ΠΟΛ.1149/13.6.2012 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

Επιβολή τέλους επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2012 στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διακοπής δραστηριότητας επιτηδευματιών

13 Ιούν 2012

Taxheaven.gr
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012

(Ορθή επανάληψη ως προς το έτος απογραφής πληθυσμού στη σελ. 3, παρ. 5)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔ. (Δ12) 
ΤΜΗΜΑ Α'
2. ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 
ΤΜΗΜΑ Γ'

Ταχ. Δ/νση: Κ.Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ 
Τηλέφωνο: 210 3375314-8 
ΦΑΞ: 210 3375001

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1149

ΘΕΜΑ: Επιβολή τέλους επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2012 στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διακοπής δραστηριότητας επιτηδευματιών.

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152Α') ορίζεται, ότι οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β' ή Γ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος.

2. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ.2 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου ορίζεται, ότι σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ως μήνας.

3. Επιπλέον, με την παραγρ. 5 του ίδιου άρθρου ορίστηκε ότι με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζεται η ειδικότερη διαδικασία για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που υποβάλλονται και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Περαιτέρω, με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ.1167/2.8.2011, ρυθμίστηκαν τα παραπάνω θέματα για την βεβαίωση και είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και λοιπά θέματα για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης, ο υπολογισμός του τέλους επιτηδεύματος γίνεται με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο, ενώ ειδικά για το οικονομικό έτος 2011 το τέλος επιτηδεύματος θα υπολογιστεί για τους επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα με δηλωθέντα εισοδήματα Δ' ή Ζ' πηγής καθώς και για νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υποβάλει δηλώσεις Φ.Ε. για ένα τουλάχιστον από τα τρία τελευταία οικονομικά έτη, εφόσον πληρούν κατά τα λοιπά τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Με την ίδια Υπουργική Απόφαση είχε οριστεί ότι για όσους επιτηδευματίες φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν έχει υπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος λόγω της προηγούμενης παραγράφου, ενώ στο μητρώο εμφανίζονται ως ενεργές επιχειρήσεις να αποσταλούν από τη ΓΓΠΣ ατομικές ειδοποιήσεις προς ενημέρωσή τους προκειμένου οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση διακοπής εάν δεν ασκούν πλέον την δραστηριότητά τους ή διαφορετικά, αν συνεχίζουν να την ασκούν, να βεβαιωθεί το αναλογούν τέλος επιτηδεύματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρ. 4 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση και η Δ.Ο.Υ. θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση.

4. Το τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2011 και η ΓΓΠΣ θα βεβαιώσει τα ποσά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο. Συνεπώς, η μη άσκηση δραστηριότητας αναγνωρίζεται μόνο με υποβληθείσα δήλωση διακοπής στην Δ.Ο.Υ..

Επομένως, όσοι επιτηδευματίες δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ή τα στοιχεία τους που τηρούνται στο Μητρώο δεν είναι ορθά (έχει υποβληθεί δήλωση διακοπής στη Δ.Ο.Υ. και δεν έχει ενημερωθεί η εικόνα τους στο Μητρώο του TAXIS) ενώ δεν ασκούν πλέον την δραστηριότητά τους (ελευθέριου επαγγέλματος ή εμπορικής επιχείρησης), δύνανται σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στο παρακάτω τμήμα Β του παρόντος, να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή, ώστε από την ημερομηνία διακοπής και εντεύθεν να μην οφείλεται τέλος επιτηδεύματος.

Εφόσον η διακοπή πραγματοποιηθεί πριν από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται αν η ημερομηνία διακοπής είναι πριν την 1-1-2011 ή δεν υπολογίζεται μέρος του τέλους επιτηδεύματος αν η ημερομηνία διακοπής είναι εντός του 2011.

Στις περιπτώσεις που έχει ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθεί φορολογική δήλωση, χωρίς να έχει προηγηθεί εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας και κατ' επέκταση έχει ήδη επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος, οι φορολογούμενοι μπορούν, εφόσον πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή της δραστηριότητάς τους, να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση διαγραφής του βεβαιωθέντος ποσού, σύμφωνα με τα της παραγρ. 6 του άρθρ. 4 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης οριζόμενα.

5. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παραγρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους σε χωριά, όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη του σχεδίου «Καποδίστριας», με πληθυσμό ως πεντακόσιους (500) κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν είναι τουριστικοί τόποι. Για τον πληθυσμό λαμβάνεται υπόψη η απογραφή του 2001 και ως τουριστικοί τόποι αυτοί που περιλαμβάνονται στο ΠΔ 899/76 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 664/77.

Επίσης εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, όπου για το οικονομικό 2012 είναι αυτοί που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 01/01/2007 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και είναι άνω των εξήντα δύο ετών (62), όπου για το οικονομικό 2012 είναι αυτοί που γεννήθηκαν πριν από την 01/01/1950.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Μετά την αποστολή, της αναφερόμενης στο τμήμα Α της παρούσας, ατομικής ειδοποίησης από τη Γ.Γ.Π.Σ., παρατηρείται αυξημένη προσέλευση φορολογουμένων στη Δ.Ο.Υ., οι οποίοι είτε υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, είτε ισχυρίζονται ότι έχουν υποβάλλει τη σχετική δήλωση στο παρελθόν και κυρίως πριν τη λειτουργία του TAXIS η δηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει αποβιώσει.

Ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές και προκειμένου το τέλος επιτηδεύματος να βεβαιωθεί, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ανωτέρω τμήμα Α της παρούσας, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

1. Στις περιπτώσεις που φορολογούμενος, εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου, ως ενεργός επιχείρηση και κατά την προσέλευσή του στη Δ.Ο.Υ. ισχυρίζεται ότι έχει προβεί κατά το παρελθόν σε διακοπή εργασιών της επιχείρησής του, χωρίς να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του με την προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης αλλά και από το τηρούμενο αρχείο της Δ.Ο.Υ. δεν προκύπτει η εν λόγω πληροφορία, θα υποβάλλεται δήλωση διακοπής εργασιών, στην οποία θα αναγράφεται και ο χρόνος διακοπής εργασιών της επιχείρησης.

2. Στις περιπτώσεις που φορολογούμενος, ενώ έχει αποβιώσει, εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου ως ενεργός επιχείρηση, θα υποβάλλεται δήλωση διακοπής εργασιών, με ημερομηνία διακοπής, εφόσον δεν αποδεικνύεται διαφορετικά, την ημερομηνία θανάτου

Με τη δήλωση θα συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις περιπτώσεις διακοπής λόγω θανάτου. Ως σχέση στην περίπτωση αυτή θα καταχωρείται ο κληρονόμος που υποβάλλει τη δήλωση.

Η Δ.Ο.Υ. θα παραλαμβάνει και θα καταχωρεί τη δήλωση διακοπής και στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου, με στοιχεία μετάπτωσης και δεν είναι δυνατή η προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων για την ολοκλήρωση της εικόνας του.

Με την υποβαλλόμενη δήλωση διακοπής θα συνυποβάλλεται σε κάθε περίπτωση και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86, με την οποία θα δηλώνεται ότι δεν υφίστανται αποθέματα της επιχείρησης πάγια ή εμπορεύσιμα και ότι η επιχείρηση δεν έχει διενεργήσει συναλλαγές στα πλαίσια της δραστηριότητάς της, μετά τη δηλούμενη ημερομηνία διακοπής.

Όταν, ως χρόνος παύσης εργασιών, δηλώνεται χρόνος μετά την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Κ.Β.Σ. - TAXIS, σε κάθε Δ.Ο.Υ., θα ακυρώνονται τα αχρησιμοποίητα θεωρημένα στοιχεία του Κ.Β.Σ..

Η ημερομηνία διακοπής της επιχείρησης, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι προγενέστερη της τελευταίας συναλλαγής της.

3. Σε περιπτώσεις που έχει γίνει απενεργοποίηση Α.Φ.Μ. από τη Δ.Ο.Υ., ο οποίος ανήκε σε επιτηδευματία, χωρίς να έχει καταχωρηθεί και η διακοπή των εργασιών του, η Δ.Ο.Υ. θα ζητά τη συνδρομή του υποσυστήματος Μητρώου TAXIS για την καταχώρησή της.

Εκτος των ανωτέρω, επισημαίνουμε ότι η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών των Νομικών Προσώπων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Για τις πιο πάνω περιπτώσεις η Δ/νση Επιχ/κού Σχεδιασμού μέσα από το ELENXIS θα επιλέξει δείγμα για περαιτέρω έλεγχο.

Όσες περιπτώσεις μετά από ανάλυση ρίσκου του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. κρίνονται ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσος έλεγχος, θα στέλνονται για έγκριση στην Δ/νση Επιχ/κού Σχεδιασμού μαζί με την τεκμηριωμένη έκθεση για την ανάγκη άμεσου ελέγχου και για την εκτίμηση του ποσού που πρόκειται να εισπραχθεί.




Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ

Taxheaven.gr