ΕΓΚ.IKA 6 /08.01.01

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους - δικαιούχους Ε.Κ.Α.Σ., για την χειμερινή περίοδο 2000 - 2001.Σχόλια:


8 Ιαν 2001

Taxheaven.gr


ΕΓΓΥΚΛΙΟΣ 6  8/1/2001Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους - δικαιούχους Ε.Κ.Α.Σ., για την χειμερινή περίοδο 2000 - 2001.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του αρθ. 21 του Ν.2873/00 (ΦΕΚ 285/Α'/28.12.2000), σύμφωνα με τις οποίες, λόγω της σημαντικής αύξησης του πετρελαίου, χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την χειμερινή περίοδο 2000 - 2001 στους συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλεται ΕΚΑΣ, και σας παρέχουμε τις παρακάτω οδηγίες για την εφαρμογή τους.

1. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του αρθ. 21 του ανωτέρου νόμου, οι συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), στους οποίους καταβάλλεται ΕΚΑΣ, δικαιούνται για την χειμερινή περίοδο 2000 - 2001 οικονομική ενίσχυση, το ύψος της οποίας προσδιορίζεται ανά κλιματική ζώνη ως εξής: α) δραχμές τριάντα χιλιάδες (30.000), για τους δικαιούχους που κατοικούν στους Νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου. β) δραχμές σαράντα χιλιάδες (40.000) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας. γ) δραχμές πενήντα χιλιάδες (50.000) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

2. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι ανεξάρτητο από την κατηγορία σύνταξης στην οποία ανήκει ο συνταξιούχος και θα χορηγηθεί σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, η πρώτη με το Δώρο Χριστουγέννων 2000 και η δεύτερη με τη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2001.

3. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θεωρούνται όσοι συνταξιούχοι είχαν τις προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ κατά την ημερομηνία χορήγησης της 1ης δόσης (Δεκέμβριος 2000). Αυτοί θα δικαιωθούν ολόκληρο το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, ανεξάρτητα αν κάποιοι από αυτούς δεν θα δικαιωθούν το ΕΚΑΣ για το έτος 2001.

4. Δεν δικαιούνται καμία δόση της οικονομικής ενίσχυσης, όσοι συνταξιούχοι δικαιωθούν το ΕΚΑΣ για πρώτη φορά μετά την ημερομηνία χορήγησης της 1ης δόσης.

Αντίθετα, δικαιούνται την 2η δόση οι συνταξιούχοι των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα διεκόπη για οποιοδήποτε λόγο από 1/1/2001. Όσοι όμως συνταξιοδοτηθούν αναδρομικά από 1/12/2000 και έχουν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, θα λάβουν ολόκληρο το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις που το δικαίωμα σε σύνταξη λήξει λόγω θανάτου του συνταξιούχου πριν την καταβολή της 2ης δόσης, δικαιούνται τη δόση αυτή οι κληρονόμοι του.

5. Η οικονομική ενίσχυση είναι ποσό αφορολόγητο και χορηγείται χωρίς να υπολογίζεται καμία κράτηση σ' αυτό.

6. Για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης δεν απαιτείται υποβολή αίτησης, αλλά ο ασφαλιστικός φορέας ενεργεί οίκοθεν ελέγχοντας ποιοι συνταξιούχοι του πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής του.

7. Όπως είναι ήδη γνωστό, στους συνταξιούχους οι οποίοι πληρώνονται μηχανογραφικά έχει καταβληθεί η 1η δόση της οικονομικής ενίσχυσης με την επιταγή Ιανουαρίου 2001 στην οποία συμπεριλαμβανόταν και το δώρο Χριστουγέννων 2000. Όσον αφορά τους συνταξιούχους που δεν έχουν αναγγελθεί στη μηχανογράφηση, αυτοί θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση από το κέντρο Πληρωμής των Υποκ/των στα οποία ανήκουν, με χειρόγραφες αποδείξεις (εντάλματα). Κατά τον ίδιο τρόπο θα λάβουν τη 2η δόση της οικονομικής ενίσχυσης και οι συνταξιούχοι - δικαιούχοι ΕΚΑΣ - των οποίων το δικαίωμα έχει λήξει στις 31/12/2000 και δεν θα είναι δικαιούχοι σύνταξης μηνός Μαρτίου 2001.    

Ακριβές Αντίγραφο

Ο Τμηματάρχης Διεκ/σης

ΠΡΟΕΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΡΟΧΩΝ

Ε. ΠΑΝΔΗ - ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
 

Taxheaven.gr