Αρθρα

ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ

16 Ιαν 2009

Taxheaven.gr
ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ

65. Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξη του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;


Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή (Ενεργητική Τελειοποίηση) αποτελεί ανασταλτικό καθεστώς, που έχει σαν σκοπό την ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, καθώς και την διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κοινοτικής μεταποιητικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.

66. Ποια πλεονεκτήματα προβλέπει το καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Βασική αρχή του καθεστώτος αποτελεί η απαλλαγή από δασμούς και άλλες επιβαρύνσεις προϊόντων τρίτων χωρών που εισάγονται στο Κοινοτικό τελωνειακό έδαφος, τα οποία αφού υποστούν μια ή περισσότερες εργασίες τελειοποίησης, επανεξάγονται ως παράγωγα προϊόντα σε τρίτες χώρες.


Ο όρος μεταποίηση προβλέπει οποιαδήποτε μεταποιητική δραστηριότητα, από την απλή επανασυσκευασία προϊόντων ως την πλέον σύνθετη μεταποιητική δραστηριότητα.

67. Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Το καθεστώς απευθύνεται σε πρόσωπα ή εταιρείες εγκαταστημένες εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.


Επίσης χρήση των διατάξεων του καθεστώτος μπορούν να κάνουν πρόσωπα ή εταιρείες οι οποίες βρίσκονται εκτός Κοινότητας, με την προϋπόθεση ότι τα υπό μεταποίηση εμπορεύματα δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα.


68. Πώς γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί από το πρόσωπο που πραγματοποιεί τη μεταποίηση ή από το πρόσωπο εκείνο που έχει αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες τελειοποίησης, εκ μέρους κάποιου άλλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η επίκληση του λόγου που θα δικαιολογούσε μια τέτοια εισαγωγή (οικονομικός όρος) και η ταυτόχρονη υποστήριξή του με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.


Η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με τη σειρά της υποχρεούται εντός των προβλεπόμενων χρονικών προθεσμιών να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση εξετάζοντας κατά περίπτωση αν η εν λόγω εισαγωγή εξασφαλίζει το συμφέρον των Κοινοτικών παραγωγών.

69. Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή ;


Η ισχύς της άδειας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τα τρία έτη, με εξαίρεση ορισμένα αγροτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπου οι προθεσμίες περιορίζονται στους έξι και τρεις μήνες αντίστοιχα.



70. Υπάρχει δυνατότητα Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή σε περισσότερα του ενός Κράτη-Μέλη;



Το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή προβλέπει την δυνατότητα μεταποίησης των εισαγομένων προϊόντων σε περισσότερα του ενός Κράτη-Μέλη, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και έκδοση ανάλογης άδειας που θα καλύπτει το σύνολο της μεταποιητικής διαδικασίας (Ενιαία αδεια).

Taxheaven.gr