Δημοσιεύθηκε στις : [ 23-02-1996 ]

ΠΟΛ.1057/23.2.1996 Εννοια όρου πρώτο γράμμα που αρχίζει η επωνυμία των εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που λαμβάνεται υπόψη για την υποβολή της ετήσιας δήλωσής τους φορολογίας εισοδήματος.

(Εννοια όρου πρώτο γράμμα που αρχίζει η επωνυμία των εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που λαμβάνεται υπόψη για την υποβολή της ετήσιας δήλωσής τους φορολογίας εισοδήματος.)

Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

 Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 1996
Αρ. Πρωτ.: 1025016/526/Α0012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η.Π. 27.2.96/Μ.Α.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. & Δ.Π.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 12η (ΦΟΡ. ΕΙΣ/ΤΟΣ)
ΤΜΗΜΑ : Α΄

ΠΟΛ 1057

ΘΕΜΑ : Εννοια όρου πρώτο γράμμα που αρχίζει η επωνυμία των εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που λαμβάνεται υπόψη για την υποβολή της ετήσιας δήλωσης τους φορολογίας εισοδήματος.

ΣΧΕΤ. : Η αριθμ. 1021392/ΠΟΛ. 1047/1996 διαταγή μας.

Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν σχετικά με την έννοια ποιό θεωρείται ως πρώτο γράμμα που αρχίζει η επωνυμία της εταιρίας ή κοινοπραξίας ή κοινωνίας, που αναγράφεται στο συστατικό τους έγγραφο, όπως αυτό κάθε φορά ισχύει, από το οποίο και εξαρτάται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του Ν.2238/1994, όπως αυτό ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο "ρυθμίσεις θεμάτων εθνικών κληροδοτημάτων κ.τ.λ.", η προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσής τους φορολογίας εισοδήματος, σας παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:


1) Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτ. α' της παραγράφου 1 του ανωτέρω άρθρου και νόμου ως γράμμα που αρχίζει η επωνυμία λαμβάνεται αυτό που αναγράφεται πρώτο το συστατικό τους έγγραφο, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

2) Με βάση την ανωτέρω διάταξη, εξετάζεται σε κάθε περίπτωση ποιά είναι η επωνυμία της εταιρίας, κοινοπραξίας κ.τ.λ., όπως αυτή αναφέρεται στο καταστατικό σύστασης, το αρχικό ή, αν έχουν γίνει τροποποιήσεις, την τελευταία
τροποποίηση αυτού που ισχύει, και με βάση το πρώτο γράμμα της επωνυμίας αυτής υποβάλλεται η δήλωση στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Για καλύτερη κατανόηση παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα:

α) Εάν στο καταστατικό αναγράφεται η επωνυμία "Κ. Σαραντόπουλος και Σία" Ο.Ε., πρώτο γράμμα αυτής είναι το Κ.

β) Εάν αναγράφεται η επωνυμία "Δημητριάδης Αριστείδης και Σία Ε.Ε.", πρώτο γράμμα είναι το Δ.

γ) Εάν αναγράφεται "Μ. και Γ. Ευκαρπίδης" Ο.Ε., πρώτο γράμμα είναι το Μ.

δ) Εάν αναγράφεται "Αφοί Τερζόπουλοι" Ο.Ε., πρώτο γράμμα είναι το Α.

ε) Εάν αναγράφεται Ο.Ε. "Αφοί Διαμαντή & Σία" πρώτο γράμμα είναι το Α.

στ) Εάν αναγράφεται "Σφυρίου Π. - Παναγιώτου Ξεν." Ο.Ε. πρώτο γράμμα είναι το Σ.

ζ) Εάν αναγράφεται κοινοπραξία "Χ. Λυγερός - Σ. Μάνος", πρώτο γράμμα είναι το Χ.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Παπαδημητριου
Up
Close
Close
Κλείσιμο