Δημοσιεύθηκε στις : [ 29-04-2010 ]

Αρθρα WFOE – Η συνηθέστερη μορφή εταιρίας ξένων επενδύσεων στην Κίνα.

(WFOE – Η συνηθέστερη μορφή εταιρίας ξένων επενδύσεων στην Κίνα.)

Κατηγορία: Λοιπά

WFOE – Η συνηθέστερη μορφή εταιρίας ξένων επενδύσεων στην Κίνα.

Ο όρος WFOE θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές επιθυμούν να προσεγγίσουν την αγορά της Κίνας, εκμεταλλευόμενοι το μέγεθος της αγοράς και τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης. 
Η WFOE (Wholly Foreign Owned Enterprise) – (Ξένη εταιρεία εξ ολοκλήρου) αποτελεί μία μορφή ανώνυμης εταιρίας.
Στην Κίνα, οι WFOEs είχαν αρχικά δημιουργηθεί για να ενθαρρύνονται οι  δραστηριότητες με εξαγωγικό προσανατολισμό ή την εισαγωγή προηγμένης τεχνολογίας. Ωστόσο, μετά την είσοδο της Κίνας στο WTO, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν σταδιακά, και οι WFOEs χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ανάπτυξης λογισμικού και εμπορίου. Έτσι, κάθε επιχείρηση στην Κίνα που είναι 100% ελεγχόμενη από αλλοδαπή εταιρεία μπορεί να αποκαλείται ως WFOE.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της Κίνας, υπάρχουν διαφόρων ειδών WFOEs.
1) Manufacture WFOE, αν κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Κινεζική ενδοχώρα.
2) Consulting WFOE, αν παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες.
3) Trading WFOE ή FICE (Foreign-Invested Commercial Enterprise), αν δραστηριοποιείται σε χονδρικό/λιανικό εμπόριο ή franchise.

Τα πλεονεκτήματα που έχει μία WFOE είναι τα εξής:
•    Φόροι με βάση το εισόδημα & το κέρδος
•    Ελεύθερη δομή, χωρίς την αναγκαστική συμμετοχή Κινέζου partner
•    Άμεση εισαγωγική & εξαγωγική δραστηριότητα
•    Άδειας εργασίας & visa για το top management
•    Διευκολύνει τις εμπορικές συμφωνίες

Τα μειονεκτήματα της WFOE είναι ότι απαιτείται μεγάλο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο και η διαδικασία ίδρυσης μπορεί να διαρκέσει πάνω από 1 μήνα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ύψος του αρχικού κεφαλαίου εξαρτάται από τον τομέα δραστηριοποίησης της εταιρίας αλλά και από την περιοχή εγκατάστασης. Για παράδειγμα, για μία εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών απαιτείται αρχικό κεφάλαιο από 100.000 έως 500.000 γιουάν, ενώ για μία εταιρία λιανικού εμπορίου από 500.000 έως 1.000.000 γιουάν (1€ - 9 γουάν Κίνας). Σαν εναλλακτική υπάρχουν μορφές εταιρίας όπως το γραφείο αντιπροσώπευσης (representative office) που δεν απαιτείται αρχικό καταβεβλημένο κεφάλαιο κατά την ίδρυσή του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόκτηση του ονόματος μίας WFOE κατά την κινεζική νομοθεσία. Το όνομα μίας εταιρίας αποτελείται από τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: το αρχικό όνομα της εταιρίας, τον τομέα δραστηριότητά της, την περιοχή δραστηριοποίησής της και τη μορφή της εταιρίας. Πιο συγκρεκριμένα, αν η εταιρία TaxExperts, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες θέλει να εγκατασταθεί στην Περιοχή της Σανγκάης θα ονομαστεί Taxexperts business consulting Shanghai Ltd.  Προσοχή, γιατί σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία απαγορεύονται οι όροι China, Sino και International.

Για τη δημιουργία μίας WFOE απαιτείται μία πληθώρα δικαιολογητικών η οποία είναι προτιμότερο να γίνεται απο εξειδικευμένους συμβούλους. Μετά τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων απαιτούνται 3 μήνες για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Στη συνέχεια παρέχεται  στον επενδυτή χρονικό περιθώριο ενός μηνός για να καταβάλλει το αρχικό κεφάλαιο. Η ίδρυση της εταιρίας δεν της δίνει αυτόματα και το δικαίωμα για εξαγωγικές και εισαγωγικές δραστηριότητες. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται αίτηση για ειδική άδεια η οποία απαιτεί χρονικό διάστημα δύο μηνών μέχρι τη χορήγησή της.

Για τις WFOE ισχύει ο φόρος εισοδήματος των εταιριών στη Κίνα ο οποίος ανέρχεται από 20 έως 25%, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών. Ωστόσο, μπορεί να μειωθεί μέχρι και στο 15% για ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά και για ορισμένες καινοτόμες εταιρίες ή εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Ο ΦΠΑ ανέρχεται στο 17% και για ορισμένα είδη στο 13%.

Παπαναστασόπουλος Νικόλαος
TaxExperts Team
www.taxexperts.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Παπαδημητριου
Up
Close
Close
Κλείσιμο