ΠΟΛ.1237/14.8.1996

Υποβολή αιτήσεων επιτηδευματιών, σχετικά με την τήρηση του βιβλίου αποθήκης και παραγωγής - κοστολογίου

14 Αύγ 1996

Taxheaven.gr
Αθήνα 14 Αυγούστου 1996
Αρ. Πρωτ.: 1091813/670/0015Α΄

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ κ΄ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Δ.15η)
ΤΜΗΜΑ Α΄

ΠΟΛ.: 1237

ΘΕΜΑ: Υποβολή αιτήσεων επιτηδευματιών, σχετικά με την τήρηση του βιβλίου αποθήκης και παραγωγής - κοστολογίου.

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:


1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 37 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ.186/1992) η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων προς την Επιτροπή Λογιστικών Βιβλίων (ΕΛΒ), σχετικά με τη ρύθμιση των υποχρεώσεων τήρησης του βιβλίου αποθήκης και παραγωγής - κοστολογίου από 1ης Ιανουαρίου 1997, για τους επιτηδευματίες εκείνους για τους οποίους έχει δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθεί τέτοια υποχρέωση και οι οποίοι κλείνουν διαχειριστική περίοδο την 31η Δεκεμβρίου 1996, έληξε την 31 Ιουλίου 1996.

2. Με την Εγκύκλιό μας αυτή εφιστάται η προσοχή σας στη σημασία που έχει η έγκαιρη αποστολή των ανωτέρω αιτήσεων στην ΕΛΒ.

3. Για να καταστεί, δυνατή η έγκαιρη κοινοποίηση, στους ενδιαφερομένους επιτηδευματίες, των αποφάσεων της ΕΛΒ παρακαλούμε:

α) Να στείλετε, μέχρι 31.10.1996 τις ανωτέρω αιτήσεις, μαζί με τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου, για να μπορέσει η ΕΛΒ να εκδόσει έγκαιρα τις σχετικές αποφάσεις, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις που αφορούν αρχίζουν από 1.1.1997. Στην περίπτωση που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι εφικτή η αποστολή την προθεσμία αυτή παρακαλούμε να γνωρίσετε στην Υπηρεσία μας τις περιπτώσεις αυτές.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η αποστολή των στοιχείων αυτών (αιτήσεις και σχετικές εκθέσεις) πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη, γιατί έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν να στέλνονται τα στοιχεία αυτά, από μερικές τουλάχιστον Υπηρεσίες, στα τέλη περίπου κάθε χρόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, που συνίστανται αφενός μεν στη δυσχέρεια της ΕΛΒ στην έγαιρη εκπλήρωση του έργου της, αφετέρου δε στη μη διάθεση απαραίτητου χρόνου των επιχειρήσεων για την οργάνωσή τους, για την τήρηση του βιβλίου αποθήκης και του βιβλίου παραγωγής - κοστολογίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΛΒ.
Εντονότερο εμφανίζεται το πρόβλημα αυτό στις επιχειρήσεις εκείνες που, για πρώτη φορά, υποχρεώνονται στην τήρηση του βιβλίου αποθήκης ή βιβλίου παραγωγής κοστολογίου, και για το λόγο αυτό να προηγηθεί η αποστολή των αιτήσεων αυτών. Οι αρμόδιοι επιθεωρητές στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούμε να μεριμνήσουν για την αποστολή των αιτήσεων οπωσδήποτε την παραπάνω προθεσμία.
Κρίνεται σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι ο χρόνος της αποστολής των παραπάνω στοιχείων (που, όπως τονίστηκε προηγούμενα, πρέπει να είναι άμεσος) δεν πρέπει να συγχέεται με την προθεσμία που ορίζουν οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 37 του Κώδικα, με την αίτηση δηλαδή του Προϊσταμένου της ΔΟΥ που υποβάλλεται μέχρι και τον ενδέκατο μήνα και αφορά την επαύξηση των υποχρεώσεων του επιτηδευματία που έτυχε μερικής ή ολικής απαλλαγής ή περιορισμό των υποχρεώσεών του, από την τήρηση του βιβλίου αποθήκης ή του βιβλίου παραγωγής - κοστολογίου.

γ) Να μεριμνήσετε ώστε οι σχετικές εκθέσεις να είναι κατά το δυνατόν πλήρεις, να περιέχουν δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για επαρκή ενημέρωση της Επιτροπής. Σχετικές εν προκειμένω διευκρινίσεις και οδηγίες έχουν δοθεί με την παράγραφο 37.5 της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/1992, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ (Π.Δ.186/1992).

δ) Σημειώνουμε ότι οι ΔΟΥ των διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης θα υποβάλλουν τα πιο πάνω στοιχεία (αιτήσεις και εκθέσεις) στην Επιτροπή Λογιστικών Βιβλίων Θεσσαλονίκης, όπως ειδικότερα ορίζεται στην Εγκύκλιό μας Σ.661/21/20.2.1987.


Taxheaven.gr