1091928/1641/Α0012/8.10.2008

Κάλυψη τεκμηρίου αγοράς κατοικίας με εισαγωγή συναλλάγματος.

8 Οκτ 2008

Taxheaven.gr
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2008
Αριθ. πρωτ.: 1091928/1641/Α0012

ΘΕΜΑ: Κάλυψη τεκμηρίου αγοράς κατοικίας με εισαγωγή συναλλάγματος.

1.    Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. κατά τον προσδιορισμό της διαφοράς μεταξύ του δηλούμενου εισοδήματος και της συνολικής ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης των άρθρων 16 και 17 υποχρεούται να λάβει υπόψη του τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, τα οποία αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά στοιχεία με τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η διαφορά που προκύπτει. Τα ποσά αυτά είναι, μεταξύ άλλων, ποσά που προέρχονται από εισαγωγή συναλλάγματος, που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας, εφόσον δικαιολογείται η απόκτηση του στην αλλοδαπή.

2.    Επίσης, σύμφωνα με την , για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. δ' της παρ. 2 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), ορίζεται ως αποδεικτικό εισαγωγής χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το πρωτότυπο του, κατά περίπτωση, εκδιδόμενου από κάθε Τράπεζα παραστατικού, με την προϋπόθεση ότι περιέχει το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου του εισαγόμενου χρηματικού ποσού, το ύψος του ποσού, το νόμισμα και τη χώρα προέλευσης.

3.    Ακόμα, ποσό, που προήλθε από εργασία στην αλλοδαπή, για το χρονικό διάστημα που ο δικαιούχος ήταν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να εισαχθεί στην Ελλάδα ως συνάλλαγμα, χωρίς να φορολογηθεί, εφόσον υπάρχει το σχετικό παραστατικό της εισαγωγής του από την ελληνική τράπεζα και αυτό το ποσό να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου, εφόσον δικαιολογηθεί η απόκτηση του. Αυτό μπορεί να γίνει με την προσκόμιση αντιγράφων των φορολογικών δηλώσεων που είχαν υποβληθεί στην αλλοδαπή ή οποιουδήποτε επίσημου στοιχείου, από το οποίο να προκύπτει η απόκτηση του στο εξωτερικό, όπως π.χ. βεβαίωση της αρμόδιας αλλοδαπής φορολογικής αρχής, καθόσον πρέπει να αποδειχθεί όχι μόνο το χρονικό διάστημα της διαμονής και της εργασίας στην αλλοδαπή, αλλά και το συγκεκριμένο ποσό του εισοδήματος που αποκτήθηκε κατά το χρονικό διάστημα που ο φορολογούμενος ήταν κάτοικος της αλλοδαπής. Οι βεβαιώσεις αποδοχών δεν αρκούν για τη δικαιολόγηση της απόκτησης του συναλλάγματος, γιατί δεν προέρχονται από αρμόδια φορολογική αρχή του εξωτερικού (σχετ. τα με αριθ. πρωτ. 1096922/1473/Α0012/24-8-1998 και 1081632/1630/ Α0012/29-9-2000 έγγραφα).

4.    Επιπροσθέτως, με την υποπερίπτωση ββ' της περ. γ' του άρθρου 17 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994), ως ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογούμενου, της συζύγου του και των προσώπων που τους βαρύνουν λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης. Εξαιρείται από το τεκμήριο η δαπάνη για την αγορά ακινήτου από ενήλικο με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής, ως πρώτης κατοικίας, εφόσον η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Αν η επιφάνεια της οικοδομής υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα, λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα εκατόν είκοσι (120) τ. μ.. Η εξαίρεση αυτή έχει εφαρμογή και σε αλλοδαπούς κατοίκους Ελλάδας εφόσον η κατοικία που αποκτούν είναι η πρώτη τους στην Ελλάδα.


Taxheaven.gr