1045528/739/Α0012/18.4.2008

Απόδοση προκαταβλητέου φόρου Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών.

18 Απρ 2008

Taxheaven.gr
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


Αθήνα, 18 Απριλίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1045528/739/Α0012

ΘΕΜΑ: Απόδοση προκαταβλητέου φόρου Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών.

1.    Με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 52 του ΚΦΕ (ν.2238/1994), μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, ο προκαταβλητέος φόρος αποδίδεται στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της περιφέρειας, όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του δικαιούχου των αμοιβών αρχιτέκτονα ή μηχανικού με την υποβολή δήλωσης πριν από τη θεώρηση των σχεδίων ή μελετών ή από τη χορήγηση της σχετικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.

2.    Στις Δ.ΟΥ λειτουργεί πρόγραμμα παραλαβής των παραπάνω δηλώσεων από το υποσύστημα Φορολογίας Εισοδήματος στο οποίο γίνεται αναζήτηση του ΑΦΜ του υπόχρεου στο Τοπικό Μητρώο της ΔΟΥ (ως αρμόδια ΔΟΥ του), καταχωρούνται όλα τα δεδομένα της δήλωσης και εκδίδεται το Διπλότυπο Είσπραξης. Η υποβολής της δήλωσης σε ΔΟΥ διαφορετική της ΔΟΥ της έδρας του υπόχρεου είναι δυνατόν να γίνει μόνο για εισπρακτικούς λόγους με γραμμάτιο συμψηφισμού, προκειμένου να καλυφθεί η περίπτωση ισχυρού κωλύματος του υπόχρεου να υποβάλλει τη δήλωση στη ΔΟΥ της έδρας του.

Στην περίπτωση αυτή υπάρχει απώλεια κάθε πληροφορίας στην εικόνα του φορολογούμενου ως προς την υποβολή της ως άνω δήλωσης.

3.    Με το αρ.πρωτ.4003915/1933/0030/24.3.08 έγγραφο η Δ/νση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) μας γνωστοποίησε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής υποβολής των παραπάνω δηλώσεων.

Συνεπώς και προκειμένου να μην γίνει στην παρούσα φάση αλλαγή του προγράμματος ή των διατάξεων Φορολογίας Εισοδήματος, η υποβολή δηλώσεων απόδοσης προκαταβλητέου φόρου Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών σε ΔΟΥ διαφορετική της ΔΟΥ της έδρας του υπόχρεου με την έκδοση γραμματίου συμψηφισμού μπορεί να γίνει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες αποδεικνύεται ισχυρό κώλυμα του υπόχρεου να υποβάλλει την ανωτέρω δήλωση στη ΔΟΥ της έδρας του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί.


Taxheaven.gr