Αρ. πρωτ.: Φ.10034/oικ.17835/287/28.9.2011

Γνωστοποίηση διατάξεων (άρ. 83 ν. 3996/2011)



Σχόλια: Για το άρθρο 83 είχε εκδοθεί εγκύκλιος με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου τον μήνα Ιούλιο, έτους 2011, χωρίς ακριβή ημερομηνία και χωρίς τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 83.
Φ.10034/Οικ.17835/287/2011


28 Σεπ 2011

Taxheaven.gr
Αθήνα, 28-09-2011                                                   
Αρ.πρωτ: Φ. 10034/oικ.17835/287

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ                             
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ                    
Δ/ΝΣΗ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ                                                           
ΤΜΗΜΑ : Α΄                               

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29                       
Ταχ. Κώδικας : 101 10                   
Φαξ:  210/33 68 058                                                         
Πληροφορίες :  Τ. Γκόβα, Ε. Σιμιτοπούλου     
Τηλέφωνο : 210/33 68 056, 054      
                 
ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση διατάξεων».

   
Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 170, τεύχος Α΄ δημοσιεύτηκε ο ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις». 

Με τις διατάξεις του άρθρου 83 του οποίου τροποποιούνται και συμπληρώνονται κυρίως διατάξεις του Καταστατικού Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

Με τη διάταξη της παραγρ. 1, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως  στον ΟΓΑ, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση από τον δικαιούχο καθώς και συμψηφισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών με τυχόν οφειλές του δικαιούχου από αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ή άλλες παροχές. 

Επίσης, προσδιορίζονται τα πρόσωπα στα οποία θα επιστρέφονται οι εισφορές σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου.

Με τη διάταξη της παραγρ. 2 προβλέπεται ότι, η υπαγωγή στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, διακόπτεται μεταξύ άλλων λόγων και στην περίπτωση που ο Οργανισμός ζητήσει  εγγράφως στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του ασφαλισμένου οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση και τα στοιχεία αυτά δεν προσκομισθούν από τον ασφαλισμένο εντός 6 μηνών. Παρέχεται δε δυνατότητα επανεγγραφής στα μητρώα ασφαλισμένων του οργανισμού από το μήνα που συμπληρώνονται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Με τη διάταξη της παραγρ. 3, παρέχεται η δυνατότητα επανεξέτασης από τον Διοικητή του ΟΓΑ εκτός άλλων και υποθέσεων για ανάκληση ή τροποποίηση αποφάσεων, περί εγγραφής στα Μητρώα Ασφαλισμένων, στην περίπτωση που κατά την κρίση του δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του Οργανισμού.

Με τη διάταξη της παραγρ. 4, δίδεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ να εξοφλήσουν δαπάνες του Οργανισμού, που οφείλονται μέχρι τη δημοσίευσή του, σε θεραπευτήρια και ασφαλισμένους του και οι οποίες παρέμεναν ανεξόφλητες για το λόγο ότι κατά τον έλεγχο των παραστατικών στη σχετική πράξη είχε διατυπωθεί από τα αρμόδια όργανα «επιφύλαξη», με περαιτέρω συνέπεια τη μη έγκριση από τον οικείο Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των σχετικών ποσών.

Επίσης, με την ίδια διάταξη ορίζεται ότι, για την εκκαθάριση και απόδοση δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης από τον Οργανισμό στα πάσης φύσεως θεραπευτήρια (κρατικά νοσοκομεία, θεραπευτήρια κοινωφελών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικά θεραπευτήρια με τα οποία ο ΟΓΑ συνάπτει συμβάσεις) ακολουθείται η ίδια διαδικασία που προβλέπεται από την αριθ. 400/106/1979/Β,191) Υπουργική Απόφαση (τρόπος ελέγχου των υποβληθεισών παραστατικών).

Με τη διάταξη της παραγρ. 5 προβλέπεται ότι, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών συνυπολογίζεται πέραν του χρόνου συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από τον Κλάδο και ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από τον ΟΓΑ για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές (βασική προνοιακή σύνταξη).


                                                                                      
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ

Taxheaven.gr