Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αρθρα Ποιες παροχές θεωρούνται ότι είναι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες


Δημοσιεύθηκε στις : [ 07-05-2008 ]
Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος

Αρθρα
Ποιες παροχές θεωρούνται ότι είναι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες



Ποιες παροχές θεωρούνται ότι είναι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες

Tου Γιωργου Δ. Χριστοπουλου / φοροτεχνικού

Τις λεπτομέρειες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φορολογούμενοι πριν το ραντεβού με τον έφορο

Με βάση τον φορολογικό νόμο 3296/2004 (ΦΕΚ 253 Α') κατονομάζονται ρητά οι παροχές οι οποίες θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογούνται στο σύνολό τους.

Οι παροχές αυτές είναι οι ακόλουθες:

Η αξία των αγαθών που αντιπροσωπεύουν οι «δωροεπιταγές» που χορηγεί η επιχείρηση δωρεάν στο προσωπικό της. Η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν στους εργαζομένους για την αγορά αγαθών από συμβεβλημένα καταστήματα. Εξαιρούνται και δεν θωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες οι διατακτικές τροφής που χορηγούνται στους εργαζομένους και για ποσό μέχρι έξι (6) ευρώ η κάθε μια διατακτική. Το ποσό που δίδεται στους εργαζομένους από τον εργοδότη, για την απασχόληση οικιακού προσωπικού. Τα επιδόματα θέσεως και ευθύνης που δίδονται από τους εργοδότες στους μισθωτούς. Το ποσό που δίδεται στους εργαζομένους για να καλύψουν τη δαπάνη ενοικίασης των κατοικιών τους, είτε δίδεται απευθείας στον εργαζόμενο είτε καταβάλλεται απευθείας στον εκμισθωτή του ακινήτου. Τέλος, στις παραπάνω παροχές οι οποίες θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είτε καταβάλλονται τακτικά είτε έκτακτα, περιλαμβάνεται και το ποσό του τεκμαρτού ενοικίου, όταν ο εργοδότης παρέχει κατοικία στον εργαζόμενο.

Βεβαιώσεις

Οι βεβαιώσεις για τις αποδοχές και τις συντάξεις και ο παρακρατούμενος φόρος. Ολα όσα αναλύσαμε πιο πάνω είναι χρήσιμες πληροφορίες, γιατί μας επιτρέπουν να ελέγχουμε τον εργοδότη μας για την σωστή παρακράτηση του φόρου στα εισοδήματα εκείνα που φορολογούνται, όσο και σε εισοδήματα, επιδόματα και λοιπές παροχές που δεν φορολογούνται και απαλλάσσονται από φόρο. Η προθεσμία για τη χορήγηση της βεβαίωσης από τον εργοδότη ορίζεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι:

Εκδίδεται σε δύο (2) αντίτυπα. Αναγράφει τις κάθε είδους αποδοχές τόσο από τακτικές, όσο και από πρόσθετες αμοιβές. Γράφονται χωριστά οι φορολογούμενες και χωριστά οι απαλλασσόμενες. Γράφονται οι κρατήσεις που έχουν γίνει και βαρύνουν τον μισθωτό. Αφού αφαιρεθούν οι κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία (προσοχή: ο φόρος δεν αφαιρείται) προκύπτει το καθαρό φορολογούμενο ποσό που μεταφέρεται στην δήλωση και ακολουθεί ο αναλογών φόρος και ο φόρος που παρακρατήθηκε. Η βεβαίωση χορηγείται υποχρεωτικά και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Το δεύτερο αντίτυπο της βεβαίωσης πάει στην εφορία για διασταύρωση. Από τα δύο (2) αντίτυπα το ένα δίδεται στον δικαιούχο μισθωτό και το άλλο υποβάλλεται στην αρμόδια εφορία μαζί με την ετήσια οριστική δήλωση μισθωτών υπηρεσιών, σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικά μέσω Internet αν απασχολούν περισσότερους από 20 μισθωτούς.

Ποια ποσά μεταφέρονται από τη βεβαίωση στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Από τη βεβαίωση των αποδοχών μας ή της σύνταξής μας θα μεταφέρουμε στη δήλωση εισοδήματος (όπως θα δούμε στη συνέχεια του οδηγού μας το επόμενο Σάββατο) στους ανάλογους κωδικούς:

Κρατήσεις

Το καθαρό φορολογητέο ποσό που μένει μετά την αφαίρεση μόνο των ασφαλιστικών κρατήσεων (κωδικοί 301-308). Τον αναλογούντα και τον παρακρατηθέντα φόρο γράφουμε στους κωδικούς 313-316 του Πίνακα 8. Τις απαλλασσόμενες τυχόν αποδοχές, επιδόματα, κ.λπ. που όπως είπαμε γράφονται χωριστά στη βεβαίωση, μπορούμε να τις γράψουμε για αντιμετώπιση τεκμηρίων, στον Πίνακα 6 της δήλωσης, κωδικοί 659-660. Προσοχή: για τα απαλλασσόμενα ποσά ή εξαιρούμενα από φόρο, στη βεβαίωση πρέπει να γράφεται η διάταξη της απαλλαγής.

Ταλαιπωρία

Για να αποφύγετε συνέπειες και άσκοπη ταλαιπωρία, ελέγξετε αν τα απαλλασσόμενα εισοδήματα από φόρο στη βεβαίωση, συνοδεύονται από τη διάταξη νόμου που τα απαλλάσσει. Διαφορετικά η εφορία, επειδή έχει αυστηρές οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών, δικαιούται να αρνηθεί την παραλαβή της δήλωσης λόγω αυτής της παράλειψης. Αν πάλι την ταχυδρομήσετε, μπορείτε να δείτε με έκπληξη στην εκκαθάριση, μεγαλύτερο φόρο, και να είστε αναγκασμένοι να χάσετε χρόνο και να υποστείτε ταλαιπωρία κάνοντας αιτήσεις στη ΔΟΥ, κ.λπ. Η βεβαίωση περιέχει και τα αναδρομικά

Προσοχή: Ποσοστό 20% των αναδρομικών αποδοχών, αμοιβών και συντάξεων που αποκτώνται με βάση διάταξη νόμου, δικαστική απόφαση ή ύστερα από επίσχεση εργασίας είναι αφορολόγητο. Αυτό το ποσοστό 20% δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν υπόκειται σε φόρο (σχ. Παρ. 4 του άρθρου 45 του ΚΦΕ-Ν. 2238/1994 όπως ισχύει).

Πώς χειριζόμαστε τα αναδρομικά εισοδήματα

Πότε πάνε στην τρέχουσα χρονιά και πότε στο έτος που θεωρείται ως χρόνος απόκτησής τους;

Για παράδειγμα τι γίνεται όταν υπάρχουν αναδρομικά που καταβλήθηκαν μέσα στο 2007; Τα ποσά αυτά αφού αφαιρεθεί η μείωση με ποσοστό 20% θα γραφούν στους αντίστοιχους κωδικούς του Πίνακα 4Α, συναθροιζόμενα με τυχόν άλλα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες του έτους 2007. Αν η μείωση του 20% στα αναδρομικά έχει υπολογισθεί και εμφανίζεται στη βεβαίωση του εργοδότη ή του συνταξιοδοτικού φορέα, οι ενδείξεις θα συμπληρωθούν με τα ποσά που γράφονται στην υπόψη βεβαίωση.

Αν τα αναδρομικά προέρχονται από τυχόν άλλη περίπτωση από αυτές που αναφέρονται πιο πάνω, όπως αδυναμία του εργοδότη, καθυστερημένη χορήγηση βεβαίωσης όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος βγαίνει σε σύνταξη κ.λπ., τι γίνεται; Στις περιπτώσεις αυτές υποβάλλεται συμπληρωματική δήλωση για το έτος που ανάγονται οι αναδρομικές αυτές αποδοχές.

Ο χρόνος απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρείται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς όμως να καταβάλονται οι αποδοχές του χρόνου απεργίας. Αυτά προκύπτουν από τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 1264/1982.

Ετσι στις βεβαιώσεις αποδοχών που χορηγούνται στους δημόσιους υπαλλήλους, οι κρατήσεις που διενεργούνται για τον χρόνο της απεργίας ή στάση εργασίας αυτών, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μαζί με τις άλλες κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και το σύνολο αυτών να αφαιρείται από το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα.

Σημαντικές ιδιόρρυθμες περιπτώσεις

Τόπος φορολογίας αλλοδαπού που εργάζεται στην Ελλάδα.

Θεωρείται η χώρα εντός της οποίας εργάζεται ο αλλοδαπός μισθωτός παρέχοντας τις υπηρεσίες του. Επομένως στις περιπτώσεις αυτές, τόπος φορολογίας του εισοδήματος αυτού είναι η Ελλάδα και δεν έχει επίδραση αν ενδεχομένως η καταβολή των αποδοχών γίνεται από τον Ελληνα εργοδότη σε άλλη χώρα.

Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που τους καταβάλλονται αμοιβές από ελληνικές επιχειρήσεις.

Ως τόπος που προκύπτει το εισόδημα αυτό θεωρείται η χώρα στην οποία εργάζονται οι μισθωτοί αυτοί ή αυτοί ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία βρίσκεται η έδρα του εργοδότη τους, Ετσι, το πρόσωπο αυτό ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους, εφόσον είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα ή ανεξαρτήτων υπηρεσιών (μίσθωση έργου - εντολή)

(Σχ. Εγγ. 1039592/391/6.4.1989).

Παράδειγμα: Οι ανταποκριτές που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους, που προσφέρουν υπηρεσίες σε ελληνικές επιχειρήσεις, δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα για το εισόδημα που αποκτούν από την παροχή υπηρεσιών τους στον τόπο της κατοικίας τους, χωρίς να επιδρά το γεγονός ότι οι αμοιβές μπορεί να καταβάλλονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Αν διατηρούν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα, αρμόδια ΔΟΥ είναι αυτή της κατοικίας τους.

Αν δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία του αντικλήτου που έχουν ορίσει στην Ελλάδα.

Προσοχή: Κατά τη διάταξη του άρθρου 2, του ν. 2238/1994 για τη φορολογία εισοδήματος, όπως ισχύει: «Οι έμμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, θεωρείται ότι κατοικούν στην Ελλάδα».

Συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης. Συντάξεις που καταβάλλει η Ελλάδα σε Γερμανό ή η Γερμανία σε Ελληνα.

Γίνεται εκτενής αναφορά στο βιβλίο μας «Φορολογική Δήλωση 2008» για τον πίνακα 4.Ζ της δήλωσης στα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, όπου μπορείτε να βρείτε ανάλογα με την περίπτωση που σας απασχολεί τις σχετικές λεπτομέρειες.

Στο επόμενο: Βήμα βήμα η συμπλήρωση του εντύπου. Λεπτομέρειες για να αποφύγετε λάθη. Πώς θα φορολογηθείτε αν εκτός από μισθούς ή συντάξεις έχετε εισοδήματα και από άλλες πηγές.


 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Προσωπικές σημειώσεις για αυτή την απόφαση

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Πρόσφατες αποφάσεις στην κατηγορία

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

 

Η υπηρεσία ή η ενέργεια που ζητήσατε, είναι διαθέσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμβου με πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων».

Εάν δεν έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να εγγραφείτε σαν μέλος, μπορείτε να επιλέξετε πάνω δεξιά την επιλογή «Εγγραφή».

Αν είστε εγγεγραμμένο μέλος, έχετε κάνει είσοδο (login) στον κόμβο και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες πατήστε εδώ.

Δείτε όλα όσα προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων» του κόμβου με χρέωση μόνο 100,00 ευρώ το χρόνο (πλέον Φ.Π.Α.)

Δείτε τις λοιπές συνδρομητικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κόμβου:

► «Επίλυσις» (υπηρεσία απάντησης προσωπικών ερωτημάτων)

► «Webinars» (υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων)

► «Full pack» (όλες οι υπηρεσίες «Αρχείο Νόμων και Αποφάσεων», «Επίλυσις» και «Webinars» σ' ένα οικονομικό «πακέτο»)

Εφαρμογές «Cloud CRM & myData», «Ψηφιακό ωράριο», «Express ισολογισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σ' έναν από τους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς:

210 67 73 722, 210 82 23 705, 216 70 02 616, 216 70 02 617 και 216 70 02 618

 

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης