ΠΟΛ.1255/11.12.2014

Υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων

11 Δεκ 2014

Taxheaven.gr
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
ΥΠΟΔ/ΝΣΗ Α΄ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ : Α΄ Φ.Ε.Φ.Π.

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Θαν. Σαφαρής-Αλ. Κουσίδου
Τηλέφωνο : 210 3375314
FAX : 210 3375001

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1255/2014

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ


1. Mε αφορμή ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων -εντύπου Ε2- που συνυποβάλλεται με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, υπενθυμίζεται ότι εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για να δηλώσει κάποιο στοιχείο, με την παράλειψη του οποίου δεν παρέβη κάποια φορολογική διάταξη, δεν επιβάλλεται πρόστιμο (Σχετ. εγκύκλ. ΠΟΛ.1181/23.7.2014 παρ. 4.).

Επομένως, αν τροποποιούνται στοιχεία του Ε2 από τα οποία δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, δεν αποκρύπτεται φορολογητέα ύλη και γενικά αν οι διορθώσεις αυτές αποτελούν πληροφοριακά στοιχεία, δεν επιβάλλεται πρόστιμο. Π.χ. δεν επιβάλλεται πρόστιμο:

α. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης αναγραφής ή τροποποίησης στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε2:

- κενού κτίσματος,

- δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας έως διακόσια (200) τ.μ. από γονέα σε τέκνο ή από τέκνο σε γονέα,

- αριθμού παροχής ρεύματος ή τετραγωνικών μέτρων ήδη δηλωθέντος μισθωμένου ακινήτου.

β. Στη περίπτωση συμπλήρωσης του πίνακα ΙΙ στην δεύτερη σελίδα του εντύπου Ε2:

- στοιχείων για την αγορά, μεταβίβαση ακινήτου ή για τη δήλωση ημιτελούς κτίσματος.

Επισημαίνεται ότι, ο ψιλός κύριος ακινήτου είναι υπόχρεος για τη συμπλήρωση του πίνακα ΙΙ στη δεύτερη σελίδα μόνο σε περίπτωση μεταβίβασης ή απόκτησης ακινήτου ή στην περίπτωση μεταβίβασης ή απόκτησης ή κατοχής ημιτελούς ακινήτου, ενώ δεν είναι υπόχρεος για τη συμπλήρωση της πρώτης σελίδας του εντύπου Ε2 σε καμία περίπτωση.

Αντιθέτως, επιβάλλεται πρόστιμο στην περίπτωση εκπρόθεσμης αναγραφής ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτου, γιατί αυτό αποτελεί εισόδημα (τεκμαρτό) και ως εκ τούτου η μη αναγραφή συνιστά φορολογική παράβαση.

Σημειώνεται ότι, τα ανωτέρω ισχύουν για τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι και το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013).

2. Σχετικά με τη διαχείριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων διευκρινίζονται τα εξής:

- Μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, όλες οι επόμενες τροποποιητικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο έτος, υποβάλλονται υποχρεωτικά μόνο στη Δ.Ο.Υ.

- Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που η αρχική τους έχει υποβληθεί μέσω διαδικτύου, τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος θα είναι μόνο αυτά που αφορούν το λόγο που επικαλείται για την τροποποίηση της δήλωσής του και όχι όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν το σύνολο της δήλωσης.

- Για τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από συνταξιούχους με αναδρομικά συντάξεων προηγουμένων ετών, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμο εντός του οικείου οικον. έτους.

- Όσον αφορά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βάσει της ΠΟΛ.1234/27.10.2014 (επίδομα βιβλιοθήκης) αυτές θα υποβάλλονται χωρίς την επιβολή προστίμου ανεξάρτητα από το έτος που αφορούν, εφόσον υποβληθούν μέχρι 31.12.2014.



Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Α. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Taxheaven.gr