1004100/72/Α0012/18.2.2008

Όταν ανακαλείται μερικώς η δήλωση κατά το ποσό της δαπανών για φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τα δικαιολογητικά αυτών υπό προϋποθέσεις επιστρέφονται.

18 Φεβ 2008

Taxheaven.gr
Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2008
Αρ. πρωτ.:


ΘΕΜΑ: Όταν ανακαλείται μερικώς η δήλωση κατά το ποσό της δαπανών για φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τα δικαιολογητικά αυτών υπό προϋποθέσεις επιστρέφονται.

1.    Όπως έχει γίνει δεκτό από την διοίκηση με την 1074572/1511/Α0012/διαταγή ισχύει μεν ότι η εμπρόθεσμη και με νόμιμο περιεχόμενο υποβαλλόμενη από το φορολογούμενο δήλωση δεσμεύει το φορολογούμενο ως προς τα δηλούμενα στοιχεία και αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης του αναλογούντος φόρου επί του δηλούμενου εισοδήματος και γενικά ως φορολογητέα ύλη, δύναται όμως αυτός και μετά την εκκαθάριση της, εφόσον το επιθυμεί, διαχειριζόμενος το δικαίωμα του για έκπτωση ή μη των δαπανών του νοσηλείας, κατ' άρθρο 9 παρ.3 περιπ.α΄ του ΚΦΕ, να ανακαλέσει - τροποποιήσει εν μέρει τη δήλωση του καθόσον αφορά στο κονδύλιο των δαπανών νοσηλείας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έτσι επαυξάνεται η φορολογητέα ύλη της δήλωσής του και δεν υφίσταται περίπτωση τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός του. Στην περίπτωση αυτή μετά την νέα εκκαθάριση τα δικαιολογητικά των δαπανών νοσηλείας παύουν να αποτελούν στοιχεία του φορολογικού φακέλου του φορολογουμένου, αφού δεν αποδεικνύουν, ούτε δικαιολογούν εν γένει φορολογική εγγραφή, καθιστάμενα φορολογικώς αδιάφορα. Συνακολούθως μπορούν να επιστραφούν στον φορολογούμενο, εφόσον ζητηθούν.

2.    ΚατΆ ανάλογη εφαρμογή της ανωτέρω διαταγής μπορούν να σας επιστραφούν οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που αφορούν φροντιστήρια ξένων γλωσσών με την προϋπόθεση όμως ότι εάν επαυξάνεται η φορολογητέα ύλη της δήλωσής σας, δεν υπάρχει περίπτωση τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός σας.


Taxheaven.gr