Δημοσιεύθηκε στις : [ 13-11-2008 ]

1096381/1825/Α0012/13.11.2008 Διευκρινίσεις για τη χορήγηση στοιχείων από το φάκελο του φορολογουμένου για τον καθορισμό διατροφής

(Διευκρινίσεις για τη χορήγηση στοιχείων από το φάκελο του φορολογουμένου για τον καθορισμό διατροφής)

Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1096381/1825/Α0012

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για τη χορήγηση στοιχείων από το φάκελο του φορολογουμένου για τον καθορισμό διατροφής.

1.    Με το άρθρο 1445 του Αστικού Κώδικα που περιλαμβάνεται στη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 85 του ν.2238/1994 κάμπτεται το φορολογικό απόρρητο με την καθιέρωση υποχρέωσης του προϊσταμένου της ΔΟΥ να δίνει κάθε χρήσιμη πληροφορία στον ένα από τους συζύγους για τα εισοδήματα του άλλου, με σκοπό να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση του δικαιώματος διατροφής, καθώς η μεγαλύτερη δυσκολία στο δίκαιο καθορισμό της προέρχεται από την αδυναμία του δικαιούχου να συγκεντρώσει στοιχεία και αποδεικτικά μέσα για τα εισοδήματα του υπόχρεου σε διατροφή. Η υποχρέωση αυτή υφίσταται μόνο όταν η αίτηση του ενδιαφερομένου διαβιβάζεται μέσω του αρμόδιου Εισαγγελέα.

2.    Η διάταξη του άρθρου 1445 του Αστικού Κώδικα αναφέρεται σε πρώην συζύγους και όχι εν διαστάσει και θα πρέπει η αιτούμενη διατροφή να αφορά τον ένα απ' αυτούς και όχι άλλα πρόσωπα, π.χ. κοινό τέκνο ή γονείς τους κ.λπ..

3.    Στο έγγραφό σας ρωτάτε με ποιους τρόπους μπορεί να εξακριβωθεί ποιον αφορά κάθε φορά η αιτούμενη διατροφή. Επειδή το υπόψη θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ενιαία λόγω της ιδιαιτερότητας των περιπτώσεων, εναπόκειται στην κρίση της ΔΟΥ η αξιολόγηση της συνδρομής των προϋποθέσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων. Ενδεικτικά, επισημαίνουμε ότι το δικόγραφο της αγωγής διατροφής ή η εισαγγελική παραγγελία χορήγησης στοιχείων με σκοπό τον καθορισμό διατροφής τέκνων ή συζύγου ή άλλων προσώπων αποτελούν σημαντικά στοιχεία που μπορούν να εκτιμηθούν και να οδηγήσουν στην κρίση για το πρόσωπο που αφορά η διατροφή.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Παπαδημητριου
Up
Close
Close
Κλείσιμο