ΠΟΛ.39/1980

Αρμόδιος Οικ. Έφορος για τη διαπίστωση του γεγονότος της εκπληρώσεως των στεγαστικών αναγκών του δανειολήπτου είναι ο Οικ. Έφορος της Φορολογίας  Εισοδήματος.

1 Ιαν 1980

Taxheaven.gr
 ΠΟΛ.39, 2536/1981, Αρμόδιος Οικ. Έφορος για τη διαπίστωση του γεγονότος της εκπληρώσεως των στεγαστικών αναγκών του δανειολήπτου είναι ο Οικ. Έφορος της Φορολογίας  Εισοδήματος.

 

 

   1. Σύμφωνα με την παράγραφο 3, περίπτωση α.3 της διαταγής μας Α. 1767/73/πολ.51/1980, ο οικονομικός έφορος ο αρμόδιος για τη φορολογία μεταβιβάσεως ακινήτων είναι και αρμόδιος για τη χορήγηση πιστοποιητικού, που απαιτείται ως δικαιολογητικό για την απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου του στεγαστικού δανείου, που προορίζεται :

    <<Για την αγορά οικίας ή διαμερίσματος, επειδή η υπάρχουσα κατοικία του δανειολήπτου δεν πληροί τις στεγαστικές ανάγκες αυτού, του γεγονότος τούτου διαπιστουμένου υπό του Οικονομικού Εφόρου στην περιφέρεια του οποίου κείται η μή πληρούσα τις στεγαστικές ανάγκες ως άνω κατοικία>>.

   2. Διευκρινίζοντας την ανωτέρω περίπτωση της διαταγής μας, σας γνωρίζουμε, ότι αρμόδιος Οικονομικός Έφορος για τη διαπίστωση του γεγονότος της μή πληρώσεως των στεγαστικών αναγκών του δανειολήπτου, στην περίπτωση της υπ` αυτούς αγοράς οικίας ή διαμερίσματος, είναι ο Οικονομικός Έφορος της Φορολογίας Εισοδήματος, στη περιφέρεια του οποίου κείται το μή πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες ακίνητο.

   3. Συνεπώς, ο Οικονομικός Έφορος της Φορολογίας Εισοδήματος είναι αρμόδιος :

   α) Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού, επί στεγαστικού δανείου, που χορηγείται στις περιπτώσεις β.1, 2, 3 της παραγράφου 3 της ανωτέρω διαταγής μας και

   β) Για τον έλεγχο της διαπιστώσεως της μή πληρώσεως των στεγαστικών αναγκών του δανειολήπτου, στην προαναφερθείσα περίπτωση α.3 της παραγράφου 3 της διαταγής μας αυτής, ήτοι στην περίπτωση της υπό του δανειολήπτου αγοράς οικίας ή διαμερίσματος.

 

 

 
Taxheaven.gr