1020651/324/Α0012/29.2.2008

Έκπτωση τόκων στεγαστικού δανείου για απόκτηση πρώτης κατοικίας της οποίας την πλήρη κυριότητα μεταβιβάζει ο φορολογούμενος σε μεταγενέστερο χρόνο.

29 Φεβ 2008

Taxheaven.gr
Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2008
Αριθ. πρωτ.:


ΘΕΜΑ: Έκπτωση τόκων στεγαστικού δανείου για απόκτηση πρώτης κατοικίας της οποίας την πλήρη κυριότητα μεταβιβάζει ο φορολογούμενος σε μεταγενέστερο χρόνο.

1.    Από τις διατάξεις της περ. ε΄ της παρ.1 του άρθρου 8 του ΚΦΕ (ν.2238/1994), προβλέπεται η αφαίρεση από το συνολικό εισόδημα του ποσού των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλει ο φορολογούμενος για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται σ' αυτόν με υποθήκη ή προσημείωση από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς, εφόσον οφείλονται από αυτόν και η υποθήκη ή προσημείωση έχει εγγραφεί σε ακίνητό του ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τόκους από συμβάσεις δανείων που συνάπτονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002.

Αν η επιφάνεια της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ., το ποσό της δαπάνης που εκπίπτει ή που μειώνει το φόρο, ανάλογα με το πότε έχει συναφθεί το δάνειο, περιορίζεται στο μέρος που αναλογεί επιμεριστικά στη μέχρι των εκατόν είκοσι (120) τ.μ. επιφάνεια της κατοικίας.

2.    Με δεδομένη, λοιπόν, αυτή την αναμφισβήτητη βούληση του νομοθέτη να παράσχει την έκπτωση των εν λόγω τόκων μόνο όταν πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας, συνάγεται ότι η εκάστοτε συνδρομή των προϋποθέσεων, προκειμένου να θεωρηθεί ότι η δια στεγαστικού δανείου κτώμενη κατοικίας είναι πρώτη, πρέπει να υφίσταται κατά τη σύνταξη του συμβολαίου κτήσης της υπό δανειοδότηση κατοικίας και όχι σε μεταγενέστερο ή προγενέστερο αυτής χρόνο (σχετ. 1649/00/12.2.2003 έγγραφο του Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου Φορολογίας).

3.    Επίσης, σύμφωνα με την αρ.48/2006 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον κ. Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών (σχετικό το 1011502/239/12.4.2006 έγγραφό μας) κρίσιμος χρόνος συνδρομής των προϋποθέσεων για την έκπτωση των τόκων από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου, βάσει των διατάξεων της υποπερ. αα΄ της περ. ε΄ της παρ.1 του άρθρου 8 του ΚΦΕ (ν.2238/1994), είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου κτήσης της υπό δανειοδότηση κατοικίας. Επιγενόμενοι λόγοι σχετικοί με την περαιτέρω κτήση ή απώλεια άλλης οικίας από τον ίδιο, τον άλλο σύζυγο ή τα τέκνα που τον βαρύνουν δεν επάγονται έννομες συνέπειες τόσο ως προς την αφαίρεση των τόκων από το εισόδημα κατά το άρθρο 8 του ΚΦΕ όσο ως προς τη μείωση του φόρου κατά το άρθρο 9 του ΚΦΕ, ανάλογα με το έτος σύναψης του στεγαστικού δανείου.

4.    Στην αίτησή σας αναφέρετε ότι αγοράσατε πρώτη κατοικία το 2002 συνάπτοντας ενυπόθηκο τραπεζικό δάνειο, τους τόκους του οποίου εκπίπτετε από το εισόδημά σας. Το ακίνητο αυτό προτίθεστε να μεταβιβάσετε στην κόρη σας. Στην περίπτωση αυτή οι τόκοι θα εξακολουθήσουν να εκπίπτουν από το δικό σας εισόδημα, εφαρμοζόμενων των διατάξεων της περ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ΚΦΕ, δεδομένου ότι εξετάζεται η συνδρομή των προϋποθέσεων στο πρόσωπο του φορολογουμένου κατά το χρόνο σύναψης του συμβολαίου κτήσης πρώτης κατοικίας.


Taxheaven.gr