Αρ. Πρωτ.: 1026176/498/Α0012/19.3.2002

Μη υποβολή προσωρινών δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση.

19 Μάρ 2002

Taxheaven.gr
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2002
Αρ. Πρωτ.: 1026176/498/Α0012

ΘΕΜΑ: Μη υποβολή προσωρινών δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 59 του ν. 2238/1994, όσοι παρακρατούν φόρο, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57, υποχρεούνται να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της έδρας τους, μέχρι την 20η ημέρα των μηνών Μαρτίου, Μαίου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους με προσωρινή δήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα ακαθάριστα ποσά που έχουν καταβληθεί στο προηγούμενο ημερολογιακό δίμηνο και το φόρο που παρακρατήθηκε. Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φορολογουμένου, με αρχή για το ψηφίο 1 την εικοστή (20η) ημέρα των μηνών αυτών και ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα (11) εργάσιμες ημέρες.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου και νόμου ειδικά, εάν ο υπόχρεος παρακράτησης φόρου απασχολεί ή καταβάλλει συντάξεις σε περισσότερα από πεντακόσια (500) πρόσωπα, ανεξάρτητα από το διάστημα που διαρκεί μέσα στο έτος η απασχόληση ή η συνταξιοδότησή τους υποχρεούται να αποδίδει τα ποσά που παρακράτησε, κατά τη διάρκεια κάθε μήνα, μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου από την παρακράτηση μήνα.
Για την υποβολή της δήλωσης έχουν εφαρμογή όσα αναφέρονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου.

3. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της από 21.12.2001 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 288/21.12.2001) καταργούνται τα τέλη χαρτοσήμου που επιβάλλονται στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Στις εξοφλήσεις κάθε είδους αποδοχών από μίσθωση εργασίας για απασχόληση με οποιαδήποτε μορφή και οπωσδήποτε αμειβόμενη περιλαμβανομένων και των εκτός έδρας αποζημιώσεων ή εξόδων κίνησης.
β) Στις εξοφλήσεις κάθε είδους αμοιβών για απασχόληση με οποιαδήποτε νομική σχέση που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης ως προς τους όρους απασχόλησης ή την αμοιβή και συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη, περιλαμβανομένων και των εκτός έδρας αποζημιώσεων ή εξόδων κίνησης.
γ) Στις εξοφλήσεις κάθε είδους συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών ή βοηθημάτων που καταβάλλονται στους δικαιούχους από τον οικείο φορέα ή ασφαλιστικό οργανισμό.
δ) ...................................................,
ε) ....................................................,
στ) ..................................................

4. 'Υστερα από τα παραπάνω, μετά την κατάργηση των τελών χαρτοσήμου στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 57 του ν. 2238/1994 οφειλόμενος για απόδοση φόρος, δεν υποβάλλεται μηδενική προσωρινή δήλωση (Φ.Μ.Υ.).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΑΠΟΣΤ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ



Taxheaven.gr