Συνημμένα

Δημοσιεύθηκε στις : [ 29-09-2009 ]

ΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 64/29.9.2009 Ατύχημα – Έκτακτη Περίθαλψη

(Ατύχημα – Έκτακτη Περίθαλψη)

Κατηγορία: Ασφαλιστικά - ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - Λοιπά (ΠΡΟ ΕΦΚΑ)

Αθήνα 29 / 9 / 2009
Αριθ. Πρωτ.Γ99/637

ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ 
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ 
Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241)
Πληροφορίες: Γ. Τσακαλάκη
Τηλέφωνο: 210-5215272
FAX : 210 5228747

EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.64

ΘΕΜΑ : «Ατύχημα – Έκτακτη Περίθαλψη»
ΣΧΕΤ: Η αρ.98/2009 γνωμοδότηση του Β΄Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους


Σας κοινοποιούμε την παραπάνω σχετική γνωμοδότηση του Β΄Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από τον Διοικητή του Ιδρύματος, για γνώση και εφαρμογή.

1. Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω γνωμοδότηση όσον αφορά τα ατυχήματα.

α. Η εκπρόθεσμη αναγγελία του ατυχήματος απορρίπτεται ως απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή και η επιδότηση λόγω ασθενείας (δηλ. δεν δύναται ο ασφαλισμένος να επιδοτηθεί σαν κοινή νόσο και να επιστρέψουμε το ΧΑ μετά την εκδίκαση της ΤΔΕ και συγχώρεση της εκπρόθεσμης αναγγελίας).

β. Σε εμπρόθεσμη αναγγελία του ατυχήματος, δεν γίνεται παραίτηση του δικαιώματος επί του ατυχήματος και επιλογή της επιδότησης.

γ. Σε περίπτωση που ο ασφ/νος υποβάλλει αίτηση για χορήγηση επιδόματος ασθενείας και δεν μνημονεύει το ατύχημα ούτε περιγράφονται τα εξωτερικά στοιχεία του ατυχήματος τότε θα πληρωθεί κανονικά το επίδομα ασθένειας εάν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Εάν συνοδεύει την αίτηση, δήλωση του ασφ/νου περί παραίτησής του από το δικαίωμά του στο εργατικό ατύχημα είναι ανίσχυρη, δεδομένου ότι η σχετική αξίωση δεν έχει ακόμα γεννηθεί με συνέπεια να δύναται αυτός να επανέλθει υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει παρέλθει η αντίστοιχη προθεσμία της αναγγελίας.

Η παρούσα αποτελεί ιδιαίτερη απάντηση στο αρ.Ν-26 /21-8-08 έγγραφο του Υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ν.Φιλαδέλφειας.

2. Όσον αφορά την έκτακτη περίθαλψη.

α. Είναι δυνατή η παραίτηση του ασφαλισμένου από την αίτησή του.

β. Είναι δυνατή η παραίτηση του ασφαλισμένου από την αξίωση είσπραξης της αποδοθείσας δαπάνης.

γ. Δεν επιστρέφονται τα δικαιολογητικά εφόσον έχει εκδοθεί σχετική διοικητική πράξη (απόφαση), διότι θεωρούνται διοικητικά έγγραφα. Μπορεί να χορηγηθούν αντίγραφα των εγγράφων επικυρωμένα.

δ. Σε περίπτωση παραίτησης από το δικαίωμα της προσφυγής, ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να επανέλθει εάν έχει περάσει η προθεσμία της ένστασης, δηλ.30 ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης του Διευθυντή του Υποκαταστήματος. Καθίσταται αυτή οριστική.Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΣυνημμέναΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Παπαδημητριου
Up
Close
Close
Κλείσιμο