Δημοσιεύθηκε στις : [ 07-01-2009 ]

1127203/713/7.1.2009 Παραδοσιακό καφενείο. Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων

(Παραδοσιακό καφενείο. Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων)

Κατηγορία: Κ.Β.Σ.

Αρ. Πρωτ.: 1127203/713/7.1.2009


ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ               
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ                       
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η  ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ                        
Ταχ.Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10       
Ταχ.Κώδικας: 101 84  ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες:               
Τηλέφωνο: 2103610065


ΘΕΜΑ: Παραδοσιακό καφενείο. Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων.


Με την από 23/12/2008 αίτησή σας μας γνωρίζετε ότι πρόκειται να κάνετε έναρξη δραστηριότητας «παραδοσιακό καφενείο», στο οποίο οι πελάτες του θα μπορούν να κάνουν χρήση τράπουλας για τυχερά παιχνίδια που θα λαμβάνουν χώρα σε ειδικά σημαινόμενα  τραπέζια και ζητάτε να σας γνωρίσουμε σχετικά με την ένταξη σε κατηγορία βιβλίων κατά την έναρξη των εργασιών του καφενείου.

Σχετικά με το θέμα σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου και του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ως αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση παραδοσιακού καφενείου και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε πόλη ή χωριό με πληθυσμό κάτω των πέντε χιλιάδων (5.000)  κατοίκων που δεν έχει χαρακτηρισθεί ως τουριστική περιοχή, εντάσσονται κατά την έναρξη  των εργασιών τους στην πρώτη κατηγορία βιβλίων (βιβλίο αγορών) και στη συνέχεια στην κατηγορία βιβλίων που αντιστοιχεί στα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, εφόσον δεν έχουν παράλληλα αντικείμενο εργασιών παροχής υπηρεσιών.

2. Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 4.4.2. της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/92, για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων ως «παραδοσιακό καφενείο» θεωρείται εκείνο στο οποίο προσφέρονται κυρίως ελληνικός καφές και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευασμένος καφές και άλλα ροφήματα, γλυκό κουταλιού, τυποποιημένα παγωτά και ποτά, αναψυκτικά ή οινοπνευματώδη (όπως ούζο, κονιάκ, λικέρ, τσίπουρο και λοιπά  συναφή). Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα. Στα οινοπνευματώδη ποτά δεν περιλαμβάνονται ουίσκυ, βότκα, τζιν και λοιπά συναφή. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του παραδοσιακού καφενείου οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή εκσυγχρονισμένου καφενείου (καφετερία, καφέ-μπάρ, κ.λπ.)». Τα ανωτέρω ενδεικτικά αναφερόμενα αγαθά που προσφέρονται από το παραδοσιακό καφενείο και χαρακτηρίζουν την έννοια αυτού ως παραδοσιακό δεν αποκλείουν την πώληση  και άλλων παρεμφερών ειδών, από την διάθεση όμως, των οποίων δεν θα πρέπει να αλλοιώνεται η έννοια του παραδοσιακού καφενείου.

3. Εν όψει των προαναφερόμενων διατάξεων και των διαλαμβανομένων στην υπόψη αίτησή σας συνάγεται ότι εφόσον δεν ασκείται δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών καθ'όσον για τη χρήση τράπουλας δεν λαμβάνεται ιδιαίτερη αμοιβή (θέμα πραγματικό) και πληρούνται οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 4 (πληθυσμός μέχρι 5.000 κάτοικους, μη τουριστική περιοχή) τότε κατά την έναρξη των εργασιών του το εν λόγω παραδοσιακό καφενείο εντάσσεται σε τήρηση Α' κατηγορίας βιβλίων (βιβλίο αγορών) και στη συνέχεια βάσει των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του. Αντίθετα, αν για τη χρήση τράπουλας λαμβάνεται ιδιαίτερη αμοιβή από τους πελάτες, εντάσσεται κατά την έναρξη των εργασιών του σε βιβλία Β' κατηγορίας (εσόδων - εξόδων).


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο