Αρθρα

Αμοιβή της Εργασίας κατά την 21η Δεκεμβρίου.

5 Δεκ 2008

Taxheaven.gr
΄Αρθρο της Π.Ι.Μ.  για Αμοιβή της Εργασίας κατά την 21η Δεκεμβρίου.      

Σύμφωνα με το Β.Δ. 750/1971 επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση του προσωπικού τους κατά την Κυριακή που συμπίπτει στο διάστημα από 18 Δεκεμβρίου μέχρι και 24 Δεκεμβρίου επειδή η τελευταία Κυριακή φέτος δεν συμπίπτει με την 31η Δεκεμβρίου.

Με βάση τις παραπάνω διατάξεις φέτος η τελευταία Κυριακή θα είναι η 21η Δεκεμβρίου. Ειδικά για όσους απασχοληθούν κατά την Κυριακή 21/12, στην περίπτωση που οι ώρες εργασίας τους την ημέρα αυτή θα είναι μέχρι πέντε (5), οφείλεται αφενός η καταβολή των ωρομισθίων που θα απασχοληθούν προσαυξημένα κατά 75%, χωρίς υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσης την επόμενη εβδομάδα.

Αν εργασθούν όμως περισσότερες από πέντε (5) ώρες την ημέρα αυτή, δικαιούνται να λάβουν την επόμενη εβδομάδα μια ημέρα αναπαύσεως (ΡΕΠΟ) επιπλέον καθώς και το 75% μόνο της αξίας των ωρομισθίων που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή. Στην περίπτωση που παρά το νόμο δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την επόμενη εβδομάδα, οφείλεται εκτός του 75% κατά τα παραπάνω και η αμοιβή των ωρομισθίων που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή. Ως προς την ασφάλιση των μισθωτών που θα απασχοληθούν κατά την 21/12, ισχύουν τα εξής:

1. Για τους απασχολούμενους κατά την Κυριακή (21/12), εφόσον δεν τους χορηγηθεί ημέρα ανάπαυσης, οι ημέρες ασφάλισης κατά το μήνα Δεκέμβριο θα αυξηθούν κατά μία ημέρα ανεξαρτήτως εάν οι μισθωτοί αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο.

2. Εάν όμως χορηγηθεί ημέρα ανάπαυσης, τότε οι αποδοχές του μήνα Δεκεμβρίου θα αυξηθούν κατά 75% επί του νομίμου ωρομισθίου και ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης την ημέρα αυτή. Οι ώρες εργασίας της ημέρας αυτής για όσους απασχοληθούν με πλήρες ωράριο μπορούν να φθάσουν νόμιμα μέχρι τις 8.

Πηγή PIM.

Taxheaven.gr