Δημοσιεύθηκε στις : [ 21-12-2009 ]

ΥΠΟΙΚ 1117330/ΕΞ/0016/4.12.2009 Ακατάσχετο κινητών πραγμάτων της προσωπικής χρήσης των οφειλετών

(Ακατάσχετο κινητών πραγμάτων της προσωπικής χρήσης των οφειλετών)

Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων

ΥΠΟΙΚ 1117330/ΕΞ/ 0016/4.12.2009

Ακατάσχετο κινητών πραγμάτων της προσωπικής χρήσης των οφειλετών

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 §1 περ. α΄ του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) καθώς και του άρθρου 953 §3 ΚΠολΔ, εξαιρούνται της κατάσχεσης πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του και ιδίως ενδύματα, κλινοστρώματα, έπιπλα, εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

Με τις διατάξεις αυτές προστατεύονται οι στοιχειώδεις ανάγκες. Η προστασία των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης του οφειλέτη επιβάλλεται και από το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Οι δικαστικοί επιμελητές, συνεπώς, οι οποίοι εκτελούν τις παραγγελίες κατάσχεσης, έχουν υποχρέωση από το νόμο και το Σύνταγμα να εξαιρούν από την κατάσχεση όσα χαρακτηρίζονται από τις παραπάνω διατάξεις ως ακατάσχετα, διαφορετικά θα υπόκεινται στις συνέπειες που προβλέπονται στο άρθρο 75 παρ. 3 του ΚΕΔΕ.

Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι σε αντίθεση με όσα ορίζουν οι διατάξεις, επιβάλλονται από δικαστικούς επιμελητές κατασχέσεις σε ακατάσχετα από το νόμο πράγματα των οφειλετών, και ειδικότερα σε είδη που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους (τραπέζι, καρέκλες, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, τηλεόραση κ.λπ.), τονίζεται ότι οι διατάξεις περί του ακατασχέτου θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και να δίνονται σαφείς οδηγίες προς αυτούς ως προς την εξαίρεση των κινητών πραγμάτων των οφειλετών που δεν υπόκεινται σε κατάσχεση και προορίζονται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.
Σε περίπτωση που στις εκθέσεις κατάσχεσης που παραλαμβάνετε, διαπιστώνετε ότι έχουν περιληφθεί σε αυτές και ακατάσχετα πράγματα, θα ζητάτε την ανάκλησή τους και δεν θα καταβάλλετε τα έξοδα εκτέλεσης στους δικαστικούς επιμελητές.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται απαρέγκλιτα και για τις περιπτώσεις που οι κατασχέσεις επιβάλλονται από υπάλληλους των ΔΟΥ, λόγω έλλειψης δικαστικών επιμελητών.

Τονίζεται τέλος ότι αν διαπιστωθεί η επιβολή κατάσχεσης κινητών, κατά παράβαση των διατάξεων περί του ακατασχέτου αυτών, θα κινείται η διαδικασία αναζήτησης ευθυνών σε βάρος όλων των εμπλεκομένων οργάνων αναγκαστικής είσπραξης (υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. - Δικαστικών Επιμελητών) και θα κινείται η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Παπαδημητριου
Up
Close
Close
Κλείσιμο