Αγορανομική Διάταξη Αρ. 02/2011

Αντικατάσταση του άρθρου 9 του Κεφαλαίου 1 της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεών της



Σχόλια: Καταργήθηκε με την απόφαση Α2−493/11.4.2012.


2 Ιούν 2011

Taxheaven.gr
Αριθμ. Α2−986

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΡ. 2/2011

Αντικατάσταση του άρθρου 9 του Κεφαλαίου 1 της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεών της.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την περ. δ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 29 του Ν. 3377/2005 (Α΄ 202) «Αρχές και Κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη βασικών τομέων του εμπορίου και της αγοράς – θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης», όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 3557/2007 (Α΄ 100) «Τροποποίηση του π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ 110 Α΄) με το οποίο κωδικοποιήθηκε ο Ν. 489/1976 «Περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» (ΦΕΚ 331 Α΄).

2. Το Ν.Δ 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικος» (ΦΕΚ 298/Α/1946), όπως ισχύει και ιδίως το άρθρο 1α.

3. Τον Ν. 3728/2008 «Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και άλλες διατάξεις» (Α΄ 258), όπως ισχύει.

4. Τo Π.Δ 63/05 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98/Α/2005)

5. Το Π.Δ 397/88 «Οργανισμός τού Υπουργείου Εμπορίου» (ΦΕΚ 185/Α/1988) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

6. Το Π.Δ 185/09 «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε “Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας”, μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας − Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας − Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας − Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» (ΦΕΚ 213/Α/2009).

7. Το Π.Δ 189/09 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (ΦΕΚ 221/Α/2009).

8. To Π.Δ. 89/2010 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (154Α΄).

9. Tην κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αριθμό 46498/ΔΙΟΕ 1913/13−10−2010 «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Κωνσταντίνο Ρόβλια» (1642 Β΄).

10. Την Α.Δ. 7/2009 «Τροποποίηση και νέα κωδικοποίηση Αγορανομικών Διατάξεων, εκδοθεισών μέχρι και την 14−5−09» (1388 Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

11. Την απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης με Αρ. Πρωτ. Α2- 3334/21.5.2008 «Ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο επιβολής των χρηματικών προστίμων σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 29 του Ν. 3377/2005, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 3557/2007, στους παραβάτες του άρθρου 9 του Κεφαλαίου 1 της υπ’ αριθμ. 14/1989 αγορανομικής διάταξης, όπως αυτό ισχύει μετά την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3/2008 αγορανομικής διάταξης», (954 Β΄).

12. Tην ανάγκη αντικατάστασης του άρθρου 9 της Α.Δ. 7/2009, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής στοιχείων τιμοκαταλόγου για προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και να μειωθεί το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων.

13. Την ανάγκη αναπροσαρμογής των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση που οι υπόχρεοι παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με την υποβολή τιμοκαταλόγων

14. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Υποχρέωση υποβολής στοιχείων τιμοκαταλόγου

Το άρθρο 9 του Κεφαλαίου 1 της Α.Δ. 7/2009 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

1. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν:

α) Βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών, εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν και πωλούν χονδρικώς στην εγχώρια αγορά είδη, που εντάσσονται στους ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2, εφόσον: πραγματοποίησαν κατά την τελευταία κλεισμένη οικονομική χρήση, ετήσιο κύκλο εργασιών 10.000.000 ευρώ και άνω, σύμφωνα με τα βιβλία που τηρούν και οι χονδρικές τους πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, για τα είδη των ΠΙΝΑΚΩΝ 1 και 2, είναι τουλάχιστον 10.000.000 ευρώ. Ειδικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις, απαιτείται επιπροσθέτως να καθορίζουν οι ίδιες τις τιμές πώλησης των προϊόντων που διαθέτουν σε τρίτους με την έκδοση δικού τους τιμοκαταλόγου.

β) Επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες που εντάσσονται στον ΠΙΝΑΚΑ 3, εφόσον πραγματοποίησαν κατά την τελευταία κλεισμένη οικονομική χρήση ετήσιο κύκλο εργασιών 2.000.000 ευρώ και άνω, σύμφωνα με τα βιβλία που τηρούν, και οι πωλήσεις τους στην εγχώρια αγορά, για τις υπηρεσίες του ΠΙΝΑΚΑ 3 είναι τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ.

2. Οι επιχειρήσεις της παραγράφου 1 πριν από τη θέση σε ισχύ τιμοκαταλόγων που μεταβάλλουν (αυξητικά ή μειωτικά) τις τιμές πώλησης ειδών και υπηρεσιών που εντάσσονται στους ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2 και 3, υποχρεούνται να υποβάλλουν σε ηλεκτρονική μορφή, στη Διεύθυνση Έρευνας Τιμών και Κόστους, της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (Υ.ΠΕ.Α) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (εφεξής Υπηρεσία), τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Τιμοκατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα είδη και οι υπηρεσίες που πωλούν και εντάσσονται στους ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2 και 3, σύμφωνα με το υπόδειγμα Α, ανεξαρτήτως αν οι τιμές τους μεταβάλλονται.

β) Τιμοκατάλογο αποκλειστικά για τα είδη ή τις υπηρεσίες, που εντάσσονται στους ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2, 3, η τιμή των οποίων μεταβάλλεται, που καταρτίζεται σύμφωνα με το Υπόδειγμα Α.

γ) Εφόσον, η μεταβολή των τιμών αφορά σε αύξηση, έγγραφο του νομίμου εκπροσώπου, στην οποία αναφέρονται οι λόγοι που επιβάλλουν την αύξηση αυτή.

Επιπλέον, κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας παραγράφου οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου, τον ΑΦΜ, τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ, ή τον αριθμό άλλου Εμπορικού Μητρώου στο οποίο είναι εγγεγραμμένες, ανάλογα με την εταιρική τους μορφή, την επωνυμία, την έδρα και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, τηλεομοιοτυπία και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), και το ύψος του ετήσιου κύκλου εργασιών με μνεία της ημερομηνίας που έκλεισε η οικονομική χρήση. Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο κάθε φορά που μεταβάλλονται.

3. Σε περίπτωση που τα υποβληθέντα στοιχεία της παραγράφου 2 αφορούν σε αυξητική μεταβολή των τιμών, η υπηρεσία οφείλει εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την επομένη της παραλαβής των στοιχείων της παραγράφου 2 να προβεί στην εξέτασή τους και να ζητήσει τη συμπλήρωση τυχόν ελλείψεων.

4. Σε περίπτωση που η νέα τιμή ορισμένου είδους ή υπηρεσίας που ανακοινώνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος, εμφανίζει αύξηση σε σχέση με την ισχύουσα τιμή τιμοκαταλόγου, ο Ειδικός Γραμματέας της Υ.ΠΕ.Α μπορεί, εφόσον το θεωρεί αναγκαίο, με έγγραφη κλήση του εντός της προθεσμίας της παραγράφου 3, να ζητά, για το είδος ή την υπηρεσία αυτή, πρόσθετα συμπληρωματικά στοιχεία, όπως ενδεικτικές αναλύσεις, σύμφωνα με τα υποδείγματα Β, Γ και Δ σχετικά με:

− τη νέα τιμή τιμοκαταλόγου,
− την ισχύουσα τιμή τιμοκαταλόγου,
− την αμέσως προηγούμενη τιμή τιμοκαταλόγου,
− την απολογιστική τιμή πώλησης (βάσει της τελευταίας οικονομικής χρήσης),
− καθώς επίσης και ισολογισμό, γενική εκμετάλλευση, αναλυτικές κατά κλάδο εκμεταλλεύσεις, καρτέλες αποθήκης, αποθέματα, τιμολόγια.

Τα στοιχεία κόστους και λοιπά οικονομικά στοιχεία που ενσωματώνονται στα υποδείγματα Β, Γ και Δ, πρέπει να προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης και να βασίζονται σε πραγματοποιηθέντα μεγέθη (ιστορικά μεγέθη). Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατόν να ενσωματώνονται προϋπολογιστικά στοιχεία στις περιπτώσεις που τα είδη του τιμοκαταλόγου παράγονται, εισάγονται ή αγοράζονται από την επιχείρηση κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και δεν διατηρούνται αποθέματα, εφόσον γίνεται ειδική αναφορά σ’ αυτό και αποδεικνύεται από έγγραφα, που υποβάλλονται μαζί με τα στοιχεία στην Υπηρεσία.

5. Η ημερομηνία υποβολής στοιχείων και διευκρινίσεων σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3 και 4 εκκινεί, κάθε φορά από την υποβολή τους, εκ νέου την προθεσμία των δέκα (10) εργάσιμων ημερών για την εξέταση τους.

Ο χρόνος εξέτασης των στοιχείων σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3 και 4 αναστέλλει την έναρξη ισχύος των νέων αυξημένων τιμών. Σε περίπτωση που ζητηθεί η συμπλήρωση ελλείψεων ή η παροχή πρόσθετων στοιχείων για συγκεκριμένα είδη ή υπηρεσίες, η αναστολή έναρξης ισχύος αφορά μόνο αυτά.

6. Η Υπηρεσία μπορεί να διενεργεί και μετά την έναρξη ισχύος των νέων αυξημένων τιμών ελέγχους επαλήθευσης, των στοιχείων που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 4 σε σχέση με τα βιβλία και στοιχεία που τηρεί η επιχείρηση. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι τα υποβληθέντα στοιχεία είναι ανακριβή για ορισμένα είδη ή υπηρεσίες, τότε οι αυξημένες τιμές για τα είδη ή τις υπηρεσίες αυτές παύουν να ισχύουν και η επιχείρηση υποχρεούται να επανέλθει στις τιμές του αμέσως προηγούμενου τιμοκαταλόγου, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την έγγραφη ενημέρωσή της.

Η επιχείρηση, της οποίας ο ισχύον τιμοκατάλογος ανακλήθηκε, δεν μπορεί να θέσει σε ισχύ νέο τιμοκατάλογο με αυξήσεις για τα είδη ή τις υπηρεσίες για τις οποίες υπέβαλε ανακριβή στοιχεία, πριν παρέλθουν ενενήντα (90) ημέρες από την ανάκληση του τιμοκαταλόγου.

7. Οι επιχειρήσεις της παραγράφου 1 που προτίθενται να θέσουν σε κυκλοφορία για πρώτη φορά είδη και υπηρεσίες των ΠΙΝΑΚΩΝ 1, 2 και 3, υποχρεούνται προηγουμένως να υποβάλλουν στην Υπηρεσία, τιμοκατάλογο με τα νέα είδη και υπηρεσίες, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Α, καθώς και να γνωστοποιήσουν την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας τους.

8. Η υποβολή στοιχείων των επιχειρήσεων της παραγράφου 1 προς την Υπηρεσία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] με θέμα την επωνυμία της επιχείρησης. Αντίστοιχα, η αποστολή εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων για την προσκόμιση πρόσθετων στοιχείων, από την Υπηρεσία προς τις επιχειρήσεις γίνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τηλεομοιοτυπία. Η ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων από και προς τις επιχειρήσεις γίνεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και αριθμό τηλεομοιότυπου που έχουν δηλωθεί στην Υπηρεσία από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης. Για τον προσδιορισμό του χρόνου παραλαβής και το υπολογισμό των προθεσμιών κατάθεσης – παραλαβής των εγγράφων εφαρμόζεται το αντίστοιχο άρθρο του νόμου «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις».

Άρθρο 2
Επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις

1. Με πράξη του Ειδικού Γραμματέα της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠ.Ε.Α) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν):

α) σε περίπτωση πραγματοποίησης αύξησης τιμών ειδών και υπηρεσιών του τιμοκαταλόγου κατά παράβαση των διατάξεων των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 1 της παρούσας επιβάλλεται στην υπόχρεη επιχείρηση πρόστιμο τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.

Επιπλέον, καλείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 1, εντός πέντε (5) ημερών να υποβάλλει τα σχετικά στοιχεία, και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) για κάθε ημέρα καθυστέρησης,

β) σε περίπτωση μη υποβολής των προβλεπόμενων στην παράγραφο 7 του άρθρου 1 της παρούσας στοιχείων επιβάλλεται στην υπόχρεη επιχείρηση πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Επιπλέον, καλείται η επιχείρηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 9 του άρθρου 1, εντός τριών (3) ημερών να υποβάλλει τα σχετικά στοιχεία, και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000) για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

3. Τα επιβληθέντα σύμφωνα με την παράγραφο 1 πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης σε διάστημα 24 μηνών από τη διάπραξη της πρώτης παράβασης. Για την εφαρμογή της παρούσας, κάθε πραγματοποίηση αύξησης κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 2 ή της παραγράφου 4 του άρθρου 1 νοείται ως αυτοτελής παράβαση.

Άρθρο 3
Μεταβατικές Διατάξεις

1. Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 136/1946 «Περί Αγορανομικού Κώδικος».

2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται το άρθρο 12 της Α.Δ. 7/2009 (Β΄ 1388), και η ΥΑ Αρ. Πρωτ. Α2- 3334/21.5.2008 (Β΄ 954).

3. Η παρούσα καταλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις.

4. Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας οι ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2 και 3 και τα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ A, Β, Γ, Δ.

Άρθρο 4
Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας ορίζεται από την επομένη της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2011

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ

Taxheaven.gr