O.A.E.E. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 63/ 24/7/2008

Διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή του Ν. 3655/08 ως προς την ένταξη του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων

24 Ιούλ 2008

Taxheaven.gr
ΑΘΗΝΑ, 24/7/2008
ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/ Φ3/48/74108
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Οργανισμος Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ        : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ  : ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 22 - 10671 ΑΘΗΝΑ
ΠΛΗΡ.           : Δ. ΠΑΝΟΔΗΜΟΥ- Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΗΛ.              : 210 – 3729713,720   
FAX               : 210 – 3633161

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:    63


ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή του Ν. 3655/08 ως προς την ένταξη του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων».

Oπως είναι ήδη γνωστό στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3655/2008 που αφορά την « Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις», και ειδικότερα με τα άρθρα 8 & 11 του ως άνω Νόμου, εντάσσεται το Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων στον Κλάδο Σύνταξης και στον Κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ, οι ασφαλισμένοι του μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ, κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία , θεωρούνται ασφαλισμένοι του και διέπονται από τη νομοθεσία του Οργανισμού. Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στο εντασσόμενο Ταμείο και ο χρόνος που αναγνωρίσθηκε και εξαγοράστηκε ως συντάξιμος σε αυτό, μέχρι την ημερομηνία ένταξης λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Κατά συνέπεια, στον ΟΑΕΕ μεταφέρονται και ασφαλίζονται όλοι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων ανεξάρτητα αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις υπαγωγής τους στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Με τα αρ.πρωτ. ΔΙΑΣΦ/Φ3/37/64006/25.6.2008 και ΔΙΑΣΦ/Φ3/47/74099/24.7.2008 έγγραφα εδόθησαν περαιτέρω οδηγίες για την απογραφή στον ΟΑΕΕ των φυσικών προσώπων και των εκπροσώπων των νομικών προσώπων και ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων. Επειδή κατά την απογραφή δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά θα πρέπει να ζητηθούν  δικαιολογητικά στο άμεσο μέλλον για την δημιουργία ασφαλιστικού φακέλου σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφαλιστικής Λειτουργίας χωρίς να είναι απαραίτητη η αίτηση.
Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και να προβούμε στην ομαλή ένταξη του ως άνω Ταμείου, δίνονται οι παρακάτω οδηγίες:

1. Στις περιπτώσεις κοινά ασφαλισμένων, δηλαδή ήδη ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ με άλλη δραστηριότητα ή αυτή του ξενοδόχου (προαιρετικά ή υποχρεωτικά) και ασφαλισμένος στο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων με υποχρέωση μεταφοράς – ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και την αριθμ. 805/συν. 911/21-7-08 Απόφαση  Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, θα αποστέλλετε μία ταχυπληρωμή στην ασφαλιστική κατηγορία που ήδη ανήκει. Επίσης στην περίπτωση αυτή ο φάκελος που θα δημιουργηθεί θα ενοποιηθεί με τον ασφαλιστικό φάκελο του ΟΑΕΕ και θα ισχύει ο Αριθμός Μητρώου που έχει ήδη ως ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ.

2. Ως προς την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992(Νέοι ασφαλισμένοι) θα ισχύσουν τα εξής:
α. Στις περιπτώσεις «νέων» ασφαλισμένων (μετά το 1993) με δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη εξαιρεθεί  με το άρθρο 39 του Ν. 2084/1992 και έχουν ταυτόχρονα υποχρέωση μεταφοράς – ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ως ασφαλισμένου του Ταμείου  Πρόνοιας Ξενοδόχων , θα συνεχίζουν να εξαιρούνται. Η συνέχιση της εξαίρεσης θα γίνεται κάθε φορά με την υποβολή των δικαιολογητικών που ισχύουν για τους «νέους» ασφαλισμένους και της διαδικασίας που ακολουθούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο 33/01 (τέως ΤΕΒΕ) και την 8/08.

β. Στις περιπτώσεις «νέων» ασφαλισμένων που είναι ασφαλισμένοι του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων και μεταφέρονται- ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ από 1/8/08 και παράλληλα είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα π.χ. ΙΚΑ, θα ισχύσουν οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 εφόσον πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Για την περίπτωση αυτή σας παραθέτουμε τα παρακάτω παραδείγματα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
α) Ασφαλισμένος στο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων από 1/9/95  και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ  από 1/6/97 και εν συνεχεία ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ από 1/8/08 λόγω μεταφοράς του. Σε αυτήν την περίπτωση και επειδή ο χρόνος ασφάλισης στο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (δηλαδή λογίζεται ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ από 1/9/95), έχει παρέλθει το 6μηνο οπότε δεν τίθεται θέμα επιλογής φορέα και σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 2084/1992 παραμένει στον πρώτο φορέα ασφάλισης που είναι ο ΟΑΕΕ με υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση από 1/8/08. Αποκτά εκ νέου το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα όταν υπάρξει διακοπή ασφάλισης σε έναν από τους δυο φορείς.

β) Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από 1/5/97 και ασφαλισμένος στο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων από 1/7/98 και εν συνεχεία ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ από 1/8/08 λόγω μεταφοράς του. Και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος ασφάλισης στο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (δηλαδή ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ από 1/7/98), έχει παρέλθει το 6μηνο οπότε δεν τίθεται θέμα επιλογής φορέα και  σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν.2084/1992 παραμένει στον πρώτο φορέα ασφάλισης που είναι το ΙΚΑ. Αποκτά εκ νέου το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα όταν υπάρξει διακοπή ασφάλισης σε έναν από τους δυο φορείς. Στην περίπτωση αυτή ύστερα από αίτησή του  θα εξαιρεθεί της ασφάλισης , ακολουθούμενης της σχετικής διαδικασίας.

3. Στις περιπτώσεις που μεταφέρονται – ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ από 1/8/08, οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων που είναι και εν ενεργεία ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 2335/95 περί απαλλαγής τους από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ μετά την απογραφή τους.

4. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων στο ΤΑΝΠΥ και ταυτόχρονα μεταφορά – ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ως ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων, θα καταβάλλονται τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ, όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις του ΤΑΝΠΥ.

5. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του ΟΓΑ ή συνταξιούχων του ΟΓΑ ή συνταξιούχων άλλων φορέων, ανεξαρτήτου ηλικίας, και ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων οι οποίοι μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ, υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ από 1/8/08 με δικαίωμα επιλογής Κλάδου Ασθένειας όπου και όπως αυτή προβλέπεται.

6. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων που μεταφέρονται – ασφαλίζονται από 1/8/08 στον ΟΑΕΕ και μετέχουν σε προγράμματα αγροτοτουρισμού ή έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια έως (10), σε όλη την επικράτεια, θα εξαιρούνται της ασφάλισης σύμφωνα με τις  οδηγίες που έχουν δοθεί με την
Εγκύκλιο 8/2007.

7. Κατά τη πρώτη εφαρμογή του Ν. 3655/2008 και τη μεταφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων στον ΟΑΕΕ δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 3050/02 καθότι στον ΟΑΕΕ μεταφέρονται και ασφαλίζονται όλοι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων ανεξάρτητα αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις υπαγωγής τους στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Οι διατάξεις του Ν. 3050/2002 θα ισχύουν για όσους ξενοδόχους αρχίσουν για πρώτη φορά την δραστηριότητά τους μετά την 1/8/08 και προσέλθουν στην υπηρεσία για εγγραφή στα Μητρώα ή απαλλαγή.

Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που είχε απαλλαγεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3050/2002 και ο ίδιος μεταφέρεται ως ασφαλισμένος του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ από 1/8/08.

8. Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που είναι ασφαλισμένοι του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Η αρμόδια Διεύθυνση Παροχών Συντάξεων θα δώσει σχετικές οδηγίες ως προς τη σύνταξη τους.


Ακριβές Αντίγραφο
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ                                                             Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
α/α
Κ. ΚΟΝΤΟΣ                                                                            Φ. ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ              
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ                                        Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
                       α/α
       ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΟΔΗΜΟΥ                                                   ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΚΟΥ
          Η ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ                                                      Ο  ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
           ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
              Σ. ΤΣΙΒΓΟΥΛΗ                                                                Θ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ  



Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Κ. ΚΟΝΤΟΣ


Taxheaven.gr