Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οδηγία 2009/132/ΕΚ του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2009 για καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 143 στοιχεία β) και γ) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας ορισμένων οριστικών εισαγωγών αγαθών


Δημοσιεύθηκε στις : [ 29-12-2009 ]
Κατηγορία: Φ.Π.Α.

Οδηγία 2009/132/ΕΚ
του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2009 για καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 143 στοιχεία β) και γ) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας ορισμένων οριστικών εισαγωγών αγαθών


Οδηγία 2009/132/ΕΚ του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2009 για καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 143 στοιχεία β) και γ) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας ορισμένων οριστικών εισαγωγών αγαθών

(κωδικοποιημένη έκδοση)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 93 και 94,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [1],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [2],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η οδηγία 83/181/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 28ης Μαρτίου 1983, για τον καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 14 παράγραφος 1 περίπτωση δ) της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ για την απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας ορισμένων οριστικών εισαγωγών αγαθών [3], έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και ουσιωδώς [4]. Είναι, ως εκ τούτου, σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας και ορθολογισμού, η κωδικοποίηση της εν λόγω οδηγίας.

(2) Δυνάμει του άρθρου 131 και του άρθρου 143 σημεία β) και γ) της οδηγίας 2006/112/|ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας [5], τα κράτη μέλη, με την επιφύλαξη άλλων κοινοτικών διατάξεων και με τις προϋποθέσεις που ορίζουν, ιδίως, για να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή ή κατάχρηση, απαλλάσσουν τις οριστικές εισαγωγές αγαθών τα οποία δικαιούνται τελωνειακής ατέλειας εκτός από αυτές που προβλέπει το κοινό δασμολόγιο.

(3) Δυνάμει του άρθρου 145 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η Επιτροπή υποχρεούται να υποβάλει στο Συμβούλιο προτάσεις, για τον καθορισμό κοινοτικών φορολογικών κανόνων, οι οποίες θα προσδιορίζουν το πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών που προβλέπονται στα άρθρα 143 και 144 της εν λόγω οδηγίας και τις πρακτικές λεπτομέρειες της εφαρμογής τους.

(4) Αν και είναι επιθυμητό να επιτευχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενότητα ανάμεσα στο τελωνειακό καθεστώς και το καθεστώς που διέπει τον φόρο προστιθεμένης αξίας, είναι εξίσου αναγκαίο να λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή του τελευταίου αυτού καθεστώτος οι διαφορές από άποψη σκοπού και διάρθρωσης ανάμεσα στους δασμούς και στο φόρο προστιθεμένης αξίας.

(5) Οσον αφορά τον φόρο προστιθεμένης αξίας, θα πρέπει να προβλεφθεί διαφορετικό καθεστώς για τις εισαγωγές κατά το μέτρο που αυτό απαιτείται για τους στόχους της φορολογικής εναρμόνισης. Οι απαλλαγές κατά την εισαγωγή μπορούν να παρέχονται μόνο αν δεν υπάρχει κίνδυνος να θιγούν από την παροχή αυτή οι συνθήκες ανταγωνισμού της εσωτερικής αγοράς.

(6) Ορισμένες ατέλειες, που ισχύουν στα κράτη μέλη, απορρέουν από συμβάσεις μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών ή άλλων κρατών μελών, οι οποίες, λόγω του αντικειμένου τους, αφορούν μόνο τα κράτη μέλη που τις έχουν υπογράψει. Δεν είναι χρήσιμος ο καθορισμός, σε κοινοτικό επίπεδο, των προϋποθέσεων χορήγησης παρόμοιων ατελειών. Αρκεί να εξουσιοδοτηθούν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη για τη διατήρησή τους.

(7) Η παρούσα οδηγία δεν θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά στις προθεσμίες ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών που εμφαίνονται στο παράρτημα ΙΙ μέρος Β,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

ΤΙΤΛΟΣ Ι

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1

Το πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών από τον φόρο προστιθεμένης αξίας, (εφεξής "ΦΠΑ"), που αναφέρεται στο άρθρο 143 στοιχεία β) και γ) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ καθώς και οι πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής τους που αναφέρονται στο άρθρο 145 της ίδιας οδηγίας, ορίζονται από την παρούσα οδηγία.

Σύμφωνα με το άρθρο 131 και το άρθρο 143 στοιχεία β) και γ) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τις απαλλαγές που προβλέπει η παρούσα οδηγία, με τους όρους που εκείνα καθορίζουν για την εξασφάλιση της ορθής και απλής εφαρμογής των απαλλαγών και την αποτροπή κάθε ενδεχόμενης φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής ή κατάχρησης.

Άρθρο 2

1. Για τους σκοπούς της εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, νοούνται ως:

α) "εισαγωγές", οι εισαγωγές όπως καθορίζονται από το άρθρο 30 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και η θέση σε ανάλωση κατά την έξοδο από ένα από τα καθεστώτα που προβλέπονται στο άρθρο 157 παράγραφος 1 στοιχείο α) της εν λόγω οδηγίας ή κατά την έξοδο από ένα καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ή διαμετακόμισης·

β) "προσωπικά είδη", τα είδη που προορίζονται για προσωπική χρήση των ενδιαφερομένων ή για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους, ιδίως η οικοσκευή, τα ποδήλατα και οι μοτοσικλέτες, τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως και τα οχήματα που ρυμουλκούνται από αυτά, τα τροχόσπιτα, τα σκάφη αναψυχής και τα ιδιωτικά αεροπλάνα, καθώς και οι οικιακές προμήθειες που προορίζονται να καλύψουν συνήθεις οικογενειακές ανάγκες, τα οικόσιτα και τα ιππευόμενα ζώα·

γ) "οικοσκευή", τα προσωπικά αντικείμενα, ο οικιακός ρουχισμός και τα είδη επίπλωσης ή εξοπλισμού που προορίζονται για προσωπική χρήση των ενδιαφερομένων ή για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους·

δ) "οινοπνευματώδη προϊόντα", τα προϊόντα (ζύθοι, οίνοι, απεριτίφ από οίνο ή οινόπνευμα, αποστάγματα, ηδύποτα και οινοπνευματώδη ποτά κ.λπ.) που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 2203 έως 2208·

ε) "Κοινότητα", τα εδάφη των κρατών μελών στα οποία εφαρμόζεται η οδηγία 2006/112/ΕΚ.

2. Τα προσωπικά είδη δεν πρέπει να παρουσιάζουν λόγω της φύσης και της ποσότητάς τους, κανένα εμπορικό ενδιαφέρον, ούτε να προορίζονται για οικονομική δραστηριότητα κατά την έννοια του άρθρου 9 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ. Παρόλα αυτά, αποτελούν επίσης προσωπικά είδη τα φορητά όργανα μηχανικών ή ελεύθερων τεχνών που είναι απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματος του ενδιαφερομένου.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ Η ΤΡΙΤΑ ΕΔΑΦΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Προσωπικά είδη που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα τα οποία μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους προς την Κοινότητα

Άρθρο 3

Με την επιφύλαξη των άρθρων 4 έως 11, τα προσωπικά είδη που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα τα οποία μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους από χώρα εκτός της Κοινότητας σε κράτος μέλος απαλλάσσονται του ΦΠΑ. κατά την εισαγωγή.

Άρθρο 4

Η απαλλαγή περιορίζεται στα προσωπικά είδη τα οποία:

α) εκτός από ειδικές περιπτώσεις που δικαιολογούνται από τις περιστάσεις, βρίσκονταν στην κατοχή του ενδιαφερομένου και, εφόσον πρόκειται για μη αναλώσιμα αγαθά, χρησιμοποιήθηκαν από αυτόν στον τόπο της προηγούμενης συνήθους κατοικίας του επί 6 τουλάχιστον μήνες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία έπαψε να έχει τη συνήθη κατοικία του εκτός της Κοινότητας·

β) προορίζονται για την ίδια χρήση στον τόπο της νέας συνήθους κατοικίας του.

Εξάλλου, τα κράτη μέλη μπορούν να εξαρτούν την απαλλαγή από την προϋπόθεση ότι τα προσωπικά είδη έχουν υποβληθεί, στη χώρα ή στο έδαφος καταγωγής ή στη χώρα ή στο έδαφος προέλευσης, στις τελωνειακές ή/και φορολογικές επιβαρύνσεις στις οποίες κανονικά υπόκεινται.

Άρθρο 5

Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε πρόσωπα που είχαν συνήθη κατοικία εκτός της Κοινότητας τουλάχιστον τους τελευταίους δώδεκα συνεχείς μήνες.

Πάντως, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να επιτρέπουν παρεκκλίσεις από τον κανόνα του πρώτου εδαφίου, υπό τον όρο ότι ο ενδιαφερόμενος είχε πράγματι την πρόθεση να παραμείνει έξω από την Κοινότητα για δώδεκα τουλάχιστον μήνες.

Άρθρο 6

Εξαιρούνται από την απαλλαγή:

α) τα οινοπνευματώδη προϊόντα·

β) ο καπνός ή τα προϊόντα του καπνού·

γ) τα μέσα μεταφοράς δημοσίας χρήσεως·

δ) τα υλικά για επαγγελματική χρήση εκτός από τα φορητά όργανα μηχανικών ή ελεύθερων τεχνών.

Μπορούν, επίσης, να εξαιρεθούν από την απαλλαγή τα οχήματα μεικτής χρήσεως τα οποία χρησιμοποιούνται για εμπορικούς και επαγγελματικούς σκοπούς.

Άρθρο 7

1. Εκτός από ειδικές περιστάσεις, η απαλλαγή παρέχεται μόνο για τα προσωπικά είδη που δηλώνονται για οριστική εισαγωγή πριν παρέλθει η δωδεκάμηνη προθεσμία που αρχίζει την ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του μέσα στην Κοινότητα.

2. Η εισαγωγή των προσωπικών ειδών μπορεί να πραγματοποιείται τμηματικά μέσα στην προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 8

1. Μέχρι τη λήξη της δωδεκάμηνης προθεσμίας που αρχίζει από την ημερομηνία της δήλωσης για την οριστική εισαγωγή τους, τα προσωπικά είδη δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, ενεχύρου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας αν δεν ενημερωθούν προηγουμένως οι αρμόδιες αρχές.

2. Το χρησιδάνειο, το ενέχυρο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση που διενεργούνται πριν συμπληρωθεί η προθεσμία της παραγράφου 1 συνεπάγονται την επιβολή ΦΠΑ που αναλογεί, στα συγκεκριμένα είδη, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία συνάψεως του χρησιδανείου, του ενεχύρου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

Άρθρο 9

1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 7 παράγραφος 1, η απαλλαγή μπορεί να χορηγείται για τα προσωπικά είδη που εισάγονται οριστικά πριν ο ενδιαφερόμενος μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του εντός της Κοινότητας, εφόσον αυτός αναλάβει την υποχρέωση να τη μεταφέρει πράγματι εκεί εντός προθεσμίας 6 μηνών. Η ανάληψη αυτής της υποχρέωσης συνοδεύεται από παροχή ασφάλειας, το είδος και το ποσό της οποίας καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές.

2. Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 1, η προθεσμία του άρθρου 4 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) υπολογίζεται από την ημερομηνία εισαγωγής στην Κοινότητα.

Άρθρο 10

1. Όταν, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, ο ενδιαφερόμενος εγκαταλείπει την τρίτη χώρα ή το τρίτο έδαφος όπου είχε τη συνήθη κατοικία του, χωρίς ταυτόχρονα να μεταφέρει την κατοικία αυτή στο έδαφος κράτους μέλους, αλλά με την πρόθεση να τη μεταφέρει εκεί αργότερα, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χορηγούν απαλλαγή για τα προσωπικά είδη που ο ενδιαφερόμενος μεταφέρει για τον σκοπό αυτό στο εν λόγω έδαφος.

2. Η απαλλαγή για τα προσωπικά είδη της παραγράφου 1 παρέχεται κάτω από τις προϋποθέσεις των άρθρων 3 έως 8, υπό τον όρο ότι:

α) οι προθεσμίες του άρθρου 4 πρώτο εδάφιο, στοιχείο α) και του άρθρου 7 παράγραφος 1, υπολογίζονται από την ημερομηνία της εισαγωγής·

β) η προθεσμία της παραγράφου 1 του άρθρου 8 υπολογίζεται από την ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος πράγματι μετέφερε τη συνήθη κατοικία του στο έδαφος της Κοινότητας.

3. Η απαλλαγή εξαρτάται, επίσης, από την ανάληψη εκ μέρους του ενδιαφερόμενου της υποχρέωσης να μεταφέρει πράγματι τη συνήθη κατοικία του στο έδαφος της Κοινότητας, μέσα σε προθεσμία που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές, ανάλογα με την περίπτωση. Οι αρχές μπορούν να απαιτούν να συνοδεύεται η ανάληψη της υποχρέωσης αυτής από παροχή ασφάλειας, το είδος και το ποσό της οποίας καθορίζουν οι ίδιες.

Άρθρο 11

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να παρεκκλίνουν από τα στοιχεία α) και β) του πρώτου εδαφίου του άρθρου 4 τα στοιχεία γ) και δ) του πρώτου εδαφίου του άρθρου 6 και από το άρθρο 8, όταν ένα πρόσωπο αναγκάζεται, από εξαιρετικές πολιτικές περιστάσεις, να μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στο έδαφος κράτους μέλους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Είδη που εισάγονται με την ευκαιρία γάμου

Άρθρο 12

1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 13 έως 16, τα προικώα είδη και λοιπά κινητά έστω και καινούρια, τα οποία ανήκουν σε πρόσωπο που μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στο έδαφος της Κοινότητας με την ευκαιρία του γάμου του, απαλλάσσονται από τον φόρο.

Απαλλάσσονται, επίσης, τα γαμήλια δώρα που συνήθως προσφέρονται σε πρόσωπο που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου από πρόσωπα που έχουν τη συνήθη τους κατοικία εκτός της Κοινότητας. Η απαλλαγή αυτή χορηγείται για δώρα η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 200 EUR για κάθε δώρο. Πάντως, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν απαλλαγή για δώρα αξίας μεγαλύτερης των 200 EUR, εφόσον η αξία κάθε δώρου δεν υπερβαίνει τα 1000 EUR.

2. Τα κράτη μέλη μπορούν να εξαρτούν την απαλλαγή των ειδών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, πρώτο εδάφιο, από την καταβολή, είτε στη χώρα καταγωγής είτε στη χώρα ή το έδαφος προέλευσης, των τελωνειακών ή φορολογικών επιβαρύνσεων στις οποίες κανονικά υποβάλλονται τα είδη αυτά.

Άρθρο 13

Δικαιούνται του ευεργετήματος της απαλλαγής μόνο τα πρόσωπα τα οποία:

α) είχαν τη συνήθη κατοικία τους εκτός της Κοινότητας τουλάχιστον τους τελευταίους δώδεκα συνεχείς μήνες· και

β) προσκομίζουν απόδειξη του γάμου τους.

Πάντως, είναι δυνατόν να χορηγούνται παρεκκλίσεις από τον κανόνα που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, στοιχείο α), υπό τον όρο ότι ο ενδιαφερόμενος είχε πράγματι την πρόθεση να παραμείνει εκτός της Κοινότητας για διάστημα δώδεκα τουλάχιστον μηνών.

Άρθρο 14

Τα οινοπνευματώδη προϊόντα, ο καπνός και τα προϊόντα του καπνού εξαιρούνται από την απαλλαγή.

Άρθρο 15

1. Εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, η απαλλαγή παρέχεται μόνο για τα είδη που εισάγονται οριστικά:

α) το ενωρίτερον δύο μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του γάμου· και

β) το αργότερο τέσσερεις μήνες μετά την ημερομηνία του γάμου.

Στην περίπτωση που αναφέρεται στο στοιχείο α), η απαλλαγή μπορεί να εξαρτηθεί από την παροχή κατάλληλης ασφάλειας, το είδος και το ποσό της οποίας καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές.

2. Η εισαγωγή των ειδών που δικαιούνται το ευεργέτημα της απαλλαγής μπορεί να πραγματοποιείται τμηματικά, μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 1.

Άρθρο 16

1. Μέχρι τη λήξη προθεσμίας δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της δήλωσης για την οριστική εισαγωγή τους, τα προσωπικά είδη για τα οποία χορηγήθηκε απαλλαγή δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, ενεχύρου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, αν δεν ενημερωθούν προηγουμένως οι αρμόδιες αρχές.

2. Το χρησιδάνειο, το ενέχυρο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση που πραγματοποιείται πριν από τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου 1, συνεπάγεται την επιβολή του ΦΠΑ, που αναλογεί στα συγκεκριμένα είδη, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία συνάψεως του χρησιδανείου, του ενεχύρου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Προσωπικά είδη που αποκτώνται στο πλαίσιο κληρονομικής διαδοχής

Άρθρο 17

Με την επιφύλαξη των άρθρων 18, 19 και 20, απαλλάσσονται από τον φόρο τα προσωπικά είδη τα οποία περιέρχονται είτε εκ διαθήκης είτε εξ αδιαθέτου διαδοχής σε φυσικό πρόσωπο που έχει τη συνήθη κατοικία του στην Κοινότητα.

Άρθρο 18

Εξαιρούνται από την απαλλαγή:

α) τα οινοπνευματώδη προϊόντα·

β) ο καπνός ή τα προϊόντα του καπνού·

γ) τα μεταφορικά μέσα δημοσίας χρήσεως·

δ) τα υλικά για επαγγελματική χρήση, εκτός από τα φορητά όργανα μηχανικών η ελεύθερων τεχνών που ήταν απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματος του κληρονομουμένου·

ε) τα αποθέματα πρώτων υλών και κατεργασμένων ή ημικατεργασμένων προϊόντων·

στ) το ζωικό κεφάλαιο και τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων που υπερβαίνουν τις ποσότητες που αντιστοιχούν στις κανονικές οικογενειακές ανάγκες.

Άρθρο 19

1. Η απαλλαγή παρέχεται μόνο για τα προσωπικά είδη που εισάγονται οριστικά το αργότερο μέχρι τη λήξη προθεσμίας δύο ετών από την ημερομηνία κατά την οποία τα είδη περιήλθαν στον ενδιαφερόμενο (οριστική ρύθμιση της διαδοχής).

Πάντως, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία σε ειδικές περιπτώσεις.

2. Η εισαγωγή των ειδών μπορεί να πραγματοποιείται τμηματικά μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 1.

Άρθρο 20

Τα άρθρα 17, 18 και 19 εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, και για τα προσωπικά είδη τα οποία περιέρχονται εκ διαθήκης σε νομικά πρόσωπα που ασκούν μη κερδοσκοπική δραστηριότητα και είναι εγκατεστημένα στο έδαφος της Κοινότητας.

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΙΔΩΝ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Η ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Άρθρο 21

1. Ο ιματισμός, το σχολικό υλικό και τα μεταχειρισμένα κινητά πράγματα, που αποτελούν τη συνήθη επίπλωση ενός φοιτητικού δωματίου και ανήκουν σε μαθητές και φοιτητές που έρχονται να παραμείνουν στην Κοινότητα για να σπουδάσουν απαλλάσσονται από τον φόρο, εφόσον προορίζονται για προσωπική τους χρήση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

2. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, νοούνται ως:

α) "μαθητής ή φοιτητής", κάθε άτομο που έχει εγγραφεί κανονικά σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για πλήρη παρακολούθηση των μαθημάτων που διδάσκονται σ’ αυτό·

β) "ιματισμός", ο ατομικός και οικιακός ρουχισμός, καθώς και τα ενδύματα, μεταχειρισμένα και μη·

γ) "σχολικό υλικό", τα αντικείμενα και τα όργανα (συμπεριλαμβανομένων των αριθμομηχανών και γραφομηχανών), που χρησιμοποιούν συνήθως οι μαθητές και οι φοιτητές για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Άρθρο 22

Η απαλλαγή παρέχεται τουλάχιστον μια φορά κάθε σχολικό έτος.

ΤΙΤΛΟΣ IV

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΣΗΜΑΝΤΗΣ ΑΞΙΑΣ

Άρθρο 23

Τα αγαθά η συνολική αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 10 EUR εισάγονται ατελώς. Τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν απαλλαγή για τις εισαγωγές αγαθών η συνολική αξία των οποίων είναι μεγαλύτερη από 10 EUR αλλά δεν υπερβαίνει τα 22 EUR.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να εξαιρούν από την απαλλαγή που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο πρώτη περίοδος, τα αγαθά που εισάγονται στα πλαίσια πωλήσεων δι’ αλληλογραφίας.

Άρθρο 24

Εξαιρούνται από την απαλλαγή:

α) τα οινοπνευματώδη προϊόντα·

β) τα αρώματα και οι κολόνιες·

γ) ο καπνός ή τα προϊόντα του καπνού.

ΤΙΤΛΟΣ V

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΓΑΘΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ

Άρθρο 25

1. Με την επιφύλαξη των μέτρων της εμπορικής και βιομηχανικής πολιτικής τους και των άρθρων 26 έως 29, τα κράτη μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από τον φόρο, κατά την εισαγωγή, τα επενδυτικά αγαθά και άλλα αγαθά εξοπλισμού που ανήκουν σε επιχειρήσεις οι οποίες παύουν οριστικά τη δραστηριότητά τους στην τρίτη χώρα ή το τρίτο έδαφος προελεύσεως προκειμένου να ασκήσουν παρόμοια δραστηριότητα στην Κοινότητα, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δηλώσει προηγουμένως την έναρξη της δραστηριότητας αυτής στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους άσκησης της δραστηριότητας κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 213 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

Όταν η μεταφερόμενη επιχείρηση είναι γεωργική εκμετάλλευση, παρέχεται απαλλαγή και για το ζωικό κεφάλαιο.

2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, νοούνται ως:

α) "δραστηριότητα", η οικονομική δραστηριότητα που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ·

β) "επιχείρηση", μία αυτόνομη οικονομική μονάδα παραγωγής αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.

Άρθρο 26

1. Η απαλλαγή περιορίζεται στα επενδυτικά αγαθά και άλλα αγαθά εξοπλισμού τα οποία:

α) εκτός από ειδικές περιπτώσεις που δικαιολογούνται από τις περιστάσεις, έχουν πράγματι χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση επί δώδεκα τουλάχιστον μήνες πριν από την ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας της επιχείρησης στην τρίτη χώρα ή το τρίτο έδαφος από τα οποία μεταφέρεται·

β) προορίζονται για την ίδια χρήση μετά τη μεταφορά αυτή·

γ) προορίζονται για την άσκηση δραστηριότητας που δεν απαλλάσσεται από τον φόρο δυνάμει των άρθρων 132, 133, 135 και 136 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ·

δ) είναι ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της συγκεκριμένης επιχείρησης.

2. Μέχρι να αρχίσουν να ισχύουν οι κοινοί κανόνες που αναφέρονται στο το άρθρο 176 πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, τα κράτη μέλη μπορούν να αποκλείουν από την απαλλαγή, ολικά ή μερικά, τα επενδυτικά αγαθά για τα οποία έχει γίνει χρήση του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 176 της εν λόγω οδηγίας.

Άρθρο 27

Εξαιρούνται από το ευεργέτημα της απαλλαγής οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκτός της Κοινότητας, η μεταφορά των οποίων στο έδαφος της Κοινότητας έχει ως αιτία ή αντικείμενο τη συγχώνευση με, ή την απορρόφηση από, την εν λόγω επιχείρηση χωρίς να δημιουργείται καινούρια δραστηριότητα.

Άρθρο 28

Εξαιρούνται από την απαλλαγή:

α) τα μεταφορικά μέσα που δεν αποτελούν μέσα παραγωγής αγαθών ή προσφοράς υπηρεσιών·

β) οι κάθε είδους προμήθειες που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή για διατροφή των ζώων·

γ) τα καύσιμα και τα αποθέματα πρώτων υλών ή κατεργασμένων ή ημικατεργασμένων προϊόντων·

δ) τα ζώα που ευρίσκονται στην κατοχή ζωεμπόρων.

Άρθρο 29

Εκτός από ειδικές περιπτώσεις που δικαιολογούνται από τις περιστάσεις, η απαλλαγή παρέχεται μόνο για τα επενδυτικά αγαθά και τα άλλα αγαθά εξοπλισμού που εισάγονται πριν από τη λήξη δωδεκάμηνης προθεσμίας η οποία υπολογίζεται από την ημερομηνία παύσης της δραστηριότητας της επιχείρησης στην τρίτη χώρα ή το τρίτο έδαφος προελεύσεως.

ΤΙΤΛΟΣ VΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Προϊόντα τα οποία πορίζονται αγρότες παραγωγοί της Κοινότητας από κτήματα που ευρίσκονται εκτός της Κοινότητας

Άρθρο 30

1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 31 και 32, απαλλάσσονται από τον φόρο τα προϊόντα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της κηπουρικής ή της δασοκομίας που προέρχονται από κτήματα ευρισκόμενα σε τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος σε άμεση γειτνίαση με το κοινοτικό έδαφος και των οποίων την εκμετάλλευση έχουν αγρότες παραγωγοί που η έδρα της εκμετάλλευσής τους ευρίσκεται μέσα στην Κοινότητα σε άμεση γειτνίαση με τη χώρα ή το έδαφος παραγωγής.

Απαλλάσσονται επίσης από το φόρο τα καθαρόαιμα άλογα ηλικίας όχι μεγαλύτερης των έξι μηνών, τα οποία έχουν γεννηθεί εκτός της Κοινότητας από ζώο που είχε υποστεί γονιμοποίηση μέσα στην Κοινότητα και, στη συνέχεια, είχε εξαχθεί προσωρινά για να γεννήσει.

2. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα, προκειμένου να τύχουν του ευεργετήματος της παραγράφου 1, πρέπει να προέρχονται από ζώα η εκτροφή, η απόκτηση ή η εισαγωγή των οποίων έγινε σύμφωνα με τους γενικούς όρους φορολογίας του κράτους μέλους εισαγωγής.

Άρθρο 31

Η απαλλαγή περιορίζεται στα προϊόντα που δεν έχουν υποβληθεί σε άλλη επεξεργασία εκτός από αυτή που συνήθως ακολουθείται μετά τη συγκομιδή ή την παραγωγή.

Άρθρο 32

Η απαλλαγή παρέχεται μόνο για τα προϊόντα που εισάγονται από τον αγρότη παραγωγό ή για λογαριασμό του.

Άρθρο 33

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, σε προϊόντα της αλιείας ή της ιχθυοκαλλιέργειας που διενεργείται στις λίμνες και τους ποταμούς που ευρίσκονται κοντά στις παραμεθόριες περιοχές του κοινοτικού εδάφους από αλιείς εγκατεστημένους στην Κοινότητα και στα προϊόντα του κυνηγίου που διενεργείται στις ίδιες λίμνες και ποταμούς από κυνηγούς εγκατεστημένους στην Κοινότητα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Σπόροι σποράς, λιπάσματα και προϊόντα για γεωργική χρήση

Άρθρο 34

Με την επιφύλαξη του άρθρου 35, απαλλάσσονται από τον φόρο οι σπόροι σποράς, τα λιπάσματα και τα προϊόντα γεωργικής χρήσης που προορίζονται για την εκμετάλλευση κτημάτων ευρισκομένων στην Κοινότητα και σε άμεση γειτνίαση με τρίτη χώρα ή με τρίτο έδαφος, τα οποία εκμεταλλεύονται αγρότες παραγωγοί η έδρα της εκμετάλλευσης των οποίων ευρίσκεται στην εν λόγω χώρα ή έδαφος σε άμεση γειτνίαση με το κοινοτικό έδαφος.

Άρθρο 35

1. Η απαλλαγή περιορίζεται στις ποσότητες σπόρων σποράς, λιπασμάτων ή άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητες για τις ανάγκες της εκμετάλλευσης των κτημάτων.

Η απαλλαγή παρέχεται μόνο στους σπόρους σποράς, τα λιπάσματα ή τα άλλα προϊόντα που εισάγονται απευθείας στην Κοινότητα από τον αγρότη παραγωγό ή για λογαριασμό του.

2. Το κράτος μέλος εισαγωγής μπορεί να εξαρτά την απαλλαγή από τον όρο της αμοιβαιότητας.

ΤΙΤΛΟΣ VΙΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ Η ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Πειραματόζωα και βιολογικές ή χημικές ουσίες που προορίζονται για την έρευνα

Άρθρο 36

1. Απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) τα ζώα που είναι ειδικά προετοιμασμένα και προσφέρονται δωρεάν για να χρησιμοποιηθούν σε εργαστήρια·

β) οι βιολογικές ή χημικές ουσίες οι οποίες εισάγονται μέσα στα όρια και με τις προϋποθέσεις του άρθρου 60 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 918/83 του Συμβουλίου, της 28ης Μαρτίου 1983, για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών [6].

2. Η απαλλαγή της παραγράφου 1 περιορίζεται στα ζώα και τις βιολογικές ή χημικές ουσίες που προορίζονται:

α) είτε για δημόσια ή κοινωφελή ιδρύματα που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την εκπαίδευση ή την επιστημονική έρευνα, καθώς και για τις υπηρεσίες που εξαρτώνται από δημόσιο ή κοινωφελές ίδρυμα με κύρια δραστηριότητα την εκπαίδευση ή την επιστημονική έρευνα·

β) είτε για ιδιωτικά ιδρύματα που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την εκπαίδευση ή την επιστημονική έρευνα, και έχουν εξουσιοδοτηθεί από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για να παραλαμβάνουν τα αντικείμενα αυτά απαλλαγμένα από τον φόρο προστιθεμένης αξίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Θεραπευτικές ουσίες ανθρώπινης προέλευσης και αντιδραστήριαγια τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος και ιστών

Άρθρο 37

1. Εκτός από την απαλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 143 στοιχείο α) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, και με την επιφύλαξη του άρθρου 38 της παρούσας οδηγίας, απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) οι θεραπευτικές ουσίες ανθρώπινης προέλευσης,

β) τα αντιδραστήρια για τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος,

γ) τα αντιδραστήρια για τον προσδιορισμό των ομάδων ιστών.

2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, νοούνται ως:

α) "θεραπευτικές ουσίες ανθρώπινης προέλευσης" : το ανθρώπινο αίμα και τα παράγωγά του (πλήρες ανθρώπινο αίμα, αποξηραμένο πλάσμα ανθρώπινου αίματος, ανθρώπινο λεύκωμα και σταθερά διαλύματα ανθρώπινων πλασματικών πρωτεϊνών, ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη, ανθρώπινη ινική)·

β) "αντιδραστήρια για τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος" : κάθε αντιδραστήριο ανθρώπινης, ζωικής, φυτικής ή άλλης προέλευσης για τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος και την ανίχνευση των ασυμβατοτήτων του αίματος·

γ) "αντιδραστήρια για τον προσδιορισμό των ομάδων ιστών" : κάθε αντιδραστήριο ανθρώπινης, ζωικής, φυτικής ή άλλης προέλευσης για τον προσδιορισμό των ανθρώπινων ομάδων ιστών.

Άρθρο 38

Η απαλλαγή περιορίζεται στα προϊόντα τα οποία:

α) προορίζονται για οργανισμούς ή εργαστήρια εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ιατρικούς ή επιστημονικούς σκοπούς, εξαιρουμένης κάθε εμπορικής πράξεως·

β) συνοδεύονται από πιστοποιητικό πιστότητας, το οποίο έχει εκδώσει αρμόδιος οργανισμός στη χώρα ή το έδαφος προέλευσης·

γ) περιέχονται σε συσκευασίες που φέρουν ειδική ετικέτα με την ονομασία τους.

Άρθρο 39

Η απαλλαγή περιλαμβάνει τις ειδικές συσκευασίες που είναι απαραίτητες για τη μεταφορά των θεραπευτικών ουσιών ανθρώπινης προέλευσης ή των αντιδραστηρίων για τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος ή ιστών, καθώς και τα διαλυτικά και τα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τη χρήση τους και τα οποία ενδέχεται να περιέχουν οι αποστολές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Ουσίες αναφοράς για τον ποιοτικό έλεγχο των φαρμακευτικών προϊόντων

Άρθρο 40

Οι αποστολές που περιέχουν δείγματα χημικών ουσιών αναφοράς εγκεκριμένων από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και προορίζονται για τον ποιοτικό έλεγχο των υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, και οι οποίες αποστέλλονται σε παραλήπτες εξουσιοδοτημένους από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να παραλαμβάνουν παρόμοιες αποστολές απαλλαγμένες από τον φόρο, εισάγονται ατελώς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται επ’ ευκαιρία διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων

Άρθρο 41

Τα φαρμακευτικά προϊόντα ιατρικής ή κτηνιατρικής που προορίζονται να αναλωθούν από ανθρώπους ή ζώα που συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, στα όρια των ποσοτήτων που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κοινότητα, απαλλάσσονται από τον φόρο.

ΤΙΤΛΟΣ VIII

ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΥΑΓΕΙΣ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 42

Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν τις ποσότητες ή την αξία των αγαθών που δικαιούνται το ευεργέτημα της απαλλαγής δυνάμει των κεφαλαίων 2, 3 και 4, για να θεραπεύσουν τυχόν καταχρήσεις ή να αντιμετωπίσουν σοβαρές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Αγαθά που εισάγονται για την επίτευξη των γενικών στόχων

Άρθρο 43

1. Απαλλάσσονται από τον φόρο, με την επιφύλαξη των άρθρων 44, 45 και 46:

α) τα είδη πρώτης ανάγκης που αποκτούν δωρεάν και εισάγουν κρατικοί ή άλλοι εγκεκριμένοι ευαγείς ή φιλανθρωπικοί οργανισμοί, προκειμένου να τα διανείμουν δωρεάν σε απόρους·

β) οποιοδήποτε αγαθό που προσφέρεται δωρεάν από πρόσωπα ή οργανισμούς εγκατεστημένους εκτός Κοινότητος και χωρίς καμιά πρόθεση εμπορικής εκμετάλλευσης από μέρους των δωρητών, σε κρατικούς ή άλλους εγκεκριμένους ευαγείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρηματικά ποσά κατά τη διάρκεια περιστασιακών αγαθοεργών εκδηλώσεων υπέρ των απόρων·

γ) τα υλικά εξοπλισμού και είδη γραφείου που προσφέρονται δωρεάν από πρόσωπα ή οργανισμούς εγκατεστημένους εκτός Κοινότητος και χωρίς καμιά πρόθεση εμπορικής εκμετάλλευσης από μέρους των δωρητών, σε εγκεκριμένους ευαγείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες της λειτουργίας τους και την επίτευξη των ευαγών ή φιλανθρωπικών σκοπών τους.

2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο α), ως "είδη πρώτης ανάγκης" νοούνται τα αγαθά που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση των άμεσων ανθρώπινων αναγκών, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ενδύματα και τα κλινοσκεπάσματα.

Άρθρο 44

Εξαιρούνται από την απαλλαγή:

α) τα οινοπνευματώδη προϊόντα·

β) ο καπνός και τα προϊόντα καπνού·

γ) ο καφές και το τσάι·

δ) τα οχήματα με κινητήρα εκτός από τα ασθενοφόρα.

Άρθρο 45

Η απαλλαγή παρέχεται μόνο στους οργανισμούς των οποίων τα λογιστικά βιβλία επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές τον έλεγχο των εργασιών τους, και οι οποίοι παρέχουν όλα τα εχέγγυα που κρίνονται απαραίτητα.

Άρθρο 46

1. Τα αγαθά που αναφέρονται στο άρθρο 43 δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας για σκοπούς άλλους από τους οριζόμενους στα στοιχεία α) και β) της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου, εκ μέρους του δικαιούχου, αν δεν ενημερωθούν προηγουμένως οι αρμόδιες αρχές.

2. Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή των άρθρων 43 και 45, η απαλλαγή εξακολουθεί να ισχύει εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα αγαθά αυτά για σκοπούς που δικαιολογούν την απαλλαγή.

Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση, εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

Άρθρο 47

1. Οι αναφερόμενοι στο άρθρο 43 οργανισμοί, οι οποίοι παύουν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την απαλλαγή ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα απαλλαγέντα αγαθά για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο εν λόγω άρθρο, υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

2. Τα αγαθά που παραμένουν στην κατοχή των οργανισμών, οι οποίοι παύουν να πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την απαλλαγή, υπόκεινται στην καταβολή του οικείου ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

3. Τα αγαθά που χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο οργανισμό για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο άρθρο 43, υπόκεινται στην καταβολή του οικείου ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία διατίθενται σε άλλη χρήση, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Είδη εισαγόμενα υπέρ ατόμων με ειδικές ανάγκες

Άρθρο 48

1. Απαλλάσσονται από τον φόρο τα είδη που έχουν επινοηθεί ειδικά για την εκπαίδευση, την εργασία ή την κοινωνική προαγωγή των τυφλών και των άλλων προσώπων που μειονεκτούν σωματικά ή διανοητικά, όταν τα εν λόγω είδη:

α) εισάγονται από ιδρύματα ή οργανισμούς που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή τη συμπαράσταση στα άτομα αυτά, και είναι εξουσιοδοτημένα από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να παραλαμβάνουν τα αντικείμενα αυτά χωρίς την καταβολή του φόρου προστιθεμένης αξίας· και

β) προσφέρονται δωρεάν και χωρίς πρόθεση εμπορικής εκμετάλλευσης από μέρους του δωρητή, σε ένα τέτοιο ίδρυμα ή οργανισμό.

2. Η απαλλαγή ισχύει και για τα ανταλλακτικά, στοιχεία ή ειδικά εξαρτήματα που προσαρμόζονται στα εν λόγω αντικείμενα, καθώς και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση, τον έλεγχο, τον έλεγχο ακρίβειας ή την επιδιόρθωση των αντικειμένων αυτών, εφόσον τα ανταλλακτικά, στοιχεία, εξαρτήματα ή εργαλεία αυτά εισάγονται συγχρόνως με τα αντικείμενα ή, αν εισάγονται μεταγενέστερα, είναι προφανές ότι προορίζονται για αντικείμενα τα οποία απαλλάχθηκαν ή τα οποία θα μπορούσαν να απαλλαγούν κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία ζητείται η απαλλαγή για τα εν λόγω ανταλλακτικά, στοιχεία, εξαρτήματα ή εργαλεία.

3. Τα απαλλασσόμενα είδη δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς εκτός από την εκπαίδευση, την εργασία ή την κοινωνική προαγωγή των τυφλών και των άλλων ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Άρθρο 49

1. Τα απαλλασσόμενα είδη μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό εκ μέρους των δικαιούχων οργανισμών προς τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 48 με τα οποία ασχολούνται, χωρίς να απαιτείται ή καταβολή ΦΠΑ κατά την εισαγωγή.

2. Το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με προϋποθέσεις άλλες από τις προβλεπόμενες στην παράγραφο 1, αν δεν ενημερωθούν προηγουμένως οι αρμόδιες αρχές.

Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως αυτού του είδους προς ένα ίδρυμα ή οργανισμό που δικαιούται επίσης απαλλαγή, η ατέλεια εξακολουθεί να ισχύει, εφόσον το ίδρυμα ή ο οργανισμός χρησιμοποιεί το σχετικό αντικείμενο για σκοπούς που δημιουργούν δικαίωμα χορηγήσεως της ατέλειας αυτής.

Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή του ΦΠΑ, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

Άρθρο 50

1. Τα αναφερόμενα στο άρθρο 48 ιδρύματα ή οργανισμοί, που παύουν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την παροχή απαλλαγής ή που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα απαλλαχθέν είδος για σκοπούς άλλους από τους αναφερόμενους στο εν λόγω άρθρο, υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

2. Τα αντικείμενα που παραμένουν στην κατοχή των ιδρυμάτων ή οργανισμών, που παύουν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την απαλλαγή, υπόκεινται στην καταβολή του οικείου ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία, κατά την οποία παύουν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

3. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους οργανισμούς ή ιδρύματα, για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο άρθρο 48, υπόκεινται στην καταβολή του οικείου ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία διατίθενται σε άλλη χρήση, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Είδη που εισάγονται υπέρ των θυμάτων καταστροφών

Άρθρο 51

Με την επιφύλαξη των άρθρων 52 έως 57, απαλλάσσονται από τον φόρο τα είδη που εισάγονται από κρατικούς ή άλλους εγκεκριμένους ευαγείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς, προκειμένου:

α) να διανεμηθούν δωρεάν σε θύματα καταστροφών που πλήττουν το έδαφος ενός ή περισσότερων κρατών μελών·

β) να τεθούν δωρεάν στη διάθεση των θυμάτων τέτοιων καταστροφών, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν στην κυριότητα των εν λόγω οργανισμών.

Η απαλλαγή παρέχεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τα είδη που εισάγονται από τις μονάδες βοήθειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της επέμβασής τους.

Άρθρο 52

Τα οικοδομικά και άλλα υλικά που προορίζονται για την ανασυγκρότηση των ζωνών που έχουν πληγεί εξαιρούνται από την απαλλαγή.

Άρθρο 53

Η παροχή της απαλλαγής προϋποθέτει απόφαση της Επιτροπής η οποία αποφαίνεται, μετά από αίτηση του ή των ενδιαφερομένων κρατών μελών, σύμφωνα με επείγουσα διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει και διαβουλεύσεις με τα άλλα κράτη μέλη. Αν είναι απαραίτητο, η απόφαση αυτή καθορίζει την έκταση ισχύος και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της απαλλαγής.

Εν αναμονή της κοινοποίησης της απόφασης της Επιτροπής, τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από καταστροφές μπορούν να επιτρέπουν την εισαγωγή των ειδών που προορίζονται για τους σκοπούς που προβλέπει το άρθρο 51, με αναστολή καταβολής του αναλογούντος ΦΠΑ, εφόσον ο οργανισμός που πραγματοποιεί την εισαγωγή αναλαμβάνει την υποχρέωση να τον καταβάλει, αν δεν χορηγηθεί τελικά η απαλλαγή.

Άρθρο 54

Η απαλλαγή παρέχεται μόνο στους οργανισμούς τα λογιστικά βιβλία των οποίων επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές τον έλεγχο των εργασιών τους και οι οποίοι παρέχουν όλα τα εχέγγυα που κρίνονται απαραίτητα.

Άρθρο 55

1. Τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο 51, πρώτο εδάφιο, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, εκ μέρους των δικαιούχων οργανισμών, για σκοπούς άλλους από τους οριζόμενους στο εν λόγω άρθρο, αν δεν ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.

2. Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 51, η απαλλαγή εξακολουθεί να ισχύει εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα είδη αυτά για σκοπούς που δικαιολογούν τη χορήγηση της απαλλαγής αυτής.

Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση, εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή του ΦΠΑ, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.

Άρθρο 56

1. Τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο 51 πρώτο εδάφιο στοιχείο β), όταν παύουν να χρησιμοποιούνται από τα θύματα των καταστροφών, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως εξ επαχθούς η χαριστικής αιτίας, αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.

2. Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 51 ή, ενδεχομένως, του άρθρου 43 παράγραφος 1 στοιχείο α), η απαλλαγή εξακολουθεί να ισχύει εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα εν λόγω είδη για σκοπούς που δικαιολογούν την παροχή παρόμοιων απαλλαγών.

Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή του φόρου προστιθεμένης αξίας, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.

Άρθρο 57

1. Οι αναφερόμενοι στο άρθρο 51 οργανισμοί που παύουν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την παροχή απαλλαγής, ή που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα απαλλασσόμενα είδη για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο εν λόγω άρθρο, υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

2. Για τα είδη που παραμένουν στην κατοχή των οργανισμών οι οποίοι παύουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή, η απαλλαγή αυτή εξακολουθεί να ισχύει εφόσον τα είδη μεταβιβάζονται σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου ή, κατά περίπτωση, σε οργανισμό που δικαιούται απαλλαγής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 43, εφόσον ο οργανισμός αυτός χρησιμοποιεί τα εν λόγω είδη για σκοπούς που δικαιολογούν τη χορήγηση παρόμοιων απαλλαγών. Στις άλλες περιπτώσεις, τα είδη αυτά υπόκεινται στην καταβολή του οικείου φόρου προστιθεμένης αξίας, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία παύουν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.

3. Τα είδη που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό, στον οποίο χορηγήθηκε απαλλαγή για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο παρόν κεφάλαιο, υπόκεινται στην καταβολή του οικείου ΦΠΑ, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία τίθενται σε άλλη χρήση, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές την ίδια ημερομηνία.

ΤΙΤΛΟΣ IX

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Παράσημα και τιμητικές διακρίσεις

Άρθρο 58

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στις αρμόδιες αρχές, και εφόσον πρόκειται για πράξεις που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) τα παράσημα που απονέμονται από την κυβέρνηση τρίτης χώρας σε άτομα που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στην Κοινότητα·

β) τα κύπελλα, μετάλλια και παρόμοια αντικείμενα, συμβολικού κυρίως χαρακτήρα, τα οποία απονέμονται μέσα στην τρίτη χώρα ή το τρίτο έδαφος σε πρόσωπα που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στην Κοινότητα, προκειμένου να τιμηθεί η δραστηριότητά τους σε τομείς όπως οι τέχνες, οι επιστήμες, ο αθλητισμός, οι υπηρεσίες προς το Δημόσιο, ή να αναγνωρισθεί η αξία τους με την ευκαιρία ιδιαίτερων γεγονότων, και τα οποία εισάγονται από τα ίδια πρόσωπα·

γ) τα κύπελλα, μετάλλια και παρόμοια αντικείμενα, συμβολικού κυρίως χαρακτήρα, τα οποία προσφέρονται δωρεάν από αρχές ή πρόσωπα εγκατεστημένα σε τρίτη χώρα ή σε τρίτο έδαφος, προκειμένου να απονεμηθούν για τους ίδιους σκοπούς με αυτούς που αναφέρονται στο στοιχείο β), στο έδαφος της Κοινότητας·

δ) τα βραβεία, τρόπαια, ενθύμια συμβολικού χαρακτήρα και μικρής αξίας που πρόκειται να διανεμηθούν δωρεάν σε πρόσωπα που έχουν τη συνήθη κατοικία τους σε τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος, επ’ ευκαιρία της διεξαγωγής επιχειρηματικών συνεδρίων ή παρόμοιων εκδηλώσεων διεθνούς χαρακτήρα και για τα οποία αποδεικνύεται από τη φύση τους, την κατά μονάδα αξία τους και τα άλλα χαρακτηριστικά τους ότι δεν εισάγονται για εμπορικούς λόγους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Δώρα που απονέμονται στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων

Άρθρο 59

Με την ενδεχόμενη επιφύλαξη των άρθρων 60 και 61 και των διατάξεων που ισχύουν για τη διεθνή κυκλοφορία ταξιδιωτών, απαλλάσσονται από τον φόρο τα είδη τα οποία:

α) εισάγονται από πρόσωπα που πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη σε τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος και, με την ευκαιρία αυτή, δέχτηκαν τα ανωτέρω είδη ως δώρο από τις φιλοξενούσες αρχές·

β) εισάγονται από πρόσωπα που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κοινότητα και έχουν την πρόθεση, με την ευκαιρία αυτή, να τα προσφέρουν ως δώρο στις φιλοξενούσες αρχές·

γ) που προσφέρονται ως δώρο ή σε ένδειξη φιλίας ή καλής θέλησης, από δημόσια αρχή, δημόσιο φορέα ή ένωση προσώπων που ασκεί δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος σε τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος σε δημόσια αρχή, δημόσιο φορέα ή ένωση προσώπων που ασκεί δραστηριότητες δημόσιου συμφέροντος στο κράτος μέλος στο οποίο γίνεται η εισαγωγή, εφόσον είναι εξουσιοδοτημένα από τις αρμόδιες αρχές για να παραλαμβάνουν τέτοια είδη απαλλαγμένα από το φόρο.

Άρθρο 60

Τα οινοπνευματώδη προϊόντα, ο καπνός και τα προϊόντα του καπνού εξαιρούνται από την απαλλαγή.

Άρθρο 61

Η απαλλαγή παρέχεται μόνον εφόσον:

α) τα δώρα αυτά προσφέρονται επ’ ευκαιρία ορισμένων περιστάσεων·

β) δεν παρουσιάζουν με το είδος, την αξία και την ποσότητά τους κανένα εμπορικό ενδιαφέρον·

γ) δεν χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Είδη που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από μονάρχες και αρχηγούς κρατών

Άρθρο 62

1. Απαλλάσσονται από τον φόρο, σύμφωνα με τα όρια και με τις προϋποθέσεις που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές,:

α) τα δώρα που προσφέρονται στους μονάρχες και αρχηγούς κρατών·

β) τα είδη που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ή να αναλωθούν από τους μονάρχες και τους αρχηγούς κρατών τρίτων χωρών, καθώς και από τις προσωπικότητες που τους εκπροσωπούν επίσημα, κατά τη διάρκεια της επίσημης παραμονής τους στην τρίτη χώρα.

2. Το κράτος μέλος εισαγωγής μπορεί να εξαρτά την απαλλαγή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β), από τον όρο της αμοιβαιότητας.

3. Η απαλλαγή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εφαρμόζεται και στα πρόσωπα τα οποία, διεθνώς, έχουν προνόμια ανάλογα με τα προνόμια των μοναρχών και αρχηγών κρατών.

ΤΙΤΛΟΣ X

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Εμπορικά δείγματα ασήμαντης αξίας

Άρθρο 63

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 67 παράγραφος 1 στοιχείο α), τα εμπορικά δείγματα ασήμαντης αξίας, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν μόνο για την επιδίωξη παραγγελιών εμπορευμάτων του ίδιου είδους απαλλάσσονται από τον φόρο.

2. Οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να χορηγήσουν απαλλαγή, μπορούν να απαιτούν την οριστική αχρήστευση ορισμένων αντικειμένων με σχίσιμο, διάτρηση, ανεξίτηλη και εμφανή σήμανση ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, χωρίς αυτή η ενέργεια να τους αφαιρεί την ιδιότητα του δείγματος.

3. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, ως "εμπορικά δείγματα" νοούνται να αντικείμενα που είναι αντιπροσωπευτικά μιας κατηγορίας εμπορευμάτων και των οποίων ο τρόπος παρουσίασης και η ποσότητα, για κάθε είδος ή ποιότητα εμπορεύματος, καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για άλλους σκοπούς εκτός από την εμπορική διαφήμιση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Διαφημιστικά είδη και έντυπα

Άρθρο 64

Με την επιφύλαξη του άρθρου 65, απαλλάσσονται από τον φόρο τα έντυπα διαφημιστικού χαρακτήρα, όπως κατάλογοι, τιμοκατάλογοι, οδηγίες χρήσεως ή εμπορικές αγγελίες που αφορούν:

α) είτε εμπορεύματα που πωλούνται ή ενοικιάζονται από πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός της Κοινότητας·

β) είτε υπηρεσίες στους τομείς των μεταφορών, της εμπορικής ασφάλισης ή στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες παρέχονται από πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός Κοινότητας.

Άρθρο 65

1. Η απαλλαγή περιορίζεται στα διαφημιστικά έντυπα που συγκεντρώνουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) στα έντυπα πρέπει να αναγράφεται, κατά τρόπο εμφανή, το όνομα της επιχείρησης που παράγει, πωλεί ή ενοικιάζει τα εμπορεύματα ή παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες·

β) κάθε αποστολή πρέπει να περιέχει ένα μόνο έντυπο ή, αν αποτελείται από πολλά έντυπα, ένα μόνο αντίτυπο κάθε εντύπου·

γ) τα έντυπα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ομαδικών αποστολών από έναν μόνο αποστολέα προς έναν μόνο παραλήπτη.

2. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 στοιχείο β), μπορούν να τυγχάνουν απαλλαγής οι αποστολές που περιέχουν πολλά αντίτυπα του ίδιου εντύπου, αν το συνολικό μεικτό βάρος τους δεν υπερβαίνει το 1 χιλιόγραμμο.

Άρθρο 66

Απαλλάσσονται τα διαφημιστικά αντικείμενα χωρίς ίδια εμπορική αξία, τα οποία προσφέρονται δωρεάν από τους προμηθευτές στην πελατεία τους και τα οποία, εκτός από τη διαφημιστική τους λειτουργία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Είδη που χρησιμοποιούνται ή καταναλώνονται κατά τη διάρκεια έκθεσης ή παρόμοιας εκδήλωσης

Άρθρο 67

1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 68, 69,70 και 71, απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) τα μικροδείγματα που αντιπροσωπεύουν εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για έκθεση ή παρόμοια εκδήλωση·

β) τα είδη που εισάγονται με αποκλειστικό σκοπό να επιδειχθούν ή να χρησιμοποιηθούν κατά την επίδειξη μηχανών και συσκευών που παρουσιάζονται σε έκθεση ή παρόμοια εκδήλωση·

γ) τα διάφορα υλικά μικρής αξίας, όπως χρώματα, βερνίκια, χαρτιά ταπετσαρίας που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, τη διαμόρφωση και τη διακόσμηση προσωρινών περιπτέρων εκθέσεων ή παρόμοιων εκδηλώσεων και τα οποία με τη χρησιμοποίησή τους καταστρέφονται·

δ) τα έντυπα, κατάλογοι, ενημερωτικά φυλλάδια, τιμοκατάλογοι, διαφημιστικές αφίσες, ημερολόγια εικονογραφημένα και μη, φωτογραφίες χωρίς πλαίσιο και άλλα αντικείμενα που προσφέρονται δωρεάν ως διαφήμιση των ειδών που παρουσιάζονται σε έκθεση ή παρόμοια εκδήλωση.

2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, ως "έκθεση ή παρόμοια εκδήλωση" νοούνται:

α) οι εκθέσεις, εμποροπανηγύρεις, εμπορικά σαλόνια και παρόμοιες εκδηλώσεις του εμπορίου, της βιομηχανίας, της γεωργίας και της βιοτεχνίας·

β) οι εκθέσεις ή εκδηλώσεις που οργανώνονται για φιλανθρωπικούς κυρίως σκοπούς·

γ) οι εκθέσεις ή εκδηλώσεις που οργανώνονται κυρίως για επιστημονικό, τεχνικό, βιοτεχνικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό ή μορφωτικό, αθλητικό, θρησκευτικό ή λατρευτικό, συνδικαλιστικό ή τουριστικό σκοπό, ή για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης των λαών·

δ) οι συναντήσεις αντιπροσώπων διεθνών οργανισμών ή ενώσεων·

ε) οι τελετές και οι εκδηλώσεις με επίσημο ή αναμνηστικό χαρακτήρα.

Πάντως, ο παρών ορισμός δεν καλύπτει εκθέσεις που οργανώνονται από ιδιώτες σε καταστήματα ή εμπορικούς χώρους με σκοπό την πώληση εμπορευμάτων.

Άρθρο 68

Η απαλλαγή του άρθρου 67 παράγραφος 1 στοιχείο α) περιορίζεται στα δείγματα που:

α) εισάγονται δωρεάν ως δείγματα ή λαμβάνονται κατά την εκδήλωση από εμπορεύματα που έχουν εισαχθεί χωρίς συσκευασία·

β) προορίζονται να διανεμηθούν δωρεάν προς το κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ή να αναλωθούν από τα πρόσωπα στα οποία διανέμονται·

γ) είναι φανερό ότι πρόκειται για δείγματα διαφημιστικού χαρακτήρα με μικρή αξία κατά μονάδα·

δ) δεν είναι κατάλληλα για εμπορία και προσφέρονται ενδεχομένως σε συσκευασίες που περιέχουν ποσότητα εμπορεύματος κατώτερη από την πιο μικρή ποσότητα του ίδιου εμπορεύματος που πωλείται στο εμπόριο·

ε) αν είναι τρόφιμα και ποτά, που δεν είναι συσκευασμένα κατά το στοιχείο δ), καταναλώνονται επιτόπου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης·

στ) η συνολική αξία τους και η ποσότητά τους είναι ανάλογες με το είδος της εκδήλωσης, τον αριθμό των επισκεπτών και το μέγεθος της συμμετοχής του εκθέτη.

Άρθρο 69

Η απαλλαγή του άρθρου 67 παράγραφος 1 στοιχείο β) περιορίζεται στα εμπορεύματα που:

α) αναλώνονται ή καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης· και

β) η συνολική τους αξία και η ποσότητά τους είναι ανάλογες με το είδος της εκδήλωσης, τον αριθμό των επισκεπτών και το μέγεθος της συμμετοχής του εκθέτη.

Άρθρο 70

Η απαλλαγή του άρθρου 67 παράγραφος 1 στοιχείο δ) περιορίζεται στα διαφημιστικά έντυπα και αντικείμενα τα οποία:

α) προορίζονται αποκλειστικά για δωρεάν διανομή προς το κοινό στον τόπο της εκδήλωσης· και

β) η συνολική αξία τους και η ποσότητά τους είναι ανάλογες με το είδος της εκδήλωσης, τον αριθμό των επισκεπτών και το μέγεθος της συμμετοχής του εκθέτη.

Άρθρο 71

Εξαιρούνται από την απαλλαγή του άρθρου 67 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β):

α) τα οινοπνευματώδη προϊόντα·

β) ο καπνός ή τα προϊόντα του καπνού·

γ) τα καύσιμα κάθε είδους.

ΤΙΤΛΟΣ ΧΙ

ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Η ΔΟΚΙΜΕΣ

Άρθρο 72

Με την επιφύλαξη των άρθρων 73 έως 78, απαλλάσσονται από τον φόρο τα είδη που προορίζονται να υποβληθούν σε εξετάσεις, αναλύσεις ή δοκιμές για τον προσδιορισμό της σύνθεσης της ποιότητας ή των άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών τους, με σκοπό είτε την απόκτηση σχετικών πληροφοριών είτε τη βιομηχανική ή εμπορική έρευνα.

Άρθρο 73

Με την επιφύλαξη του άρθρου 76, η απαλλαγή προϋποθέτει ότι τα είδη που υποβάλλονται σε εξετάσεις, αναλύσεις ή δοκιμές, καταναλώνονται ή καταστρέφονται εντελώς κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, αναλύσεων ή δοκιμών.

Άρθρο 74

Τα είδη που χρησιμοποιούνται για εξετάσεις, αναλύσεις ή δοκιμές οι οποίες συνιστούν από μόνες τους πράξεις εμπορικής προβολής εξαιρούνται από την απαλλαγή.

Άρθρο 75

Η απαλλαγή παρέχεται μόνο για τις ποσότητες ειδών που είναι απόλυτα απαραίτητες για την πραγματοποίηση του σκοπού για τον οποίο εισάγονται. Οι ποσότητες αυτές καθορίζονται, κατά περίπτωση, από τις αρμόδιες αρχές, λαμβανομένου υπόψη του στόχου αυτού.

Άρθρο 76

1. Η απαλλαγή καλύπτει και τα είδη που δεν καταναλώνονται ούτε καταστρέφονται εντελώς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αναλύσεων ή δοκιμών, εφόσον τα εναπομένοντα προϊόντα με τη συγκατάθεση και υπό τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών:

α) είτε καταστρέφονται ολοσχερώς ή χάνουν κάθε εμπορική αξία μετά το πέρας των εξετάσεων, αναλύσεων ή δοκιμών·

β) είτε παραχωρούνται δωρεάν προς το Δημόσιο, αν οι εθνικές διατάξεις προβλέπουν τέτοια δυνατότητα·

γ) είτε εξάγονται από το έδαφος της Κοινότητας, αν οι περιστάσεις το δικαιολογούν επαρκώς.

2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, ως "εναπομένοντα προϊόντα" νοούνται τα προϊόντα που προκύπτουν από τις εξετάσεις, αναλύσεις ή δοκιμές, ή τα εμπορεύματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν στις πράξεις αυτές.

Άρθρο 77

Εκτός από τις περιπτώσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 76 παράγραφος 1, τα εναπομένοντα προϊόντα μετά από τις εξετάσεις, αναλύσεις ή δοκιμές, που αναφέρει το άρθρο 72, υπόκεινται στον οικείο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, με τον συντελεστή που ισχύει κατά την ημερομηνία τερματισμού των εξετάσεων, αναλύσεων ή δοκιμών, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

Πάντως, ο ενδιαφερόμενος μπορεί, με τη συγκατάθεση και υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών, να μετατρέπει τα εναπομένοντα προϊόντα σε απορρίμματα ή θραύσματα· στην περίπτωση αυτή, ο φόρος κατά την εισαγωγή είναι αυτός που αναλογεί στα εν λόγω απορρίμματα ή θραύσματα κατά την ημερομηνία κατά την οποία αυτά προκύπτουν.

Άρθρο 78

Οι αρμόδιες αρχές ορίζουν την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, αναλύσεις ή δοκιμές, και τις διοικητικές διατυπώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν για να εξασφαλισθεί η χρησιμοποίηση των εμπορευμάτων για τους προβλεπόμενους σκοπούς.

ΤΙΤΛΟΣ ΧΙΙ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Αποστολές που προορίζονται για οργανισμούς αρμόδιους σε θέματα προστασίας της πνευματικής, της βιομηχανικής ή της εμπορικής ιδιοκτησίας

Άρθρο 79

Απαλλάσσονται από τον φόρο τα εμπορικά σήματα, υποδείγματα ή σχέδια και οι σχετικοί με αυτά φάκελοι, καθώς και φάκελοι αιτήσεων για τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ή παρόμοιων διπλωμάτων, που προορίζονται για οργανισμούς αρμόδιους για θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας ή προστασίας της βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Τουριστικά ενημερωτικά έντυπα

Άρθρο 80

Απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) τα έντυπα (πολύπτυχα, φυλλάδια, βιβλία, οδηγοί, αφίσες τοποθετημένες ή όχι σε πλαίσιο, φωτογραφίες και φωτογραφικές μεγεθύνσεις τοποθετημένες ή όχι σε πλαίσιο, διαφάνειες, εικονογραφημένα ημερολόγια) που προορίζονται για δωρεάν διανομή και έχουν ως κύριο στόχο να παρακινήσουν το κοινό να επισκεφθεί ξένες χώρες, ιδίως να παραστεί σε μορφωτικές, τουριστικές, αθλητικές, θρησκευτικές ή επαγγελματικές συναντήσεις ή εκδηλώσεις, υπό τον όρο ότι τα έντυπα αυτά δεν περιέχουν ιδιωτική εμπορική διαφήμιση πάνω από είκοσι πέντε τοις εκατό (25 %) και ότι είναι εμφανές ότι έχουν ως σκοπό την ενημέρωση γενικά·

β) οι κατάλογοι και οι οδηγοί ξενοδοχείων του εξωτερικού που δημοσιεύονται από τους επίσημους τουριστικούς οργανισμούς ή υπό την αιγίδα τους, και οι πίνακες ωραρίων των υπηρεσιών μεταφορών του εξωτερικού, όταν τα έντυπα αυτά προορίζονται για δωρεάν διανομή και δεν περιέχουν ιδιωτική εμπορική διαφήμιση πάνω από 25 %·

γ) το τεχνικό υλικό που αποστέλλεται στους επίσημους αντιπροσώπους ή στους εκπροσώπους που έχουν ορισθεί από τους επίσημους εθνικούς οργανισμούς τουρισμού, και το οποίο δεν προορίζεται για διανομή, δηλαδή οι καταστάσεις, οι κατάλογοι συνδρομητών τηλεφώνου ή τηλετύπου, οι οδηγοί ξενοδοχείων, εμπορικών εκθέσεων, τα δείγματα βιοτεχνικών προϊόντων ασήμαντης αξίας, το έντυπο πληροφοριακό υλικό για μουσεία, πανεπιστήμια, ιαματικά λουτρά ή άλλους παρόμοιους φορείς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Διάφορα έγγραφα και είδη

Άρθρο 81

1. Απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) τα έγγραφα που προσφέρονται δωρεάν στις δημόσιες υπηρεσίες των κρατών μελών·

β) οι εκδόσεις ξένων κυβερνήσεων και εκδόσεις επίσημων διεθνών οργανισμών που προορίζονται για δωρεάν διανομή·

γ) τα ψηφοδέλτια που προορίζονται για εκλογές οι οποίες διοργανώνονται από οργανισμούς εγκατεστημένους εκτός Κοινότητας·

δ) τα αντικείμενα που προορίζονται να χρησιμεύσουν ως αποδεικτικά μέσα ενώπιον δικαστηρίων ή άλλων επίσημων οργάνων των κρατών μελών·

ε) τα δείγματα υπογραφών και οι έντυπες εγκύκλιοι οι σχετικές με υπογραφές που αποστέλλονται στα πλαίσια των συνήθων ανταλλαγών πληροφοριών ανάμεσα σε δημόσιες υπηρεσίες ή τραπεζικούς οργανισμούς·

στ) τα επίσημα έντυπα που αποστέλλονται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών·

ζ) οι εκθέσεις, οι απολογισμοί δραστηριότητας, τα πληροφοριακά σημειώματα, τα ευελτία εγγραφής και άλλα έγγραφα τα οποία έχουν καταρτίσει εταιρείες η έδρα των οποίων δεν ευρίσκεται στην Κοινότητα και τα οποία προορίζονται για τους κομιστές ή τους κυρίους των αξιογράφων τα οποία εκδίδουν οι εταιρείες αυτές·

η) οι φορείς καταγραφής στοιχείων (διάτρητες κάρτες, ηχητικές εγγραφές, μικροταινίες κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται για τη διαβίβαση πληροφοριών και προσφέρονται δωρεάν στον παραλήπτη, εφόσον η απαλλαγή δεν αφήνει περιθώρια για καταχρήσεις ή σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού·

θ) οι φάκελοι, τα αρχεία, τα έντυπα και άλλα έγγραφα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια διεθνών συναντήσεων, διασκέψεων ή συνεδρίων, καθώς και τα πρακτικά των εκδηλώσεων αυτών·

ι) τα σχεδιαγράμματα, τα τεχνικά σχέδια, τα διαφανή πρωτότυπα σχέδια, οι περιγραφές και άλλα παρόμοια έγγραφα που εισάγονται με σκοπό την επίτευξη ή την εκτέλεση παραγγελιών εκτός Κοινότητας ή τη συμμετοχή σε διαγωνισμό που διοργανώνεται στην Κοινότητα·

ια) τα έγγραφα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια εξετάσεων που διοργανώνουν στην Κοινότητα οργανισμοί εγκατεστημένοι εκτός της Κοινότητας·

ιβ) τα έντυπα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως επίσημα έγγραφα για τη διεθνή κυκλοφορία οχημάτων και εμπορευμάτων στα πλαίσια διεθνών συμβάσεων·

ιγ) τα έντυπα, οι ετικέτες, οι τίτλοι μεταφοράς και παρόμοια έγγραφα που αποστέλλουν επιχειρήσεις μεταφορών ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες ευρίσκονται εκτός της Κοινότητας, στα ταξιδιωτικά γραφεία που είναι εγκατεστημένα στην Κοινότητα·

ιδ) τα μεταφορικά έγγραφα και έντυπα, φορτωτικές θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών και άλλα εμπορικά έγγραφα ή έγγραφα γραφείου·

ιε) τα επίσημα έγγραφα που προέρχονται από εθνικές αρχές ή διεθνείς φορείς, και τα έντυπα τα οποία είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τα οποία αποστέλλουν ενώσεις προσώπων εγκαταστημένες εκτός της Κοινότητας σε αντίστοιχες ενώσεις που ευρίσκονται στην Κοινότητα με σκοπό τη διανομή τους·

ιστ) οι φωτογραφίες, οι διαφάνειες και οι στερεοτυπικές πλάκες από χαρτόνι, η χαρτόμαζα για φωτογραφίες, έστω και αν έχουν υπότιτλους, όταν απευθύνονται σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ή σε εκδότες εφημερίδων ή περιοδικών·

ιζ) τα είδη που αναφέρονται στο παράρτημα Ι, για οποιαδήποτε χρήση και αν προορίζονται, εφόσον έχουν παραχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ή έναν από τους ειδικευμένους οργανισμούς του·

ιη) τα αντικείμενα συλλογών και τα αντικείμενα τέχνης, εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα, που δεν προορίζονται προς πώληση και εισάγονται από μουσεία, αίθουσες εκθέσεων και λοιπά ιδρύματα στα οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών επιτρέπουν να παραλαμβάνουν τα αντικείμενα αυτά με απαλλαγή·

ιθ) οι εισαγωγές επισήμων εκδόσεων που αποτελούν μέσο έκφρασης της δημόσιας αρχής της χώρας ή του εδάφους εξαγωγής, των διεθνών οργανισμών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή των οργανισμών δημοσίου δικαίου, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη χώρα ή το έδαφος εξαγωγής, καθώς και τα έντυπα που διανέμονται επ’ ευκαιρία των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή επ’ ευκαιρία εθνικών εκλογών που διοργανώνονται από τη χώρα προέλευσης, από τις επίσημα αναγνωρισμένες στα κράτη μέλη αλλοδαπές πολιτικές οργανώσεις, εφόσον οι εν λόγω δημοσιεύσεις και έντυπα έχουν φορολογηθεί στη χώρα ή το έδαφος εξαγωγής και ο φόρος δεν έχει επιστραφεί κατά την εξαγωγή.

2. Η απαλλαγή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο ιη) παρέχεται μόνο όταν τα αντικείμενα εισάγονται δωρεάν ή όταν εισάγονται εξ επαχθούς αιτίας χωρίς όμως να παραδίνονται από άτομο υποκείμενο στο φόρο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Διάφορα παρεπόμενα υλικά για τη στοιβασία και την προστασία των εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους

Άρθρο 82

Απαλλάσσονται από τον φόρο διάφορα υλικά, όπως σκοινιά, άχυρα, υφάσματα, χαρτιά και χαρτόνια, ξύλα, πλαστικές ύλες, που χρησιμοποιούνται για τη στοιβασία και την προστασία (στην οποία περιλαμβάνεται και η θερμική προστασία) των εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στο έδαφος της Κοινότητας, υπό τον όρο ότι:

α) κανονικά δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν· και

β) η αξία τους περιλαμβάνεται στη βάση επιβολής του φόρου εισαγωγής, όπως αυτή ορίζεται στον τίτλο VΙΙ κεφάλαιο 4 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Στρωμνή, χορτονομή και άλλα είδη τροφής χρησιμοποιούμενα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ζώων

Άρθρο 83

Απαλλάσσονται από το φόρο η στρωμνή, η χορτονομή και οι τροφές κάθε είδους που τοποθετούνται σε μεταφορικά μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων στο έδαφος της Κοινότητας, προκειμένου να διανεμηθούν κατά τη διαδρομή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

Καύσιμα και λιπαντικά που βρίσκονται επί αυτοκινήτων οχημάτων ξηράς και εντός εμπορευματοκιβωτίων ειδικών χρήσεων

Άρθρο 84

1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 85, 86 και 87, απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) τα καύσιμα που περιέχονται σε κανονικές δεξαμενές καυσίμων:

i) αυτοκινήτων οχημάτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης και μοτοσυκλετών,

ii) εμπορευματοκιβωτίων ειδικής χρήσης·

β) τα καύσιμα που περιέχονται σε φορητές δεξαμενές καυσίμων που ευρίσκονται επί αυτοκινήτων οχημάτων ιδιωτικής χρήσης και των μοτοσυκλετών, σε ανώτατο όριο 10 λίτρων ανά όχημα και με την επιφύλαξη των εθνικών διατάξεων σχετικά με την κατοχή και τη μεταφορά καυσίμων.

2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, νοούνται ως:

α) "όχημα δημόσιας χρήσης" : κάθε οδικό όχημα με κινητήρα (συμπεριλαμβανομένων των ελκυστήρων με ή χωρίς ρυμουλκούμενα), το οποίο, ανάλογα με τον τύπο κατασκευής του και τον εξοπλισμό του, είναι κατάλληλο και προορίζεται για την πραγματοποίηση μεταφορών, με ή χωρίς κόμιστρο, περισσοτέρων των εννέα προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, ή εμπορευμάτων, καθώς και κάθε οδικού οχήματος ειδικής χρήσης, άλλης από τη χρήση για καθαρή μεταφορά·

β) "όχημα ιδιωτικής χρήσης" : κάθε αυτοκίνητο όχημα που δεν καλύπτεται από τον ορισμό που δίδεται στο στοιχείο α)·

γ) "κανονικές δεξαμενές καυσίμων" :

i) οι δεξαμενές που ο κατασκευαστής ενσωματώνει σε όλα τα οχήματα του ιδίου τύπου με το εξεταζόμενο όχημα και η ενσωμάτωση των οποίων επιτρέπει την απευθείας χρησιμοποίηση του καυσίμου, τόσο για την κίνηση των οχημάτων όσο και, κατά περίπτωση, την κατά τη διάρκεια της μεταφοράς λειτουργία των συστημάτων ψύξης και άλλων συστημάτων,

ii) οι δεξαμενές καυσίμων που ο κατασκευαστής ενσωματώνει σε όλα τα εμπορευματοκιβώτια του ίδιου τύπου με το εξεταζόμενο εμπορευματοκιβώτιο και η ενσωμάτωση των οποίων επιτρέπει την απευθείας χρησιμοποίηση του καυσίμου για τη, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, λειτουργία των συστημάτων ψύξης και των άλλων συστημάτων με τα οποία είναι εξοπλισμένα όλα τα εμπορευματοκιβώτια ειδικών χρήσεων·

δ) "εμπορευματοκιβώτιο ειδικών χρήσεων" : κάθε εμπορευματοκιβώτιο εξοπλισμένο με διατάξεις ειδικά προσαρμοσμένες για τα συστήματα ψύξεως, οξυγονώσεως, θερμικής μονώσεως ή άλλα συστήματα.

Εκτός από τις δεξαμενές καυσίμων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, στοιχείο γ) σημείο i), ως κανονικές δεξαμενές καυσίμων θεωρούνται επίσης οι δεξαμενές υγραερίου που είναι προσαρμοσμένες στα οχήματα με κινητήρα και επιτρέπουν την απευθείας χρησιμοποίηση του υγραερίου ως καυσίμου, καθώς και οι δεξαμενές που είναι προσαρμοσμένες στα βοηθητικά συστήματα με τα οποία μπορεί να είναι εξοπλισμένο ένα όχημα.

Άρθρο 85

Όσον αφορά τα καύσιμα που περιέχονται στις κανονικές δεξαμενές των αυτοκινήτων οχημάτων δημοσίας χρήσεως και εμπορευματοκιβωτίων ειδικών χρήσεων, τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν την εφαρμογή της απαλλαγής:

α) όταν το όχημα προέρχεται από τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος, σε 200 λίτρα ανά όχημα και ανά ταξίδι·

β) σε 200 λίτρα ανά εμπορευματοκιβώτιο ειδικών χρήσεων και ανά ταξίδι.

Άρθρο 86

Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν την απαλλασσόμενη ποσότητα καυσίμων στις περιπτώσεις:

α) των αυτοκινήτων οχημάτων δημοσίας χρήσεως που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές, προερχόμενα από τρίτες χώρες ή τρίτα εδάφη με προορισμό παραμεθόρια ζώνη μέγιστου βάθους 25 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή, εφόσον οι μεταφορές αυτές διεξάγονται από πρόσωπα που κατοικούν στη ζώνη αυτή·

β) των επιβατικών αυτοκινήτων οχημάτων τα οποία ανήκουν σε πρόσωπα που κατοικούν σε παραμεθόρια ζώνη μέγιστου βάθους 15 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή, η οποία συνορεύει με τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος.

Άρθρο 87

1. Τα απαλλασσόμενα καύσιμα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε άλλο όχημα εκτός από εκείνο με το οποίο γίνεται η εισαγωγή τους ούτε να αφαιρούνται από το όχημα αυτό ούτε να αποθηκεύονται (παρά μόνο κατά τη διάρκεια των απαραίτητων για το όχημα επισκευών) ούτε να μεταβιβάζονται, εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, εκ μέρους του δικαιούχου της απαλλαγής.

2. Η μη τήρηση της παραγράφου 1 συνεπάγεται την επιβολή του αναλογούντος στα προϊόντα αυτά ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, με τον συντελεστή που ισχύει την ημερομηνία πραγματοποίησης της εισαγωγής, και με βάση το είδος και την αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

Άρθρο 88

Η απαλλαγή ισχύει και για τα λιπαντικά που βρίσκονται στα αυτοκίνητα οχήματα και αντιστοιχούν στις κανονικές ανάγκες της λειτουργίας κατά τη διάρκεια του εκτελούμενου ταξιδιού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

Είδη που προορίζονται για την ανέγερση τη συντήρηση ή τη διακόσμηση μνημείων ή νεκροταφείων θυμάτων πολέμου

Άρθρο 89

Όλα τα είδη που εισάγονται από οργανισμούς οι οποίοι έχουν τη σχετική έγκριση των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση, τη συντήρηση ή τη διακόσμηση νεκροταφείων, τάφων και μνημείων των θυμάτων πολέμου τρίτης χώρας, που έχουν ταφεί στην Κοινότητα, απαλλάσσονται από τον φόρο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

Φέρετρα, τεφροδόχοι και αντικείμενα νεκρώσιμου διάκοσμου

Άρθρο 90

Απαλλάσσονται από τον φόρο:

α) τα φέρετρα που περιέχουν τις σωρούς και οι τεφροδόχοι που περιέχουν την τέφρα νεκρών, καθώς και τα άνθη, τα στέφανα και τα άλλα διακοσμητικά αντικείμενα που τα συνοδεύουν συνήθως·

β) τα άνθη, στέφανα και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα που προσκομίζουν πρόσωπα τα οποία κατοικούν εκτός της Κοινότητας και μεταβαίνουν σε κηδείες ή έρχονται για να διακοσμήσουν τάφους που ευρίσκονται στο έδαφος της Κοινότητας, εφόσον οι εισαγωγές αυτές δεν παρουσιάζουν, από το είδος ή την ποσότητά τους, κανένα εμπορικό ενδιαφέρον.

ΤΙΤΛΟΣ XIII

ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 91

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παρούσα οδηγία προβλέπει ότι η απαλλαγή εξαρτάται από τη συνδρομή ορισμένων προϋποθέσεων, η απόδειξη της συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών προς τις αρμόδιες αρχές βαρύνει τον ενδιαφερόμενο.

Άρθρο 92

1. Η νομισματική αντιστοιχία του ευρώ σε εθνικό νόμισμα, η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της οδηγίας παρούσας, καθορίζεται μια φορά το χρόνο. Η ισοτιμία που εφαρμόζεται είναι η ισοτιμία της πρώτης εργάσιμης ημέρας του Οκτωβρίου και αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου.

2. Τα κράτη μέλη μπορούν να στρογγυλοποιούν τα ποσά που προκύπτουν σε εθνικό νόμισμα από τη μετατροπή των ποσών που εκφράζονται σε ευρώ.

3. Τα κράτη μέλη μπορούν, κατά την ετήσια προσαρμογή που προβλέπεται στην παράγραφο 1, να διατηρούν το ποσό των απαλλαγών που ήδη ισχύει, εάν η μετατροπή των ποσών των απαλλαγών που εκφράζονται σε ευρώ καταλήγει, πριν από τη στρογγυλοποίηση της παραγράφου 2, σε μεταβολή της απαλλαγής, εκφρασμένης σε εθνικό νόμισμα, μικρότερη από πέντε τοις εκατό (5 %) ή σε μείωση αυτής της απαλλαγής.

Άρθρο 93

Η παρούσα οδηγία δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν:

α) τα προνόμια και τις ασυλίες που παρέχουν στα πλαίσια συμφωνιών μορφωτικής, επιστημονικής ή τεχνικής συνεργασίας οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών·

β) τις ειδικές απαλλαγές που δικαιολογούνται από το είδος του μεθοριακού εμπορίου και χορηγούνται στα πλαίσια συμφωνιών οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών·

γ) τις απαλλαγές που χορηγούνται στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν συναφθεί σε βάση αμοιβαιότητος, με τρίτες χώρες που αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία υπογράφηκε στο Σικάγο, στις 7 Δεκεμβρίου 1944, για την εφαρμογή των συνιστώμενων πρακτικών 4.42 και 4.44 του παραρτήματος 9 της σύμβασης αυτής.

Άρθρο 94

Μέχρι να θεσπισθούν κοινοτικές διατάξεις στο συγκεκριμένο τομέα, η παρούσα οδηγία δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν τις ειδικές απαλλαγές κατά την εισαγωγή, τις οποίες παρέχουν:

α) στους ναυτικούς του εμπορικού ναυτικού·

β) στους εργαζόμενους που επαναπατρίζονται στη χώρα καταγωγής, αφού παρέμειναν λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας έξη τουλάχιστον μήνες εκτός Κοινότητας.

Άρθρο 95

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τις διατάξεις που θεσπίζουν για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, αναφέροντας, ενδεχομένως, τις διατάξεις που θεσπίζουν με απλή αναφορά στις ταυτόσημες διατάξεις του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 918/83.

Άρθρο 96

Η οδηγία 83/181/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε με τις πράξεις που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙ μέρος Α, καταργείται, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών όσον αφορά στις προθεσμίες ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών που εμφαίνονται στο παράρτημα ΙΙ μέρος Β.

Οι αναφορές στην καταργούμενη οδηγία θεωρούνται ως παραπομπές στην παρούσα οδηγία και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος ΙΙΙ.

Άρθρο 97

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 98

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Λουξεμβούργο, 19 Οκτωβρίου 2009.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

E. Erlandsson

[1] Γνώμη της 11ης Μαρτίου 2009 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

[2] ΕΕ C 175 της 28.7.2009, σ. 123.

[3] ΕΕ L 105 της 23.4.1983, σ. 38.

[4] Βλέπε παράρτημα ΙΙ μέρος Α.

[5] ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.

[6] ΕΕ L 105 της 23.4.1983, σ. 1.

--------------------------------------------------

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ Ή ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Κωδικός ΣΟ | Περιγραφή εμπορευμάτων |

370400 | Πλάκες, ταινίες, χαρτιά, χαρτόνια και υφαντικά, φωτογραφικά που έχουν εκτεθεί στο φως, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί: |

ex37040010 | – Πλάκες και ταινίες: Κινηματογραφικές ταινίες, θετικές, εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα |

ex3705 | Πλάκες και ταινίες φωτογραφικές που έχουν εκτεθεί στο φως και εμφανιστεί, άλλες από τις κινηματογραφικές ταινίες: Εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα |

3706 | Κινηματογραφικές ταινίες που έχουν εκτεθεί στο φως και εμφανιστεί, με ή χωρίς εγγραφή ήχου, ή που έχουν μόνον την εγγραφή ήχου: |

370610 | – Πλάτους 35 mm ή περισσότερο: – – Άλλες: |

ex37061099 | – – – Άλλες θετικές: Ταινίες επικαίρων (με ή χωρίς ήχο) που παρουσιάζουν γεγονότα με επίκαιρο χαρακτήρα την εποχή της εισαγωγής και εισάγονται για να αναπαραχθούν, με όριο δύο αντίτυπα ανά θέμαΤαινίες αρχείων (με ή χωρίς ήχο) που προορίζονται να συνοδεύσουν ταινίες επικαίρωνΨυχαγωγικές ταινίες, ιδίως για παιδιά και για νέουςΜη κατονομαζόμενες, εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα |

370690 | – Άλλα: – – Άλλα: – – – Άλλες θετικές: |

ex37069051 | —Ταινίες επικαίρων (με ή χωρίς ήχο) που παρουσιάζουν γεγονότα με επίκαιρο χαρακτήρα την εποχή της εισαγωγής και εισάγονται για να αναπαραχθούν, με όριο δύο αντίτυπα ανά θέμα |

ex37069091 | —Ταινίες αρχείων (με ή χωρίς ήχο) που προορίζονται να συνοδεύσουν ταινίες επικαίρων |

ex37069099 | Ψυχαγωγικές ταινίες, ιδίως για παιδιά και για νέουςΜη κατoνομαζόμενες, εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα |

4911 | Άλλα έντυπα, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, των εικόνων χαρακτικής και των φωτογραφιών: – Άλλα: |

491199 | – – Άλλα: |

ex49119900 | – – – Άλλα: Μικροκάρτες ή άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες πληροφόρησης και τεκμηρίωσης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήραΠίνακες τοίχου που προορίζονται αποκλειστικά για επίδειξη και για διδασκαλία |

ex8523 | Δίσκοι, ταινίες και άλλα υλικά για την ηχογράφηση ή ανάλογες εγγραφές, γραμμένα, συμπεριλαμβανομένων και των μητρών και των γαλβανικών εκμαγείων για την κατασκευή δίσκων, εξαιρέσει όμως των προϊόντων του κεφαλαίου 37: Εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα |

ex902300 | Όργανα συσκευές και υποδείγματα που έχουν σχεδιαστεί για επίδειξη (στην εκπαίδευση ή σε εκθέσεις π.χ.), ακατάλληλα για άλλες χρήσεις: Υποδείγματα, μακέτες και πίνακες τοίχου εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα που προορίζονται αποκλειστικά για επίδειξη και για τη διδασκαλίαΜακέτες ή σμικρυμένα οπτικά υποδείγματα αφηρημένων εννοιών όπως οι χημικές συντάξεις ή μαθηματικοί τύποι |

Διάφορα | Ολογράμματα για προβολή με λέιζερ Παιχνίδια Multimedia Υλικό προγραμματισμένης διδασκαλίας, και υπό μορφή εκθετηρίων, συνοδευόμενο από το αντίστοιχο έντυπο υλικό |

--------------------------------------------------

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΜΕΡΟΣ Α

Καταργούμενη οδηγία με κατάλογο των διαδοχικών τροποποιήσεών της

(που αναφέρονται στο άρθρο 96)

Οδηγία 83/181/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 105 της 23.4.1983, σ. 38). | |

Οδηγία 85/346/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 183 της 16.7.1985, σ. 21). | |

Οδηγία 88/331/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 151 της 17.6.1988, σ. 79). | |

Οδηγία 89/219/ΕΟΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 92 της 5.4.1989, σ. 13). | |

Οδηγία 91/680/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 376 της 31.12.1991, σ. 1). | Μόνο όσον αφορά το άρθρο 2 παράγραφος 1 πρώτη περίπτωση |

Παράρτημα I, σημείο XIII.B.4 της πράξης προσχώρησης του 1994 (ΕΕ C 241 της 29.8.1994, σ. 276). | |

ΜΕΡΟΣ B

Προθεσμίες ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο

(που αναφέρονται στο άρθρο 96)

Οδηγία | Λήξη προθεσμίας ενσωμάτωσης |

83/181/ΕΟΚ | 30 Ιουνίου 1984 |

85/346/ΕΟΚ | 1 Οκτωβρίου 1985 |

88/331/ΕΟΚ | 1 Ιανουαρίου 1989 |

89/219/ΕΟΚ | 1 Ιουλίου 1989 |

91/680/ΕΟΚ | 31 Δεκεμβρίου 1992 |

--------------------------------------------------

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ

Οδηγία 83/181/ΕΟΚ | Παρούσα οδηγία |

— | Τίτλος Ι |

Άρθρο 1 παράγραφος 1 | Άρθρο 1, πρώτο και δεύτερο εδάφιο |

Άρθρο 1 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση | Άρθρο 2 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α) | Άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο α) |

Άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β), πρώτο εδάφιο | Άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) |

Άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β), δεύτερο εδάφιο, πρώτη και δεύτερη περίπτωση | Άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) |

Άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β), τρίτο εδάφιο | Άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) |

Άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β), τέταρτο εδάφιο | Άρθρο 2, παράγραφος 2 |

Άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχεία γ), δ) και ε) | Άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχεία γ), δ) και ε) |

Πρώτος τίτλος | Τίτλος ΙΙ |

Πρώτο κεφάλαιο | Κεφάλαιο 1 |

Άρθρα 2 έως 5 | Άρθρα 3 έως 6 |

Άρθρο 6, πρώτο και δεύτερο εδάφιο | Άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 2 |

Άρθρα 7 έως 10 | Άρθρα 8 έως 11 |

Κεφάλαιο ΙΙ | Κεφάλαιο 2 |

Άρθρο 11 παράγραφοι 1 και 2 | Άρθρο 12 παράγραφος 1, πρώτο και δεύτερο εδάφιο |

Άρθρο 11 παράγραφος 3 | Άρθρο 12 παράγραφος 2 |

Άρθρο 12, εισαγωγική φράση | Άρθρο 13, πρώτο εδάφιο, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 12 στοιχείο α), πρώτη πρόταση | Άρθρο 13, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α) |

Άρθρο 12 στοιχείο α), δεύτερη πρόταση | Άρθρο 13, δεύτερο εδάφιο |

Άρθρο 12 στοιχείο β) | Άρθρο 13, πρώτο εδάφιο, στοιχείο β) |

Άρθρο 13 | Άρθρο 14 |

Άρθρο 14 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση | Άρθρο 15 παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 14 παράγραφος 1, πρώτη περίπτωση, πρώτη πρόταση | Άρθρο 15 παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α) |

Άρθρο 14 παράγραφος 1, πρώτη περίπτωση, δεύτερη πρόταση | Άρθρο 15 παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο |

Άρθρο 14 παράγραφος 1, δεύτερη περίπτωση | Άρθρο 15 παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, στοιχείο β) |

Άρθρο 14 παράγραφος 2 | Άρθρο 15 παράγραφος 2 |

Άρθρο 15 | Άρθρο 16 |

Κεφάλαιο ΙΙΙ | Κεφάλαιο 3 |

Άρθρα 16 έως 19 | Άρθρα 17 έως 20 |

Τίτλος ΙΙ | Τίτλος ΙΙΙ |

Άρθρα 20 και 21 | Άρθρα 21 και 22 |

Τίτλος ΙΙΙ | Τίτλος IV |

Άρθρα 22 και 23 | Άρθρα 23 και 24 |

Τίτλος IV | Τίτλος V |

Άρθρο 24 παράγραφος 1 | Άρθρο 25 παράγραφος 1 |

Άρθρο 24 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση | Άρθρο 25 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 24 παράγραφος 2, πρώτη και δεύτερη περίπτωση | Άρθρο 25 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) |

Άρθρο 25 παράγραφος 1 | Άρθρο 26 παράγραφος 1 |

Άρθρο 25 παράγραφος 2 | — |

Άρθρο 25 παράγραφος 3 | Άρθρο 26 παράγραφος 2 |

Άρθρα 26, 27 και 28 | Άρθρα 27, 28 και 29 |

Τίτλος V | Τίτλος VI |

Πρώτο κεφάλαιο | Κεφάλαιο 1 |

Άρθρο 29 παράγραφος 1 | Άρθρο 30 παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο |

Άρθρο 29 παράγραφος 2 | Άρθρο 30 παράγραφος 2 |

Άρθρο 29 παράγραφος 3 | Άρθρο 30 παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο |

Άρθρα 30, 31 και 32 | Άρθρα 31, 32 και 33 |

Κεφάλαιο ΙΙ | Κεφάλαιο 2 |

Άρθρο 33 | Άρθρο 34 |

Άρθρο 34 παράγραφοι 1 και 2 | Άρθρο 35 παράγραφος 1, πρώτο και δεύτερο εδάφιο |

Άρθρο 34 παράγραφος 3 | Άρθρο 35 παράγραφος 2 |

Τίτλος VI | Τίτλος VII |

Πρώτο κεφάλαιο | Κεφάλαιο 1 |

Άρθρο 35 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση | Άρθρο 36 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 35 παράγραφος 1 στοιχείο α) | Άρθρο 36 παράγραφος 1 στοιχείο α) |

Άρθρο 35 παράγραφος 1 στοιχείο β), εισαγωγική φράση | Άρθρο 36 παράγραφος 1 στοιχείο β) |

Άρθρο 35 παράγραφος 1 στοιχείο β), πρώτη περίπτωση | — |

Άρθρο 35 παράγραφος 1 στοιχείο β), δεύτερη περίπτωση | Άρθρο 36 παράγραφος 1 στοιχείο β) |

Άρθρο 35 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση | Άρθρο 36 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 35 παράγραφος 2, πρώτη και δεύτερη περίπτωση | Άρθρο 36 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β) |

Κεφάλαιο ΙΙ | Κεφάλαιο 2 |

Άρθρο 36 παράγραφος 1 | Άρθρο 37 παράγραφος 1 |

Άρθρο 36 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση | Άρθρο 37 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 36 παράγραφος 2, πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίπτωση | Άρθρο 37 παράγραφος 2 στοιχεία α), β) και γ) |

Άρθρα 37 και 38 | Άρθρα 38 και 39 |

Κεφάλαιο ΙΙα | Κεφάλαιο 3 |

Άρθρο 38α | Άρθρο 40 |

Κεφάλαιο III | Κεφάλαιο 4 |

Άρθρο 39 | Άρθρο 41 |

Τίτλος VII | Τίτλος VΙΙΙ |

— | Κεφάλαιο 1 |

Άρθρο 40 | Άρθρο 42 |

Πρώτο κεφάλαιο | Κεφάλαιο 2 |

Άρθρα 41 έως 45 | Άρθρα 43 έως 47 |

Κεφάλαιο ΙΙ | Κεφάλαιο 3 |

Άρθρα 46, 47 και 48 | Άρθρα 48, 49 και 50 |

Κεφάλαιο ΙΙΙ | Κεφάλαιο 4 |

Άρθρο 49 παράγραφοι 1 και 2 | Άρθρο 51, πρώτο και δεύτερο εδάφιο |

Άρθρα 50 έως 55 | Άρθρα 52 έως 57 |

Τίτλος VIII | Τίτλος IX |

Πρώτο κεφάλαιο | Κεφάλαιο 1 |

Άρθρο 56 | Άρθρο 58 |

Κεφάλαιο ΙΙ | Κεφάλαιο 2 |

Άρθρα 57 και 58 | Άρθρα 59 και 60 |

Άρθρο 59, εισαγωγική φράση | Άρθρο 61, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 59, πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίπτωση | Άρθρο 61 στοιχεία α), β) και γ) |

Κεφάλαιο ΙΙΙ | Κεφάλαιο 3 |

Άρθρο 60, πρώτο εδάφιο, εισαγωγική φράση | Άρθρο 62 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 60, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α) | Άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο α) |

Άρθρο 60, πρώτο εδάφιο, στοιχείο β), πρώτη πρόταση | Άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο β) |

Άρθρο 60, πρώτο εδάφιο, στοιχείο β), δεύτερη πρόταση | Άρθρο 62 παράγραφος 2 |

Άρθρο 60, δεύτερο εδάφιο | Άρθρο 62 παράγραφος 3 |

Τίτλος IX | Τίτλος X |

Πρώτο κεφάλαιο | Κεφάλαιο 1 |

Άρθρο 61 | Άρθρο 63 |

Κεφάλαιο ΙΙ | Κεφάλαιο 2 |

Άρθρο 62, εισαγωγική φράση | Άρθρο 64, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 62 στοιχείο α) | Άρθρο 64 στοιχείο α) |

Άρθρο 62 στοιχείο β) | — |

Άρθρο 62 σημείο γ) | Άρθρο 64 στοιχείο β) |

Άρθρο 63, πρώτο εδάφιο, εισαγωγική φράση | Άρθρο 65 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 63, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α) | Άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο α) |

Άρθρο 63, πρώτο εδάφιο, στοιχείο β), πρώτη πρόταση | Άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο β) |

Άρθρο 63, πρώτο εδάφιο, στοιχείο β), δεύτερη πρόταση | Άρθρο 65 παράγραφος 2 |

Άρθρο 63, πρώτο εδάφιο, στοιχείο γ) | Άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο γ) |

Άρθρο 63, δεύτερο εδάφιο | — |

Άρθρο 64 | Άρθρο 66 |

Κεφάλαιο III | Κεφάλαιο 3 |

Άρθρο 65 παράγραφος 1 | Άρθρο 67 παράγραφος 1 |

Άρθρο 65 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση | Άρθρο 67 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 65 παράγραφος 2 στοιχεία α) έως ε) | Άρθρο 67 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχεία α) έως ε) |

Άρθρο 65, παράγραφος 2, τελική φράση | Άρθρο 67 παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο |

Άρθρα 66 έως 69 | Άρθρα 68 έως 71 |

Τίτλος X | Τίτλος XI |

Άρθρα 70 έως 73 | Άρθρα 72 έως 75 |

Άρθρο 74 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση | Άρθρο 76 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 74 παράγραφος 1, πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίπτωση | Άρθρο 76 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) |

Άρθρο 74 παράγραφος 2 | Άρθρο 76 παράγραφος 2 |

Άρθρα 75 και 76 | Άρθρα 77 και 78 |

Τίτλος XI | Τίτλος XII |

Πρώτο κεφάλαιο | Κεφάλαιο 1 |

Άρθρο 77 | Άρθρο 79 |

Κεφάλαιο II | Κεφάλαιο 2 |

Άρθρο 78 | Άρθρο 80 |

Κεφάλαιο III | Κεφάλαιο 3 |

Άρθρο 79 στοιχεία α) έως ιζ) | Άρθρο 81 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως ιζ) |

Άρθρο 79 στοιχείο ιη), πρώτη πρόταση | Άρθρο 81 παράγραφος 1 στοιχείο ιη) |

Άρθρο 79 στοιχείο ιη), δεύτερη πρόταση | Άρθρο 81 παράγραφος 2 |

Άρθρο 79 στοιχείο ιθ) | Άρθρο 81 παράγραφος 1 στοιχείο ιη) |

Κεφάλαιο IV | Κεφάλαιο 4 |

Άρθρο 80 | Άρθρο 82 |

Κεφάλαιο V | Κεφάλαιο 5 |

Άρθρο 81 | Άρθρο 83 |

Κεφάλαιο VI | Κεφάλαιο 6 |

Άρθρο 82 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση | Άρθρο 84 παράγραφος 1, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 82 παράγραφος 1 στοιχείο α), πρώτη και δεύτερη περίπτωση | Άρθρο 84 παράγραφος 1 στοιχείο α) περιπτώσεις i) και ii) |

Άρθρο 82 παράγραφος 1 στοιχείο β) | Άρθρο 84 παράγραφος 1 στοιχείο β) |

Άρθρο 82 παράγραφος 2, εισαγωγική φράση | Άρθρο 84 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 82 παράγραφος 2 στοιχείο α), πρώτο εδάφιο, πρώτη και δεύτερη περίπτωση, και δεύτερο εδάφιο | Άρθρο 84 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α) |

Άρθρο 82 παράγραφος 2 στοιχείο β) | Άρθρο 84 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο β) |

Άρθρο 82 παράγραφος 2 στοιχείο γ), εισαγωγική φράση | Άρθρο 84 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο γ), εισαγωγική φράση |

Άρθρο 82 παράγραφος 2 στοιχείο γ), πρώτη περίπτωση, πρώτο εδάφιο | Άρθρο 84 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο γ) περίπτωση i) |

Άρθρο 82 παράγραφος 2 στοιχείο γ), πρώτη περίπτωση, δεύτερο εδάφιο | Άρθρο 84 παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο |

Άρθρο 82 παράγραφος 2 στοιχείο γ), δεύτερη περίπτωση | Άρθρο 84 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο γ) περίπτωση ii) |

Άρθρο 82 παράγραφος 2 στοιχείο δ) | Άρθρο 84 παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο δ) |

Άρθρο 83, πρώτο εδάφιο, εισαγωγική φράση | Άρθρο 85, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 83 στοιχείο α) | Άρθρο 85 στοιχείο α) |

Άρθρο 83 στοιχείο β) | — |

Άρθρο 83 στοιχείο γ) | Άρθρο 85 στοιχείο β) |

Άρθρο 83, δεύτερο εδάφιο | — |

Άρθρο 84 | Άρθρο 86 |

Άρθρο 85, πρώτο και δεύτερο εδάφιο | Άρθρο 87 παράγραφοι 1 και 2 |

Άρθρο 86 | Άρθρο 88 |

Κεφάλαιο VII | Κεφάλαιο 7 |

Άρθρο 87 | Άρθρο 89 |

Κεφάλαιο VIII | Κεφάλαιο 8 |

Άρθρο 88 | Άρθρο 90 |

Τίτλος XII | Τίτλος XIII |

Άρθρα 89, 90 και 91 | Άρθρα 91, 92 και 93 |

Άρθρο 92 | Άρθρο 94 |

Άρθρο 93 παράγραφος 1 | — |

Άρθρο 93 παράγραφος 2 | Άρθρο 95 |

— | Άρθρο 96 |

— | Άρθρο 97 |

Άρθρο 94 | Άρθρο 98 |

Παράρτημα | Παράρτημα I |

— | Παράρτημα II |

— | Παράρτημα III |

--------------------------------------------------

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Προσωπικές σημειώσεις για αυτή την απόφαση

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Πρόσφατες αποφάσεις στην κατηγορία

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης