1043151/828/Α0012/1.6.2007

Έκπτωση φόρου λόγω δαπάνης που προκύπτει από δίδακτρα που καταβάλλονται για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και παρακολούθηση εφαρμοσμένου φροντιστηρίου ιατρικής (πρακτική άσκηση) στην ιατρική σχολή της Βιέννης.

1 Ιούν 2007

Taxheaven.gr
Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007
Αρ. Πρωτ. 1043151/828/Α0012

ΘΕΜΑ: Έκπτωση φόρου λόγω δαπάνης που προκύπτει από δίδακτρα που καταβάλλονται για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και παρακολούθηση εφαρμοσμένου φροντιστηρίου ιατρικής (πρακτική άσκηση) στην ιατρική σχολή της Βιέννης.


Απαντώντας σε αίτησή σας, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπερ.ββ΄ της περ.β΄ της παρ.3 του άρθρου 9 του ν.2238/1994, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της δαπάνης για παράδοση κατ' οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένης γλώσσας, το οποίο καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο.

2. Στις ανωτέρω διατάξεις γίνεται αναφορά για έκπτωση από το φόρο ποσοστού 20% επί των δαπανών για δίδακτρα που καταβάλλονται για παράδοση μαθημάτων οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών: α) ιδιαίτερα κατ' οίκον και β) σε φροντιστήρια. Στη διάταξη αυτή γίνεται ρητή αναφορά του μαθήματος της ξένης γλώσσας, το οποίο διδάσκεται και εκτός των διάφορων βαθμίδων εκπαίδευσης.

3. Όπως αναφέρετε στην αίτησή σας επιθυμείτε να περιλάβετε στη δήλωσή σας στον κωδ. 079 ποσά που καταβάλατε για δίδακτρα μεταπτυχιακών σπουδών στη Μ.Βρετανία και παρακολούθησης εφαρμοσμένου φροντιστηρίου ιατρικής (πρακτικής άσκηση) στην ιατρική σχολή της Βιέννης από το οποίο σας χορηγήθηκαν μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.

4. Με βάση τα παραπάνω, όσον αφορά τα δίδακτρα που καταβάλατε για μεταπτυχιακές σπουδές, δεν μειώνουν το φόρο, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, οι φορολογικές διατάξεις ερμηνεύονται στενά και αυτού του είδους οι δαπάνες δεν προβλέπονται από τη συγκεκριμένη ανωτέρω διάταξη.
Επίσης, η παρακολούθηση του εν λόγω εφαρμοσμένου φροντιστηρίου ιατρικής δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δαπάνη διδάκτρων για την παρακολούθηση φροντιστηρίου που αφορά μάθημα αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας, διότι δεν εμπίπτει στην έννοια του φροντιστηρίου που υποβοηθά μαθητή ή σπουδαστή να ανταποκριθεί στα διδασκόμενα μαθήματα της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία βρίσκεται, αλλά έχει σκοπό επιμορφωτικό μέσα στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης σας ως γιατρός.
Επομένως, οι εν λόγω δαπάνες δεν μπορούν να δηλωθούν στον κωδ. 079 του Ε1 ως ποσά που εκπίπτουν από το φόρο.

 

Taxheaven.gr