που προκύπτουν κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των χρήσεων που λήγουν στις 31.12.2010.



Ημερομηνία ανάρτησης : 23/02/2011

 


Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος
Ορκωτός Ελεγκτής - Λογιστής

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – Φοροτεχνικός


Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Λογιστής - Φοροτεχνικός

 

Περιεχόμενα
Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

II. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

III. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ 31-12-2010.

2. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΥ

2.1 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 69 ΤΟΥ Ν.3842/2010

2.2 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΙΒΟΛΗΣ «ΤΕΛΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 70, ΤΟΥ Ν.3842/2010

2.3 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 71, ΤΟΥ Ν.3842/2010

2.4 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 73, ΤΟΥ Ν.3842/2010.

IV) ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ Ι.Κ.Α ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Α.Ε.Δ.

V) ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

VI) ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2009.

VII) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ Η ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

VIII) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

IX) ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

X) Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ( 0,5 % ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ) Η ΟΠΟΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2005-2009 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΩΣ ΤΗΝ31-12-2009, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2010.

XI) ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ .

XII) ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ, ΣΤΗ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

XIII) ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.


Ι. Εισαγωγή
Στην παρούσα ανάλυσή μας προσπαθήσαμε να καταγράψουμε ορισμένα θέματα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς, κατά την σύνταξη των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των οικονομικών καταστάσεων χρήσεων που λήγουν την 31-12-2010 και μετά. Τα περισσότερα από τα σχολιαζόμενα ζητήματα προκύπτουν από διατάξεις του ν.3842/2010, ενώ για αρκετά από αυτά αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων από τη διοίκηση του Υ.Ο., καθώς και η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου - σχέδιο του οποίου έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα-.




II. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν.3842/2010 για τις χρήσεις που λήγουν από την 31-12-2010 και μετά, προβλέπονται επιπλέον διαδικασίες ελέγχων και υποβολής στοιχείων προς στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Ειδικότερα με την ΠΟΛ 1135/4.10.2010, έγιναν γνωστά τα εξής :

« ΠΟΛ 1135/4.10.2010 « ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση άρθρων του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α')
Σας κοινοποιούμε τα άρθρα 1 έως και 12, 15, 17, 18, 69 και 74 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58Α΄) και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

……………………..

Άρθρο 17
Υποχρεώσεις υπηρεσιών, νομικών προσώπων και οργανώσεων γενικά για ηλεκτρονική υποβολή πληροφοριών και στοιχείων, θέματα λογιστών φοροτεχνικών και πιστοποιητικό νόμιμων ελεγκτών
1. …………………………
3. Με την παράγραφο 3 αντικαθίσταται η παράγραφος 5 του άρθρου 82 του ΚΦΕ, σχετικά με τις υποχρεώσεις των νόμιμων ελεγκτών που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρίες και εταιρίες περιορισμένης ευθύνης. Με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται η υποχρέωση στους πιο πάνω ελεγκτές και στα ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν. 3693/2008, για έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού. Ειδικότερα, τα πιο πάνω πρόσωπα υποχρεούνται πλέον να διενεργούν, παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, έλεγχο σε φορολογικά αντικείμενα, με βάση πρόγραμμα που θα καθορίζεται κάθε χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και να εκδίδουν σχετικό πιστοποιητικό, το οποίο θα περιλαμβάνει παρατηρήσεις και παραβάσεις των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας. Το πιστοποιητικό αυτό θα κοινοποιείται στη συνέχεια, με ευθύνη του νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου, στη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή του. Κάθε παράλειψη των πιο πάνω προσώπων διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ν. 3693/2008.

………………..
7. Με την παράγραφο 9 αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 σχετικά με την ευθύνη και τις αρμοδιότητες του λογιστή φοροτεχνικού. Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται, ότι οι λογιστές φοροτεχνικοί είναι υπεύθυνοι, πέρα από την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν, ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν κατά τη μεταφορά τους από τα στοιχεία στα βιβλία και από τα βιβλία στις κατά περίπτωση δηλώσεις, και για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και για την ορθή υποβολή όλων των δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων. Ειδικότερα, τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες θα πρέπει να τις αποτυπώνουν αναλυτικά σε κατάσταση που θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι δεσμευτικό για τη φορολογούσα αρχή, ενώ όσον αφορά την ορθή υποβολή όλων των δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων, αυτή θα πρέπει να γνωστοποιείται από τους λογιστές φοροτεχνικούς στην αρμόδια φορολογούσα αρχή, με τη μορφή δήλωσης που θα συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Με τις ίδιες διατάξεις θεσμοθετείται και νομοθετικά η υποχρέωση των λογιστών φοροτεχνικών για υπογραφή, πέραν των δηλώσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000 (δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών, κλπ.) και των συνυποβαλλόμενων εντύπων ή καταστάσεων, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά με τις οικείες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, με υποχρεωτική αναγραφή, κατά την υποβολή των δηλώσεων, του ονοματεπωνύμου τους, της διεύθυνσης κατοικίας τους ή της έδρας του επαγγέλματός τους, κατά περίπτωση, του ΑΦΜ τους, της αρμόδιας ΔΟΥ για τη φορολογία τους, του αριθμού μητρώου της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους και της κατηγορίας της αδείας τους.
Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 92 του νέου νόμου, από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. δηλαδή για δηλώσεις που υποβάλλονται από τις 23.4.2010 και μετά. Ειδικά η κατάσταση με τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες και η δήλωση για την ορθή υποβολή όλων των δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων που προβλέπονται από τις νέες διατάξεις, θα συνυποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του επόμενου οικονομικού έτους (2011 και επομένων), καθόσον με την 10536/Β0012/ΠΟΛ.1039/13.4.2010 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 107 του ν. 2238/1994 καθορίσθηκε ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 των νομικών προσώπων του άρθρου 101 του ΚΦΕ, καθώς και τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με αυτές, στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η προβλεπόμενη από τις πιο πάνω διατάξεις κατάσταση των λογιστικών διαφορών, καθόσον κατά το χρόνο έκδοσης της πιο πάνω Α.Υ.Ο. δεν είχε ακόμη ψηφισθεί ο νέος νόμος (σχετ. το Δ12Β/1071648/ΕΞ2010/31.5.2010 έγγραφό μας).
………….. »
Για τα ανωτέρω θέματα αναμένονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και Προεδρικά Διατάγματα.

Σχετικά με τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες οι οποίες πρέπει να αποτυπώνονται αναλυτικά σε ειδική κατάσταση, διαβάστε προηγούμενο άρθρο με τίτλο « ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ »



III. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ 31-12-2010.
Στο προσχέδιο νόμου «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΩΓΙΚOΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ», προβλέπεται η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών των χρήσεων που κλείνουν την 31-12-2010, σε σχέση με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του ν. 3842/2010.
Ειδικότερα, στον υπο ψήφιση νόμο, προβλέπονται τα εξής :


« Άρθρο 14
Φορολογία των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν τα νομικά πρόσωπα

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες με τη μορφή, αμοιβών και ποσοστών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές και αμοιβών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, εκτός μισθού, καθώς και μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα. Αν δικαιούχος των μερισμάτων είναι φυσικό πρόσωπο και ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας της κλίμακας του άρθρου 9 που προκύπτει μετά τη συνάθροιση των μερισμάτων με τα λοιπά εισοδήματα είναι μικρότερος του 25%, με την πιο πάνω παρακράτηση δεν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, αλλά τα υπόψη μερίσματα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις και το πιστωτικό υπόλοιπο φόρου επιστρέφεται.
Όταν ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία προβαίνει σε διανομή κερδών και στα έσοδά της περιλαμβάνονται έσοδα από τη συμμετοχή της σε άλλο νομικό πρόσωπο της παραγράφου 1 του άρθρου 101, από το φόρο που υποχρεούται να αποδώσει με τη δήλωση που ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 54, αφαιρείται το μέρος του φόρου που έχει ήδη παρακρατηθεί σε βάρος της και αναλογεί στα διανεμόμενα από την ίδια κέρδη τα οποία προέρχονται από τις πιο πάνω συμμετοχές. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζονται όταν τα μερίσματα καταβάλλονται σε εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι θυγατρική η καταβάλλουσα τα μερίσματα ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 του ν. 2578/1998 (Α' 30). Ο φόρος που έχει παρακρατηθεί σε βάρος της ανώνυμης εταιρείας επιστρέφεται σε αυτή κατά το μέρος που αναλογεί στα μερίσματα που διανέμει σε εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.
Οι διατάξεις της παραγράφου 1 εφαρμόζονται ανάλογα και για τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη παρελθουσών χρήσεων.».

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε., όπως αντικαθίστανται με την προηγούμενη παράγραφο, έχουν εφαρμογή για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά. Ειδικά για τα κέρδη που διανέμονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων, με την επιφύλαξη αυτών που ορίζονται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε.

3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδας, από αλλοδαπή ανώνυμη εταιρεία ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα. Ειδικά για τα μερίσματα που εισπράττονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου.»

4. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται περίπτωση ζ' που έχει ως εξής:
«ζ) Ειδικά για τα εισοδήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η παρακράτηση ενεργείται κατά την καταβολή ή πίστωση των δικαιούχων με τα εισοδήματα αυτά και σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από την έγκριση του ισολογισμού από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Αν διανεμηθούν μερίσματα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, η παρακράτηση φόρου ενεργείται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Ειδικά επί διανομής προμερισμάτων, η παρακράτηση φόρου ενεργείται κατά την καταβολή ή πίστωση των δικαιούχων με τα εισοδήματα αυτά και σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από το διοικητικό συμβούλιο. Ο φόρος που παρακρατείται αποδίδεται με την υποβολή δήλωσης στο Δημόσιο εφάπαξ μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν στον οποίο έγινε η παρακράτηση.»

5. Οι περιπτώσεις α' και β' της παραγράφου 7 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίστανται ως εξής:
«α) Για τα εισοδήματα των περιπτώσεων α', β', γ' και ζ' της προηγούμενης παραγράφου, η ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία που τα καταβάλλει. β) Για τα εισοδήματα της παραγράφου 3 και της περίπτωσης δ' της προηγούμενης παραγράφου, αυτός που ενεργεί στην Ελλάδα την εξαργύρωση ή την καταβολή τους.»

6. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται περίπτωση δ' που έχει ως εξής:
«δ) Στα κέρδη που διανέμουν οι συνεταιρισμοί ή οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα πιο πάνω εισοδήματα. Αν δικαιούχος των κερδών είναι φυσικό πρόσωπο και ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας της κλίμακας του άρθρου 9 που προκύπτει μετά τη συνάθροιση των υπόψη κερδών με τα λοιπά εισοδήματα είναι μικρότερος του 25%, με την πιο πάνω παρακράτηση δεν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, αλλά τα υπόψη κέρδη από τις πιο πάνω συμμετοχές φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις και το πιστωτικό υπόλοιπο φόρου επιστρέφεται. Για την απόδοση του φόρου εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 6 του άρθρου 54. Όταν συνεταιρισμός ή ημεδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης προβαίνει σε διανομή κερδών και στα έσοδά της περιλαμβάνονται έσοδα από τη συμμετοχή της σε άλλο νομικό πρόσωπο της παραγράφου 1 του άρθρου 101, από το φόρο που υποχρεούται να αποδώσει με τη δήλωση που προβλέπεται στην περίπτωση αυτή, αφαιρείται το μέρος του φόρου που έχει ήδη παρακρατηθεί σε βάρος της και αναλογεί στα διανεμόμενα από τα πιο πάνω πρόσωπα κέρδη τα οποία προέρχονται από τις συμμετοχές τους αυτές. Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν εφαρμόζονται όταν τα κέρδη καταβάλλονται σε εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι θυγατρική η καταβάλλουσα τα κέρδη ημεδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 του ν. 2578/1998. Ο φόρος που έχει παρακρατηθεί σε βάρος της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης επιστρέφεται σε αυτή κατά το μέρος που αναλογεί στα κέρδη που διανέμει σε εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται ανάλογα και για τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη παρελθουσών χρήσεων.»

7. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του Κ.Φ.Ε., όπως αντικαθίστανται με την προηγούμενη παράγραφο, έχουν εφαρμογή για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από τα αρμόδια όργανα από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά. Ειδικά για τα κέρδη που διανέμονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων, με την επιφύλαξη αυτών που ορίζονται στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του Κ.Φ.Ε..

8. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται περίπτωση η' που έχει ως εξής:
«η) Στα κέρδη που εισπράττει φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδος, από αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ενεργείται παρακράτηση φόρου, με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα. Ειδικά για τα κέρδη που εισπράττονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου. Υπόχρεος σε παρακράτηση φόρου είναι αυτός που ενεργεί στην Ελλάδα την καταβολή τους.»

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 109 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους. Με τον συντελεστή αυτό φορολογούνται και τα κέρδη που δηλώνονται με την οριστική δήλωση που υποβάλλουν τα υπό εκκαθάριση νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 107, ανεξάρτητα από το χρόνο που τέθηκαν σε εκκαθάριση. Ειδικά για τα υποκαταστήματα αλλοδαπών ομορρύθμων ή ετερορρύθμων εταιρειών έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10. Το εισόδημα από επιχειρηματική αμοιβή υπόκειται σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις, ανεξάρτητα αν ο δικαιούχος της αμοιβής αυτής είναι κάτοικος ημεδαπής ή αλλοδαπής. Οι διατάξεις των δύο προηγουμένων εδαφίων έχουν εφαρμογή, εφόσον οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται απεριορίστως και εις ολόκληρον με βάση τη νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο έχει την έδρα της η προσωπική εταιρεία.»

10. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 109 του Κ.Φ.Ε., όπως αντικαθίστανται με την προηγούμενη παράγραφο, έχουν εφαρμογή για κέρδη που προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Ειδικά για τα κέρδη που προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που άρχισαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, ο συντελεστής φορολογίας ορίζεται σε είκοσι τέσσερα τοις εκατό. Ο συντελεστής φορολογίας που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και στα κέρδη που προκύπτουν από υπερδωδεκάμηνη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

11. Η παράγραφος 1 του άρθρου 114 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες που κεφαλαιοποιούν ή διανέμουν κέρδη με τη μορφή μερισμάτων, προμερισμάτων, αμοιβών και ποσοστών, εκτός μισθού, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές, καθώς και αμοιβών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 54. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται ανάλογα και για τα κέρδη που εξάγει ή πιστώνει μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα προς την έδρα της ή σε άλλη μόνιμη εγκατάστασή της στην αλλοδαπή. Επίσης, οι συνεταιρισμοί και οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που κεφαλαιοποιούν ή διανέμουν κέρδη σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 55.»

12. Αφορολόγητα αποθεματικά ή εκπτώσεις που έχουν σχηματισθεί ή σχηματίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3299/2004 (Α' 261), του ν. 2601/1998 (Α' 81), του ν. 1262/1982 (Α' 70), καθώς και με οποιονδήποτε άλλο αναπτυξιακό νόμο, λόγω πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων, όταν διανέμονται ή κεφαλαιοποιούνται, προστίθενται στα κέρδη της επιχείρησης και φορολογούνται στη διαχειριστική περίοδο μέσα στην οποία έγινε η διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχου ποσού του αφορολόγητου αποθεματικού. Για τα κέρδη αυτά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 54 και της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του Κ.Φ.Ε., κατά περίπτωση, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 1473/1984 (Α' 127) ή του άρθρου 101 του ν. 1892/1990 (Α' 101).

13. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 103 του Κ.Φ.Ε. οι περιπτώσεις ια', ιβ', ιγ' και ιδ' αναριθμούνται σε ιβ', ιγ', ιδ' και ιε', αντίστοιχα και προστίθεται νέα περίπτωση ια' που έχει ως εξής:
«ια) Τα κέρδη που εισπράττουν ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης από εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες συμμετέχουν κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2578/1998, απαλλάσσονται της φορολογίας με την προϋπόθεση ότι εμφανίζονται σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Αν διανεμηθεί ή κεφαλαιοποιηθεί το αποθεματικό αυτό ή μέρος του, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 54 ή της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 55, κατά περίπτωση, και όχι οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 106.»

14. Οι διατάξεις της περίπτωσης ια' της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του Κ.Φ.Ε., όπως προστέθηκε με την προηγούμενη παράγραφο, έχουν εφαρμογή για μερίσματα που αποκτώνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εφεξής.

15. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α' της παραγράφου 4 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίστανται ως εξής:
«Ως χρόνος κτήσης, για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θεωρείται η ημερομηνία στην οποία έκλεισε η διαχείριση και προκειμένου για τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ο χρόνος έγκρισης αυτών από τη συνέλευση των εταίρων.».

16. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα περίπτωση δ' που έχει ως εξής:
«δ) Ως χρόνος κτήσης για τα κέρδη από τη συμμετοχή σε αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, θεωρείται ο χρόνος είσπραξης αυτών, ανεξάρτητα αν τα κέρδη αυτά εισάγονται στην Ελλάδα ή παραμένουν στην αλλοδαπή. Όταν τα κέρδη προέρχονται από αλλοδαπή προσωπική εταιρεία, χρόνος κτήσης τους είναι ο χρόνος λήξης της διαχειριστικής περιόδου του αλλοδαπού νομικού προσώπου.»

17. Η περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 105 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Το εισόδημα από ακίνητα, από κινητές αξίες, από συμμετοχή σε άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, από γεωργικές επιχειρήσεις, όπως αυτό προκύπτει από τις διατάξεις των άρθρων 13 παράγραφος 1, 20, 21, 22, 24, 25, 28 παράγραφοι 1, 2, 3 και 4, 30, 37, 40, 41, καθώς και κάθε εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 48.»

18. Το όγδοο εδάφιο της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 99 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«Πέραν του φόρου εισοδήματος που οφείλεται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα δύο προηγούμενα εδάφια, στα κέρδη που διανέμονται από την ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ενεργείται και παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 54 ή την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 55, κατά περίπτωση.»

19. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«Πέραν του φόρου εισοδήματος που οφείλεται με βάση τα πιο πάνω, στο καθαρό ποσό των μερισμάτων που λαμβάνουν οι μέτοχοι ή τα μέλη του συνεταιρισμού ή των κερδών που λαμβάνουν τα μέλη εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, ενεργείται και παρακράτηση φόρου εισοδήματος σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 54 ή την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 55, κατά περίπτωση.».

Στην αιτιολογική έκθεση του ανωτέρω προσχεδίου νόμου, σχετικά με το άρθρο 14 αναφέρονται τα ακόλουθα:



« Επί του Άρθρου 14

Με την παρ. 1 επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες με τη μορφή, εκτός μισθού, αμοιβών και ποσοστών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές, αμοιβών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, καθώς και μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές. Ο φόρος αυτός παρακρατείται από την ανώνυμη εταιρεία και με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα πιο πάνω εισοδήματα, με εξαίρεση τα φυσικά πρόσωπα που φορολογούνται για τα συνολικά εισοδήματά τους με συντελεστή κατώτερο του συντελεστή παρακράτησης, για τα οποία προβλέπεται φορολόγηση των εσόδων από μερίσματα με τις γενικές διατάξεις και επιστροφή τυχόν πιστωτικού υπολοίπου φόρου.

Με την παρ. 2 ορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της παραγράφου 1, ενώ καθιερώνεται ειδικό καθεστώς για διανομές κερδών από ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες που πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2011.

Με την παρ. 3 επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) και στα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από ανώνυμες εταιρείες της αλλοδαπής. Η φορολογική εξομοίωση των πιο πάνω εισοδημάτων με τα μερίσματα που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Υπόθεση C406/2007).

Με τις παρ. 4 και 5 προβλέπεται ο χρόνος και ο τρόπος παρακράτησης του φόρου στις πιο πάνω περιπτώσεις, ο χρόνος απόδοσής του στο Δημόσιο, καθώς και ο υπόχρεος σε παρακράτηση.

Με την παρ. 6 επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στα κέρδη που διανέμουν οι συνεταιρισμοί ή οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά. Ο φόρος αυτός παρακρατείται από τον συνεταιρισμό ή την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα πιο πάνω εισοδήματα, με εξαίρεση τα φυσικά πρόσωπα που φορολογούνται για τα συνολικά εισοδήματά τους με συντελεστή κατώτερο του συντελεστή παρακράτησης, για τα οποία προβλέπεται φορολόγηση των κερδών από τις πιο πάνω συμμετοχές τους με τις γενικές διατάξεις και επιστροφή τυχόν πιστωτικού υπολοίπου φόρου.

Με την παρ. 7 ορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της παραγράφου 6, ενώ καθιερώνεται ειδικό καθεστώς για διανομές κερδών από συνεταιρισμούς και ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2011.

Με την παρ. 8 επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) και στα κέρδη που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από εταιρείες περιορισμένης ευθύνης της αλλοδαπής. Η ρύθμιση αυτή γίνεται για λόγους φορολογικής εξομοίωσης των πιο πάνω εισοδημάτων με τα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ώστε να μην υφίσταται διακρατική μεταχείριση.

Με την παρ. 9 επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% στο σύνολο των κερδών των νομικών προσώπων (αδιανέμητων και διανεμομένων). Η ρύθμιση αυτή γίνεται για λόγους απλοποίησης και ισχύει, σύμφωνα με την παρ. 10, για κέρδη που προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, ενώ παράλληλα καθιερώνεται ειδικό καθεστώς για τα κέρδη που προκύπτουν από διαχειριστικές περιόδους που άρχισαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς και αυτά που προκύπτουν από υπερδωδεκάμηνη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Με την παρ. 11 γίνεται νομοτεχνική τακτοποίηση του άρθρου 114 του Κ.Φ.Ε. λόγω των πιο πάνω τροποποιήσεων.

Με την παρ. 12 επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 25% και στα αφορολόγητα αποθεματικά αναπτυξιακών νόμων σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, με την επιφύλαξη των οριζομένων από τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 1473/1984 ή του άρθρου 101 του ν. 1892/1990.

Στην παρ. 13 προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα μερίσματα που εισπράττουν ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης από εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες συμμετέχουν κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2578/1998, με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη αυτά εμφανίζονται σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Το πιο πάνω αποθεματικό υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25%, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κ.Φ.Ε.

Με την παρ. 15 τροποποιείται η περίπτωση α' της παραγράφου 4 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε., σχετικά με το χρόνο κτήσης των εισοδημάτων από συμμετοχή σε ημεδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Με τις νέες διατάξεις ορίζεται ως χρόνος κτήσης των εισοδημάτων αυτών ο χρόνος έγκρισης των διανεμομένων κερδών από τη συνέλευση των εταίρων, κατ' αναλογία των όσων ισχύουν στις ανώνυμες εταιρείες. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία μετά τη φορολογική εξομοίωση της φορολογίας των κερδών των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης με αυτή των ανωνύμων εταιρειών.
Με την παράγραφο 16 προστίθεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε. νέα περίπτωση δ', με την οποία ορίζεται ο χρόνος κτήσης για τα κέρδη από συμμετοχή σε αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και προσωπική εταιρεία. Η ρύθμιση αυτή γίνεται για την κάλυψη νομοθετικού κενού που προϋπήρχε πριν από το ν. 3842/2010.
Με την παρ. 17 καλύπτεται το νομοθετικό κενό που υπήρχε στο άρθρο 105 του Κ.Φ.Ε., ώστε εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις των νομικών προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 101, να θεωρείται και το εισόδημα της παρ. 4 του άρθρου 28.

Με τις παρ. 18 και 19 γίνεται νομοτεχνική τακτοποίηση των διατάξεων των άρθρων 99 και 106, αντίστοιχα, του Κ.Φ.Ε., ώστε αυτές να κάνουν αναφορά και στην περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του ίδιου νόμου, όπως προστέθηκε με τις διατάξεις της νέας παραγράφου 6 ».



Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο πρόσχέδιο νόμου, ειδικά για τα κέρδη που διανέμονται εντός του έτους 2011, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι ένα τοις εκατό, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων, με την επιφύλαξη αυτών που ορίζονται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε.

Σημ. Με νεώτερο άρθρο μας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αναλύσουμε την φορολογία και την διανομή των κερδών των ανωνύμων αταιριών και των Ε.Π.Ε.


2. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΥ

2.1 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 69, ΤΟΥ Ν.3842/2010

Σύμφωνα, με το Άρθρο 69 « Κίνητρα για ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας» του Ν. 3842/2010, στο άρθρο 6 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:
« 7. Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος, μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του. Με τις ίδιες προϋποθέσεις απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, οι ομόρρυθμες εταιρείες εφόσον συμμετέχουν σε αυτές αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την έναρξη δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους ».


Ειδικότερα, με την απόφαση ΠΟΛ.1135/4.10.2010, με την οποία κοινοποιήθηκε το άρθρο 69 του ν. 3842/2010 ορίστηκαν τα εξής:


«Με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, προστέθηκε στο άρθρο 6 του ν.22384/1994 παράγραφος 7, με βάση την οποία απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος, μέχρι τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000) ετησίως, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του. Τα παραπάνω αφορούν ατομικές επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη εργασιών από 1/1/2010 και μετά ή ομόρρυθμες εταιρίες που συστήνονται από 1/1/2010 και μετά, δεδομένου ότι από την εισηγητική του νόμου, το κίνητρο αναφέρεται στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Οι φορολογούμενοι δικαιούνται την απαλλαγή αυτή και για τα τρία έτη, εφόσον κατά το χρόνο έναρξης εργασιών δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, έστω και αν τα επόμενα έτη συμπληρώνουν το όριο αυτό. Επίσης, από τη διατύπωση των διατάξεων προκύπτει, ότι το όριο της απαλλαγής μέχρι των 30.000 ευρώ δεν δικαιούνται οι φορείς των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ή είχαν ασκήσει στο παρελθόν άλλη ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, έστω και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Περαιτέρω, με τις ίδιες διατάξεις παρέχεται η πιο πάνω απαλλαγή, μέχρι 30.000 ευρώ και στις ομόρρυθμες εταιρίες, εφόσον σε αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την έναρξη των εργασιών τους (ως μέλη της εταιρίας) δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας. Επομένως, αν κάποιο μέλος της ομόρρυθμης εταιρίας είναι άλλο νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε νομικής μορφής ή φυσικό πρόσωπο ηλικίας 35 ετών και άνω, τότε η υπόψη ομόρρυθμη εταιρία δεν μπορεί να τύχει της απαλλαγής που προβλέπει ο νόμος, έστω και αν τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα - μέλη τους έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή καταλαμβάνει και την επιχειρηματική αμοιβή που αντιστοιχεί μέχρι 30.000 ευρώ από τα κέρδη της εταιρίας. Οι διατάξεις αυτές, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2010 και μετά ».



Να σημειώσουμε εδω ότι, ουσιαστικά για τις ατομικές επιχειρήσεις η απαλλαγή από το φόρο ανέρχεται στις 42.000 € λόγω της ύπαρξης και του αφορολογήτου της κλίμακας των 12.000 €, εφόσον βέβαια υπάρχουν και οι ανάλογες αποδείξεις δαπανών όπως αναλύονται στο άρθρο 1 του νόμου αυτού.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έκανε έναρξη εργασιών για πρώτη φορά π.χ τον Απρίλιο του 2010 και έχει γεννηθεί το 1985 θα απαλλαγή από το φόρο για τις δηλώσεις που θα υποβάλλει των οικονομικών ετών 2011, 2012 και 2013.
Επίσης, από τη διατύπωση του νόμου προκύπτει ότι η υπόψη ρύθμιση δεν εφαρμόζεται για τα κέρδη των ατομικών γεωργικών επιχειρήσεων.
Το όριο της ηλικίας θα πρέπει να εξετάζεται κατά την άποψή μας με την έναρξη της χρήσης εντός της οποίας γίνεται η έναρξη των εργασιών. Πιο συγκεκριμένα αν την 1η Ιανουαρίου της χρήσης αυτής ο φορολογούμενος δεν έχει συμπληρώσει το 35 έτος της ηλικίας του θα δικαιούται την απαλλαγή.
Όσον αφορά την επιχειρηματική αμοιβή των ομορρύθμων εταίρων, επειδή ο υπολογισμός της θα πρέπει να γίνεται από την εταιρία μετά την αφαίρεση των κερδών που απαλλάσσονται στο επίπεδο του νομικού προσώπου, το ποσό αυτής θα φορολογείται κανονικά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου, δηλαδή στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος θα έχει και το αφορολόγητο της κλίμακας.


Επίσης, από τη γενική διατύπωση των διατάξεων προκύπτει ότι:
α) το δικαίωμα της απαλλαγής αυτής ισχύει και στις εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.
β) υπολογίζεται και επί των φορολογικά αναμορφωμένων κερδών μετά την προσθήκη, είτε από το φορολογούμενο είτε από τον έλεγχο, των λογιστικών διαφορών.
γ) στις οικοδομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ και προσδιορίζουν εξωλογιστικά τα κέρδη τους με τη χρήση συντελεστή 20%, υπολογίζεται επί των εξωλογιστικών κερδών.
Προσοχή: Όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση του Υ.Ο. με το έγγραφό της με αριθ. πρωτ. 1133425/12-10-2010, μια νέα ομόρρυθμη εταιρεία που συστήνεται από ομόρρυθμα μέλη (φυσικά πρόσωπα) που ήδη ασκούν κάποιο επάγγελμα (σαν ατομικές επιχειρήσεις), δεν μπορεί να τύχει της παραπάνω απαλλαγής, ακόμη κι αν τα μέλη της είναι νέοι κάτω των 35 ετών. Μπορείτε να δείτε στο σημείο αυτό και τους προβληματισμούς που ανέκυψαν μετά από τη δημοσίευση του έγγράφου αυτού στο άρθρο με τίτλο "Ο τρόπος φορολόγησης των ομορρύθμων, ετερορρύθμων κ.λπ. εταιρειών του άρθρου 10 του ν. 2238/1994, μετά τις αλλαγές που καθιερώθηκαν με τον ν. 3842/2010. Αναλυτικά παραδείγματα με επεξηγηματικά σχόλια"


Εξαιρέσεις από την εν λόγω απαλλαγή:

Από τη διατύπωση του νόμου προκύπτει ότι δεν απαλλάσσονται του φόρου τα κέρδη:

α) των ομόρρυθμων εταιρειών που αποκτούν εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις.
β) των λοιπών υπόχρεων της παρ. 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε, δηλαδή: ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς, κοινοπραξίες της § 2 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ.
γ) των ομόρρυθμων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει και άλλο νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε μορφής έστω και άλλη ομόρρυθμη εταιρεία της οποίας όλοι οι εταίροι-φυσικά πρόσωπα είναι κάτω των 35 ετών.
δ) των ομορρύθμων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει κάποιος εταίρος φυσικό πρόσωπο που είναι ηλικίας άνω των 35 ετών, έστω ενώ όλοι οι υπόλοιποι εταίροι –φυσικά πρόσωπα είναι κάτω των 35 ετών.
ε) των ομορρύθμων εταιρειών όταν κατά την έναρξη των εργασιών τους όλοι οι εταίροι είναι κάτω των 35 ετών και εντός της χρήσης μεταβιβασθεί μερίδιο σε νέο εταίρο άνω των 35 ετών.
στ) των υπόχρεων της παρ. 1 του άρθρου 101, δηλαδή: Ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα αν αποτελούν ή όχι ίδια νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμοί που έχουν συσταθεί νόμιμα και οι ενώσεις τους, αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρίας, καθώς και οι κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων, ημεδαπές εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και της παρ. 2 του άρθρου 101, δηλαδή τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα.

Έναρξη ισχύος:

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 69 του ν.3842/2010, τα παραπάνω ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2010 και μετά.

Σημειώνεται ότι στο έντυπο φορολογίας Φυσικών προσώπων Ε1, προστέθηκαν νέοι κωδικοί 019 & 020 με τίτλο «Είστε δικαιούχος της απαλλαγής της παραγράφου 7 άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε.;»

2.2 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΙΒΟΛΗΣ «ΤΕΛΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 70, ΤΟΥ Ν.3842/2010

Σύμφωνα, με το Άρθρο 70 «Κίνητρα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας» του Ν. 3842/2010, ορίζονται τα εξής :


« 1. Στο τέλος της παραγράφου 1α του άρθρου 12 του ν. 2579/1998 (ΦΕΚ 31 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 του ν. 3775/2009 (ΦΕΚ 122 Α'), προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής: «Από την επιβολή του «τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας» εξαιρούνται οι συνδέσεις παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Internet), εφόσον αφορούν αποκλειστικά και μόνο συνδέσεις δεδομένων (data).
2. Οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1α του άρθρου 12 του ν. 2579/1998, όπως προστέθηκε με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, έχουν ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταλαμβάνουν τους λογαριασμούς που εκδίδονται και τις προπληρωμένες συνδέσεις παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο που διατίθενται, από την ημερομηνία αυτή και μετά.»
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο εξής; Υπάρχουν λογαριασμοί κινητής τελεφωνίας οι οποίοι αφορούν αφορούν αποκλειστικά παροχή υπηρεσιών για συνδέσεις παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο [ που αφορούν αποκλειστικά και μόνο συνδέσεις δεδομένων (data) ]. Για τους λογαριασμούς αυτούς δεν ισχύουν οι διατάξεις που προβλέπονται στην περ. ψ' του άρθρου 31, του ν. 2238/1994, ήτοι : « Των ποσών που καταβάλλει η επιχείρηση για έξοδα κινητής τηλεφωνίας για λογαριασμούς που ανήκουν στην επιχείρηση και με την προϋπόθεση ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν θα υπερβαίνουν τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση υπαλλήλων αυτής. Από το συνολικό ποσό αυτής της δαπάνης ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα.».




2.3 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 71, ΤΟΥ Ν.3842/2010

Σύμφωνα με το άρθρο 71, του Ν.3842/2010, προβλέπονται οι κάτωθι δυνατότητες φορολογικών απαλλαγών.


« Άρθρο 71. Φορολογικά κίνητρα ευρεσιτεχνίας
1. Τα κέρδη της επιχείρησης από την πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της ίδιας επιχείρησης που αναπτύχθηκε από την ίδια, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέ­σα στην οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση των πιο πάνω προϊόντων. Η απαλλα­γή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσεις τρίτων. Επίσης, καταλαμβάνει και τα κέρδη που προέρχονται από παροχή υπηρεσιών, όταν αυτή αφορά σε εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, επίσης διεθνώς αναγνωρισμένης.
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εγκρίνεται η επιχείρηση που υ­πάγεται στις διατάξεις του άρθρου αυτού για το συγκε­κριμένο προϊόν ή είδος υπηρεσίας, που παράγει ή παρέ­χει κατά περίπτωση, μετά από αίτηση που υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του πιο πάνω Υπουργείου.
3. Τα απαλλασσόμενα κέρδη εμφανίζονται σε λογα­ριασμό αφορολόγητου αποθεματικού και υπολογίζονται με βάση τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκύ­πτουν από τα τηρούμενα βιβλία και εμφανίζονται στον ισολογισμό και τα οποία προέρχονται από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση των κερδών που απαλλάσσονται της φορολογίας εισο­δήματος και των κερδών από συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις, των κρατήσεων για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού και των κερδών της χρήσης που διανέμο­νται πραγματικά ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους ή τον επιχειρηματία, καθώς και των αφορολόγητων εκπτώσεων επενδύσεων αναπτυξιακών νόμων. Προκειμένου για ανώνυμη εταιρεία και εταιρεία περιορισμένης ευθύ­νης, το τακτικό αποθεματικό και τα διανεμόμενα κέρδη ανάγονται σε μικτό ποσό με την προσθήκη του αναλο­γούντος σε αυτά φόρου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το αποθεματικό σχημα­τίζεται από τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται με την αρχική δήλωση, αφού αφαιρεθούν οι απολήψεις. Όταν η ε­πιχείρηση πραγματοποιεί έσοδα που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος, ως κέρδη που απαλλάσσονται της φορολογίας είναι το μέρος των πιο πάνω κερδών που αντιστοιχεί στα έσοδα από την πώληση των προϊόντων ή από την παροχή υπηρεσιών της παραγράφου 1.
4. Το αφορολόγητο αποθεματικό που σχηματίζεται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο υπόκειται σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις του Κ.Φ.Ε., κατά το μέρος που διανέμεται, κεφαλαιοποιείται ή αναλαμβάνε­ται κάθε φορά.
5. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι φορείς πιστοποίησης της ευρεσιτεχνίας, οι προϋποθέσεις, οι όροι, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού, χωρίς την έκδοση της οποίας δεν ενεργοποιείται η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού.
6. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού έχουν εφαρμογή για πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών που εμπίπτουν στο άρθρο αυτό και πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά.»



Ειδικότερα, με την ΠΟΛ.1203/6.12.2010 με θέμα «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, και διαδικασιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 71 "Φορολογικά κίνητρα ευρεσιτεχνίας" του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ Α' 58/23.4.2010), καθορίστηκαν τα εξής :


« ΠΟΛ 1203/6.12.2010

ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 71 ΤΟΥ Ν.
3842/2010

1. Για τις ανάγκες του
άρθρου 71 του ν. 3842/2010, ως «ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη» ορίζεται αυτή για την οποία έχει απονεμηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο εμπίπτει σε μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office ΈΡΟ") και έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα
β) Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στον Ο.Β.Ι (αποκλειομένων των Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας (Π.Υ.Χ.) το οποίο έχει επίσης κατοχυρωθεί σε ένα ακόμη κράτος α) που έχει προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPC) ή συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτής, ή β) είναι μέλος του ΟΟΣΑ ή σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας (accession candidate country) ή σε καθεστώς ενισχυμένης δέσμευσης (enhanced engagement country).
Τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα της χρήσεως για την οποία ζητείται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.
2. Φορέας πιστοποίησης των διεθνώς αναγνωρισμένων και ευρισκομένων σε ισχύ ευρεσιτεχνιών είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), ο οποίος ιδρύθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 1733/1987.
3. Στις διατάξεις του
άρθρου 71 του ν. 3842/2010, εμπίπτουν και επιχειρήσεις νεοϊδρυόμενες ή υφιστάμενες στις οποίες κατά τη σύστασή τους ή την αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού τους κεφαλαίου εισφέρεται διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, από τον ιδρυτή, μέτοχο ή εταίρο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Η αποτίμηση του εισφερόμενου δικαιώματος διενεργείται από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920.
4. Όταν η διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία αφορά σε τμήμα ή εξάρτημα του παραγόμενου προϊόντος θα πρέπει η ευρεσιτεχνία αυτή να συμβάλει στο κόστος που αντιπροσωπεύει τα υλικά κατασκευής προϊόντος, με ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και άνω.
5. Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & θρησκευμάτων η οποία τη διαβιβάζει στον Ο.Β.Ι. Ο Ο.Β.Ι., διαπιστώνει έπειτα από ενδελεχή εξέταση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών ότι για την παραγωγή του προϊόντος ή την παροχή υπηρεσίας χρησιμοποιήθηκε, κατά το έτος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών, η διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία και ότι αυτή έχει κατά τις διατάξεις της παρούσας αναπτυχθεί από την επιχείρηση και στην συνέχεια εκδίδει αιτιολογημένη θετική ή αρνητική γνωμάτευση την οποία διαβιβάζει στην Γ.Γ.Ε.Τ προκειμένου να εκδοθεί εγκριτική ή απορριπτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & θρησκευμάτων. Για την εργασία αυτή ο Ο.Β.Ι μπορεί να χρησιμοποιεί και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.
Τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να είναι νομίμως επικυρωμένα, περιλαμβάνουν αντίγραφο του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας καθώς και βεβαίωση ισχύος αυτού ή απόδειξη πληρωμής τελών στο αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών για τις χρήσεις όπου ζητείται η φορολογική απαλλαγή. Τα προερχόμενα από την αλλοδαπή έγγραφα θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση (Apostille) της σύμβασης της Χάγης της 5ης Οκτωβρίου 1961 κατά τις διατάξεις του Ν. 1947/1984 (ΦΕΚ Α'88/27.11.1984) ή επικύρωση από Ελληνική προξενική ή διπλωματική αρχή.
Για την διαδικασία εξέτασης των προϋποθέσεων υπαγωγής στο
άρθρο 71 του Ν. 3842/2010, ο Ο.Β.Ι εισπράττει τέλος, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Β.Ι. Ουδεμία αίτηση θα γίνεται αποδεκτή αν δεν συνοδεύεται από αποδεικτικό καταθέσεως του τέλους. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης το τέλος δεν επιστρέφεται.
Η αιτούσα επιχείρηση θα πρέπει να προσκομίζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδείξει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και της παρούσας απόφασης.
6. Η απόφαση που θα χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, θα περιλαμβάνει το όνομα της επιχείρησης που υπάγεται στις διατάξεις του
άρθρου 71 του ν. 3842/2010, το προϊόν ή την υπηρεσία που παράγει ή παρέχει κατά περίπτωση καθώς και τις χρήσεις για τις οποίες έχει ισχύ η ανωτέρω υπαγωγή.
Επίσης, η απόφαση θα κοινοποιείται στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία που υπάγεται η επιχείρηση. »


 

2.4 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 73, ΤΟΥ Ν.3842/2010.

Κίνητρα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 73 του ν. 3842/2010, ορίστηκαν τα εξής: (παραθέτουμε μόνο τις πρώτες εφτά παραγράφους του άρθρου αυτού, διότι έχουν άμεση σχέση με την ανάλυσή μας).


«Άρθρο 73: Κίνητρα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και κίνητρα για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής

1. Για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., των οποίων ο κύκλος εργασιών μειώνεται για δύο (2) συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους, έναντι της προηγούμενης κάθε φορά διαχειριστικής περιόδου, ο συντελεστής φορολογίας των κερδών που ορίζεται από τα άρθρα 109 και 10 του ίδιου νόμου μειώνεται κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εργαζομένων που υφίσταται κατά την προηγούμενη της διετίας διαχειριστική περίοδο δεν μειώνεται σε καμία από τις τρεις πιο πάνω διαχειριστικές περιό­δους.
2. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των δύο (2) διαχειριστικών περιόδων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και όταν σε κάποια από αυτές προκύπτει ζημία, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των επόμενων διαχειριστικών περιόδων και μέχρι να συμπληρωθούν δύο (2) διαχειριστικές περίοδοι ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.
3. Όταν επιχείρηση που έχει κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή φορολογίας κατ' εφαρμογή του άρθρου αυτού, στη συνέχεια προβεί εντός της διετίας σε μείωση του προσωπικού της ή αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της, το χορηγηθέν ευεργέτημα ανακαλείται και υποχρεούται να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας για το οικονομικό έτος ή τα οικονομικά έτη που έτυχε του ευεργετήματος του μειωμένου συντελεστή. Για την επιπλέον διαφορά φόρου που οφείλεται επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι που ορίζονται από τις διατάξεις του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α').
4. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού έχουν εφαρμογή και όταν κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος έχει επέλθει μείωση του κύκλου εργασιών με παράλληλη δια­τήρηση του αριθμού των εργαζομένων σε μία ή περισσότερες προηγούμενες συνεχείς διαχειριστικές περιόδους. Στην περίπτωση αυτή, ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας εφαρμόζεται για τα κέρδη της διαχειριστικής περιόδου 2009 (οικονομικό έτος 2010) και επόμενων, μέχρι τη συμπλήρωση δύο (2) οικονομικών ετών.
5. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται ανάλογα και για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελευθέριο επάγγελ­μα, στα οποία παρέχεται μείωση των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).
6. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν έχουν εφαρμογή για επιχειρήσεις που υποχρεώνονται από διάταξη νόμου ή από την ένταξή τους σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα από το Δημόσιο, να διατηρούν θέσεις εργασίας.
7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι, η διαδικασία, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προηγούμενων παραγράφων.

8. Από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα μεταποιητικής επιχείρησης αφαιρείται ποσό ίσο με το ήμισυ της δα­πάνης που καταβλήθηκε μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώμα­τος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθορί­ζονται οι δαπάνες για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου αυτής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.
9. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υπάγεται σε φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα και επενδύει στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους με προορισμό την προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα απαλλάσσεται από το φόρο που του αναλογεί για ποσό ίσο με:
α) το 40% του ποσού που επένδυσε, εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, δεν είναι μέτοχος α­νώνυμης Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα,
β) το 20% του ποσού που επένδυσε, εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, ή είναι μέτοχος ανώνυμης Α.Ε. ή Ε.Π.Ε., ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.
10. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό της επένδυσης στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.
11. Το ποσό της επένδυσης των προηγούμενων δύο παραγράφων πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξόφληση δαπανών που διενεργούνται στην Ελλάδα.
12. Για την εφαρμογή των παραγράφων 9, 10 και 11 του άρθρου αυτού το φυσικό ή νομικό πρόσωπο καταβάλλει το χρηματικό ποσό με το οποίο επιθυμεί να ενισχύσει την παραγωγή κινηματογραφικού έργου, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Α.Ε. (Ε.Κ.Κ.), σε ειδικό λογιστικό κωδικό επ' ονόματι της ταινίας που επιθυμεί να ενισχύσει.
13. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία και κάθε άλλη α­ναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 9, 10, 11 και 12 του άρθρου αυτού και μεταξύ άλλων οι επιλέξιμες δαπάνες, η διαδικασία διάθεσης του ποσού της επένδυσης από το Ε.Κ.Κ., η διαδι­κασία ελέγχου της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που τίθενται με τις διατάξεις των προηγούμενων πα­ραγράφων, η διαδικασία και οι όροι αποδοχής της επένδυσης από το Ε.Κ.Κ. και τον παραγωγό ή συμπαραγωγό της κινηματογραφικής ταινίας και οι κατηγορίες των κινηματογραφικών ταινιών που εξαιρούνται από τις διατάξεις των παραγράφων 9,10,11 και 12 του άρθρου αυτού».


Σχολιασμός:

Σύμφωνα με την απόφαση του Υ.Ο. ΠΟΛ.1088/11.6.2010 ισχύουν τα εξής:
"Για τη μείωση κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., για τη μείωση κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., οι οποίες προβλέπονται από τις παραγράφους 1 και 5, αντίστοιχα, του άρθρου 73 του ν. 3842/2010, όταν ο κύκλος εργασιών μειώνεται για δύο (2) συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους, χωρίς μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Για την εξακρίβωση της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος, μετά τη διαγραφή τυχόν δεκαδικών ψηφίων, των εργατοϋπαλλήλων που απασχολούνται στην επιχείρηση με πλήρη απασχόληση σε κάθε μία από τις τρεις διαχειριστικές περιόδους με βάση τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία. Για τον υπολογισμό του πιο πάνω μέσου όρου λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στην επιχείρηση εργατοϋπαλλήλων, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων και όσων προσλαμβάνονται για την κάλυψη έκτακτων ή εποχιακών αναγκών της επιχείρησης ή με σχέση δανεισμού με την προϋπόθεση ότι το κόστος μισθοδοσίας βαρύνει την επιχείρηση που κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή φορολογίας ή της μείωσης των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων.

2. Προκειμένου για προσωπικές εταιρείες και κοινωνίες, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος δεν καταλαμβάνει την επιχειρηματική αμοιβή.

3. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητούν την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας, δήλωση στην οποία εμφανίζεται ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για κάθε μήνα, καθώς και του μέσου όρου που προκύπτει, για κάθε μία από τις τρεις ή δύο, κατά περίπτωση, διαχειριστικές περιόδους. Με την ίδια δήλωση δηλώνονται και τα ακαθάριστα έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

4. Όταν επιχείρηση έχει κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και κατά την επόμενη διαχειριστική περίοδο αυξάνονται τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, χωρίς μείωση του αριθμού των εργαζομένων της, κατά την υποβολή με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ Α’ 179).

5. Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης επιχειρήσεων με τις διατάξεις του ν. 1297/1972 (ΦΕΚ Α’ 217), του ν. 2166/1993 (ΦΕΚ Α’ 137) και του ν. 3296/2004 (ΦΕΚ Α’ 253), τα ακαθάριστα έσοδα διαχειριστικής περιόδου που υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή υπολείπεται αυτών ανάγονται σε δωδεκάμηνο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν λαμβάνει χώρα διαδοχική μείωση του κύκλου εργασιών. Αν η επιχείρηση, της οποίας τα καθαρά κέρδη φορολογήθηκαν με το μειωμένο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ή μειώθηκαν, στη συνέχεια μετατραπεί ή συγχωνευθεί σε άλλη εταιρεία, η υποχρέωση της μη μείωσης του προσωπικού αναλαμβάνεται από την εταιρεία που θα προέλθει από το μετασχηματισμό αυτό. Ειδικά σε περίπτωση συγχώνευσης, ο μέσος όρος των εργαζομένων στην προερχόμενη από τη συγχώνευση εταιρεία ή την απορροφώσα δεν πρέπει να είναι μικρότερος από το άθροισμα του μέσου όρου των εργαζομένων που απασχολήθηκαν σε κάθε μία από τις συγχωνευθείσες επιχειρήσεις.

6. Όλα τα πιο πάνω πρέπει να προκύπτουν από τις μισθοδοτικές καταστάσεις της επιχείρησης και τα λοιπά στοιχεία που τηρούνται βάσει της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας".

Δηλαδή με το άρθρο αυτό, προβλέπονται υπό από όρους και προϋποθέσεις τριών ειδών ενισχύσεις :

α) Μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών που ορίζεται από τα άρθρα 109 και 10 του Ν.2238/94 ( Κ.Φ.Ε.) κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εργαζομένων δεν μειώνεται. Σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή, για επιχειρήσεις που υποχρεώνονται από διάταξη νόμου ή από την ένταξή τους σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα από το Δημόσιο, να διατηρούν θέσεις εργασίας. Επίσης για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα παρέχεται μείωση των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%). Για τις ανάγκες εφαρμογής της διάταξης αυτής, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε5, προστέθηκε ερώτηση στον πίνακα Β' η οποία έχει ως εξής : Υπάγεσθε β) αρθ. 73 ν.3842/10. Αν η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου αυτού επιλέγει το "ΝΑΙ" της συγκεκριμένης ερώτησης. Επίσης για τις ίδιες ανάγκες ότι στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1, προστέθηκαν νέοι κωδικοί 025 & 026 με τίτλο «Εμπίπτετε στις διατάξεις άρθρου 73 ν. 3842/2010

β) Από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα μεταποιητιής επιχείρησης αφαιρείται ποσό ίσο με το ήμισυ της δαπάνης που καταβλήθηκε μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αναμένεται η έκδοση απόφασης που θα καθορίζει τις επιλέξιμες δαπάνες. ( Ισχύει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, σύμφωνα με την περ. ια' άρθρου 31, του Ν.2238/94 - Κ.Φ.Ε.).

Σημειώνεται ότι στην επιδοτούμενη δράση «Πράσινη Επιχείρηση 2010», η οποία είχε στόχο την μείωση του ενεργειακού και κυρίως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, προβλέπονταν μεταξύ των άλλων οι εξής κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών : Διαμόρφωση κτιρίων και χώρων, προμήθεια μηχανολογικού, μηχανογραφικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου, προμήθεια λογισμικού, δαπάνες πιστοποίησης διαχειριστικών συστημάτων-επαλήθευσης, επικύρωσης συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, δαπάνες δοκιμών και επαληθεύσεις από εργαστήρια, αγορά τεχνογνωσίας , παροχή συμβουλών και άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες .

γ) Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υπάγεται σε φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα και επενδύει στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους με προορισμό την προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα απαλλάσσεται κάτω από προϋποθέσεις, κατά ένα ποσοστό της επένδυσης από το φόρο.

Κλείνοντας την ανάλυση των διατάξεων του άρθρου 73, θα παραθέσουμε μερικά παραδείγματα προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τη βούληση του νομοθέτη. Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε ότι τα παρακάτω παραδείγματα στηρίζονται στην προσωπική μας άποψη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν οδηγό προς εφαρμογή από τους αναγνώστες.

Έστω μια επιχείρηση παρουσιάζει τα κάτωθι στοιχεία.

Χρήση ακαθάριστα έσοδα € απασχόληση (αριθμός εργαζομένων)

2010 350.000.000 20

2011 330.000.000 20

2012 300.000.000 20

Στην περίπτωση αυτή ο συντελεστής φορολογίας για τις χρήσεις 2011 και 2012θα μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Εφαρμογή συντελεστή φορολογίας

Με την παρ. 2 του άρθρου 73 όπως αναφέραμε, ορίζεται ότι η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των 2 διαχειριστικών περιόδων που αναφέρονται στην παρ. 1 και όταν σε κάποια από αυτές προκύπτει ζημία, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των επόμενων διαχειριστικών περιόδων και μέχρι να συμπληρωθούν 2 διαχειριστικές περίοδοι ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

 

Χρήση         ακαθάριστα έσοδα €     απασχόληση (αριθμός εργαζομένων)

2010       350.000.000                  20

2011      -10.000.000                   20

2012       300.000.000                 20

2013       50.000.000                   20

Στην περίπτωση αυτή ο συντελεστής φορολογίας για τις χρήσεις 2012 και 2013 θα μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Απώλεια πλεονεκτήματος

Με την παρ. 3 του άρθρου 73 όπως αναφέραμε, ορίζεται ότι όταν επιχείρηση που έχει κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή φορολογίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου αυτού, στη συνέχεια προβεί εντός της διετίας σε μείωση του προσωπικού της ή αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της, το χορηγηθέν ευεργέτημα ανακαλείται και υποχρεούται να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Παράδειγμα

Χρήση ακαθάριστα έσοδα € απασχόληση (αριθμός εργαζομένων)

2010         350.000.000                           20

2011        330.000.000                           20

2012        300.000.000                           10

Παράδειγμα

Χρήση ακαθάριστα έσοδα € απασχόληση (αριθμός εργαζομένων)

2010            350.000.000                        20

2011            330.000.000                          20

2012            370.000.000                         20


Χρόνος εφαρμογής

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 73 όπως αναφέραμε, οι διατάξεις του άρθρου αυτού έχουν εφαρμογή και όταν κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος έχει επέλθει μείωση του κύκλου εργασιών με παράλληλη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων σε μία ή περισσότερες προηγούμενες συνεχείς διαχειριστικές περιόδους. Στην περίπτωση αυτή, ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας εφαρμόζεται για τα κέρδη της διαχειριστικής περιόδου 2009 (οικονομικό έτος 2010) και επομένων, μέχρι τη συμπλήρωση δύο οικονομικών ετών.

Παράδειγμα

Χρήση ακαθάριστα έσοδα € απασχόληση (αριθμός εργαζομένων)

2008            350.000.000                          20

2009             330.000.000                        20

2010            300.000.000                         20

 



IV) ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ Ι.Κ.Α ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Α.Ε.Δ.


Αρκετά προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ και ειδικότερα το «Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα» (ΚΥΑ 19721/790/15 .10.2010),προβλέπουν την δυνατότητα επιχορήγησης του κόστους των εργοδοτικών εισφορών με τις οποίες επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις.

Το θέμα που προκύπτει είναι, σε ποια χρονική στιγμή οι επιχορηγήσεις ( έσοδα ) αυτές θα καταχωρηθούν ως έσοδα ή ως στοιχεία μειωτικά του κόστους στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης .

Σύμφωνα με το « Π.Δ. 1123/1980:Περί ορισμού του περιεχομένου και του χρόνου ενάρξεως της προαιρετικής εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου», ισχύουν τα εξής :

« 2.2.708 Λογαριασμός 74 «Επιχορηγήσεις και διάφορα έσοδα πωλήσεων»
1. Στο λογαριασμό 74 παρακολουθούνται τα έσοδα που πραγματοποιεί η οικονομική μονάδα από επιχορηγήσεις του Κράτους, από συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών διάφορων Οργανισμών στο κόστος της και από διάφορες άλλες αιτίες.
2. Επιχορηγήσεις (λογ. 74.00) είναι ποσά που χορηγούνται στην οικονομική μονάδα με οποιοδήποτε τρόπο από το Κράτος ή από Νομικά Πρόσωπα και Οργανισμούς που ελέγχονται από το Κράτος, για να πραγματοποιεί αυτή πωλήσεις ή άλλης μορφής εκμετάλλευση σε τιμές που για την ίδια θεωρούνται ασύμφορες.
………………..

6.Τα έσοδα από επιχορηγήσεις, επιστροφές δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων και από επιστροφές τόκων καταχωρούνται στα βιβλία μόνο όταν είναι βέβαια και εκκαθαρισμένα, δηλαδή όταν δεν τελούν υπό αίρεση ή προθεσμία και αποδεικνύονται εγγράφως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στους οικείους υπολογαριασμούς του 74 καταχωρούνται τα έσοδα για τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιαδήποτε Αρχή έχει γνωρίσει εγγράφως στην οικονομική μονάδα ότι είναι δυνατή η είσπραξή τους ή όταν τα έσοδα αυτά προκύπτουν από απόλυτα δικαιολογημένους υπολογισμούς της οικονομικής μονάδας, που βασίζονται σε διατάξεις νόμων ή σε αποφάσεις αρμόδιων κρατικών ή εξουσιοδοτημένων από το κράτος οργάνων. Από τα βέβαια και εκκαθαρισμένα έσοδα, όσα αφορούν πωλήσεις της κλειόμενης χρήσεως καταχωρούνται στην πίστωση των οικείων υπολογαριασμών του 74, όσα όμως αφορούν πωλήσεις προηγούμενων χρήσεων καταχωρούνται στην πίστωση των οικείων υπολογαριασμών του 82 «έξοδα και έσοδα προηγούμενων χρήσεων».
Σχετικά με τον φορολογικό χειρισμό, έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση (1115957/2532/Α0012/24.3.2004) ότι στην κατηγορία των επιχορηγήσεων περιλαμβάνονται και οι ειδικές επιχορηγήσεις - επιδοτήσεις, δηλαδή ποσά που λαμβάνει η επιχείρηση, σύμφωνα με σχετικά προγράμματα, από οποιονδήποτε φορέα (ΟΑΕΔ, Ε.Ε. κ.λπ.) για εκπαίδευση προσωπικού ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή για κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων της, δηλαδή οι επιδοτήσεις επιχορηγήσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν μειωτικά στοιχεία των εξόδων της επιχείρησης που τις λαμβάνει.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την εξέλιξη του κάθε προγράμματος επιχορήγησης, ώστε να καταχωρούμε σύμφωνα με τα ανωτέρω προβλεπόμενα την επιχορήγηση στα αποτελέσματα της χρήσης. Γνώμη μας είναι το έσοδο από την επιχορήγηση του ανωτέρου προγράμματος να καταχωρηθεί στην χρήση 2010 εφόσον μέχρι την ημερομηνία σύνταξης ισολογισμού γίνει βέβαιο [Εγγκριθεί από τον φορεά (ΟΑΕΔ) μετά τον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών].




V) ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

Σύμφωνα με το άρθρο 9, του Ν.3842/2010, προβλέπονται τα κάτωθι.


 

« Αρθρο 9. Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα

2. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται περίπτωση στ', ως εξής:
«στ) ποσοστό της Εργοστασιακής Τιμολογιακής Αξίας (ΕΤΑ) του έτους πρώτης κυκλοφορίας αυτοκινήτων ως ε­ξής:
αα) για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία από 15.000­22.000 ευρώ ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα,
ββ) για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία από 22.001­30.000 ευρώ ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα,
γγ) για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία πλέον των 30.000 ευρώ ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της ερ­γοστασιακής τιμολογιακής αξίας ως επιπλέον ετήσιο ει­σόδημα, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην επιχείρηση ή είναι μισθωμένα με οποιονδήποτε τρόπο, για τον πρόεδρο ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διευθύνοντα ή εντε­ταλμένο σύμβουλο, διαχειριστή, διευθυντή ή στέλεχος γενικά που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο. Το ανωτέρω πο­σοστό καθενός αυτοκινήτου δεν επιμερίζεται σε περισ­σότερα του ενός πρόσωπα. Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής έχουν εφαρμογή και για τους εκπροσώπους ή δια­χειριστές στην Ελλάδα αλλοδαπών ή ημεδαπών επιχει­ρήσεων που υπάγονται στις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132 Α') ή του ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α'), όταν τα πρό­σωπα αυτά είναι Έλληνες υπήκοοι ή έχουν ελληνικό δια­βατήριο. Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής εφαρμόζο­νται για δαπάνες αυτοκινήτων που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά.
Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες και η διαδικασία υποβολής από τις επιχειρήσεις των σχετικών στοιχείων για τη διασταύρω­ση των δηλώσεων από τους δικαιούχους των εισοδημά­των των περιπτώσεων γ' και στ' της παραγράφου αυτής.»


Ειδικότερα με την ΠΟΛ.1135/4.10.2010, προβλέπονται τα εξής :


« Άρθρο 9
Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα

2. Με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού προστέθηκε στην παρ. 1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ νέα περίπτωση με την οποία προβλέπεται, ότι στελέχη (πρόεδρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διευθύνοντας ή εντεταλμένος σύμβουλος, διαχειριστής, διευθυντής, προϊστάμενος κ.λπ. στελέχη) στα οποία παρέχεται η χρήση αυτοκινήτου από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, ανεξάρτητα από το αν τα αυτοκίνητα αυτά ανήκουν στην επιχείρηση ή είναι μισθωμένα με οποιονδήποτε τρόπο, φορολογούνται επιπλέον για ένα ποσοστό της Εργοστασιακής Τιμολογιακής Αξίας του έτους πρώτης κυκλοφορίας, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, καθόσον πρόκειται για υπηρεσία που παρέχουν οι επιχειρήσεις προς τα εν λόγω στελέχη ως πρόσθετη αμοιβή έναντι των υπηρεσιών που παρέχουν στην επιχείρηση (εισηγητική έκθεση). Λόγω της μη διακρίσεως του νόμου, τα ανωτέρω ισχύουν για τα στελέχη όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή που λειτουργούν. Το επιπλέον αυτό ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται ως ποσοστό της Εργοστασιακής Τιμολογιακής Αξίας (ΕΤΑ) του έτους πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ως εξής:
α) για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία από 15.000-22.000 ευρώ με ποσοστό 15%,
β) για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία από 22.001-30.000 ευρώ με ποσοστό 25% και
γ) για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία πλέον των 30.000 ευρώ με ποσοστό 30%.
Επομένως, αν για παράδειγμα ο διευθυντής πωλήσεων ανώνυμης εταιρίας χρησιμοποιεί επιβατικό ΙΧ της εταιρίας με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία 28.000 ευρώ, προκύπτει γι’ αυτόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 7.000 ευρώ πέραν των αποδοχών που καταβλήθηκαν σε αυτόν.
Όμως, οι επιχειρήσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στις βεβαιώσεις αποδοχών που χορηγούν σε εκείνα τα στελέχη τους στα οποία τους παρέχουν αυτοκίνητο και το επιπλέον αυτό τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η αναγραφή του επιπλέον αυτού εισοδήματος γίνεται σε ξεχωριστή σειρά της βεβαίωσης αποδοχών με αναφορά στις διατάξεις της περ. στ΄ της
παρ. 1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ, καθώς και στον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, στην εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του, καθώς και στο χρονικό διάστημα χρησιμοποίησής του.
Αν από τον υπόχρεο έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από ένα επιβατικά αυτοκίνητα μέσα στη διαρρεύσασα χρήση, θα συμπληρώνεται ανάλογος αριθμός σειρών της βεβαίωσης αποδοχών.
Οι επιχειρήσεις που παρέχουν αυτοκίνητα σε στελέχη τους θα ζητούν βεβαίωση για την εργοστασιακή τιμολογιακή αξία των υπόψη αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες που έχουν εισάγει τα αυτοκίνητα αυτά. Στην περίπτωση που η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία των αυτοκινήτων αυτών είναι κάτω των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000) τότε οι εν λόγω βεβαιώσεις θα πιστοποιούν το γεγονός αυτό (ότι δηλαδή η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία είναι κάτω των 15.000 ευρώ), χωρίς να αναφέρουν το ακριβές ποσό αυτής.
Διευκρινίζεται ότι, με βάση το άρθρο 126 του ν.2960/2001 (ΦΕΚ 265Α) (τελωνειακός κώδικας), η τιμή χονδρικής πώλησης του επιβατικού αυτοκινήτου του έτους πρώτης κυκλοφορίας, μειώνεται λόγω παλαιότητας με βάση την κλίμακα που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού. Συνεπώς, με βάση τις προαναφερθείσες διατάξεις του τελωνειακού κώδικα, θα πρέπει για την εφαρμογή του κοινοποιούμενων διατάξεων του άρθρου αυτού, η εργοστασιακή αξία του έτους πρώτης κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, να μειώνεται λόγω παλαιότητας με βάση την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 126 του τελωνειακού κώδικα που είναι η εξής:

Μείωση λόγω παλαιότητας


Ποσοστό (%)

μείωσης ανά μήνα κυκλοφορίας

Για τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας

1,30

Για το δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας

0,70

Για τον τρίτο χρόνο κυκλοφορίας

0,50

Για τα πέντε επόμενα χρόνια (4ο-8ο)

0,40

Για τα τρία επόμενα χρόνια (9ο-11ο)

0,30

Για τα δύο επόμενα χρόνια (12ο-13ο)

0,20

Για τα επόμενα χρόνια

0,10

Στο συντελεστή παλαιότητας που προκύπτει με βάση τα ποσοστά της πιο πάνω κλίμακας αυτής, θα προστίθεται και ποσοστό 5% επί των διανυθέντων χιλιομέτρων δια 1500. Ο τελικά διαμορφούμενος συντελεστής απομείωσης δεν δύναται να είναι ανώτερος του 81%.

Για τη μείωση λόγω παλαιότητας της εργοστασιακής αξίας των αυτοκινήτων λαμβάνονται οι μήνες που μεσολαβούν από την ημερομηνία που το αυτοκίνητο τίθεται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρήσης. Δηλαδή, για επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από στελέχη εταιρίας μέσα στο έτος 2010, ο συντελεστής μείωσης λόγω παλαιότητας θα υπολογίζεται από την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αυτών μέχρι 31/12/2009. Για την καλύτερη κατανόηση παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα: Διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρίας χρησιμοποίησε σε ολόκληρο το έτος 2010 επιβατικό ΙΧ αυτοκίνητο της εταιρίας με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία 40.000 ευρώ που τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία στις 6/7/2008 και με 45.000 διανυθέντα χιλιόμετρα μέχρι 31/12/2009.

Συντελεστής μείωσης λόγω παλαιότητας (μέχρι 31/12/2009) = (1,30 Χ 12)+ (0,70Χ6)+ (0,05Χ 45.000/ 1.500)= 15,6+4,2+1,5= 21,3%.

Συνεπώς, η Εργοστασιακή Τιμολογιακή Αξία που θα ληφθεί υπόψη προκειμένου για τον υπολογισμό του επιπλέον ετήσιου εισοδήματος (πέραν των αποδοχών) που αποκτά ο διευθύνων σύμβουλος εξαιτίας της χρήσης του ανωτέρω αυτοκινήτου θα είναι, 78,7% Χ 40.000= 31.480 ευρώ και περαιτέρω, τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα 31.480 Χ 30% =9.444 ευρώ, πέραν των πραγματικών αποδοχών του.

Σε περίπτωση που στη διάρκεια ενός έτους η χρήση του αυτοκινήτου δοθεί σε περισσότερα του ενός στελέχη, κάθε στέλεχος θα επιβαρυνθεί με το αυτοκίνητο για όσο χρονικό διάστημα το χρησιμοποίησε (αναγραφή και στη βεβαίωση αποδοχών).

Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή και για τους εκπροσώπους ή διαχειριστές στην Ελλάδα αλλοδαπών ή ημεδαπών επιχειρήσεων που υπάγονται στις διατάξεις του α.ν.
89/1967
(Φ.Ε.Κ. 132Α΄) ή του ν.27/1975 (Φ.Ε.Κ. 77Α΄), όταν τα πρόσωπα αυτά είναι Έλληνες υπήκοοι ή έχουν ελληνικό διαβατήριο.

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και η διαδικασία υποβολής από τις επιχειρήσεις των σχετικών στοιχείων για τη διασταύρωση των δηλώσεων από τους δικαιούχους των εισοδημάτων αυτών.

Οι επίμαχες διατάξεις της περ. στ΄ της
παρ. 1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ δεν εφαρμόζονται:

α) για αυτοκίνητα τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις σε πωλητές που εργάζονται σε αυτές

β) για αυτοκίνητα δοκιμών (test-drive), που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων,

γ) για αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (π.χ. mini-bus),

δ) για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) για μεταφορά καλεσμένων ή πελατών τους,

ε) για αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουν οι επιχειρήσεις service προσωρινά σε αντικατάσταση των επισκευαζόμενων,

στ) για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων (π.χ. Ελ. Βενιζέλου) για τη μεταφορά VIPS ή προσωπικού.

Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για δαπάνες αυτοκινήτων από 1-1-2010 και μετά. »


Τα ανωτέρω προβλεπόμενα, δεν επηρεάζουν φυσικά τα φορολογητέα κέρδη της επιχείρησης, δημιουργούν όμως στις επιχειρήσεις τις εξής υποχρεώσεις :

Να συμπεριλαμβάνουν στις βεβαιώσεις αποδοχών που χορηγούν σε εκείνα τα στελέχη τους (τα οποία ήδη αποκτούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες) στα οποία τους παρέχουν αυτοκίνητο και το επιπλέον αυτό τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω. Αν τα συγκεκριμένα στελέχη δεν αποκτούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τότε θα πρέπει να τους χορηγήσουν μια άλλη βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει το τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Ο τύπος και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αυτών θα καθοριστούν με Υπουργικές αποφάσεις.

Ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος προϋποθέτει, εκτός των άλλων, βεβαίωση για την εργοστασιακή τιμολογιακή αξία αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες που έχουν εισάγει τα αυτοκίνητα αυτά, το έτος πρώτης κυκλοφορίας και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

β) Να υποβάλουν τα σχετικά στοιχεία για τη διασταύρωση των δηλώσεων από τους δικαιούχους των εισοδημάτων αυτών.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και η διαδικασία υποβολής από τις επιχειρήσεις των σχετικών στοιχείων για τη διασταύρωση των δηλώσεων από τους δικαιούχους των εισοδημάτων αυτών.


VI) ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2009.

Σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο. « Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων και ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων», του « ΝΟΜΟΥ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3845 Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο », προβλέπονται τα εξής :


« 1. Επιβάλλεται έκτακτη, εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης, στο συνολικό καθαρό εισόδημα, οικονομικού έτους 2010, των νομικών προσώπων του άρθρου 2 παράγραφος 4 και 101 παράγραφος 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, ΦΕΚ 151/A'). Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στο καθαρό εισόδημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις διατάξεις των άρθρων 31 παράγραφος 19 και 105 παράγραφος 7 του ίδιου Κώδικα, εφόσον το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τα εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Η εισφορά επιβάλλεται στο σύνολο του καθαρού εισοδήματος. Αν το καθαρό εισόδημα είναι ίσο ή μικρότερο των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, δεν επιβάλλεται εισφορά.
Για τις επιχειρήσεις που δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Aναφοράς (Δ.Λ.Π.), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στα προηγούμενα εδάφια και υπερβαίνουν τα εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.

……………………………………………………………..

9. Η έκτακτη εισφορά που καταβάλλεται, δεν εκπίπτει ως δαπάνη κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.
10. Η έκτακτη εισφορά επιστρέφεται κατά το μέρος που αποδεδειγμένα το εισόδημα ή τα κέρδη επί των οποίων επιβλήθηκε, απετέλεσε και εισόδημα ή κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία καταβλήθηκε έκτακτη εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.
11. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται η διαδικασία καταβολής της έκτακτης εισφοράς, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εισφοράς για την περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»


Στην ερμηνευτική εγκύκλιο (ΠΟΛ 1181/14.12.2010 ), αναφέρονται τα εξής :


« ΠΟΛ 1181/10
ΘΕΜΑ: Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων, με βάση τις διατάξεις του πέμπτου άρθρου του ν.
3845/2010
.
Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παραγράφων 1-11 του
πέμπτου άρθρου του ν. 3845/2010 (ΦΕΚ Α’65/06.05.2010) και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:
1. Με τις διατάξεις της
παραγράφου 1 του άρθρου αυτού επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009). Ειδικότερα, η εισφορά επιβάλλεται σε όλα ανεξαιρέτως τα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του ν. 2238/1994 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων) και της παρ. 4 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου (προσωπικές εταιρίες, κοινοπραξίες, κλπ.), που πραγματοποίησαν καθαρά κέρδη άνω των 100.000 ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2010. Διευκρινίζεται, ότι η εισφορά επιβάλλεται ανεξάρτητα αν τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα υπάγονται στις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου ή σε οποιοδήποτε φορολογικό καθεστώς (π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος), καθόσον η εισφορά αυτή δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος, αλλά ιδιότυπη έκτακτη εφάπαξ επιβάρυνση.
Η εισφορά επιβάλλεται στα συνολικά καθαρά κέρδη οικονομικού έτους 2010 που προσδιορίζονται με βάση τις διατάξεις της
παρ. 18 του άρθρου 31 και της παρ. 7 του άρθρου 105 του ν. 2238/1994. Επομένως, ως κέρδη πρέπει να λαμβάνονται τα συνολικά κέρδη προ της διανομής. Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα φορολογητέα κέρδη των νομικών προσώπων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 99 και 106 του Κ.Φ.Ε.
Προκειμένου για τα κέρδη προσωπικών εταιρειών, δεν αφαιρείται από αυτά, η επιχειρηματική αμοιβή. Τέλος, στα κέρδη που υπόκεινται στην εισφορά περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως εισοδήματα από την εκμετάλλευση ή παρεπόμενα έσοδα (π.χ. μερίσματα), είτε προέρχονται από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή και ανεξάρτητα αν φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις ή αν απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος (π.χ. υπεραξία από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.) ή αν φορολογούνται κατ’ ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για τις τράπεζες). Για τον προσδιορισμό των κερδών επί των οποίων επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά, από τα ακαθάριστα έσοδα αφαιρούνται οι δαπάνες του
άρθρου 31 και οι λοιπές δαπάνες που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 105, προκειμένου για τα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 (Α.Ε. Ε.Π.Ε., κλπ.).
Επομένως, η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό κέρδος μετά την προσθήκη των λογιστικών διαφορών (δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση) που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς 018, 019, 020, 021, 022, 023 και 025 (Φ.01.010 και Φ.01.013). Από τις δηλώσεις των τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων (Φ.01.011 και Φ.01.014) λαμβάνονται υπόψη οι λογιστικές διαφορές που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς 018, 019, 020, 021, 022 και 062.
Για λόγους ίσης μεταχείρισης, θα πρέπει να αφαιρούνται οι αρνητικές λογιστικές διαφορές (κωδικός 462: ποσό που φορολογήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση λόγω αναμόρφωσης της πρόβλεψης για αποζημίωση προσωπικού). Πέραν των ανωτέρω, δεν αφαιρείται κανένα άλλο ποσό. Δηλαδή, ούτε οι ζημίες παρελθουσών χρήσεων, ούτε οι αφορολόγητες κρατήσεις αναπτυξιακών νόμων (ν.
2601/1998, ν. 3299/2004, κλπ.), ούτε τυχόν αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 του ν. 2238/1994 (από αφορολόγητα έσοδα, έσοδα φορολογηθέντα κατ’ ειδικό τρόπο, κλπ.).
Από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε5) των προσωπικών εταιριών, κοινοπραξιών, κλπ. λαμβάνονται υπόψη οι λογιστικές διαφορές που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς 018, 019, 020, 450, 021, 022 και 023. Ειδικότερα, για τις προσωπικές εταιρείες, κοινοπραξίες κλπ. που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ, στον υπολογισμό (εκκαθάριση) της έκτακτης εισφοράς λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη του κωδικού 024, ενώ για όσες τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά τα κέρδη των κωδικών 024,100, 425, 430 και 435.
Επισημαίνεται ακόμα, για τις οικοδομικές και τεχνικές επιχειρήσεις που είναι νομικά πρόσωπα της
παρ. 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. (ΟΕ, ΕΕ κλπ)δεδομένου ότι στους κωδικούς 016 «κέρδη χρήσης» ή 017 «ζημίες χρήσης» του εντύπου Ε5, αναγράφουν το τελικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) από την πώληση οικοδομών ή την εκτέλεση τεχνικών έργων των οποίων το αποτέλεσμα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο, ενώ τα τυχόν τεκμαρτά κέρδη από την ίδια αιτία δηλώνονται στον κωδικό 100 «Τεκμαρτά κέρδη τεχνικών εταιρειών», οι κωδικοί των δηλώσεων των υπόχρεων υπόψη νομικών προσώπων που θα χρησιμοποιηθούν (από το έντυπο Ε5) για τον υπολογισμό (εκκαθάριση) της έκτακτης εισφοράς είναι οι κωδικοί 024 και 124 στα ποσά των οποίων θα προστεθούν και τα ποσά του κωδικού 100 (Δ12Β 1146741 ΕΞ 2010 έγγραφό μας).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως αυτά προσδιορίζονται σύμφωνα με τα πιο πάνω, να υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δημοσιεύουν τις οικονομικές τους καταστάσεις σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στις πιο πάνω καταστάσεις και αυτών που προκύπτουν με βάση τα
άρθρα 31 και 105 του ν. 2238/1994, εφόσον υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται, ότι για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις οικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Δ.Λ.Π., θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη των οικονομικών καταστάσεων πριν από την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος (
ΠΟΛ.1053/10.5.2010 εγκύκλιος).
2. Επισημαίνεται, ότι για τις κοινοπραξίες πλοίων που εκμεταλλεύονται πλοία ιδιοκτησίας τρίτων, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των όσων έχουν γίνει δεκτά με την αρ.
Δ12Β 1065907 ΕΞ2010 διαταγή μας, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του πέμπτου άρθρου του ν. 3845/2010, καθόσον τα ποσά που εμφανίζουν οι κοινοπραξίες πλοίων στον κωδικό 024 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε5), αποτελούν κέρδη των μελών τους, που έχουν ήδη αποδοθεί σ’ αυτά, με βάση τις μηνιαίες εκκαθαρίσεις, κατ’ εφαρμογή της αρ.1083741/4536/1292/0014/ΠΟΛ.1215/19.7.1996 Α.Υ.Ο. Ενόψει των ανωτέρω, για τις κοινοπραξίες πλοίων που βεβαιώνεται έκτακτη εισφορά και εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ, και η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, εφόσον βέβαια τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της ισχύουν εν τοις πράγμασι.
3. Με τις διατάξεις της
παραγράφου 2 του άρθρου αυτού καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς με διαφοροποιούμενους συντελεστές που αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με το ύψος των συνολικών καθαρών κερδών, ως εξής: 4% για καθαρά κέρδη μέχρι και 300.000 ευρώ, 6% για κέρδη από 300.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ, 8% για κέρδη από 1.000.001 έως 5.000.000 και 10% για κέρδη από 5.000.001 ευρώ και άνω.
Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση, ώστε τα εναπομένοντα συνολικά καθαρά κέρδη που αποτέλεσαν τη βάση προσδιορισμού της, να μην υπολείπεται του ποσού των 100.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, αν ένα νομικό πρόσωπο έχει συνολικά καθαρά κέρδη 102.000 ευρώ (κωδικός 024), κατ’ αρχήν οφείλεται εισφορά υπολογιζόμενη με συντελεστή 4%. Όμως το προκύπτον ποσό 4.080 ευρώ, θα περιορισθεί στο ποσό των 2.000 ευρώ, ώστε το υπόλοιπο κερδών που απομένει μετά τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς να μην είναι κατώτερο των 100.000 ευρώ.
4. Με τις διατάξεις της
παραγράφου 3 ορίζεται, ότι σε περίπτωση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου, ως συνολικά καθαρά κέρδη λαμβάνεται το μέρος αυτών που αναλογεί στους δώδεκα μήνες. Δηλαδή, αν το οικονομικό έτος 2010 (έτος επιβολής της έκτακτης εισφοράς) μία ανώνυμη εταιρία έχει εμφανίσει κέρδη στον κωδικό 024 9.000.000 ευρώ (πρώτη διαχειριστική περίοδος 1.7.2008 – 31.12.2009), ως βάση για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 6.000.000 ευρώ (9.000.000 x 12/18).
5. Με τις διατάξεις της
παραγράφου 4 ορίζεται, ότι τα συνολικά καθαρά κέρδη, όπως αυτά προσδιορίζονται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παράγραφο 1, επί των οποίων επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου των συνολικών καθαρών κερδών των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών 2008 και 2009. Για την εφαρμογή των ανωτέρω ισχύουν όσα έχουν γίνει δεκτά με την αρ. 11668/Β0012/ΠΟΛ.1156/22.12.2009 εγκύκλιο. Δηλαδή, ως κέρδη των προηγούμενων οικονομικών αυτών ετών, θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα κέρδη (φορολογικά ή Δ.Λ.Π.) που ελήφθησαν υπόψη και για το οικον. έτος 2010, ανεξάρτητα ποια από αυτά είναι μεγαλύτερα.
Διευκρινίζεται, ότι αν έχει υποβληθεί δήλωση μόνο για τα οικονομικά έτη 2010, 2009, τα καθαρά κέρδη του οικονομικού έτους 2010, συγκρίνονται με το διπλάσιο των καθαρών κερδών του οικονομικού έτους 2009.
Επίσης, αν για κάποιο από τα προηγούμενα έτη (οικονομικά έτη 2008 ή 2009) δεν δημοσιεύθηκαν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τους κανόνες των Δ.Λ.Π., λαμβάνονται υπόψη μόνο τα καθαρά κέρδη του οικονομικού έτους για το οποίο έχει γίνει δημοσίευση.
Για παράδειγμα, αν μία ανώνυμη εταιρία το οικον. έτος 2010 εμφανίζει κέρδη στους κωδικούς 024 και 116, ύψους 200.000 και 300.000 ευρώ, αντίστοιχα και το οικ. έτος 2009 έχει στους ίδιους κωδικούς κέρδη 50.000 και 100.000, αντίστοιχα, ενώ το οικ. έτος 2008 έχει κέρδη μόνο στον κωδικό 024 ύψους 80.000 ευρώ (δεν δημοσίευσε οικ. καταστάσεις βάσει Δ.Λ.Π.), ο υπολογισμός των κερδών επί των οποίων θα επιβληθεί η εισφορά έχει ως εξής: Καταρχήν, λαμβάνονται τα 300.000 κέρδη (Δ.Λ.Π.) που δηλώθηκαν κατά το οικον. έτος 2010, επειδή είναι μεγαλύτερα από τα 200.000 ευρώ που προέκυψαν από την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων. Ακολούθως, με βάση όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, θα πρέπει να συγκριθούν τα κέρδη οικον. έτους 2010 που προέκυψαν με βάση τα Δ.Λ.Π. (300.000 ευρώ) με τα αντίστοιχα κέρδη των οικονομικών ετών 2009 και 2008 και περαιτέρω, επειδή το οικονομικό έτος 2008 δεν προέκυψαν κέρδη με βάση τα Δ.Λ.Π., θα ληφθούν υπόψη μόνο τα κέρδη του οικονομικού έτους 2009 (100.000 ευρώ).
Στη συνέχεια και επειδή το διπλάσιό τους (200.000 ευρώ) είναι μικρότερο από τα 300.000 ευρώ, ως κέρδη επί των οποίων επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά είναι τα 200.000 ευρώ.
Αν στο προηγούμενο παράδειγμα, τα κέρδη οικονομικού έτους 2009 στον Κ.Α. 116 (Κέρδη Δ.Λ.Π.) ήταν 40.000 ευρώ και περαιτέρω, στο οικονομικό έτος 2008 η εταιρία δήλωσε στον ίδιο κωδικό κέρδη 40.000 ευρώ, ισχύουν τα ακόλουθα: τα κέρδη οικον. έτους 2010 που προέκυψαν με βάση τα Δ.Λ.Π. (300.000 ευρώ) θα συγκριθούν με το διπλάσιο του μέσου όρου των κερδών οικον. ετών 2008 και 2009 [2 x (40.000 + 40.000)/2] και επειδή τα 80.000 ευρώ είναι μικρότερα των 100.000 ευρώ, δεν θα επιβληθεί τελικά έκτακτη εισφορά.
Σε περίπτωση υπερδωδεκάμηνης χρήσης σε κάποιο από τα προηγούμενα οικονομικά έτη, θα γίνεται αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση. Ειδικότερα, στην περίπτωση που αφορούν στο οικ. έτος 2008, τα κέρδη της χρήσης αυτής θα αναχθούν σε δωδεκάμηνη βάση και στη συνέχεια θα συγκριθούν, αφού ληφθούν υπόψη και τα κέρδη του οικ. έτους 2009, με τα κέρδη του οικ. έτους 2010. Στην περίπτωση που αφορούν στο οικ. έτος 2009, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει δήλωση οικονομικού έτους 2008 και επομένως, τα κέρδη του οικον. έτους 2009 θα αναχθούν σε δωδεκάμηνη βάση και στη συνέχεια το διπλάσιό τους θα συγκριθεί με τα κέρδη του οικονομικού έτους 2010.
Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση εμφάνισης ζημιογόνων αποτελεσμάτων σε κάποιο από τα προηγούμενα οικονομικά έτη, για τον υπολογισμό του διπλάσιου του μέσου όρου των καθαρών αυτών κερδών, προκειμένου να εξευρεθεί η βάση επιβολής της έκτακτης εισφοράς, λαμβάνεται το αλγεβρικό άθροισμα των αποτελεσμάτων των οικ. ετών 2008 και 2009.
Περαιτέρω, διευκρινίζεται, ότι σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει διακόψει τις εργασίες της μέσα στο τρέχον έτος (λήξη εκκαθάρισης, κλπ.), θα βεβαιωθεί κανονικά έκτακτη εισφορά, δεδομένου ότι στο οικονομικό έτος 2010 (έτος βάσης για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς), έχουν προκύψει κέρδη για το υπόψη νομικό πρόσωπο. Βέβαια, δεν νοείται στην πράξη διακοπή εργασιών με πολύ υψηλά κέρδη, στα οποία επιβάλλεται η εισφορά. Επομένως, η διακοπή προφανώς θα οφείλεται σε μετασχηματισμό (μετατροπή, συγχώνευση, κλπ.), οπότε θα έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στην επόμενη παράγραφο.
6. Με τις διατάξεις της
παραγράφου 5 ορίζεται, ότι για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στην επιχείρηση. Η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται οίκοθεν από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για τη φορολογία της επιχείρησης κατά την οριζόμενη διαδικασία στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται στον Κ.Α. Εσόδων 0893 «Έκτακτη οικονομική εισφορά στις επιχειρήσεις» μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης επιχειρήσεων, η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται στη νέα επιχείρηση που προήλθε από τη μετατροπή ή συγχώνευση. Στην περίπτωση διάσπασης ανώνυμης εταιρίας, η βεβαίωση της έκτακτης εισφοράς θα γίνεται στο όνομα των επωφελούμενων επιχειρήσεων με βάση το ποσό της καθαρής θέσης της διασπασθείσας που αναλογεί στις επωφελούμενες επιχειρήσεις. Επισημαίνεται, ότι επειδή τα στοιχεία αυτά σχετικά με το ύψος της καθαρής θέσης της διασπασθείσας εταιρίας δεν υπάρχουν στη Γ.Γ.Π.Σ., θα πρέπει η τελευταία να τα αναζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Με τις διατάξεις της ίδιας παραγράφου ορίζεται, ότι αν από φορολογικό έλεγχο προκύψει διαφορά των καθαρών κερδών, δεν επιβάλλεται επιπλέον έκτακτη εισφορά, ούτε επιστρέφεται εισφορά που τυχόν καταβλήθηκε.
7. Με τις διατάξεις της
παραγράφου 6 ορίζεται, ότι η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής ή υποβολή αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και για την άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της εισφοράς.
8. Με τις διατάξεις της
παραγράφου 7 ορίζεται, ότι οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994), καθώς και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999) εφαρμόζονται ανάλογα και για την έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού. Ειδικότερα, για την οίκοθεν βεβαίωση του ποσού της έκτακτης εισφοράς, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. θα συντάσσει χρηματικό κατάλογο μέχρι τις 31.12.2010.
9. Με τις διατάξεις της
παραγράφου 8 ορίζεται, ότι η βεβαιωθείσα έκτακτη εισφορά καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα Ιανουαρίου 2011, και η καθεμία από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, αντίστοιχα, ημέρας. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 2%.
Έκπτωση δεν χορηγείται στην περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς είναι καταβλητέο σε μία δόση.
10.Επίσης, με τις διατάξεις της
παραγράφου 9 ορίζεται, ότι το ποσό της έκτακτης εισφοράς που θα καταβληθεί δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών του οικον. έτους 2012 (διαχειριστική περίοδος 2011). ( Σημ. ο Νόμος αναφέρει : Η έκτακτη εισφορά που καταβάλλεται, δεν εκπίπτει ως δαπάνη κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. )
11. Τέλος, με τις διατάξεις της
παραγράφου 10 ορίζεται, ότι σε περίπτωση που τα καθαρά κέρδη επί των οποίων επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά αποτέλεσαν και κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, η έκτακτη εισφορά επιστρέφεται. Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι αν για παράδειγμα, έχουμε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ανώνυμη εταιρία, η τελευταία αποκτά κέρδη από τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 28 του ν. 2238/1994, στη λήξη της διαχειριστικής περιόδου (31.12.2009) και επομένως, έκτακτη εισφορά θα βεβαιωθεί στο όνομα της κοινοπραξίας για τα κέρδη οικ. έτους 2010, καθώς και στην ανώνυμη εταιρία – μέλος για το μέρος των κερδών του ίδιου οικον. έτους που αντιστοιχούν σε αυτή (πέραν των δικών της κερδών), αν βεβαίως και τα συνολικά κέρδη της Α.Ε. υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της έκτακτης εισφοράς καταβάλλεται κανονικά από την κοινοπραξία.
Επειδή όμως η εισφορά βεβαιώνεται και σε βάρος της Α.Ε. η οποία είναι υποχρεωμένη να την καταβάλλει, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για επιστροφή των δόσεων που θα έχει ήδη καταβάλλει και διαγραφή των υπολοίπων. Είναι αυτονόητο, ότι αν μετά την αφαίρεση των κερδών από την υπόψη συμμετοχή απομένει υπόλοιπο κερδών της Α.Ε. μικρότερο των 100.000 ευρώ (με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω), θα διαγράφεται ολόκληρο το ποσό της εισφοράς, μετά την επιστροφή των δόσεων που έχουν καταβληθεί.
Επίσης, η έκτακτη εισφορά επιστρέφεται κατά το μέρος που αντιστοιχεί σε εισόδημα ή κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία καταβλήθηκε έκτακτη εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.
3808/2009 (ΦΕΚ 227 Α), καθόσον σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε διπλή επιβολή εισφοράς στα ίδια κέρδη (από συμμετοχές).»



Σχετικά με τα ανωτέρω σημειώνουμε τα εξής :
α) Πρέπει να ελέγχεται ιδιαίτερα σε σύνθετες περιπτώσεις ( ύπαρξη εσόδων από μερίσματα, τήρηση των βιβλίων και σε Δ.Λ.Π , κλπ ), η ορθότητα των υπολογισμών του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη και τα προβλεπόμενα στο υπό ψήφιση προσχέδιο νόμου «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡOΣΗ ΤOΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚOΝ ΥΠΗΡΕΣΙOΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»,

6. Έκτακτη εισφορά. Νοµοτεχνική τακτοποίηση. Τροποποιείται η παράγραφος 10 του πέµπτου άρθρου του ν. 3845/2010, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα έσοδα των επιχειρήσεων από συµµετοχές, για τα οποία έχει καταβληθεί εισφορά από τη θυγατρική εταιρεία όχι µόνο µε βάση τις διατάξεις του ν.3845/2010 αλλά και µε βάση τις διατάξεις του ν.3808/2009 (κέρδη χρήσης 2008), καθόσον σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε διπλή επιβολή εισφοράς στα ίδια κέρδη (από συµµετοχές).

β) Κατά την άποψη μας ολογιστικός χειρισμός της Έκτακτης Εισφοράς του Ν. 3845/2010, πρέπει να είναι ανάλογος των προβλεπομένων από την ΕΛΤΕ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ ), για την Έκτακτη Εισφορά του Ν. 3808/2009, η οποία έχει ως εξής :


« ΕΛΤΕ Ανακοίνωση 0002/10: Λογιστικός χειρισμός Έκτακτης Εισφοράς Ν. 3808/2009

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2010
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) ανακοινώνει τα εξής:
1. Η Ε.Λ.Τ.Ε., δια του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ), είναι η αρμόδια αρχή να εκδίδει οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των διεθνών λογιστικών προτύπων.
2. Με βάση το άρθρο 2 του Ν. 3808/2009 (ΦΕΚ 227/10.12.2009), επιβάλλεται έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης στο συνολικό καθαρό εισόδημα του οικονομικού έτους 2009 των νομικών προσώπων του άρθρου 2 παρ. 4 και 101 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994). Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στο καθαρό εισόδημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις διατάξεις των άρθρων 31 παρ. 19 και 105 παρ. 7 του ιδίου Κώδικα, εφόσον το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.), η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό προσδιορίζεται βάσει των προαναφερομένων διατάξεων.
3. Από την παρ. 2 του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου (Δ.Λ.Π.) 12 «Φόροι εισοδήματος» ορίζεται ότι οι φόροι εισοδήματος περιλαμβάνουν όλους τους εθνικούς και ξένους φόρους που βασίζονται στα φορολογητέα κέρδη. Με βάση την παρ. 5 του ιδίου Δ.Λ.Π., φορολογητέο κέρδος για μια περίοδο είναι το κέρδος που προσδιορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται από τις φορολογικές αρχές, επί του οποίου πληρώνονται οι φόροι εισοδήματος. Βάσει αυτής της αρχής, η εν λόγω εισφορά μπορεί να χαρακτηριστεί ως φόρος εισοδήματος, ανεξάρτητα του πως χαρακτηρίζεται για φορολογικούς σκοπούς και συνεπώς:
(α) Για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις βάσει των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ε.Λ.Π.), το συνολικό ποσό της έκτακτης εισφοράς να επιβαρύνει τη χρήση 2009 και να εμφανιστεί ως φόρος εισοδήματος στον «Πίνακα Διάθεσης Αποτελεσμάτων», με ιδιαίτερη παρουσίαση του κανονικού ποσού του φόρου εισοδήματος της χρήσεως και του ποσού της έκτακτης εισφοράς.
(β)
Για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις βάσει των Δ.Π.Χ.Α., το συνολικό ποσό της έκτακτης εισφοράς να αναγνωρισθεί στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2009, βάσει του Δ.Λ.Π. 12 «Φόροι εισοδήματος»».


γ) Επισημαίνουμε  ότι τα ποσά της έκτακτης εισφοράς για όσα εκκαθαριστικά σημειώματα εκδόθηκαν - βεβαιώθηκαν με ημερομηνία 31/12/2010 θα βαρύνουν την Διανομή της χρήσης 2010 .



VII) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ Η ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 12, του Ν.3842/2010, προβλέπεται κατάργηση φορολογικών απαλλαγών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

Ειδικότερα, με την κατωτέρω εγκύκλιο προβλέπονται :


« ΠΟΛ 1135

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση άρθρων του ν.
3842/2010
(ΦΕΚ 58Α')

Σας κοινοποιούμε τα άρθρα 1 έως και 12, 15, 17, 18, 69 και 74 του ν.
3842/2010 (ΦΕΚ 58Α΄) και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

……………………………………………

Άρθρο 12
Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα


1.Με την
παράγραφο 1 καταργείται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος όλων των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εμπίπτουν στο άρθρο 101 του ν.2238/1994
, ανεξάρτητα αν η απαλλαγή είχε χορηγηθεί με γενική ή ειδική διάταξη.

Επομένως, η κατάργηση καταλαμβάνει ανώνυμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ (όπως για παράδειγμα Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Εθνικό Θέατρο, Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, Ίδρυμα «Ανδρέα Παπανδρέου», Ίδρυμα «Γεωργίου Παπανδρέου», Ίδρυμα «Κων/νου Γ. Καραμανλή», Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, Ίδρυμα «Μποδοσάκη», Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Μπενάκη κλπ). Διευκρινίζεται, ότι, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος δεν καταλαμβάνει τα έσοδα που πραγματοποιούν κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους (π.χ. συνδρομές και δικαιώματα εγγραφής μελών, έσοδα από κρατικές επιχορηγήσεις, έσοδα από διαφημίσεις που καταχωρούνται σε περιοδικό το οποίο εκδίδεται και διανέμεται δωρεάν στα μέλη κλπ), καθόσον τα έσοδα αυτά δεν αποτελούν, σύμφωνα με το
άρθρο 99 ν.2238/1994, αντικείμενο φόρου (τα εν λόγω νομικά πρόσωπα φορολογούνται μόνο για εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων και από κινητές αξίες).
Με τις ίδιες διατάξεις ορίζονται οι απαλλαγές που διατηρούνται σε ισχύ και οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
α)
οι απαλλαγές που προβλέπονται στο
άρθρο 103 του Κ.Φ.Ε (π.χ. ανώνυμες εταιρίες που εκμεταλλεύονται πλοία με ελληνική σημαία εφόσον υπόκεινται στον ειδικό φόρο του ν.27/1975, αγροτικοί συνεταιρισμοί κλπ),
β) η απαλλαγή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως, και όλων των αλλοδαπών οργανισμών, εφόσον προβλέπεται από διεθνή σύμβαση η οποία έχει κυρωθεί με νόμο. Επομένως, οι τόκοι που αποκτούν τα νομικά αυτά πρόσωπα από καταθέσεις στην Ελλάδα, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται του φόρου και οι τράπεζες να μην παρακρατούν φόρο.
γ) οι απαλλαγές που προβλέπονται από διμερείς συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας οι οποίες έχουν κυρωθεί με νόμο,
δ) οι απαλλαγές που προβλέπονται από αναπτυξιακούς νόμους (για την πραγματοποίηση επενδύσεων (π.χ. ν.
2601/1998, ν.3299/2004) ή το μετασχηματισμό επιχειρήσεων (ν.δ. 1297/1972, ν.2166/1993, ν.3296/2004 άρθρο 18 «Κίνητρα συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ν.2515/1997 περί συγχωνεύσεως τραπεζών),
ε) οι απαλλαγές που ορίζονται:
αα) με τα άρθρα 7, 19 και 33 του ν.
3283/2004 (ΦΕΚ 210Α’) για τα αμοιβαία κεφάλαια,
ββ) με το άρθρο 39 του ν.
3371/2005 (ΦΕΚ 178Α’) για τις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου,
γγ) με τα άρθρα 20 και 31 του ν.2778/1999 (ΦΕΚ 295Α’) για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και τις εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία,
δδ) με το άρθρο 7 του ν.
2992/2002 (ΦΕΚ 54Α’) για τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών,
εε) με το άρθρο 8 του ν.2367/1995 (ΦΕΚ 261Α’) για τις εταιρίες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών,
στστ) με το άρθρο 14 του ν.
3156/2003 (ΦΕΚ 157Α’)
ζζ) με το άρθρο 5 του ν.
3220/2004 (ΦΕΚ 15Α’) για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως «Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης»,
ηη) με το άρθρο 28 του ν.2843/2000 (ΦΕΚ 219Α’) για το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας,
θθ) με το άρθρο 10 του ν.2628/1998 (ΦΕΚ 151Α’) για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους,
ιι) με το άρθρο 7 του ν.2364/1995 (ΦΕΚ 252Α’) για τις εταιρίες διανομής φυσικού αερίου και τις εταιρίες παροχής αερίου,
κκ) με το άρθρο 14 του ν.1545/1985 (ΦΕΚ 191Α’) για τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού,
λλ) με το άρθρο 9 του ν.2343/1995 (ΦΕΚ 211Α’) για τη Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών,
μμ) με το άρθρο 73 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδας, το οποίο κυρώθηκε με το ν.3424/1927 (ΦΕΚ 298Α’), και
νν) με το άρθρο 9 του ν.4171/1961 (ΦΕΚ 93Α’) για τις τεχνικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την εκτέλεση τεχνικών έργων στην αλλοδαπή.
Η κατάργηση της απαλλαγής κατά ρητή διατύπωση του νόμου ισχύει από την έναρξη ισχύος του κοινοποιούμενου νόμου, δηλαδή από την 23-4-2010 (ημέρα δημοσίευσης του νόμου) και μετά. Ειδικά, όμως για το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (
άρθρο 107 του ΚΦΕ), η κατάργηση καταλαμβάνει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 και επόμενα.
Επομένως, οι τράπεζες υποχρεούνται πλέον να παρακρατούν φόρο 10% επί των τόκων καταθέσεων των υπόψη νομικών προσώπων που εκταμιεύουν από την 23.4.2010 και μετά. Επίσης, οι ανώνυμες εταιρίες υποχρεούνται να προβούν σε παρακράτηση φόρου 10% επί των μερισμάτων που θα διανείμουν εντός του τρέχοντος έτους.
2. Με την
παράγραφο 2 αντικαταστάθηκε η περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν.2238/1994, σχετικά με τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος. Τα πρόσωπα αυτά είναι τα ακόλουθα:
Το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, οι δήμοι και οι κοινότητες, τα δημοτικά και κοινοτικά ιδρύματα και τα λοιπά δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι σύνδεσμοι δήμων και κοινοτήτων, οι δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων και τηλεθέρμανσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας, οι τοπικές ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, καθώς και τα νοσοκομεία, βρεφοκομεία, κέντρα παιδικής μέριμνας και γηροκομεία που συνιστώνται από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, καθώς και τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν με τη μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Με τις ίδιες διατάξεις ορίζεται, ότι η απαλλαγή δεν καταλαμβάνει τα εισοδήματα από κινητές αξίες τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις εκτός αυτών από τόκους που αποκτούν από καταθέσεις ή ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου για τα οποία με την παρακράτηση φόρου 10% που ενεργείται κατά τα οριζόμενα στο
άρθρο 12 του ν.2238/1994 εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση. Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 99 του ΚΦΕ μόνο για τα εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες συνάγεται, ότι η απαλλαγή των πιο πάνω νομικών προσώπων περιορίζεται μόνο στα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων.
Όμως ειδικά το Ελληνικό Δημόσιο, αυτό απαλλάσσεται και για τα εισοδήματα από κινητές αξίες επί των οποίων δεν ενεργείται παρακράτηση φόρου.
3.Με την
παράγραφο 3 καταργήθηκαν οι περιπτώσεις β’ και δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ΚΦΕ, με τις οποίες απαλλάσσονταν του φόρου εισοδήματος τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ιεροί Ναοί, Ιερές Μητροπόλεις, Ιερές Μονές, Ιερές Μονές Αγίου Όρους, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, κλπ.).
4. Με την
παράγραφο 4 αντικαταστάθηκε το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 109 του Κ.Φ.Ε. ως εξής:
Επίσης, τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση οικοδομών και γαιών οι Ιεροί Ναοί, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιερές Μονές, οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, η Ιερά Μονή Πάτμου, η Ιερά Μονή Σινά, η Αποστολική Διακονία, ο Πανάγιος Τάφος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και οι Ιερές Σταυροπηγιακές Μονές Κύπρου, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν αποδεδειγμένα κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τα ημεδαπά κοινωφελή ιδρύματα, φορολογούνται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%). Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου έχουν εφαρμογή και για τα εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα αντίστοιχα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα, καθώς και οι φορείς ξένων θρησκευμάτων ή δογμάτων.
5. Με την
παράγραφο 5 οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου αυτού ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά. »

 


 



VIII) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 17, του Ν.3842/2010, για τις χρήσεις που λήγουν από την 31-12-2010 και μετά προβλέπονται επιπλέον υποβολές δηλώσεων προς στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Ειδικότερα με την ΠΟΛ 1135/2010, προβλέπονται τα εξής :

 


 

« ΠΟΛ 1135/4.10.2010 , ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση άρθρων του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α')»
Σας κοινοποιούμε τα άρθρα 1 έως και 12, 15, 17, 18, 69 και 74 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58Α΄) και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

……………………..

Άρθρο 17
Υποχρεώσεις υπηρεσιών, νομικών προσώπων και οργανώσεων γενικά για ηλεκτρονική υποβολή πληροφοριών και στοιχείων, θέματα λογιστών φοροτεχνικών και πιστοποιητικό νόμιμων ελεγκτών

1. …………………………
4. Με την παράγραφο 6 του άρθρου αυτού, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 83 του ΚΦΕ. Με τις νέες διατάξεις, η υποχρέωση που υπάρχει για υποβολή όλων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες μαζί με την οριστική δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, επεκτείνεται και στους υπόχρεους σε έκδοση βεβαίωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και από εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα ορίζονται τα εξής:
- Ο υπόχρεος σε έκδοση βεβαίωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα, ο οποίος σε κάθε περίπτωση είναι επιτηδευματίας ασκεί δηλαδή επιχείρηση ή επάγγελμα, χορηγεί μία μόνο βεβαίωση αποδοχών σε κάθε δικαιούχο στην οποία αναγράφει το σύνολο των αμοιβών.
- Ο υπόχρεος σε έκδοση βεβαίωσης για εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, ο οποίος σε κάθε περίπτωση είναι επιτηδευματίας ασκεί δηλαδή επιχείρηση ή επάγγελμα, χορηγεί μία μόνο βεβαίωση στην οποία αναγράφει το σύνολο του εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις.
- Τα πλήρη στοιχεία που περιλαμβάνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών, όπως επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο ή επωνυμία κατά περίπτωση, αριθμό φορολογικού μητρώου, διεύθυνση κατοικίας ή επαγγέλματος (έδρας), κατά περίπτωση, είδος αποδοχών και προκειμένου για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες τακτικές ή έκτακτες, φορολογούμενες ή απαλλασσόμενες, φόρος παρακρατηθείς, κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων, παρακρατηθείς φόρος επί των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή επί του εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις, κλπ. υποβάλλονται στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, μαζί με την ετήσια οριστική δήλωση μισθωτών υπηρεσιών, την ετήσια οριστική δήλωση αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και την ετήσια οριστική δήλωση εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις, κατά περίπτωση.
- Ακόμη, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται κατηγορίες υποχρέων, για τους οποίους οι πιο πάνω πληροφορίες υποβάλλονται στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων υποδομών ή σε μαγνητικά μέσα, κατά περίπτωση.
- Επισημαίνεται ότι, τα αναφερόμενα στην πιο πάνω παράγραφο εφαρμόζονται συνδυαστικά με τα αναγραφόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 7 του κοινοποιούμενου νόμου. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση υπάρχει υποχρέωση υποβολής οριστικών δηλώσεων για κάθε μία από τις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες εισοδημάτων δηλαδή εκείνων από μισθωτές υπηρεσίες, από ελευθέρια επαγγέλματα ή από εμπορικές επιχειρήσεις μαζί με τα πλήρη στοιχεία των αντίστοιχων βεβαιώσεων αποδοχών ή αμοιβών, ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν ενεργείται παρακράτηση φόρου με βάση τις διατάξεις των άρθρων 57 ή 58 ή 55 του ΚΦΕ, αντίστοιχα ή ενεργείται παρακράτηση φόρου με διατάξεις άλλων άρθρων αυτού του κώδικα ή με άλλες συναφείς διατάξεις ή δεν προβλέπεται παρακράτηση φόρου (π.χ. η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης) ή πρόκειται για αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα εισοδήματα βάσει ειδικής νομοθετικής διάταξης.
-Τονίζεται ότι, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται για τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς ίδια διαχείριση, οι οποίες υποχρεούνται να υποβάλλουν μόνο τα πλήρη στοιχεία που προβλέπονται στις πιο πάνω βεβαιώσεις αποδοχών ή αμοιβών, καθόσον δεν υποβάλλουν προσωρινές δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και συνεπώς δεν είναι υπόχρεες σε υποβολή οριστικών δηλώσεων.
- Τέλος με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 92 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι, η υποχρέωση υποβολής των στοιχείων των πιο πάνω βεβαιώσεων και ειδικότερα εκείνων για αμοιβές από ελευθέρια επαγγέλματα και για εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων υποδομών ή σε μαγνητικά μέσα, κατά περίπτωση, αρχίζει για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά, καθόσον για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες η υποχρέωση αυτή υφίσταται ήδη από το οικονομικό έτος 2006 και μετά.»


 


IX) ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.2065/1992, καθώς και ΑΥΟΟ 1097930/11407/Β0012/ΠΟΛ.1127/6.12.2004, 114301/11543/Β0012/ΠΟΛ.1152/14.11.2008 και 1127942/11772/Β0012/ΠΟΛ.1173/29.12.2008 για την τελευταία αναπροσαρμογή , το υπόλοιπο της υπεραξίας που απέμεινε στον λογαριασμό 41.07 «Διαφορές από αναπροσαρμογή αξίας λοιπών περιουσιακών στοιχείων» μετά την αφαίρεση του υπάρχοντος χρεωστικού υπολοίπου του λογαριασμού «ΚΕΡΔΗ ή ΖΗΜΙΕΣ), κεφαλαιοποιείται, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 23 του Ν.2065/1992 και σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν με την ΕΥΟΟ 1097930/11407/ Β0012/ΠΟΛ.1127/6.12.2004, κατά περίπτωση ως ακολούθως:

α) Στις ατομικές επιχειρήσεις
Με αύξηση του κεφαλαίου τους κατά το χρόνο της αναπροσαρμογής (δηλαδή αυτό πρέπει να γίνει μέχρι την 31.12.2008).

β) Στις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. και Ε.Ε.)
Υποχρεωτικά με αύξηση του εταιρικού τους κεφαλαίου που θα γίνει, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου αυτού, μέχρι και το τέλος του δεύτερου έτους από το χρόνο της αναπροσαρμογής, ήτοι μέχρι την 31.12.2010.

γ) Στις Ε.Π.Ε.
Με αύξηση του εταιρικού τους κεφαλαίου, που πραγματοποιείται υποχρεωτικά με έκδοση νέων εταιρικών μεριδίων, τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στους παλαιούς εταίρους κατ’ αναλογία των μεριδίων τους. Η αύξηση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου αυτού, μέχρι την 31.12.2010.
ε) Στις Α.Ε. Ανεξάρτητα αν οι μετοχές είναι εισηγμένες ή όχι στο χρηματιστήριο, με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους που θα λάβει χώρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου αυτού, μέχρι και το τέλος του δεύτερου έτους από το χρόνο της αναπροσαρμογής, ήτοι μέχρι την 31.12.2010.

Επίσης, αν στα βιβλία της επιχείρησης υπάρχει ποσό υπεραξίας που είχε προκύψει από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθ. Ε.2665/1988 απόφασης καθώς και από τις προηγούμενες αναπροσαρμογές και το οποίο δεν κεφαλαιοποιήθηκε, το ποσό αυτό θα προστεθεί στην υπεραξία που προκύπτει από την αναπροσαρμογή των ακινήτων (για το έτος 2008), προκειμένου να προβεί η εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση του συνολικού αυτού ποσού της υπεραξίας.



X) Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ( 0,5 % ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ) Η ΟΠΟΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2005-2009 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΩΣ ΤΗΝ 31-12-2009, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2010.

Σύμφωνα, με το άρθρο 31« Λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος », του Ν. 2238 Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπονται τα εξής:


.................

« θ) Του ποσού των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων. Το ποσό της πρόβλεψης αυτής υπολογίζεται σε ποσοστό μισό τοις εκατό (0,5%) επί της αναγραφόμενης αξίας στα τιμολόγια πώλησης ή παροχής υπηρεσιών προς επιτηδευματίες, μετά την αφαίρεση: αα) των επιστροφών ή εκπτώσεων, ββ) της αξίας των πωλήσεων ή παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο, δήμους και κοινότητες, δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και γγ) του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, του φόρου κατανάλωσης καπνού και λοιπών φόρων που εμπεριέχονται στην τιμή πώλησης.

.................................

Το ποσό της πρόβλεψης που εμφανίζεται στο λογαριασμό 44.11 «Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις» δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος, εκτός και αν στο τέλος κάθε πενταετίας, αρχής γενομένης από τη διαχειριστική περίοδο 2005 υφίσταται στον ως άνω λογαριασμό υπόλοιπο λόγω μη επαληθεύσεως των προβλέψεων με επισφαλείς απαιτήσεις. Το υπόλοιπο αυτό ποσό μεταφέρεται στα ακαθάριστα έσοδα της επόμενης διαχειριστικής περιόδου, υποκείμενο σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις.»


Σύμφωνα, με το Π.Δ. 1123 της 15.12.80:Περί ορισμού του περιεχομένου και του χρόνου ενάρξεως της προαιρετικής εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου, προβλέπονται τα εξής :


« 2.2.405 Λογαριασμός 44 «Προβλέψεις»

1. Πρόβλεψη είναι η κράτηση ορισμένου ποσού, που γίνεται, κατά το κλείσιμο του ισολογισμού της οικονομικής μονάδας, σε βάρος του λογαριασμού γενικής εκμεταλλεύσεως ή του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως. Η κράτηση αυτή αποβλέπει στην κάλυψη ζημιάς ή εξόδων ή ενδεχομένης υποτιμήσεως στοιχείων του ενεργητικού, όταν κατά την ημερομηνία συντάξεως του ισολογισμού είναι πιθανή η πραγματοποίηση τους, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές μέγεθος τους ή ο χρόνος πραγματοποιήσεως ή και τα δύο.
............................
ζ. Οι σχηματισμένες προβλέψεις αναπροσαρμόζονται στο τέλος κάθε χρήσεως, με βάση τις νέες συνθήκες που στο μεταξύ- έχουν διαμορφωθεί. Αν υπάρχουν ποσά προβλέψεων που δε χρησιμοποιήθηκαν, είτε επειδή οι ζημίες ή τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν ήταν μικρότερα από τις σχηματισμένες γι’ αυτά προβλέψεις, είτε επειδή εξέλιπαν οι κίνδυνοι για τους όποιους είχαν σχηματιστεί, μεταφέρονται στην πίστωση του λογαριασμού 84.00 «έσοδα από αχρησιμοποίητες προβλέψεις προηγούμενων χρήσεων».

............................

2.2.807 Λογαριασμός 84 «Έσοδα από προβλέψεις προηγούμενων χρήσεων»

1. Ο λογαριασμός 84 λειτουργεί σύμφωνα με όσα καθορίζονται στην περίπτ. 5 της παρ. 2.2.405 για το λογαριασμό 44 «προβλέψεις».

2. Κατά το κλείσιμο του ισολογισμού τα υπόλοιπα των υπολογαριασμών του 84 μεταφέρονται στον υπολογαριασμό 86.02.03 «έσοδα από προβλέψεις προηγούμενων χρήσεων», έτσι ώστε ο λογαριασμός 84 να εξισώνεται.»




XI) ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ .

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΝΔ 1195/1942 (το οποίο κυρώθηκε με την 315/1956, Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου), όπως ισχύει, «απαιτήσεις εκ μερισματαποδείξεων και μερισμάτων διαπραγματευσίμων μετοχών κ.λπ., ημεδαπών αστικών ή εμπορικών εταιρειών, παραγραφόμεναι μετά πενταετίαν αφ’ ης κατέστησαν απαιτηταί, περιέρχονται οριστικώς εις το Ελληνικό Δημόσιο». Περαιτέρω, με το άρθρο 8 του ως άνω νομοθετήματος, ορίζεται ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 1, υποχρεούνται εντός του μηνός Απριλίου, κάθε οικονομικού έτους, να καταθέτουν στον Προϊστάμενο ΔΟΥ της έδρας τους, δήλωση στην οποία θα αναγράφονται τα παραγραφέντα και περιερχόμενα στο Ελληνικό Δημόσιο χρηματικά ποσά. Η πενταετής παραγραφή της αξίωσης «τόκων, χρεολύτρων και μερισμάτων», προβλέπεται και από το άρθρο 250 του Αστικού Κώδικα, ο οποίος στη συνέχεια, στο άρθρο 253, ορίζει ότι η παραγραφή της ως άνω αξίωσης «αρχίζει μόλις λήξει το έτος, μέσα στο οποίο συμπίπτει η έναρξη της παραγραφής».

Επίσης στο προσχέδιο νόμου «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡOΣΗ ΤOΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚOΝ ΥΠΗΡΕΣΙOΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ», προβλέπονται τα εξής :


« Άρθρο 18
Απόδοση μερισμάτων και λοιπών ποσών που παραγράφονται υπέρ του Δημοσίου
1. Αν υποβληθεί εκπρόθεσμη ή ανακριβής δήλωση ή δεν υποβληθεί δήλωση για την καταβολή στο Δημόσιο ποσών που ορίζονται στο άρθρο 1 του ν.δ. 1195/1942 (Α' 70) και έχουν παραγραφεί υπέρ του Δημοσίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2523/1997 ( Α' 179).
2. Το ποσό που βεβαιώνεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και δεν αποτελεί αντικείμενο εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς. Η άσκηση προσφυγής δεν αναστέλλει την βεβαίωση και την καταβολή των ανωτέρω οφειλόμενων ποσών. Για τα ίδια ποσά που καταβάλλονται ή βεβαιώνονται κατόπιν ελέγχου, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.δ. 1195/1942.
3. Ποσά που ορίζονται στο άρθρο 1 του ν.δ. 1195/1942 και δεν έχουν καταβληθεί στο Δημόσιο κατά τη δημοσίευση του παρόντος παρά την ύπαρξη της υποχρέωσης αυτής, μπορούν να καταβληθούν μέσα στον επόμενο από τη δημοσίευση μήνα, χωρίς την επιβολή προσαύξησης λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.
4. Για την εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 3 αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της Δ. Ο. Υ. που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου.»


Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου έχουμε τα εξής:


« Άρθρο 18

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου αυτού προβλέπεται, ότι για τις παραγραφόμενες απαιτήσεις (μερίσματα, τόκοι ιδρυτικών τίτλων, ομολογιών κλπ.) που περιέρχονται οριστικά στο Δημόσιο με βάση το άρθρο 1 του ν.δ. 1195/1942 έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 2523/1997 για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης (1%, 2% και 2,5%, αντίστοιχα), για καταβολή των σχετικών ποσών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Τα οφειλόμενα ποσά βεβαιώνονται εφάπαξ χωρίς δικαίωμα συμβιβασμού, ενώ ενδεχόμενη άσκηση της προσφυγής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στη βεβαίωση και στην καταβολή. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα για ποσά που έχουν παραγραφεί υπέρ του Δημοσίου και δεν έχουν καταβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στο Δημόσιο, να μπορούν να καταβληθούν εντός του επόμενου από τη δημοσίευση μήνα, χωρίς την επιβολή προσαυξήσεων περί εκπροθέσμου υποβολής. Τέλος, για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών ορίζεται αρμόδιος προϊστάμενος της Δ. Ο. Υ αυτός που είναι αρμόδιος και για την παραλαβή της δήλωσης του νομικού προσώπου».


Να προσθέσουμε εδώ ότι εάν τα μερίσματα αυτά μεταφερθούν στην πίστωση προσωπικού λογ/μού του διακαιούχου ύστερα από σχετική εντολή του και όχι απλώς με μονομερή ενέργεια της οφειλέτριας εταιρίας, διακόπτεται η πενταετής απαίτηση και απαιτείται πλέον εικοσαετής παραγραφή.

Σχετική με το παραπάνω θέμα είναι η ακόλουθη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία παραθέτουμε αυτούσια.


"Γνωμοδότηση ΝΣΚ 992/1974
Περίληψη ερωτήματος:
1)Εάν διανεμηθέν μέρισμα, όπερ κατόπιν εντολής παρέμεινεν εις την εταιρείαν πέραν των 5 ετών, περιήλθεν εις το Δημόσιον, συμφώνως τω άρθρω 1 του ΝΔ 1195/42.
2)Εάν αρμόδια δια την εκδίκασιν των εκ της εφαρμογής των διατάξεων του ΝΔ 1195/42, είναι τα τακτικά δικαστήρια.
3) Εάν ορθώς χωρή βεβαίωσις, υπό του Εφόρου της εκ της ανωτέρω αξιώσεως του Δημοσίου προς το Δημ. Ταμείον προ της εκδόσεως σχετικής αποφάσεως υπό του Δικαστηρίου και εάν η τυχόν άσκησις του προσήκοντος κατά της τοιαύτης βεβαιώσεως ενδίκου μέσου αναστέλη την εκτέλεσιν.

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Τμήμα Α΄
Συνεδρίασις της 22-12-74
Σύνθεσις: Πρόεδρος Κ. Κωνσταντινίδης

Αντιπρόεδροι:

Σύμβουλοι: Ιωαν. Ματαράγκας, Ευαγ. Κουρτικάκης, Ευάγ. Δωρής, Ιωαν. Διαπής,
Αντ. Παπαγιαννόπουλος, Ευτ. Σαρακηνός.

Πάρεδροι (γνώμαι) άνευ ψήφου Στ. Αργυρόπουλος, Π. Διαννακούρος, Γεώρ.
Πετρέας, Β. Παπαχρήστου, Δ. Ράπτης, Γεώρ. Τζώρτζης, Γεώργ. Πατρυνέλλης.

Εισηγητής: Στ. Αργυρόπουλος

Αριθ. ερωτήματος: Α. 25680/1823.29/Μ Υπουργείου Οικονομικών Γ.Δ.Φ.
Δ/νσις 16η, Τμήμα Γ΄

Περίληψις ερωτήματος: Ερωτάται:

1)Εάν διανεμηθέν μέρισμα, όπερ κατόπιν εντολής παρέμεινεν εις την εταιρείαν πέραν των 5 ετών, περιήλθεν εις το Δημόσιον, συμφώνως τω άρθρω 1 του ΝΔ 1195/42.
2)Εάν αρμόδια δια την εκδίκασιν των εκ της εφαρμογής των διατάξεων του ΝΔ 1195/42, είναι τα τακτικά δικαστήρια.

3) Εάν ορθώς χωρή βεβαίωσις, υπό του Εφόρου της εκ της ανωτέρω αξιώσεως του Δημοσίου προς το Δημ. Ταμείον προ της εκδόσεως σχετικής αποφάσεως υπό του Δικαστηρίου και εάν η τυχόν άσκησις του προσήκοντος κατά της τοιαύτης βεβαιώσεως ενδίκου μέσου αναστέλη την εκτέλεσιν.

Αφορμή της διατυπώσεως του ανωτέρω ερωτήματος, είναι σχετική αίτησις, προς τον Υπουργόν των Οικονομικών της ανων. Εταιρίας υπό την επωνυμία "...................." δι` ης αύτη αμφισβητεί το νόμιμον της σχετικής πράξεως
του Οικον. Εφόρου δια της οποίας εκρίθη, ότι εγκριθέντα προς διανομήν μερίσματα των διαχειριστικών περιόδων, 1963/64 και 1966, ανήκοντα δε εις τους μετόχους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, περιήλθον εις το Δημόσιον
κατ΄ εφαρμογήν του εν λόγω Νομ. Διατάγματος, ως μη ζητηθέντα επί 5ετίας καίτοι ταύτα δεν ανελήφθησαν υπό των δικαιούχων μεν, αλλά ήχθησαν εις πίστωσιν αυτών υπό της εταιρίας, φερόμενα ως διατίθενται εις ταύτην προς
αντιμετώπισιν ταμειακών αυτής αναγκών, και λογισθέντα ως εκ τούτου ως παροχαί λόγω δανείου προς αυτήν.

2.Δια του άρθρου 1 του ν.δ. 1195/1942 ωρίσθη, ότι απαιτήσεως εις τόκων, τοκομεριδίων μερισματαποδείξεων και μερισμάτων διαπραγματευσίμων μετοχών, ιδρυτικών τίτλων, ομολογιών και κινητών εν γένει αξιών, εκδιδομένων υπό
ημεδαπών εταιρειών πάσης φύσεως ........."παραγραφόμεναι μετά πενταετίαν αφ` ης κατέστησαν απαιτηταί κατά τας διατάξεις του άρθρου 3 του ν. ΑΣΜΔ της 26/30 Ιουλίου 1885 "περί των πληρωτέων τω κομιστή ανωνύμων χρεωγράφων" και του άρθρου 2 του ν. ΓΥΑΓ΄ της 27/30 Νοεμβρίου 1909 "περί βραχυπροθέσμων παραγραφών" ή εντός βραχυτέρας συμβατικής αποσβεστικής προθεσμίας, περιέρχονται οριστικώς εις το Ελληνικόν Δημόσιον".

Δια του άρθρου 8 του αυτού ν.δ. ωρίσθη, ότι " τα εν άρθρ. 1........ αναφερόμενα πρόσωπα υποχρεούνται εντός του μηνός Απριλίου εκάστου οικον. έτους να επιδίδωσον εις τον οικον. έφορον της έδρας των....δήλωσιν
του εντός του διαχειριστικού έτους του λήξαντος κατά το προηγούμενον οικον. έτος παραγραφέντων και εις το Δημόσιον περιερχομένων κατά τας διατάξεις του παρόντος νμθ. διατάγματος χρηματικών ποσών και τίτλων και να καταβάλωσι συν τη δηλώσει εις το Δημόσιον Ταμείον τα δηλούμενα ως περιερχόμενα εις το Δημόσιον ποσά ως και να παραδώσωσι τους τίτλους, δια δε του άρθρου 10 επί τη βάσει των εκθέσεων των ενεργούντων τον έλεγχον υπαλλήλων και άλλων στοιχείων και πληροφοριών ο οικον. έφορος εκδίδει πράξιν κατά ανακριβώς ή μηδόλως δηλωσάντων, καταλογίζων εις βάρος αυτών εντόκως επί τω τόκω υπερημερίας δια τα προς το Δημόσιον χρέη......τα κατά τας διατάξεις του παρόντος ν.δ. περιεχόμενα εις το Δημόσιον ποσά......... Δια της πράξεως επιβάλλεται εις βάρος των υποχρέων προς επίδοσιν δηλώσεως προσώπων και πρόστιμου ίσον προς το ήμισυ, μέχρι του διπλασίου των μη καταβληθέντων ποσών, .......και εάν έτι η ανακρίβεια ή η παράλειψις της δηλώσεως οφείλεται εις κακήν πίστιν του καταλογισθέντος υποχρέου.

Τέλος κατά την διάταξιν του άρθρου 21 παρ. αυτού "επί των δια του παρόντος Ν.Δ. εισαγομένων παραγραφών υπέρ του Δημοσίου δεν ισχύει" ως λόγος διακοπής της παραγραφής ή μονομερής αναγνώρισις της οφειλής υπό του οφειλέτου.

Επί του πρώτου ερωτήματος

Ι.Επί του τιθεμένου δια του ερωτήματος τούτου, ζητήματος της περιελεύσεως δήλον ότι, εις το Δημόσιον της ανωτέρω αξιώσεως επί διανεμηθέντος μερίσματος, ως αύτη είχεν διαμορφωθή, κατά τον χρόνον της εκδόσεως της σχετικής πράξεως του Οικον. Εφόρου συμφώνως προς την διάταξιν του άρθρου 10 του αυτού ως άνω ΝΔ 1195/42, τα ακόλουθα,

Ως έχει γίνει δεκτόν, αι διατάξεις του ανωτέρω Νομοθ. Διατάγματος 1195/42 δεν θεσπίζουν βασικώς νέαν ιδίαν παραγραφήν (υπέρ του Δημοσίου), αλλά διαμορφώνουν, δια τας υπ` αυτού αναφερομένας αξιώσεις, τας παραγραφείσας κατά τας κειμένας διατάξεις, μίαν αναγκαστικήν εκχώρησιν τούτων (CESSIO, LEGIS) υπέρ του Δημοσίου. Η τοιούτη νόμιμος εκχώρησις, συντελουμένη IPSO JURE άμα τη συμπληρώσει του αναγκαίου προς παραγραφήν χρόνου, το μεν οριστικώς αποξενώνη των αξιώσεων, τον αρχικόν δικαιούχον, υπεισερχομένου εις την θέσιν αυτού του Δημοσίου, το δε αφαιρεί εκ του οφειλέτου το δικαίωμα να προτείνη, ή μη ούτος την περί ετί παραγραφής ένστασιν, καταργουμένου άμα και του δικαιώματος αυτού να παραιτηθή έναντι του αρχικού δικαιούχου της συμπληρωθείσης παραγραφής (Βλπ. σχετ. Σ.τ.Ε. 1136/61, 1224/62, Α.Π. 418/65 εις ΕΕΝ 33 σελ. 459 Γνωμ. Νομ. Συμβουλ. Κράτους 1019/65 σχετ 665/65 ΑΠ 1401/φ. 1401/φ. 9991 Γ 8653/63 Καραβά Εγχειρίδιον Εμπορ. Δικαίου Εμ. Τομ. τευχ. Α΄ σελ. 186 και αιτιολογικήν έκθεσιν του Νομού διατάγματος υπ` άρθρον 5 αυτού).

Περαιτέρω συνεπεία της ανωτέρω υπό του Δημοσίου, άμα τη συμπληρώσει της παραγραφής υποκαταστάσεως, του οφειλέτου της παροχής, είναι και το γεγονός ότι οι οφειλέται δεν δύνανται και διαρκούντος του χρόνου εισέτι της διαδρομής της παραγραφής να διακόψουν τούτον άνευ οχλήσεως ή συμπράξεως του δικαιούχου της οφειλής.

Η άποψις αύτη, περί της οποίας ρητώς άνω γίνεται λόγος εις την αιτιολογικήν έκθεσιν του ανωτέρω νομοθετήματος (βλπ. τούτο υπ` αριθ. 1-5-αυτού), ευρίσκει έρεισμα, τόσον εις την διάταξιν του άρθρου 4 αυτού εν τέλει, διαλαμβάνοντος γενικώς ότι περιέρχονται εις το Δημόσιον (ανωτέρω απαιτήσεις) εφ` όσον δεν απετέλεσαν κατόπιν ειδικής αιτήσεως (των δικαιούχων) αντικείμενον οιασδήποτε πράξεως συνεπαγούσης μεταβολήν του σχετικού λογαριασμού", όσον και κυρίως εις την προεκτεθείσαν διάταξιν του άρθρου 21, "καθ`ην η μονομερής αναγνώρισις της απαιτήσεως υπό του οφειλέτου δεν ισχύει, ως λόγος διακοπής της παραγραφής.

Εν όψει των εκτεθέντων προκύπτει, ότι δια του ως είρηται νομ. διατάγματος επιδιώκεται αποκλειστικώς όπως όστις συμπληρούται παραγραφή των υπ` αυτού προβλεπομένων αξιώσεων, αντί αύτη να αποβαίνη κατά τας προς τούτο οικείας
διατάξεις του κοινού δικαίου εις όφελος του οφειλέτου, περιέρχεται εις το Δημόσιον.

Ούτω δικαιολογείται δια ποίον λόγον, το μεν απεκλείσθη ρητώς ή δια μονομερούς ενεργείας του οφειλέτου ανατροπή του ως άνω δικαιώματος προσδοκίας, του Δημοσίου, το δε ότι δεν επέρχονται αι ανωτέρω συνέπειαι, επί
μεταβολής του σχετικού λογαριασμού ειδική αιτήσειτου δικαιούχου.

Είναι δε τούτο σύμφωνον και ως προς τον βασικόν σκοπόν όστις απετέλεσε κατά την αιτιολογικήν έκθεσιν και την αιτίαν εκδόσεως του εν λόγω νομοθετήματος ήτοι "η μη ιδιοποίησις παρά των Τραπεζών και Ανωνύμων Εταιρειών και λοιπών νομικών προσώπων, εις ταύτα κατατεθέντων χρηματικών ποσών εκ κεφαλαίων, προσόδων εκ χρεωγράφων και κινητών αξιών, συνεπεία της αδρανείας των δικαιούχων τούτων, οφειλομένης ως επί το πλείστον εις τον θάνατον αυτών άνευ νομίμων κληρονόμων ή την βούλησιν των προς εγκατάλειψιν των απαιτήσεων.
"(Βλπ. και ανωτέρω γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κράτους).

Συνεπώς θα πρέπει να γίνη δεκτόν, ότι εξαιρέσει της υπό την μορφήν της μονομερούς αναγνωρίσεως της απαιτήσεως εκ μέρους του οφειλέτου και εν γένει της άνευ συμπράξεως του δικαιούχου της απαιτήσεως ενεργείας του οφειλέτου, πάσα ετέρα πράξις, αναγνωριζομένη υπό του κοινού δικαίου ως τοιαύτη διακοπτική" της παραγραφής, ενεργεί και κατά του δικαιούχου των ανωτέρω απαιτήσεων Δημοσίου.

Κατά την διάταξιν του άρθρου 260 του Α.Κ. ορίζεται, συν άλλοις, ως διακοπτικής παραγραφής η καθ΄ οιονδήποτε τρόπον αναγνώρισις της αξιώσεως του υποχρέου έναντι του δικαιούχου. Και γίνεται, μεν δεκτόν, ότι δια την
θεμελίωσιν του ανωτέρω λόγου διακοπής της παραγραφής αρκεί πάσα ενέργεια του οφειλέτου εκ της οποίας προκύπτει, ότι ούτος, τελών εν επιγνώσει της αξιώσεως του δανειστού, θεωρεί ταύτην υφισταμένην, χωρίς να απαιτήται άμα όπως η τοιαύτη αναγνώρισις φέρη χαρακτήρα δικαιοπραξίας (Γεωρ, Μπαλή Γεν. Αρχαί 155), ουδέ να συντρέχει εις εισέτι εκ μέρους του πιστωτού (βλπ. Τούση Γεν. Αρχαί σελ. 763).

Αλλά ακριβώς εις το σημείον τούτο το όλον δίκαιον της παραγραφής τροποποιείται υπό του ΝΔ 1195/1942 ως προς τας υπό αυτού ρυθμιζομένας ανωτέρω απαιτήσεις, μη αναγνωριζομένης υπό τούτου ως διακοπτικού της παραγραφής λόγου πράξεως του οφειλέτου ενεργουμένης οικειοθελώς και εξ ιδίας αυτού πρωτοβουλίας, αλλά απαιτουμένη οπωσδήποτε και την σύμπραξιν δια αιτήσεως ή δι` άλλης οχλήσεως του δανειστού.
Ούτω αι συμφωνίαι δια των οποίων ου μόνον καταργούνται αι ανωτέρω απαιτήσεις και δημιουργούν νέαι τοιαύται (ανανέωσις κατά την έννοιαν του άρθρου 436 του ΑΚ) αλλά και απλώς αλλοιούνται ή τροποποιούνται αύται και απλώς
επαναλαμβάνεται η προτέρα ενοχή χωρίς πρόθεσιν καταργήσεως ταύτης και αντικαταστάσεως δι΄ ετέρας, και αίτινες συμφωνίαι θεωρούνται κατά το κοινόν δίκαιον ως λόγοι διακοπής της παραγραφής (βλπ. γενικώς Σούλας εμν Ερμ ΑΚ υπ` άρθρον 361 του αριθμ. 15 και επομ. Α), ματαιώνων περαιτέρω και την αξίωσιν υπό του Δημοσίουν κτήσεως των ως είρηται απαιτήσεων. Και είναι τούτο ευνόητον, διότι εις τας περιπτώσεις ταύτας, δεν υφίσταται ο ρηθείς σκοπός
δι` ον εθεσπίσθη, το ανωτέρω ΝΔ δηλαδή η υπό των οφειλετών, συνεπεία της οριστικής αδρανείας των δικαιούχων των προειρημένων αξιώσεων, κάρπωσις τούτων.

Ειρήσθω, ότι εφ΄ όσον δεν συνιστά οπωσδήποτε ως λόγος διακοπτικός της παραγραφής κατ` εφαρμογήν του άρθρου 260 του ΑΚ η απλή καταχώρησις του χρέους εις τα βιβλία του οφειλέτου (βλπ. Γ Μπαλή ένθα ανωτέρω Τούση ένθα ανωτέρω σημείωσιν 3) πολλώ μάλλον τοιαύτη καταχώρησις δεν επιδρά επί της εφαρμογής του ΝΔ 1196/42 κατά τα εκτεθέντα.

Περαιτέρω δεν δύναται να θεωρηθή, όσον αφορά εις την εφαρμογήν του νδ. 1195/42, λόγος διακοπής της παραγραφής η υπόσχεσις του οφειλέτου προς τον δανειστήν, ότι θα εκπληρώση την προς τούτο οφειλήν αυτού, η καλουμένη υπό του προϊσχύσαντος βυζαντινού ρωμαϊκού δικαίου, αντιφώνησιν του ιδίου του χρέους εφ΄όσον αύτη δεν ήχθη μέχρι συμβατικής αναγνωρίσεως του χρέους, είτε ως αφηρημένη αναγνώρισις τούτου κατά την έννοιαν του άρθρου 873 του Α.Κ. του Α.Κ., είτε ως αιτιώδης τοιαύτη αναγνώρισις και της ήδη υφισταμένης αξιώσεως, και υπό την (έννοιαν της επαναλήψεως αυτής, κατά τα εκτεθέντα, συνιστώσα απλώς αποδεικτικόν μέσον (εξώδικος ομολογία) της υφισταμένης αρχικής ενοχής, (βλπ γενικώς Μπαλή άρθρον 132 Γ Καυκάς Ενοχ. υπ΄ άρθρα 873-875 Βαλληνδές Αστικός Κώδιξ υπ` άρθρ. 873 σελ. 205).

Κατά την διάταξιν του άρθρου 250 αριθ. 15 του Α.Κ. αι αξιώσεις ...........και μερισμάτων υπόκειται εις την πενταετή παραγραφήν, αρχομένην συμφώνως προς την διάταξιν του άρθρου 251 του αυτού Κώδικος από του χρόνου
καθ΄ ον κατέστη γεγενημέναι και απαιτηταί.
Το δικαίωμα του μετόχου προς απόληψιν του αναλογούντος εις εκάστην μετοχήν μερίσματος, όπερ κατ` αντιδιαστολήν, προς τα δικαιώματα διοικητικού περιεχομένου χαρακτηρίζεται ως περιουσιακόν-ενοχικόν, ως φαίνεται δεκτόν,
καθίσταται απαιτητόν, από της συμφώνως προς τας διατάξεις των άρθρων 34 παρ.1. 35 του ν. 2190/20 ψηφίσεως του ισολογισμού υπό της γενικής συνελεύσεως (Πασσιά το δίκαιον ανων. εταιρ. παρ. 676-683 Καραβά ένθα ανωτέρω 633 634 σελ. 183, 184) η της από της οριζούσης ημέραν καταβολής μερίσματος αποφάσεως της Γεν. Συνελεύσεως ή κατ` εξουσιοδότησιν ταύτης υπό του Διοικητικού Συμβουλίου (ΑΠ 279/66 εις ΝοΒ 14 σελ. 1136) Αναστασιάδης παρ. 146).

Εκτοτε ο μέτοχος καθίσταται πιστωτής της εταιρίας δυνάμενος να διαθέση κατά βούλησιν το δικαίωμα αυτού μονομερώς (Βλπ. Αναστασιάδη Εμπορ. 116 σελ. 341 και σημ. 2 και 2 ζ 142 ε σημ. 30β).

Εν όψει των εκτεθέντων επί απαιτήσεως του πληρωτέου μερίσματος, η παραγραφή αυτής κατά τας διαληφθείσας διατάξεις του αστικού κώδικος, αρχομένη υπό της ορισθείσης ημέρας καταβολής, διακόπτεται δια των ανωτέρω πράξεων. Οθεν παρέπεται, ότι εάν η γεννηθείσα υπέρ των μετόχων της εν τω ερωτήματι Ανωνύμου Εταιρείας αξίωσις δια την καταβολήν των μερισμάτων των εν αυτή χρονικών διαχειριστικών περιόδων, δεν ανεζητήθη εντός του ρηθέντος χρόνου παραγραφής αυτής, διότι ήχθη εις πίστωσιν της εταιρείας υπό την μορφήν, είτε της συμβάσεως δανείου, ή άλλης πιστωτικής, είτε οιασδήποτε ετέρας συμβάσεως κατά την έννοιαν του άρθρου 361 του Α.Κ. η συμφωνία αύτη προδήλως επέφερεν την διακοπήν της παραγραφής των σχετικών αξιώσεων δια την καταβολήν του μερίσματος. Αντιθέτως αν ήθελε κριθή, ότι η μεταφορά εις τα οικεία βιβλία εγένετο μονομερώς υπό της εταιρείας και ουχί εις εκτέλεσιν προς τούτο συμφωνίας μετά των δικαιούχων, προδήλως η πράξις αύτη δε δύναται να θεωρηθή ως διακοπτική της παραγραφής της ανωτέρω αξιώσεως, περιελθούσης ταύτης, μετά την συμπλήρωσιν της παραγραφής εις το Δημόσιον.

Το θέμα συνεπώς, είναι καθαρώς πραγματικόν, εξαρτώμενο εκ της εκτιμήσεως και αποδείξεως των προβαλλομένων υπό της εταιρείας και των μετόχων δικαιούχων των ανωτέρω αξιώσεων επί των διανεμηθέντων μερισμάτων ισχυρισμών, ότι ταύτα δεν ανελήφθησαν εγκαίρως, διότι κατά συμφωνίανν ήτις σημειωτέον δεν απαιτείται να περιβληθή ωρισμένον τόπον, ήχθησαν εις πίστωσιν της εταιρείας δια την αντιμετώπισιν ταμειακών της τελευταίας αναγκών.

ΙΙ. Επί των δευτέρου και τρίτου ερωτημάτων

1.Δια, των προαναφερθεισών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, και δια της υπ` αριθ. 26/66 αποφάσεως του Αρείου Πάγου (ολομ), εκρίθη, ότι αι εκ της εφαρμογής του ΝΔ 1195/62 ανακόπτουσαι διαφοραί, ως αναγόμενοι, εις ενόμους σχέσεις του ιδιωτικού δικαίου, ανήκουν εις την δικαιοδοσίαν των τακτικών δικαστηρίων, απαγορευομένης της υπαγωγής τούτων εις διοικητικά δικαστήρια.
Εκρίθησαν δε ως αντισυνταγματικαί αι διατάξεις εκείναι του Νομοθετικού τούτου διατάγματος, αι προβλέπουσαι ιδίαν διαδικασίαν κρίσεως επί των γεννωμένων εκ της εφαρμογής των ουσιαστικών διατάξεων αυτού διαφορών, υπό
ειδικού διοικητικού Δικαστηρίου, την σύστασιν του οποίου προέβλεπον αι διατάξεις των άρθρων 12 και επομ. αυτού.

Ως δε έχει ήδη γνωμοδοτήσει το Νομικόν Συμβούλιον δια της υπ΄αριθμ. 506/62 γνωμοδοτήσεως του Α΄ τμήματος αυτού, η διαδικασία βεβαιώσεως της υπέρ του Δημοσίου παραγραφείσης ανωτέρω αξιώσεων υπό του Οικονομικού Εφόρου κατ` εφαρμογήν των άρθρων 8 και επομ. του ανωτέρω νομοθετικού διατάγματος είναι νόμιμος στηριζομένη, είτε εις την σχετικήν δήλωσιν του οφειλέτου Νομικού προσώπου είτε εις την υπό τούτου συντασσομένην καταλογιστικήν πράξιν.
Αύτη δε αποτελεί νόμιμον τίτλον προς είσπραξιν της ανωτέρω απαιτήσεως υπό του Δημοσίου κατά την έννοιαν του άρθρου 2 του ΝΕΔΕ και νυν άρθρου 2 του ΚΕΔΕ, ως εκδοθείσας υπό της διοικητικής αρχής, εις ην εκ του νόμου απενεμήθη η δικαιοδοσία εκδόσεως εκτελέσεων διοικητικών πράξεων, χωρίς να απαιτήται όπως προηγηθή απόφασις των τακτικών δικαστηρίων κρίνοντος περί της υπάρξεως και της εκτάσεως της απαιτήσεως και εξαγγελίας του αποκτήσαντος (βλπ. Εφ.Αθηνών 1055/63 εις ΝοΒ 12 σελ. 337 Ζαχαρόπουλος Δικ. Εκτελ. υπ` άρθρον 2 σελ. 45). Εις ουδεμίαν δε διάταξιν του Συντάγματος αντίκειται ο υπό των ρηθεισών διατάξεων προβλεπόμενος τρόπος, βεβαιώσεως της ανωτέρω απαιτήσεως (βλπ. σχετικώς ΑΠ 546/60)

Κατά της εκδιδομένης ως άνω πράξεως του Οικον. Εφόρου, δύναται ο έχων έννομον συμφέρον κατά την έννοιαν του άρθρου 71 του Κωδ. Πολ. Δικονομίας να ασκήση ανακοπήν κατ` εφαρμογήν της διατάξεως του άρθρου 587 του
Κ.Πολ.Δικονομίας και υπό μορφήν εισέτι της αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής προς δε δικαιούται ο ανωτέρω κατ` εφαρμογήν του άρθρου 73, του ΚΕΔΕ (άρθρον 68 Γ΄ του ΝΕΔΕ) ασκήση κατά της εν συνεχεία ατομικής ειδοποιήσεως του Δημοσίου Ταμείου, της εκδιδομένης μετά την βεβαίωσιν της εν λόγω απαιτήσεως εις το Δημόσιον Ταμείον συμφώνως προς την διάταξιν του άρθρου 4 του ΚΕΔΕ, ανακοπήν εφ΄όσον η κρίσις δεν έχει ανατεθή κατά τα εκτεθέντα εις διοικητικά δικαστήρια, (Βλπ. ΑΠ 598/65 81/63 614/54).

Ούτω και δια της προμνησθείσης υπ` αριθ. 506/62 γνωμοδοτήσεως το Νομικόν Συμβούλιον έχει ήδη γνωμοδοτήσει σχετικώς.

Θέμα αναστολής της εκτελέσεως της πράξεως του Οικονομικού Εφόρου προ της εκδόσεως σχετικής αποφάσεως του αρμοδίου δικαστηρίου γεννάται μόνον, καθ` ο μέρος τούτο είναι επιτρεπτόν, κατά τας διατάξεις του Κώδικος Πολ. Δικονομίας και του ΚΕΔΕ.
Δεν δύναται δε βασίμως να υποστηριχθή ότι είχεν εφαρμογήν εν προκειμένω η διάταξις του άρθρου ΙΙ του Νομ. Διατάγματος 1195/42, η προβλέπουσα την αναστολήν της εκτελέσεως κατά της πράξεως του Εφόρου εν περιπτώσει ασκήσεως εφέσεως ενώπιον του εν συνεχεία προβλεπομένου ειδικού Διοικητικού Δικαστηρίου.

Και τούτο διότι και η ανωτέρω διάταξις έχει τεθή εν αρμονία προς το υπό του εν λόγω νομοθετήματος προβλεπόμενον ίδιον ένδικον μέσον ενώπιον του Διοικητικού τούτου δικαστηρίου, αι διατάξεις του οποίου και εκρίθησαν ως
αντισυνταγματικαί επομένως και εκείναι αι αναφερόμεναι, ου μόνον εις την κυρίαν διαδικασίαν ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, αλλά και εις τας πράξεις και εις τας εξ αυτών αποτρεπούσας συνεπείας. Τοιαύτη διάταξις αναγομένη εις
πράξεις εις την προδικασίαν είναι προδήλως και η ρηθείσα του άρθρου 11 του ΝΔ 1195/42 τοιαύτη.

Κατά ταύτα επί των ανωτέρω δευτέρου και τρίτου των ερωτημάτων προσήκει η απάντησις, το μεν, ότι υφίσταται δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων επί της εκδικάσεως των εκ της εφαρμογής των διατάξεων του ν.δ. 1195 ανακυπτουσών διαφορών, εφ` ων αι σχετικαί διατάξεις του ΚΕΔΕ και του Κωδ. Πολ. Δικονομίας, όσον αφορά την τηρητέαν διαδικασίαν επιλύσεως τούτων, το δε (επί του δευτέρου), ότι αναστολή εκτελέσεως της πράξεως της βεβαίωσης την ανωτέρω απαίτησιν του Δημοσίου εκ του νομοθετικού τούτου διατάγματος, δεν δύναται να χωρήση βάσει της καταργηθείσης διατάξεως του άρθρου ΙΙ του Ν αυτού, αλλά το θέμα της αναστολής αυτής θα κριθή υπό τας προϋποθέσεις του ως άνω άρθρου του ΚΕΔΕ.

Ο Εισηγητής Πάρεδρος Ν.Σ.Κράτους

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ "


 


XII) ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ, ΣΤΗ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

Σύμφωνα, με το άρθρο 31« Λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος », του Ν. 2238 Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπονται τα εξής:
« 9. Αποζημιώσεις, καθώς και πάσης φύσεως αμοιβές, που οφείλονται από επιχειρήσεις ή επιτηδευματίες σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με βάση δικαστική ή διαιτητική απόφαση ή οποιαδήποτε αναγνώριση ή συμβιβασμό, δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνη για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, που υπάγονται στη φορολογία εισοδήματος του οφειλέτη, εάν μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιείται η καταβολή ή η πίστωση αυτών, δεν υποβληθεί στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία φορολογίας του δικαιούχου αντίγραφο της απόφασης ή του εγγράφου και θεωρηθεί από αυτή, η απόφαση ή το έγγραφο, βάσει του οποίου καταβάλλεται ή πιστώνεται η αποζημίωση ή η αμοιβή στον δικαιούχο.
Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν προκειμένου για αποζημιώσεις που καταβάλλονται ή πιστώνονται από ασφαλιστικές εταιρίες.»

XIII) ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

 

Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1005/14.1.2005, η δαπάνη διαφήμισης που υπόκειται σε δημοτικό τέλος διαφήμισης, δεν αναγνωρίζεται αν δεν έχει καταβληθεί το τέλος μέχρι το χρόνο υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. ( Ν.2880/2001, άρθρο 9, παρ. 6 ) (1028226/10385/Β0012/23.3.2000)
Προς ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε την ακόλουθη εγκύκλιο που σχετίζεται με το θέμα :


Εγκύκλιος : 76/ Αθήνα 13 ∆εκεμβρίου 2007
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΤΑ ΤΜΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

ΘΕΜΑ : Διαφημιστικές ενέργειες που εντάσσονται στην Κατηγορία ∆’ του άρθρου 15 του β.δ 24.9/20.10.1958, περί επιβολής τέλους διαφήμισης υπέρ Ο.Τ.Α
Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. 259/2007 και 319/2007 Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ), το περιεχόμενο των οποίων έγινε αποδεκτό από τον Υφυπουργό Εσωτερικών και ως εκ τούτου καθίσταται υποχρεωτικό για τη διοίκηση, κατά τα οριζόμενα στην παρ.4 του άρθρου 7 του ν.3086/2002 (Φ.Ε.Κ 324 Α’). Με την υπ’ αριθμ. 259/2007 Γνωμοδότηση, φωτ/φο της οποίας επισυνάπτεται στην παρούσα, γίνεται δεκτό ότι στο τέλος διαφήμισης υπέρ Ο.Τ.Α (2%) υπόκειται το σύνολο της δαπάνης που απορρέει από την πραγματοποίηση κάθε είδους διαφημιστικής πράξης που προσομοιάζει, ως προς τον τρόπο διενέργειάς της, με αυτές που ρητά ορίζονται, υπό την «Κατηγορία ∆» στο άρθρο 15, παρ.1 του, από 24.9/20.10.1958 β.δ, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του ν.1900/1990 (ΦΕΚ 125 Α) και το άρθρο 9, παρ. 6.α. του ν.2880/2001 (ΦΕΚ 9 Α). Επιπλέον, υπό το πρίσμα της ανωτέρω παραδοχής, εξετάσθηκαν από το Ν.Σ.Κ δύο «διαφημιστικές» ενέργειες ως προς την υπαγωγή τους στην συγκεκριμένη Κατηγορία Διαφήμισης, για τις οποίες έγιναν δεκτά τα ακόλουθα :
- Η δαπάνη που απορρέει από τη σύναψη σύμβασης μίας επιχείρησης με ευρέως αναγνωρίσιμα πρόσωπα ή γενικότερα τρίτους για τη διαφημιστική προβολή και προώθηση των προϊόντων της, έναντι προκαθορισμένων υποχρεώσεων που ορίζονται στη σύμβαση και αφορούν στην προβολή του σήματος της επιχείρησης στην ενδυμασία τους, τη φωτογράφηση και προβολή στα Μ.Μ.Ε με τα σήματα της εταιρίας κ.λ.π, θεωρείται ενέργεια παρεμφερής με τις αναγραφόμενες στη σχετική διάταξη και υπόκειται στο τέλος διαφήμισης υπέρ Ο.Τ.Α
- Η δαπάνη που αφορά στο επικοινωνιακό έντυπο υλικό επιχείρησης, το οποίο αναφέρεται στα προϊόντα της και διατίθεται στους συνεργάτες ή υπαλλήλους της (πωλητές - dealers), προκειμένου να τα επιδεικνύουν στους τελικούς καταναλωτές (και όχι να τα διανέμουν σε αυτούς), κατά τη διεξαγωγή της προσπάθειας πώλησής τους, δεν υπόκειται σε τέλος διαφήμισης υπέρ Ο.Τ.Α.
Επισημαίνεται ότι το Ν.Σ.Κ γνωμοδότησε ως ανωτέρω με βάση τα ακόλουθα κριτήρια : α) Η δαπάνη αφορούσε έντυπο υλικό επιχείρησης, η οποία για τη λιανική διάθεση των προϊόντων της χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη μέθοδο της απευθείας πώλησης στον τελικό καταναλωτή, μέσω δικτύου dealers, που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο υλικό ως υποβοήθηση στο έργο τους.
β) Οι τελικοί αποδέκτες των μηνυμάτων που προβάλλονται από το έντυπο υλικό υποβάλλονται εκουσίως στη συγκεκριμένη ενέργεια, δεδομένου ότι η επίδειξη των εντύπων σε αυτούς από τους dealers προϋποθέτει την προηγούμενη σχετική συναίνεσή τους.
Με την υπ’ αριθμ. 319/2007 Γνωμοδότηση, φωτ/φο της οποίας επισυνάπτεται στην παρούσα, γίνονται δεκτά τα ακόλουθα :
Η ενσωμάτωση έντυπων φυλλαδίων προβολής προϊόντων επιχειρήσεων στα ενημερωτικά έντυπα διακίνησης των λογαριασμών που αποστέλλονται από τις τράπεζες στους αντίστοιχους χρήστες των παρεχόμενων, από αυτές, υπηρεσιών (δηλαδή στους πελάτες τους) θεωρείται διαφήμιση και υπόκειται στο τέλος διαφήμισης 2% υπέρ των Ο.Τ.Α. Ο χαρακτήρας της διαφήμισης δεν αναιρείται εκ του γεγονότος ότι η προβολή των προϊόντων απευθύνεται σε συγκεκριμένο αριθμό προσώπων και δεν έχει το χαρακτήρα της δημόσιας προβολής, δεδομένου ότι η εννοιολογική οριοθέτηση της διαφήμισης δε συνυφαίνεται, αναγκαίως, με τη μετάδοση μηνυμάτων προς το ευρύτερο κοινό. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο αποδέκτης του διαφημιστικού μηνύματος (διευρυμένος, περιορισμένος ή, ακόμη, και συγκεκριμένος αριθμός δεκτών) αποτελεί κυρίαρχη επιλογή της επιχείρησης που διαφημίζει το προϊόν της, η οποία σταθμίζει τον τρόπο και τα μέσα προβολής του». ∆εδομένης της πολυμορφίας της διαφημιστικής δραστηριότητας και των ποικίλων επικοινωνιακών προσεγγίσεων που εφαρμόζονται για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση 1, ο καθορισμός του εύρους εφαρμογής των διατάξεων περί επιβολής τέλους διαφήμισης για την «Κατηγορία ∆» αποτελεί θέμα για το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, καλείται να αποφανθεί η διοίκηση, με κριτήριο το βαθμό συνάφειας της κάθε ενέργειας με τις πράξεις που ευθέως ορίζονται από τη νομοθεσία. Θεωρώντας κρίσιμης σημασίας τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων, ιδιαίτερα λόγω της άμεσης συσχέτισής τους με φορολογικές ρυθμίσεις2, κρίνουμε σκόπιμη την παράθεση των ακόλουθων οδηγιών και περιπτώσεων διαφημιστικών ενεργειών, για τις οποίες η διοίκηση έχει ήδη αποφανθεί επί του θέματος της υπαγωγής τους στο τέλος διαφήμισης υπέρ Ο.Τ.Α.
1. Έκταση εφαρμογή των διατάξεων για την «Κατηγορία ∆’» :
Στην «Κατηγορία ∆» υπάγονται :
1 Ορισμός διαφήμισης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 25/2000 Γνωμ. Ν.Σ.Κ : ∆ιαφήμιση θεωρείται κάθε μορφή επικοινωνίας, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και γενικότερα τον επηρεασμό της κοινής γνώμης προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η ειδικότερη μορφή και το περιεχόμενο του διαφημιστικού μηνύματος εξαρτώνται από το είδος του προϊόντος ή της υπηρεσίας που διαφημίζεται, από το μέσο, από το κοινό στο οποίο απευθύνεται κλπ. Ορισμός σύμφωνα με άρθρο 9 του ν.2251/1994 «περί προστασίας των καταναλωτών» : ∆ιαφήμιση είναι κάθε ανακοίνωση που γίνεται στα πλαίσια εμπορικής, βιομηχανικής, βιοτεχνικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας με στόχο την προώθηση της διάθεσης αγαθών ή υπηρεσιών»
2 Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31, παρ.1, περ.ιδ του ν.2238/1994 «Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος», κατά τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ, τα ποσά των δαπανών διαφημίσεων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις αυτές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα τους. Ειδικά τα ποσά των δαπανών αυτών που υπόκεινται σε τέλος διαφημίσεων υπέρ δήμων και κοινοτήτων δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνη της διαφημιζόμενης επιχείρησης, αν δεν αποδεικνύεται η καταβολή του αναλογούντος τέλους. Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ.19 του ανωτέρου άρθρου, δαπάνες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου αυτού και για τις οποίες έχει γίνει δεκτό με διοικητικές λύσεις και με τη νομολογία ότι εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, περιλαμβάνονται σε απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που είναι δεσμευτική για τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Για οποιαδήποτε προσθήκη περίπτωσης στον κατάλογο αυτό, ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ή επαγγελματικές ενώσεις δικαιούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών αίτηση, προκειμένου να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίπτωση από ειδική γνωμοδοτική επιτροπή.
Α. Όλες οι διαφημιστικές ενέργειες (ανεξαρτήτως του χώρου που αυτές διενεργούνται, του μέσου που χρησιμοποιείται ή του κοινού στο οποίο απευθύνονται), οι οποίες, έχοντας κοινά χαρακτηριστικά, παρουσιάζουν συνάφεια με διαφημιστικές πράξεις που για τη μετάδοση του «μηνύματος» χρησιμοποιούν τα ακόλουθα :
- Ημερολόγια
- Αυτοκόλλητα, στα οποία αναγράφονται λέξεις ή απεικονίζονται κάθε είδους παραστάσεις
- Έντυπα (ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής τους)
Τα διαφημιστικά έντυπα που διανέμονται, υπό μορφή ένθετου, συρραμμένου ή μη, μαζί με τις εφημερίδες και τα περιοδικά υπόκεινται στο τέλος (άρθρο 9, παρ.6.α του ν.2880/2001)
- ∆ώρα
- Είδη με διαφημιστικές παραστάσεις ή λέξεις

Β. Οι ενέργειες προβολής προϊόντων σε χώρους καταστημάτων (ενέργειες προώθησης πωλήσεων) που παρουσιάζουν συνάφεια με τις προαναφερθείσες πράξεις της παρ Α. καθώς και με τις ακόλουθες μεθόδους προβολής :
- Ανάρτηση επιγραφών κάθε είδους στο χώρο του καταστήματος
- Toποθέτηση προϊόντων σε ειδικά σημεία εντός του καταστήματος, σε ειδικές προθήκες ή περίπτερα
- Ενοικίαση χώρων σε ειδικά ράφια
- ∆ιανομή δοκιμαστικών προϊόντων
- Εκδηλώσεις - εκπλήξεις (“Happenings”) στους χώρους του καταστήματος Γενικότερα οι ενέργειες προβολής προϊόντων που διενεργούνται στους χώρους καταστημάτων υπόκεινται σε τέλος διαφήμισης, εφόσον παρουσιάζουν συνάφεια με τις ανωτέρω μεθόδους καθώς και με τη λειτουργία του καταστήματος, επιδιώκοντας τη μετάδοση «διαφημιστικού» μηνύματος στο κοινό που προσέρχεται για την πραγματοποίηση συναλλαγών. Ως κατάστημα νοείται ο χώρος όπου ασκείται εμπορική δραστηριότητα, κατά τις διατάξεις του Εμπορικού Νόμου (Ε.Ν).
Γ. Οι διαφημίσεις που γίνονται από τον αέρα, με οποιονδήποτε τρόποΕξαιρούνται από το τέλος διαφήμισης, οι διαφημίσεις που γίνονται στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση (άρθρο 5, παρ.2 του ν.1900/1990, Φ.Ε.Κ 125 Α’). Ως διαφημίσεις που γίνονται στις εφημερίδες και στα περιοδικά νοούνται εκείνες που είναι τυπογραφικά ενσωματωμένες στα μέσα αυτά, με την έννοια ότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της έντυπης ύλης τους.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 888/1991 Απόφαση του Σ.τ.Ε, διαφημιστικά δώρα θεωρούνται τα δώρα επί των οποίων τίθεται ολόκληρη η επωνυμία ή το σήμα της επιχείρησης καθώς και οποιαδήποτε ένδειξη που υποδηλώνει την ταυτότητα της επιχείρησης, ανεξάρτητα αν με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ή όχι η διαφήμιση, στην οποία απέβλεψε κατ' αρχήν η επιχείρηση.

2. Διαδικασία είσπραξης και υπολογισμός του τέλους διαφήμισης
Κατά τη διαδικασία είσπραξης και υπολογισμού του τέλους διαφήμισης, επισημαίνονται τα ακόλουθα :
- Για τις διαφημίσεις της «Κατηγορίας ∆» ως δαπάνη επί της οποίας υπολογίζεται το τέλος 2% θεωρείται το συνολικό ποσό που καταβάλλεται από το διαφημιζόμενο για τη διενέργεια της διαφήμισης, με βάση το φορολογικό στοιχείο που πρέπει να εκδίδεται για κάθε περίπτωση. Για την προβολή προιόντων σε χώρους καταστημάτων το τέλος υπολογίζεται επί της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης που καταβλήθηκε για τις πράξεις αυτές, περιλαμβανομένων των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από τα καταστήματα (άρθρο 9, παρ.6.α του ν.2880/2001).
- Η απόδοση του τέλους για όλες τις ενέργειες της Κατηγορίας ∆ γίνεται πάντοτε από τον διαφημιζόμενο, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Για την έκπτωση ωστόσο των δαπανών διαφήμισης από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης αρκεί η αποδεδειγμένη καταβολή του τέλους, χωρίς να εξετάζεται ποιος ήταν υπόχρεος και ποιος τελικά προέβη σε αυτήν (Απόφ. Υπ. Οικ. 1073211/1506/ΠΟΛ.1188/26.7.2001).
Η καταβολή πραγματοποιείται σε οποιοδήποτε γραφείο του Ταμείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων (Τ.Π.∆) που λειτουργεί σε ∆.Ο.Υ ή και στην Κεντρική Υπηρεσία του Τ.Π.∆ και αποδεικνύεται με το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης που χορηγείται από το Τ.Π.∆.
Επισημαίνεται ότι το τέλος διαφήμισης για την Κατηγορία Δ δεν καταβάλλεται στον οικείο Ο.Τ.Α, όπου διενεργήθηκε η διαφήμιση.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης απόδοσης των οφειλόμενων τελών, οι σχετικές δαπάνες διαφήμισης δεν αναγνωρίζονται ως εκπεστέες από τα ακαθάριστα έσοδα (άρθρο 9, παρ. 6.α του ν.2880/2001, άρθρο 31, παρ.1, περ.ιδ του ν.2238/1994 Κ.Φ.Ε, ΠΟΛ.1005/14.1.2005) και ο υπόχρεος υπόκειται σε πρόστιμο υπέρ Ο.Τ.Α, το οποίο ανέρχεται σε 1% επί του τέλους για κάθε μήνα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο το 200% της οφειλής (υπ’ αριθμ. 72632/18-6-2007 έγγραφο του Τ.Π.∆ προς τις ∆.Ο.Υ, φωτ/φο του οποίου επισυνάπτεται στην παρούσα, σε συνδυασμό με άρθρο 13, παρ.1 του ν.3193/2003 , ΦΕΚ 266 Α’).
- Για τις διαφημίσεις που εμπίπτουν στις Κατηγορίες Α, Β, Γ του άρθρου 5 του ν.1900/1990, οι οποίες διενεργούνται μέσω πινακίδων - πλαισίων σε κοινόχρηστους, ιδιωτικούς και άλλους χώρους (στάδια, γήπεδα κλπ) και εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.2946/2001 (Περί υπαίθριας διαφήμισης) ισχύει επίσης η μη αναγνώριση της δαπάνης της διαφημιζόμενης επιχείρησης, για τον προσδιορισμό των κερδών αυτής των υπαγομένων σε φορολογία εισοδήματος, στην περίπτωση που δεν αποδεικνύεται η καταβολή του αναλογούντος τέλους στον οικείο Ο.Τ.Α που διενεργήθηκε η διαφήμιση (άρθρο 16, παρ.5 του από 24.9/20.10.1958 β.δ, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 9, του ν.1144/1981, ΦΕΚ 96 Α’).
Σημειώνεται ότι υπόχρεος καταβολής του τέλους για τις διαφημίσεις των κατηγοριών διαφήμισης Α, Β, Γ είναι σε ολόκληρο ο διαφημιστής, ο διαφημιζόμενος καθώς και ο κύριος, νομέας ή επικαρπωτής του χώρου στον οποίο γίνεται η διαφήμιση (άρθρο 16, παρ.3 β.δ 24/9-20/10/1958, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.2 του άρθρου 57 του ν.1416/1984, ΦΕΚ 18 Α’) και το τέλος καταβάλλεται στον οικείο Ο.Τ.Α που διενεργήθηκε η διαφήμιση. Για την έκπτωση των δαπανών διαφήμισης από τα ακαθάριστα έσοδα της διαφημιζόμενης επιχείρησης αρκεί η αποδεδειγμένη καταβολή του τέλους, ανεξαρτήτως του ποιος από τους ανωτέρω προέβη σε αυτήν (Απόφ. Υπ. Οικ. 1073211/1506/ΠΟΛ.1188/26.7.2001, σχετ. άρθρο 5 του ν.2946/2001).



Περιπτωσιολογία δαπανών διαφήμισης ως προς την υπαγωγή τους στο τέλος διαφήμισης υπέρ Ο.Τ.Α, βάσει διοικητικών λύσεων και νομολογίας.

Α. Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 19 του άρθρου 31 του ν.2238/1994 (Κ.Φ.Ε).

1. 1017621/10262/ΒΟΟ12/ΠΟΛ.1029/28.2.2006 (ΦΕΚ 252 Β’)
Η αναγραφή σε αναπτήρες και στυλό της επωνυμίας επιχείρησης αποτελεί διαφήμιση και η σχετική δαπάνη αγοράς των πιο πάνω αντικειμένων, δεν εκπίπτει, από τα ακαθάριστα έσοδά της, όταν δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο τέλος διαφήμισης. (1073638/10687/ Β0012/18.8.1999).
Η δαπάνη διαφημίσεως η οποία γίνεται με ένθετα έντυπα σε εφημερίδες και περιοδικά, δεν εκπίπτει, από τα ακαθάριστα έσοδά της, όταν δεν έχει καταβληθεί το σχετικό τέλος διαφήμισης. (1029358/10420/ ΠΟΛ.1125/4.4.2000)
Οι διαφημιστικές δαπάνες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στα πλαίσια προβολής τους για γευστικές δοκιμές προϊόντων σε κέντρα διασκέδασης, τοποθέτηση ειδικών stands σε σούπερ μάρκετ και happenings υπάγονται σε τέλος διαφήμισης υπέρ δήμων και κοινοτήτων και δεν εκπίπτουν, από τα ακαθάριστα έσοδά τους, όταν δεν έχει καταβληθεί το πιο πάνω τέλος. (1088360/10819/Β0012//12.11.2002) (Α.Π.43509/24.10.2002/ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣ.∆.∆.Α., ∆/νση Οικονομικών ΟΤΑ)
Η αναγραφή στα υλικά συσκευασίας στοιχείων ξένων προς την επωνυμία και κυρίως προς το αντικείμενο της επιχείρησης ή του καταστήματος ή εμφαντικής προβολής μεμονωμένου και ειδικά προσδιορισμένου προϊόντος, συνιστά διαφήμιση και η σχετική δαπάνη δεν εκπίπτει, από τα ακαθάριστα έσοδά της, όταν δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο τέλος διαφήμισης. (Σχετ.Ν.Σ.Κ.25/2000 και Εγκ.ΠΟΛ.1125/4.4.2000).
Τα χρηματικά έπαθλα που καταβάλλουν επιχειρήσεις - δωροθέτες στους συμμετέχοντες σε τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά παιχνίδια, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, όταν δεν έχει καταβληθεί από το διαφημιστή ή διαφημιζόμενο εγκαίρως και προσηκόντως ο ειδικός φόρος και το αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων καθώς και το δημοτικό τέλος διαφήμισης, εφόσον οφείλονται. (1038282/10221/Β0012/11.4.2001).
Η δαπάνη εκτύπωσης φυλλαδίου στο εξωτερικό, το οποίο όμως διανεμήθηκε στην Αθήνα, δεν αναγνωρίζεται εφόσον δεν έχει καταβληθεί το σχετικό τέλος διαφήμισης. (Σ.τ.Ε.2069/1982)
Τα διαφημιστικά έντυπα που διανέμονται δωρεάν με εφημερίδες και περιοδικά, συρραμμένα ή μη μεταξύ των σελίδων τους δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, χωρίς την καταβολή του σχετικού τέλους διαφήμισης. (Σ.τ.Ε. 2439-40/1996)
Επώνυμα διαφημιστικά δώρα είναι τα δώρα επί των οποίων τίθεται όχι μόνον ολόκληρη η επωνυμία ή το σήμα της επιχειρήσεως, αλλά και οποιαδήποτε ένδειξη που υποδηλώνει την ταυτότητα της επιχειρήσεως, ανεξάρτητα αν με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ή όχι η διαφήμιση, στην οποία απέβλεψε κατ' αρχήν η επιχείρηση και η σχετική δαπάνη διαφήμισης δεν εκπίπτει, αν δεν έχει καταβληθεί το σχετικό τέλος διαφήμισης. (Σ.τ.Ε. 888/1991).

2. 1017618/10261/Β0012/ΠΟΛ.1028/28.2.2006 (ΦΕΚ 252 Β’) «Συμπλήρωση της 1003821/10037/Β0012/ΠΟΛ1005/14.1.2005 Απόφασης»
Η δαπάνη παραγωγής εντύπων ταξιδιωτικών προγραμμάτων εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των ταξιδιωτικών γραφείων, με την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το δημοτικό τέλος, εκτός αν προσκομίζεται σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής δημοτικού τέλους.
Το κόστος ταξιδιωτικών σακιδίων ή χαρτοφυλάκων που χορηγούν ταξιδιωτικά γραφεία στους πελάτες τους εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα, με την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το δημοτικό τέλος, εκτός αν προσκομίζεται σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής αυτού.
Σχετικό το υπ’ αριθμ. 15408/21-4-2003 έγγρ. ΥΠΕΣ∆∆Α, ∆/νση Οικονομικών Ο.Τ.Α σύμφωνα με το οποίο : Τα προγράμματα και οι τιμοκατάλογοι εκδρομών και ταξιδιών που διατίθενται από τα τουριστικά γραφεία σε δυνητικούς πελάτες τους συνιστούν βασικό εργαλείο για την πραγματοποίηση πωλήσεων και δεν υπόκεινται σε τέλος διαφήμισης, παρά μόνο στην περίπτωση που διανέμονται σε ευρύ κύκλο προσώπων (ένθετα στον περιοδικό τύπο ή διανομή σε χώρους καταστημάτων κλπ)

3. 1003821/10037/B0012/ΠΟΛ.1005/14.1.2005 (ΦΕΚ 80 Β’)
Η δαπάνη αγοράς υλικών συσκευασίας (τσάντες, χαρτί περιτυλίγματος) επί των οποίων αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης, καθώς και των πωλουμένων από αυτή προϊόντων, εκπίπτει χωρίς την αναζήτηση αποδεικτικού για την καταβολή δημοτικού τέλους διαφήμισης. (1029358/10420/Β0012/ΠΟΛ1125/4.4.2000).
Ο τιμοκατάλογος που αποστέλλει επιχείρηση σε εμπόρους για την υποβολή των παραγγελιών τους και ο οποίος απεικονίζει τα πωλούμενα είδη της (βιβλία,CD), αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα χωρίς την αναζήτηση αποδεικτικού για την καταβολή δημοτικού τέλους διαφήμισης. (άρθρο 9, παρ.6,Ν. 2880/2001, 3611/8.2.2001 έγγραφο του Υπουργείου ΕΣ.∆.∆.&Α.).
Η δαπάνη με την οποία χρεώνει εμπορική επιχείρηση τους προμηθευτές της για την έκδοση τιμοκαταλόγου ή διαφημιστικού εντύπου που περιλαμβάνει τα προϊόντα τους δεν υπόκειται σε τέλος διαφήμισης, καθόσον με τα πιο πάνω έντυπα διαφημίζεται η εμπορική επιχείρηση που εκδίδει αυτά και όχι οι προμηθεύτριες και κατά συνέπεια εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των προμηθευτριών επιχειρήσεων χωρίς την αναζήτηση αποδεικτικού για την καταβολή δημοτικού τέλους διαφήμισης. (1076787/10710/Β0012/25.7.1997).
Η διανομή CD, τα οποία είναι ένθετα σε περιοδικά, δεν είναι πράξη που υπόκειται σε τέλος διαφήμισης υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων, και κατά συνέπεια η δαπάνη αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, χωρίς να αναζητείται η καταβολή του διαφημιστικού τέλους υπέρ των ΟΤΑ. (Α.Π. 14567/13.5.2002 Υπουργείο ΕΣ.∆.∆.Α.).
Οι δαπάνες κατασκευής πινακίδων και σημαιών που έχουν ως μόνο περιεχόμενο το σήμα εταιρείας πετρελαιοειδών και αναρτώνται σε πρατήρια τρίτων που εμπορεύονται μόνο τα δικά της προϊόντα δεν υπόκεινται σε δημοτικό τέλος διαφήμισης, δεδομένου ότι υποδηλώνουν μόνο την αναπτυσσόμενη στα πρατήρια αυτά δραστηριότητα και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα χωρίς την καταβολή δημοτικού τέλους διαφήμισης. (Σ.τ.Ε. 4118/1997).

4. ΠΟΛ.1056/23.3.07 «Συμπλήρωση της αριθμ. 1003821/10037/Β0012/ΠΟΛ.1005/14.1.2005 Απόφασης»
Οι δαπάνες παραγωγής και διανομής ενημερωτικών εντύπων που αποστέλλουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους πελάτες τους και όχι στο ευρύτερο κοινό, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα χωρίς να υφίσταται η υποχρέωση της καταβολής τέλους διαφήμισης.

5. 1062232/10764/Β0012/ΠΟΛ.1120/18.10.2007 - Έγγραφο 20326/13-6-2007 Υπ.Εσωτερικών
Η δαπάνη ενοικίου για τη μίσθωση συγκεκριμένου χώρου εντός ευρύτερου χώρου (π.χ αίθουσα ξενοδοχείου), που καταβάλλεται από φαρμακευτική επιχείρηση προκειμένου να αναρτηθούν στο χώρο αυτό stands με την επωνυμία της, με σκοπό τη διάθεση στους συνέδρους ιατρούς ενημερωτικών φυλλαδίων για τα εν κυκλοφορία φάρμακά της στο πλαίσιο διοργάνωσης ιατρικού συνεδρίου, υπόκειται σε τέλος διαφήμισης
Η δαπάνη μίσθωσης οπτικοακουστικών μέσων για την προβολή, στο πλαίσιο του ιατρικού συνεδρίου, ενημερωτικών διαφανειών για επιστημονική ενημέρωση καθώς και κάθε διαφημιστική πράξη που γίνεται με δώρα, έντυπα, κάθε είδους παραστάσεις ή λέξεις σε αυτοκόλλητα ή είδη με διαφημιστικές παραστάσεις ή λέξεις ή με άλλο παρόμοιο τρόπο στο πλαίσιο συμμετοχής σε ιατρικά συνέδρια / εκδηλώσεις υπόκεινται σε τέλος διαφήμισης υπέρ Ο.Τ.Α
Β. Έγγραφα Υπουργείου Εσωτερικών
Προϊόντα τρίτων που διαθέτει μία επιχείρηση δωρεάν σε άλλες επιχειρήσεις ή σε φυσικά πρόσωπα (π.χ καλάθια με ποτά), στα οποία δεν αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης που τα διαθέτει, δεν υπόκεινται σε τέλος διαφήμισης (Α.Π 40913/15-10-2002 έγγρ. ΥΠΕΣ∆∆Α, ∆/νση Οικονομικών Ο.Τ.Α & Σ.τ.Ε 887/1991) Δαπάνη που καταβάλλεται για την αμοιβή ατόμων που πραγματοποιούν προώθηση πωλήσεων προϊόντων (προβολή τους) στα σημεία πώλησης τους υπόκειται σε τέλος διαφήμισης υπέρ Ο.Τ.Α. (Α.Π 64774/17-2-2006 Έγγρ. ΥΠΕΣ∆∆Α / ∆/νση Οικονομικών Ο.Τ.Α)
Διαφημίσεις που διενεργούνται δια προβολών στους κινηματογράφους δεν υπόκεινται στο τέλος διαφήμισης, καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που υπόκεινται στο τέλος (Α.Π 40913/15-10-2002 έγγρ. ΥΠΕΣ∆∆Α, ∆/νση Οικονομικών Ο.Τ.Α)»


 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Προσωπικές σημειώσεις για αυτή την απόφαση

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Πρόσφατες αποφάσεις στην κατηγορία

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης