1018236/342/Α0012/11.4.2007

Το συνάλλαγμα μπορεί να ευρωποιηθεί και να δηλωθεί σε χρήση μεταγενέστερη από την εισαγωγή του.

11 Απρ 2007

Taxheaven.gr
 Αθήνα, 11 Απριλίου 2007
Αριθ. Πρωτ.: 1018236/342/Α0012

ΘΕΜΑ:Το συνάλλαγμα μπορεί να ευρωποιηθεί και να δηλωθεί σε χρήση μεταγενέστερη από την εισαγωγή του.

ΣΧΕΤ: Το 2072/13.2.07 έγγραφό σας.


Αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ' της παραγρ.2 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Ε. η εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας καλύπτει ή περιορίζει τη διαφορά της συνολικής ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.

2. Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων ορίζεται ως αποδεικτικό εισαγωγής χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το πρωτότυπο του, κατά περίπτωση, εκδιδομένου από κάθε Τράπεζα παραστατικού με την προϋπόθεση ότι περιέχει το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου του εισαγόμενου χρηματικού ποσού, το ύψος του ποσού, το νόμισμα και τη χώρα προέλευσης. Το παραστατικό αυτό δεν απαιτείται να είναι το ίδιο για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω της πολυμορφίας των μηχανογραφικών εφαρμογών και του αυτοματισμού των συναλλαγών.

3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο φορολογούμενος ο οποίος εισήγαγε συνάλλαγμα το 2000 μπορεί να το περιλάβει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους κατά το οποίο θα το ευρωποιήσει δυνάμει του σχετικού παραστατικού προκειμένου να καλύψει τη διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του κατά νόμο τεκμαρτού εισοδήματος. Διευκρινίζεται ότι απαιτείται η προσκόμιση τόσο του παραστατικού εισαγωγής συναλλάγματος, όσο και του πιστοποιητικού ευρωποίησης εφόσον δεν συμπίπτουν στο ίδιο έγγραφο.
Τέλος, το ποσό συναλλάγματος που ανελήφθη, εφόσον αποδεικνύεται από τα πραγματικά παραστατικά ότι δεν χρησιμοποιήθηκε στο χρόνο που έγινε η ανάληψη (2003) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίου σε μεταγενέστερο χρόνο (2006).

Taxheaven.gr