ΠΟΛ.1321/31.12.1998

Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής της οριστικής δήλωσης απόδοσης του φόρου που παρακρατήθηκε από αποδοχές και συντάξεις και από αποδοχές αξιωματικών και μελών κατώτερου πληρώματος πλοίου, κατά τη διάρκεια του έτους 1998



Σχόλια:


31 Δεκ 1998

Taxheaven.gr
Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 1998
Αρ. Πρωτ:1145361/2325/Α0012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡ/ΓΙΑΣ ΕΙΣ/ΤΟΣ (Δ.12) -ΤΜΗΜΑ : Α΄
ΠΟΛ. : 1321

ΘΕΜΑ : Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής της οριστικής δήλωσης απόδοσης του φόρου που παρακρατήθηκε από αποδοχές και συντάξεις και από αποδοχές αξιωματικών και μελών κατώτερου πληρώματος πλοίου, κατά τη διάρκεια του έτους 1998.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. Τρόπος συμπλήρωσης οριστικής δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών

1. Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 59 του Ν.2238/1994, ορίζεται ότι, εκτός από τις προσωρινές δηλώσεις απόδοσης ΦΜΥ, εκείνοι που έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 57 του ίδιου νόμου, οφείλουν να επιδίδουν μέσα στο μήνα Μάρτιο κάθε έτους στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ στην περιφέρεια της οποίας καταβλήθηκαν οι αμοιβές από τις οποίες ενεργείται η παρακράτηση, οριστική δήλωση που περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου, τον ΑΦΜ του, το ποσό του φόρου που οφείλεται μετά την έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο του ποσοστού που ορίζεται με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 57, το φόρο που παρακρατήθηκε για κάθε μισθωτό ή ημερομίσθιο ή συνταξιούχο, κατά περίπτωση, καθώς και το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της οριστικής δήλωσης.
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που δηλώνεται από τους εργαζόμενους ή συνταξιούχους ότι στερούνται ΑΦΜ, στην οριστική δήλωση θα αναγράφεται:

α) Ο αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας για τους νέους μισθωτούς που για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης.
β) Για τους μισθωτούς που εργάζονται στην επιχείρηση από προηγούμενα έτη, καθώς και τους ήδη συνταξιούχους που δεν έχουν ΑΦΜ, θα αναγράφεται στην οριστική δήλωση ο αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας και παράλληλα θα συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωσή τους (του Ν.1599/1986), με την οποία θα δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν λάβει ΑΦΜ.

Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι λαμβάνουν ποσό κύριας σύνταξης μέχρι 30.000 δρχ. και επικουρικής μέχρι 20.000 δρχ. μηνιαίως, θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 μία φορά και όχι κάθε έτος. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση τον προηγούμενο χρόνο, θα γίνεται σημείωση στην
υποβαλλόμενη οριστική δήλωση περί αυτού.
Με τη δήλωση αυτή θα δηλώνεται ως λόγος για τον οποίο δεν έχουν λάβει ΑΦΜ το ανωτέρω καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης και θα ισχύει μέχρι αυξήσεως των ανωτέρω ποσών.

γ) Για τις εργαζόμενες έγγαμες γυναίκες που δεν έχουν ΑΦΜ, θα αναγράφεται στην οριστική δήλωση ο ΑΦΜ του συζύγου τους, εφόσον υποβάλλουν μ' αυτόν κοινή δήλωση, διαφορετικά (εάν βρίσκονται σε διάσταση κ.λπ.) θα αναγράφεται ο αριθμός της Αστυνομικής τους Ταυτότητας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω.

δ) Για τους Ελληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που δεν έχουν ΑΦΜ, θα αναγράφεται στην οριστική δήλωση ο αριθμός Διαβατηρίου και παράλληλα θα συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωσή τους (του Ν.1599/1986), με την οποία θα δηλώνεται ότι δεν αποκτούν στην Ελλάδα εισόδημα από άλλες πηγές, εκτός από εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και εφόσον αυτό είναι κάτω από 800.000 δρχ. ετησίως, για το οποίο, λόγο ποσού, δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν στην Ελλάδα ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Διευκρινίζεται ότι όσα αναφέρουμε για όσους δεν έχουν ΑΦΜ ισχύουν για τελευταία φορά για την οριστική δήλωση ΦΜΥ έτους 1998, δεδομένου ότι στο εξής ο ΑΦΜ θα αναγράφεται υποχρεωτικά για κάθε εργαζόμενο ή συνταξιούχο στην οριστική δήλωση. Για το λόγο αυτό, πρέπει οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας να συστήσουν στους
εργαζόμενους ή συνταξιούχους να εφοδιαστούν με ΑΦΜ, προκειμένου πλέον να εμφανίζεται στην οριστική δήλωση ΦΜΥ.

2. Κατά τη σύνταξη της οριστικής δήλωσης ΦΜΥ (Εντυπο Ε7), οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας πρέπει να διενεργούν εκκαθάριση του φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν.2238/1994, για το συνολικό ποσό των αμοιβών, ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού του φόρου
που παρακράτησαν και να υπολογίσουν πάλι το φόρο που αναλογεί στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή στο ποσό των μισθών, ημερομίσθιων, πρόσθετων αμοιβών, επιδομάτων κ.λπ.
Διευκρινίζεται ότι ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί, με βάση την κλίμακα του άρθρου 9 του Ν.2238/1994, στο ετήσιο εισόδημα, ενεργείται τόσο για τους μισθωτούς οι οποίοι εργάσθηκαν στον ίδιο εργοδότη ολόκληρη τη μισθολογική περίοδο του προηγούμενου της φορολογίας οικονομικού έτους, όσο και για εκείνους οι οποίοι εργάσθηκαν στον ίδιο εργοδότη κατά ένα τμήμα μόνο της ανωτέρω περιόδου, αλλά αποδεικνύεται πλήρως ότι κατά το υπόλοιπο τμήμα αυτής της περιόδου δεν απασχολήθηκαν σε άλλο εργοδότη (λόγω στράτευσης, θανάτου του μισθωτού), γιατί και στην περίπτωση αυτή οι αποδοχές που καταβλήθηκαν αποτελούν και το ετήσιο εισόδημα του μισθωτού. Για τους υπόλοιπους μισθωτούς που δεν εργάσθηκαν ολόκληρη τη μισθολογική περίοδο, δεν θα γίνει υπολογισμός του φόρου με βάση την ετήσια εκκαθάριση των αποδοχών σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά θα
δηλωθεί και θα αποδοθεί το ποσό του φόρου που υπολογίσθηκε και παρακρατήθηκε από τις αποδοχές αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν.2238/1994.
Επίσης, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο (περ. β', παρ. 1, άρθρου 57 του Ν.2238/1994) δεν θα γίνει εκκαθάριση φόρου σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά θα δηλωθεί και θα αποδοθεί το ποσό του φόρου που υπολογίσθηκε και παρακρατήθηκε. Το ίδιο ισχύει και για ποσά συντάξεων που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας (περ. ε', παρ. 1, άρθρου 57 του Ν.2238/1994) και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 57 του Ν.2238/1994).

3. Σημειώνεται ότι στη στήλη (7) του Εντύπου Ε7 και αντίστοιχα στη στήλη (5) του Εντύπου Ε12 προκειμένου για ναυτικούς και συγκεκριμένα στην ένδειξη "Από-Μέχρι" της δεύτερης σελίδας της οριστικής δήλωσης, θα αναγράφεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απασχολήθηκε ο δικαιούχος. Στη στήλη (8) του Εντύπου Ε7 και στη στήλη (6) του Εντύπου Ε12 και συγκεκριμένα στην ένδειξη "Σύνολο ημερών" θα αναγράφονται οι ημέρες που εργάσθηκε κάθε εργαζόμενος συνολικά, για το χρονικό διάστημα της στήλης (7) ή (5), κατά περίπτωση, όπως
αυτές εμφανίζονται για τον κάθε δικαιούχο στο βιβλίο μισθολογίου, που πρέπει να τηρούν κατά υποκατάστημα οι εργοδότες, σύμφωνα με τις ειδικότερα ισχύουσες διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Δηλαδή ως σύνολο ημερών θεωρούνται οι αναγνωριζόμενες ασφαλιστικά ημέρες εργασίας. Η στήλη αυτή δεν θα συμπληρωθεί
προκειμένου για συνταξιούχους κ.λπ. δικαιούχους χωρίς απασχόληση.

Στη στήλη 12 του Εντύπου Ε7 θα αναγράφονται τα ποσά φόρου που αναλογούν με βάση την κλίμακα του άρθρου 9 στο σύνολο των αποδοχών (μισθών, ημερομίσθιων, πρόσθετων αποδοχών κ.λπ.).

Στη στήλη 14 του Εντύπου Ε7 θα αναγράφονται τα ποσά φόρου που αναλογούν μετά τη μείωση του φόρου για τα παιδιά (εδάφιο πρώτο, παρ. 2, άρθρου 9). Στη στήλη 15 του Εντύπου Ε7 θα αναγράφονται τα ποσά του φόρου που οφείλονται και πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο μετά την έκπτωση ποσοστού 2,5% (εδάφιο δεύτερο, περ. στ', παρ. 1, άρθρου 57 του Ν.2238/1994).

4. Επισημαίνεται ότι κατά τη σύνταξη της οριστικής δήλωσης ΦΜΥ προκειμένου για ναυτικούς (Εντυπο Ε12) δεν θα διενεργηθεί εκκαθάριση φόρου για το συνολικό ποσό των αμοιβών (κύριων και πρόσθετων) που καταβλήθηκαν στο ναυτικό κατά τη διάρκεια του έτους 1998, αλλά απλώς θα εμφανισθούν σ' αυτή: α) τα ποσά του φόρου που υπολογίστηκαν για φόρο εισοδήματος στις καθαρές αποδοχές που καταβλήθηκαν (ποσά που αναλογούν) και β) τα ποσά που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο Δημόσιο (παρακρατηθέντα ποσά).

5. Αν τυχόν έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους 1998 αναδρομικά ποσά αποδοχών ή συντάξεων, με βάση Νόμο, Δικαστική Απόφαση ή Συλλογική Σύμβαση, τότε αυτά θα αναγραφούν, αναλυτικά για κάθε δικαιούχο, σε ξεχωριστή σειρά της οριστικής δήλωσης της δεύτερης σελίδας αυτής, κάτω από τις τακτικές αποδοχές,
ανεξάρτητα από το χρόνο στον οποίο ανάγονται, χωρίς να γίνει εκκαθάριση φόρου για τα ποσά αυτά.
Διευκρινίζεται ότι στη στήλη "Καθαρές αποδοχές" της οριστικής δήλωσης θα γραφεί το ποσό των αναδρομικών αυτών μειωμένο με ποσοστό 20%, στη στήλη 14 (Ε7) θα αναγραφούν τα ποσά του φόρου που παρακρατήθηκαν, στη στήλη 15 (Ε7) τα ποσά φόρου που αποδόθηκαν μετά την έκπτωση ποσοστού 2,5% στο Δημόσιο και αντίστοιχα στις στήλες 11 και 13 του Εντύπου Ε12. Οι στήλες 12 και 13 του Εντύπου Ε7 δεν θα συμπληρωθούν.

6. Τέλος, τονίζεται ότι πρέπει να συμπληρώνονται με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία της επιχείρησης (οικονομική δραστηριότητα, ΑΦΜ κ.λπ.).

Β. Αρμόδια ΔΟΥ υποβολής της οριστικής δήλωσης ΦΜΥ

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 59 του Ν.2238/1994, σε συνδυασμό και με τις διατάξεις της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, οι υπόχρεοι παρακράτησης φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 57 του ίδιου νόμου, οφείλουν να επιδίδουν οριστική δήλωση μέσα στο μήνα Μάρτιο κάθε έτους, στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ στην περιφέρεια της οποίας καταβλήθηκαν οι αμοιβές από τις οποίες ενεργείται η παρακράτηση, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αναφέρονται στις παρακάτω παραγράφους.

2. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 59 του Ν.2238/1994, με τις οποίες ορίζεται η ανά μήνα απόδοση του ΦΜΥ για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων, όπως άλλωστε διευκρινίσθηκε με την υπ' αριθ. 1130942/1770/Α0012/ Διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την απόδοση του φόρου αυτού, αν κατά τη διάρκεια του έτους 1998 οι προσωρινές δηλώσεις ορισμένης περιόδου του έτους αυτού υποβλήθηκαν σε διαφορετική ΔΟΥ από εκείνη που υποβλήθηκαν οι προσωρινές δηλώσεις της υπόλοιπης περιόδου, τότε, εξαιρετικά για το έτος αυτό, πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

α) Οι υπόχρεοι που υπέβαλαν προσωρινές δηλώσεις για ορισμένη περίοδο του έτους 1998 στην αρμόδια ΔΟΥ της περιφέρειάς τους, θα υποβάλουν μία οριστική δήλωση στην ίδια ΔΟΥ.
Η δεύτερη σελίδα της δήλωσης αυτής θα συμπληρωθεί με βάση τις οικείες ενδείξεις του εντύπου αυτής και θα αφορά τους δικαιούχους, τις αμοιβές κ.λπ. που καταβλήθηκαν από τη συγκεκριμένη μονάδα κατά την περίοδο 1/1 - 31.12.1998. Σημειώνεται ότι η στήλη 14 του Εντύπου Ε7 ή η στήλη 11 του Εντύπου Ε12 (ποσά που αναλογούν) θα περιλαμβάνει το ποσό του αναλογούντος φόρου ολόκληρης της περιόδου 1/1 - 31.12.1998. Η στήλη 15 του Εντύπου Ε7 (ποσά φόρου που οφείλονται και πρέπει να αποδοθούν) ή η στήλη 13 του Εντύπου Ε12 (ποσά που παρακρατήθηκαν) θα περιλαμβάνει το ποσό του φόρου που οφείλεται και πρέπει να αποδοθεί ή του παρακρατηθέντος φόρου, κατά περίπτωση, της ίδιας περιόδου, τόσο από τη συγκεκριμένη μονάδα, όσο και από τη μονάδα που, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1130942/1770/Α0012/ΠΟΛ.1334/1993 Διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών, κατέστη υπόχρεη για την απόδοση του φόρου με μία προσωρινή μηνιαία δήλωση για περισσότερες μονάδες.
Τα συγκεκριμένα δεδομένα της δεύτερης σελίδας θα μεταφερθούν στον οικείο πίνακα "Ανακεφαλαίωση Αποδοχών και Λοιπών Στοιχείων" της πρώτης σελίδας της οριστικής δήλωσης.
Στον πίνακα "Ανάλυση των Ποσών Φόρου, Τελών Χαρτοσήμου και Εισφοράς ΟΓΑ που Αποδόθηκαν κατά Δίμηνο ή Εξάμηνο" της πρώτης σελίδας της οριστικής δήλωσης θα συμπληρωθούν οι οικείες ενδείξεις με τα στοιχεία της απόδοσης του φόρου, είτε αυτά είναι της συγκεκριμένης μονάδας (ΔΙΜΗΝΑ Α', Β', Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' ή εξάμηνα Α' και Β'), είτε αυτά είναι της μονάδας που, σύμφωνα με την πιο πάνω Διαταγή, απέδωσε τον ΦΜΥ για λογαριασμό περισσότερων μονάδων. Τονίζεται ότι με την οριστική αυτή δήλωση πρέπει να συνυποβάλλονται φωτοαντίγραφα των μηνιαίων προσωρινών δηλώσεων, καθώς και της αναλυτικής κατάστασης που προβλέπεται από την ίδια Διαταγή.

β) Οι υπόχρεοι που υπέβαλαν προσωρινές δηλώσεις στην αρμόδια ΔΟΥ της περιφέρειάς τους τόσο για το προσωπικό τους ή τους συνταξιούχους τους, όσο και για προσωπικό ή τους συνταξιούχους άλλων μονάδων, θα υποβάλουν μία οριστική δήλωση στην ίδια ΔΟΥ.
Η δεύτερη σελίδα της δήλωσης αυτής θα συμπληρωθεί αναλυτικά με βάση τις οικείες ενδείξεις του εντύπου αυτής και θα αφορά όλους τους δικαιούχους της συγκεκριμένης μονάδας. Στη συνέχεια, σε διακεκριμένες σειρές ανά Υποκατάστημα, θα γραφούν συγκεντρωτικά τα στοιχεία των ενδείξεων 9, 10, 11, 12, 13, 14 και 15 του Εντύπου Ε7 ή 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 και 14 του Εντύπου Ε12, καθώς και ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων.
Ολα τα συγκεντρωτικά δεδομένα της δεύτερης σελίδας θα μεταφερθούν στον οικείο πίνακα "Ανακεφαλαίωση Αποδοχών και Λοιπών Στοιχείων" της πρώτης σελίδας της οριστικής δήλωσης.
Ο πίνακας "Ανάλυση των Ποσών του Φόρου, Τελών Χαρτοσήμου και Εισφοράς ΟΓΑ που Αποδόθηκαν κατά Μήνα, Δίμηνο ή Εξάμηνο" της πρώτης σελίδας της δήλωσης αυτής θα συμπληρωθεί με βάση τα δεδομένα της απόδοσης του φόρου, δηλαδή τόσο για τους μισθωτούς ή συνταξιούχους της ίδιας μονάδας που υποβάλλει την οριστική δήλωση, όσο και το φόρο που απέδωσε με τις μηνιαίες προσωρινές δηλώσεις για λογαριασμό των υποκαταστημάτων της.

3. Ειδικά οι υπόχρεοι παρακράτησης φόρου για αμοιβές αξιωματικών και ημεδαπού κατώτερου πληρώματος του Εμπορικού Ναυτικού, οφείλουν να επιδίδουν οριστική δήλωση μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, αλλά στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ στην περιφέρεια της οποίας υπάγεται ο λιμένας νηολόγησης του πλοίου, κατά περίπτωση
(άρθρο 20 του Ν.27/1975).
4. Διευκρινίζεται ότι, προκειμένου για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, τη ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Εθνική Ασφαλιστική ΑΕ, τη Σίτι Μπανκ, την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης ΑΕ, την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, τα Ελληνικά Καύσιμα - Ορυκτέλαια (ΕΚΟ) ΑΒΕΕ, την Τράπεζα Εργασίας ΑΕ, τη Γενική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ΑΕ, την ΤΡΙΠΛΕΞ ΑΒΕΕ, τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τη ΔΕΛΤΑ Πρότυπο Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ, την Αθηναϊκή Χαρτοποιία ΑΕ, την ΑΕ Ασπίς Στεγαστική Τράπεζα, τη ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, τη "B.P. GRECE Α.Ε.", την "ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ", την "ΕΘΝΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ", την ΑΕ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, τη "B.P. HELLAS ΑΕ", τη "MOBIL HELLAS ΑΕ", την "ΕΚΟ - ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ", την "ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ", τη "National Westminster Bank PLC", την "ΟΤΟ ΕΛΛΑΣ ΑΤΕΕ", για τους οποίους έχει δοθεί έγκριση υποβολής ενιαίας προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας τους, για το προσωπικό που απασχολούν ή για τους συνταξιούχους τους ολόκληρης της χώρας (1145083/1927/Α0012/ΠΟΛ.1363/28.11.1993,
1010555/105/Α0012/ΠΟΛ.1026/21.1.1994, 1048804/747/Α0012/ΠΟΛ.1096/22.4.1994,
1018309/317/Α0012/, 1037473/663/Α0012/,
1057075/1247/Α0012/30.5.1996, 10402223/951/Α0012/ΠΟΛ.1133/23.4.1996, 1076846/
/1374/Α0012/17.9.1997, 1118995/2111/Α0012/30.12.1997, 1135570/2308/Α0012/
/19.1.1998, 1050331/850/Α0012/11.5.1998, 1010072/185/Α0012/12.2.1998,
1010071/184/Α0012/12.2.1998, 1050600/851/Α0012/15.5.1998, 1061318/1014/Α0012/
/4.6.1998, 1068014/1119/Α0012/3.7.1998 και 1071416/1163/Α0012/9.7.1998) θα υποβάλουν ενιαία οριστική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ της Κεντρικής Υπηρεσίας τους για το προσωπικό που απασχολούν ή για τους συνταξιούχους τους ολόκληρης της χώρας.
Στην περίπτωση αυτή, στην οριστική δήλωση πρέπει να επισυνάπτονται καταστάσεις σε δύο αντίτυπα, κάθε μία από τις οποίες θα περιλαμβάνει το προσωπικό που υπηρετεί στην περιφέρεια κάθε ΔΟΥ, για τον προσήκοντα έλεγχο. Στις καταστάσεις αυτές θα αναγράφονται για κάθε δικαιούχο επακριβώς τα ίδια στοιχεία τα οποία αναγράφονται και στην οριστική δήλωση (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ακαθάριστες αποδοχές κ.λπ.).

5. Επίσης, διευκρινίζεται ότι, κατά ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 59 του Ν.2238/1994, η οριστική δήλωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης.
Επομένως, σε περίπτωση που παρακρατήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν.2238/1994 και αποδόθηκε με τις προσωρινές δηλώσεις φόρος μικρότερος εκείνου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα του μισθωτού, με βάση την κλίμακα του άρθρου 9 μειωμένου κατά 2,5%, το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου
καταβάλλεται με την υποβολή της οριστικής δήλωσης.
Διευκρινίζεται ότι η διαφορά φόρου που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση του συνολικού εισοδήματος, επειδή σε τμήμα των αποδοχών (πρόσθετες αμοιβές, υπερωρίες κ.λπ.) η παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε με συντελεστή 20%, θα αποδοθεί με την οριστική δήλωση.
Εξάλλου, σε περίπτωση που παρακρατήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν.2238/1994 και αποδόθηκε με τις προσωρινές δηλώσεις φόρος μεγαλύτερος εκείνου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα του μισθωτού, σύμφωνα με την κλίμακα του άρθρου 9 μειωμένου κατά 2,5%, το επιπλέον ποσό φόρου επιστρέφεται στον εργοδότη με ΤΑΦΕ, μέχρι την προθεσμία απόδοσης ΦΜΥ του δεύτερου διμήνου και σύμφωνα με όσα περιγράφουμε στην υπ' αριθ.1120274/10556/Β0012/ΠΟΛ.1308/21.9.1993 Διαταγή μας.

Γ. Υποχρεώσεις εκείνων που ενεργούν παρακράτηση ΦΜΥ
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 83 του Ν.2238/1994, όσοι παρακρατούν ΦΜΥ έχουν υποχρέωση να χορηγούν, σ' αυτούς από τους οποίους έγινε η παρακράτηση, μία μόνο βεβαίωση, στην οποία αναγράφουν τις κάθε είδους αμοιβές, τόσο από τακτικές, όσο και από πρόσθετες αμοιβές, φορολογούμενες ή
απαλλασσόμενες και το φόρο που παρακρατήθηκε.
Ιδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Η βεβαίωση αυτή εκδίδεται σε δύο αντίτυπα. Το δεύτερο αντίτυπο υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με την ετήσια οριστική δήλωση ΦΜΥ.
Με την υπ' αριθ. 1012127/101/Α0012/ΠΟΛ.1030/27.1.1993 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ορίζεται ότι όσοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν οριστική δήλωση ΦΜΥ, εφόσον απασχολούν περισσότερους από πενήντα μισθωτούς ή χορηγούν συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή άλλες παροχές σε περισσότερους από πενήντα συνταξιούχους και χρησιμοποιούν μηχανογραφικά μέσα για τη μισθοδοσία όσων εργάζονται σ' αυτούς ή τη χορήγηση των προηγούμενων παροχών στους συνταξιούχους, υποχρεούνται να υποβάλουν σε μαγνητικά μέσα το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις για τις αποδοχές των μισθωτών ή τις συντάξεις και λοιπές παροχές που κατέβαλαν στους συνταξιούχους, καθώς και το φόρο που παρακράτησαν απ' αυτούς. Στην περίπτωση αυτή, δεν υποβάλλεται το δεύτερο αντίτυπο της οικείας βεβαίωσης με
την οριστική δήλωση.
Η υποβολή οριστικής δήλωσης ΦΜΥ με διαφορετικό τρόπο από τον οριζόμενο με την απόφαση αυτή, δεν παράγει, κατά ρητή διάταξη, έννομα αποτελέσματα.

2. Με την υπ' αριθ. 1026579/258/Α0012/Διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε δεκτό ότι και όσοι απασχολούν λιγότερους από πενήντα μισθωτούς ή χορηγούν συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή άλλες παροχές σε λιγότερους από πενήντα συνταξιούχους, μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υποβάλουν σε μαγνητικά μέσα το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις για τις αποδοχές των μισθωτών ή τις συντάξεις και λοιπές παροχές που κατέβαλαν στους συνταξιούχους, καθώς και το φόρο που παρακράτησαν απ' αυτούς, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούν μηχανογραφικά μέσα για τη μισθοδοσία όσων εργάζονται σ' αυτούς ή τη χορήγηση των προηγούμενων παροχών στους συνταξιούχους.

3. Επίσης, με την υπ' αριθ. 1027074/313/Α0012/Διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε δεκτό ότι για υπόχρεους που διατηρούν υποκαταστήματα σ' όλη την Ελλάδα, τα οικεία στοιχεία των εκδιδόμενων βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων των υποκαταστημάτων ασφαλιστικών φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών δύνανται να περιέχονται στα μαγνητικά μέσα που υποβάλλουν στην κατά περίπτωση αρμόδια ΔΟΥ υποβολής της οικείας οριστικής δήλωσης του κεντρικού καταστήματός τους, αντί της αρμόδιας ΔΟΥ καταβολής των αμοιβών ή συντάξεων.

4. Διευκρινίζεται ότι στην αρμόδια ΔΟΥ στην περιφέρεια της οποίας καταβλήθηκαν οι αμοιβές ή οι συντάξεις από υποκαταστήματα, θα υποβληθεί η οικεία οριστική δήλωση ΦΜΥ, χωρίς όμως αυτή να συνοδεύεται από το δεύτερο
αντίτυπο των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η σημείωση ότι τα στοιχεία των βεβαιώσεων έχουν συμπεριληφθεί στα μαγνητικά μέσα που υποβλήθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ του κεντρικού καταστήματος.

5. Τονίζεται ότι στα μαγνητικά μέσα που θα υποβληθούν από τους υπόχρεους στην αρμόδια ΔΟΥ του κεντρικού καταστήματος, θα πρέπει στις αναλυτικές αμοιβές μισθωτού ή συνταξιούχου (τύπος Record 3) στο πεδίο 4.20 και θέσεις από 142 έως 150 να γραφεί ο κωδικός υποκαταστήματος που ανήκει ο μισθωτός ή συνταξιούχος.
Παράλληλα, θα κατατεθεί κατάσταση με τους κωδικούς των υποκαταστημάτων και την ονομασία τους.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κωδικοποίηση των υποκαταστημάτων, να χρησιμοποιηθεί ως κωδικός μία αύξουσα αρίθμηση.

6. Τα χαρακτηριστικά των αποδεκτών μέσων που χρησιμοποιούνται για την υποβολή, σε ψηφιακή μορφή, του δεύτερου αντίτυπου βεβαίωσης για τις αποδοχές ή τις συντάξεις που κατέβαλαν στους δικαιούχους, καθώς και το φόρο που παρακράτησαν απ' αυτούς, πρέπει να έχουν όπως περιγράφονται στο "Παράρτημα" το συνημμένο στην υπ' αριθ. 1006297/88/Α0012/ Διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών.

7. Επίσης, σε περίπτωση που ορισμένοι φορείς για τη μισθοδοσία ορισμένων εργαζομένων τους χρησιμοποιούν χειρόγραφο σύστημα, μολονότι έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, να χρησιμοποιούν μηχανογραφικά μέσα μισθοδοσίας για όλους τους εργαζομένους τους, πρέπει και τα στοιχεία της μισθοδοσίας που
έγινε με χειρόγραφο σύστημα να συμπεριληφθούν στα μαγνητικά μέσα.

8. Τέλος, ποσά που καταβλήθηκαν αναδρομικά σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, για λόγους εκτός εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 46 του Ν.2238/1994 (Νόμος, Δικαστική Απόφαση κ.λπ.), δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στα μαγνητικά μέσα και ειδικότερα στον "Κωδικό 24" που θα συνυποβάλλετε με την
οριστική δήλωση για τις αποδοχές και συντάξεις του έτους 1998. Τα ποσά αυτά πρέπει να εμφανιστούν στις συμπληρωματικές οριστικές δηλώσεις μαζί με τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που θα υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ για το έτος ή έτη που θα θεωρούνται ότι αποκτήθηκαν αυτά.


Taxheaven.gr