1048908/850/Α0012/2.6.2008

Απαλλαγές από το φόρο καταθέσεων μη κατοίκων Ελλάδας.

2 Ιούν 2008

Taxheaven.gr
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2008
Αρ. πρωτ.


ΘΕΜΑ: Απαλλαγές από το φόρο καταθέσεων μη κατοίκων Ελλάδας.

1.    Σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (όπως ισχύουν σήμερα) από το εισόδημα από κινητές αξίες απαλλάσσονται του φόρου οι τόκοι οποιασδήποτε μορφής κατάθεσης σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εφόσον η κατάθεση δεν είναι σε ευρώ και ο δικαιούχος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Επίσης, απαλλάσσονται του φόρου οι τόκοι εκούσιων καταθέσεων όψεως ή ταμιευτηρίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εφόσον οι καταθέσεις αυτές δεν είναι σε ευρώ και ο δικαιούχος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

2.    Επίσης, με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του ν.2579/1998, που εφαρμόστηκε για τόκους που αποκτώνται από 1/1/1998 και μετά, καταργήθηκε η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των τόκων καταθέσεων σε δραχμές μετατρέψιμες σε συνάλλαγμα μη κατοίκων Ελλάδας, καθώς και των τόκων καταθέσεων σε δραχμές που προέρχονται από εισαγωγή συναλλάγματος μη κατοίκων Ελλάδας.

3.    Τέλος, συμπληρωματικά σας αναφέρουμε ότι οι απαλλαγές από το φόρο εισοδήματος από κινητές αξίες διέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 6 και 12 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.


Taxheaven.gr