1059129/1091/Α0012/31.7.2008

Υπολογισμός υπεραξίας από μεταβίβαση μεριδίου Ο.Ε.

31 Ιούλ 2008

Taxheaven.gr
Αθήνα 31 Ιουλίου 2008
Αριθ. πρωτ.:


ΘΕΜΑ: Υπολογισμός υπεραξίας από μεταβίβαση μεριδίου Ο.Ε.

1.    Σύμφωνα με τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 7 του άρθρου 8 του ν.3299/2004, οι επιχορηγήσεις επενδύσεων, οι επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι επιχορηγήσεις του μισθολογικού κόστους της απασχόλησης που καταβάλλονται με βάση το νόμο αυτό απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή δικαίωμα καθώς και από κάθε άλλη επιβάρυνση σε όφελος του δημοσίου ή τρίτου. Τα ποσά αυτά των επιχορηγήσεων δεν αφαιρούνται από την αξία των επενδυτικών δαπανών και το μισθολογικό κόστος της απασχόλησης, προκειμένου να γίνει προσδιορισμός των φορολογικών κερδών.

2.    Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ιγ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε., από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εκπίπτουν, μεταξύ άλλων, τα ποσά των δαπανών επισκευής και συντήρησης που πραγματοποιούνται σε μισθωμένα ακίνητα, κατά το χρόνο της πραγματοποίησης τους. Τα ποσά των δαπανών για βελτιώσεις και προσθήκες σε μισθωμένα ακίνητα εκπίπτουν ισόποσα από τα ακαθάριστα έσοδα των χρήσεων που διαρκεί η μίσθωση και συνεπώς μειώνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

3.    Ύστερα από τα παραπάνω και σε ό,τι αφορά στην πρώτη περίπτωση του ερωτήματός σας, δεδομένου ότι από τον ίδιο τον αναπτυξιακό νόμο (ν.3299/2004) ορίζεται ότι τα ποσά των επιχορηγήσεων δεν αφαιρούνται από την αξία των επενδυτικών δαπανών, κατά τον υπολογισμό της υπεραξίας από τη μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου της Ο.Ε. θα ληφθεί υπόψη η συνολική αξία των παγίων (ίδια συμμετοχή και επιχορήγηση δημοσίου που μας δηλώσατε ότι εισέπραξε) αφαιρουμένων των αποσβέσεων που υπολογίζονται στη συνολική αξία των παγίων.

4.    Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη περίπτωση του ερωτήματός σας, σας πληροφορούμε ότι, εφόσον οι δαπάνες για προσθήκες και βελτιώσεις σε μισθωμένο ακίνητο εκπίπτουν ισόποσα από τα ακαθάριστα έσοδα των χρήσεων που διαρκεί η μίσθωση και συνεπώς μειώνουν τα κέρδη, λαμβάνονται υπόψη έμμεσα μέσω του υπολογισμού του μέσου όρου των κερδών, στην αυλή αξία και συνεπώς δεν υπολογίζονται στον προσδιορισμό της καθαρής θέσης της επιχείρησης (σχετ. το 1078602/2043/Α0012/1.10.04 έγγραφο).


Taxheaven.gr