Προς το περιεχόμενο
  • 0

Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δεν είναι με τα καλά τους.Ποιος θα τα κάνει αυτά?


epis

Ερώτηση

Περιουσιολόγιο: Πώς θα δηλώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία τον Ιούλιο

 

του Κωστή Πλάντζου

Ιούνιος 15, 2015

Σοκ για 6.500.000 φορολογούμενους που από τον επόμενο μήνα πρέπει να δηλώσουν στο Περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες. Αν δεν το κάνουν, στην περίπτωση που εντοπιστούν και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιολογίου, θα κατάσχονται!

Η εγκύκλιος για το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι πλέον έτοιμη και βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών μεταξύ των υπηρεσιών. Με το νέο σύστημα όλοι θα δηλώσουν τα πάντα - από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι δάνεια, οικονομικές απαιτήσεις από τρίτους και μετρητά που έχουν στο σπίτι ή σε θυρίδες. Αν παραλείψουν να δηλώσουν κάτι, κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, αφού θα κατάσχονται τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος!

Με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο όχι μόνο όσοι δήλωναν ελάχιστα ενώ αποκαλύπτεται πως είχαν πολλά, αλλά και όσους είχαν δηλώσει ειλικρινώς όλα τα εισοδήματά τους η Εφορία θα τους καλεί να βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι τα μετρητά ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία προέρχονται από τα φορολογημένα εισοδήματά τους και μόνο - και όχι από άλλα που οι ελεγκτές θα θεωρήσουν πως ήταν κρυφά και αδήλωτα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός γιατί βλέπουν και έναν άλλον μεγάλο κίνδυνο: μαζί με τα αδήλωτα εισοδήματα (π.χ. από πωλήσεις ακινήτων ή μαύρη εργασία) να φορολογηθούν και να νομιμοποιηθούν και χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για το «βρώμικο» χρήμα που καίει τα χέρια όσων το έχουν και δεν μπορούν να το κυκλοφορήσουν, η ασυλία με φόρο 30% -όπως προτάθηκε από την κυβέρνηση για να ισχύσει στη ρύθμιση για τις καταθέσεις στις τράπεζες- φαντάζει απίστευτα φθηνή και συμφέρουσα εφόσον ο κάτοχός τους δεν έχει πιαστεί στα πράσα να εγκληματεί.

«Θα νομιμοποιήσουμε και τους λαθρέμπορους», λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος αρνείται να βάλει την υπογραφή του, αλλά κρατά αποστάσεις και πιέζει να αλλάξει άρδην το σχέδιο που ετοιμάζεται.

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένουν να δουν δημοσιευμένη την τελική πρόταση προτού βγουν στα κάγκελα.

Φοβούνται διαρροές...

Με το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι, δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Στην παγίδα θα πέσουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, αλλά και όσα νοικοκυριά έχουν κρυμμένα μετρητά στο μαξιλάρι τους.

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν είχε διανοηθεί καν να περιλάβει ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» ο νομοθέτης. Εχοντας δηλώσει όλοι οι πολίτες με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Πέραν όμως του φόβου για αυθαιρεσίες στους ελέγχους, που θα τις πληρώσουν όσοι πιαστούν στη φάκα για ήδη φορολογημένα λεφτά, επιφυλάξεις εκφράζονται από τους αρμοδίους και για τον κίνδυνο διαρροής άκρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και δεδομένων.

Στο νέο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές που δηλώνει στην περιουσία του ο φορολογούμενος, αλλά θα διασταυρώνονται online και με στοιχεία που θα διαβιβάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες ή το Κτηματολόγιο και άλλοι φορείς στην Εφορία.

Ετσι, κάθε κίνηση των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται, δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Μάλιστα, ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη τη φόρμα με τις βασικές ερωτήσεις για το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωσή του θα είναι πιο σκληρή και από εκείνη του «πόθεν έσχες».

Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1.000.000 υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση.

Από κει και πέρα, όμως, οι ερωτήσεις σχεδιάζεται να είναι αμείλικτες. Για παράδειγμα:

■ Διαθέσιμα μετρητά: Ο φορολογούμενος θα καλείται να δηλώσει τι ποσά κατέχει σε μετρητά, σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν και να δικαιολογήσει την προέλευσή τους (π.χ. από ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.). Θα τονίζεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρεί ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι όταν αποκαλυφθούν (από έλεγχο, σε μελλοντική αγοραπωλησία ή με κατάθεση σε τράπεζα κ.λπ.) η Εφορία θα μπορεί να τα μπλοκάρει ως προϊόν παράνομου πλουτισμού, να τα δεσμεύει, να τα κατάσχει ή να τα φορολογεί με βάση δρακόντειους νόμους που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

■ Ακίνητα: Ως αξία κτήσης των ακινήτων πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο. Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ειδική στήλη «Χώρα», η οποία θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης στο Ιντερνετ. Θα εξετάζεται πότε αποκτήθηκε, πώς και με ποια τιμή κάθε ακίνητο, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει κτίσμα στα οικόπεδα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετα έργα ή βελτιώσεις στο ακίνητο κ.λπ.

■ Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες» (π.χ. κυβισμός οχήματος, μήκος σκάφους, αριθμός κυκλοφορίας ή λιμένας νηολόγησης) θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά. Για παράδειγμα, για τα σκάφη θα δηλώνεται σε ποιο πάρκινγκ σκαφών σταθμεύουν όταν δεν βρίσκονται σε λιμάνι, αλλά και η ακριβής διεύθυνση για τα Ι.Χ. για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει πινακίδες για να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

■ Επενδύσεις: Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Αναλυτικά θα δηλώνονται -σε άλλον πίνακα- και όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που τηρούν οι επιτηδευματίες.

■ Τραπεζικές θυρίδες: Θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους (με ένα «ναι» ή ένα «όχι») και θα κατανομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.

■ Τιμαλφή και έργα τέχνης: Θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή, ανά είδος ή τύπο του περιουσιακού στοιχείου, το έτος και το ποσό αγοράς, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, πώς και από πού τα απέκτησε κ.λπ.

■ Απαιτήσεις από τρίτους: Σε άλλον πίνακα θα δηλώνονται λοιπά περιουσιακά στοιχεία όπως οι απαιτήσεις από τρίτους (δάνεια κ.λπ.), αλλά και ποιο είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να αποδώσει και πότε τα σχετικά ποσά.

Επιπλέον:

■ Τα στοιχεία που θα αναγράφονται πρέπει να συνοδεύονται και από αποδεικτικά στοιχεία.

■ Ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί στη δήλωση ακινήτων Ε9 δεν απαιτείται να ξαναγραφούν αναλυτικά. Απαιτείται όμως να αναγραφεί ο αντίστοιχος αύξων αριθμός με τον οποίο συσχετίζονται στους πίνακες Ε9. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συνυποβάλουν και τίτλους αγοράς, ιδιοκτησίας ή νομιμοποίησης - έστω κι αν τα ακίνητα έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9.

Εξετάζεται ακόμα να ζητηθούν πλήρως ενημερωμένα βιβλιάρια καταθέσεων ή και βεβαιώσεις από τις κατονομαζόμενες τράπεζες, ότι δεν τηρούνται άλλοι λογαριασμοί πέραν αυτών που καταγράφονται αναλυτικά στους πίνακες.

Και όλα αυτά με τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς και δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους.

newmoney.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters For This Question

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Τώρα αν πω ότι αυτό το μέτρο - αν εφαρμοστεί σωστά - θα είναι ότι καλύτερο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, θα πέσει πολύ φατούρο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ποιός θα τα κάνει όλα αυτά και πότε?Απο τον Οκτώβρη και βλέπουμε.Τώρα αν είναι καλό η κακό η ιστορία θα το δείξει,γιατί αν κάποιος 

δεν έχει να φάει και ξέρει οτι εσύ έχεις το χρήμα,σιγά μην μείνει έτσι,αν δεν έχουν να φάνε τα παιδιά του και οχι μόνο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ε οχι και τον ιουλιο πλακα κανουν?παραταση δηλωσεων δεν θα παιξει?

Φαντάζομαι πως με αυτόν τον χαμό που γίνεται στο σύστημα,δέν το συζητάμε κάν(για τουλάχιστον ένα μήνα)....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ζω για την στιγμή που θα δοθεί σε χρήση η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή.,

Κύριοι συνάδελφοι σας προτρέπω να επεξεργαστουμε νέες βλαστήμιες γιατί οι υπάρχουσες δεν θα επαρκούν με τίποτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Τώρα αν πω ότι αυτό το μέτρο - αν εφαρμοστεί σωστά - θα είναι ότι καλύτερο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, θα πέσει πολύ φατούρο?

Και εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί.

Νομίζω ότι θα πάει πακέτο με πιο εντατική χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος.

Θα κλάψουν μανούλες φοροφυγάδων.

Ελαφρώς μελανό σημείο τα ενδοοικογενειακά πάρε - δώσε. Μην ποινικοποιήσουμε την οικογενειακή ζωή.

Όσο αφορά τον ερώτημα του τίτλου "Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δεν είναι με τα καλά τους. Ποιος θα τα κάνει αυτά?"

η απάντησή μου είναι η εξής:

Θα χαρώ πολύ να εργαστώ στην διαμόρφωση του περουσιολογίου. Θα ήθελα να γίνει προαπαιτούμενο η σύμπραξη Λ/Φ. Επί ποινή την αφαίρεση της αδείας φυσικά, 10.000 πρόστιμο και 6 μήνες φυλάκιση για να σφίξουν οι κ@λ@ι. Αρκεί να υπάρχει προκαθορισμένη μορφή οδηγού - βημάτων ελέγχου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ακόμη ένα ωραίο module στο gsis.gr που πάει σφαίρα.
Ζούμε μεγάλες στιγμές. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ,ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟ,ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΦ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ  ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 2016 ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

το Ε9 το έχουν? ναι

 

τους λογαριασμούς τους έχουν? ναι ,απλά κάθε φορολογούμενος ας ορίσει την κατανομή στην τράπεζα ή να το εντάξει "σε ομάδα ΑΦΜ" που λέει ο Βαρουφάκης δηλ. οικογενειακή μερίδα.

 

τα χαρτοφυλάκια τα έχουν ? ναι.

 

τι απομένουν? πίνακες και τιμαλφή. σιγά μην τα δηλώσουμε για να τα βρει έτοιμα ο Σόιμπλε.

 

τι άλλο ? τα μετρητά στο στρώμα. σιγά μην τα δηλώσουμε για να τα βρει έτοιμα ο Σόιμπλε.

 

τι γίνεται μετά?

 

επί όλης της αξίας Χ% για απόσβεση χρέους με χρέωση στο ταχις.  για να τα πάρει ο Σόιμπλε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

το Ε9 το έχουν? ναι

 

τους λογαριασμούς τους έχουν? ναι ,απλά κάθε φορολογούμενος ας ορίσει την κατανομή στην τράπεζα ή να το εντάξει "σε ομάδα ΑΦΜ" που λέει ο Βαρουφάκης δηλ. οικογενειακή μερίδα.

 

τα χαρτοφυλάκια τα έχουν ? ναι.

 

τι απομένουν? πίνακες και τιμαλφή. σιγά μην τα δηλώσουμε για να τα βρει έτοιμα ο Σόιμπλε.

 

τι άλλο ? τα μετρητά στο στρώμα. σιγά μην τα δηλώσουμε για να τα βρει έτοιμα ο Σόιμπλε.

 

τι γίνεται μετά?

 

επί όλης της αξίας Χ% για απόσβεση χρέους με χρέωση στο ταχις.  για να τα πάρει ο Σόιμπλε.

Ένα καινούριο πρόγραμμα αποταμίευσης στην αγορά, που συνδυάζει τη νοσταλγία των μηχανήματων αυτόματης ανάληψης, με το κρεβάτι, που ως γνωστόν αποτελεί την αλάνθαστη μέθοδο φύλαξης κομποδέματος, όσων βλέπουν μακριά …

STROMA-PIN.jpg

Επανακάμπτει όπως φαίνεται, σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω των διεθνών οικονομικών συγκυριών, η μέθοδος διάσωσης οικονομιών και αποταμίευσης «Stroma Bank», ύστερα από μια σχετικά μακρά περίοδο υποχώρησης, όπου είχαν αντικατασταθεί από τις Τράπεζες και άλλες παρόμοιες οργανώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, επρόκειτο για μια προσωρινή υποχώρηση. Μετά από μερικές δεκαετίες ξέφρενων τραπεζικών συναλλαγών, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δείχνουν να εγκαταλείπουν τις κούφιες αξίες όπως το «επιτόκιο» και τις «αποδόσεις» και να επιστρέφουν στις απλές χαρές του να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και τα χρήματά σου εκεί που μπορείς να τα βλέπεις. Δηλαδή, στο γνωστό και πάντα φιλόξενο στρώμα!

Τα νέα στρώματα φυσικά, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα τα πρωτόγονα, των γιαγιάδων. Μολονότι η ιδέα παραμένει ίδια, τώρα τα έξυπνα υλικά επιτρέπουν μια σειρά από επαναστατικές καινοτομίες.

Τέλος, λοιπόν, στα ενοχλητικά εξογκώματα που έκανε το μασούρι. Πλέον, το ειδικό αφρολέξ, αντιλαμβάνεται τον ακριβή όγκο του αντικειμένου που βρίσκεται κρυμμένο μέσα του και μειώνει αντίστοιχα το πάχος του.

Επίσης, η «Stroma Bank», διαθέτει ειδική πυρίμαχη και απολύτως στεγανοποιημένη θήκη, όπου ο πρώην καταθέτης, θα μπορεί να αποθηκεύει άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως στις θυρίδες των τραπεζών, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Χωρίς το άγχος ότι η από τη μια στιγμή στην άλλη, θα του τα πάρουν.

Τέλος, για να μην μπαίνει στον κόπο να στρώνει και να ξεστρώνει το κρεβάτι, κάθε φορά που χρειάζεται χρήματα, ο «στρωματοκαταθέτης» θα έχει το δικό του ΑΤΜ στο προσκέφαλο, και με ειδική κάρτα θα μπορεί να σηκώνει το ακριβές ποσό!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα, είχαν τεράστια ζήτηση σε όλο τον κόσμο και τα αποθέματα της εταιρίας έχουν εξαντληθεί. Έτσι, αν και η αναμονή πλέον από τη στιγμή της παραγγελίας, φτάνει το 6μηνο, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε γλάστρες με αντίστοιχο αποταμιευτικό εξοπλισμό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Τώρα αν πω ότι αυτό το μέτρο - αν εφαρμοστεί σωστά - θα είναι ότι καλύτερο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, θα πέσει πολύ φατούρο?

 

 

Και εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί.

Νομίζω ότι θα πάει πακέτο με πιο εντατική χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος.

Θα κλάψουν μανούλες φοροφυγάδων.

Ελαφρώς μελανό σημείο τα ενδοοικογενειακά πάρε - δώσε. Μην ποινικοποιήσουμε την οικογενειακή ζωή.

Όσο αφορά τον ερώτημα του τίτλου "Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δεν είναι με τα καλά τους. Ποιος θα τα κάνει αυτά?"

η απάντησή μου είναι η εξής:

Θα χαρώ πολύ να εργαστώ στην διαμόρφωση του περουσιολογίου. Θα ήθελα να γίνει προαπαιτούμενο η σύμπραξη Λ/Φ. Επί ποινή την αφαίρεση της αδείας φυσικά, 10.000 πρόστιμο και 6 μήνες φυλάκιση για να σφίξουν οι κ@λ@ι. Αρκεί να υπάρχει προκαθορισμένη μορφή οδηγού - βημάτων ελέγχου.

 

Sorry ρε παιδιά αλλά δεν το βλέπω έτσι.....

 

Επειδή δεν μπορούμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, άντε να μας τα δηλώσετε όλα... Μέχρι και τους πίνακες, τα χρυσαφικά (άραγε τα χρυσά δόντια πιάνονται ως τιμαλφή?), ποιος μου χρωστάει και πότε κάνει να μου τα δώσει......

 

Γελοία πράγματα, μόνο στη φαντασία αυτού του μ@λ@κ@ δημόσιου υπαλλήλου (που έχει στο μυαλό του την κατάσχεση και την κατάσχεση εις χείρας τρίτων ΜΟΝΟ) που τα έβγαλε μπορούν να δουλέψουν....

 

Προβλέπω παταγώδη αποτυχία του μέτρου... Παταγώδη........

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Όσο αφορά τον ερώτημα του τίτλου "Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δεν είναι με τα καλά τους. Ποιος θα τα κάνει αυτά?"

η απάντησή μου είναι η εξής:

Θα χαρώ πολύ να εργαστώ στην διαμόρφωση του περουσιολογίου. Θα ήθελα να γίνει προαπαιτούμενο η σύμπραξη Λ/Φ. Επί ποινή την αφαίρεση της αδείας φυσικά, 10.000 πρόστιμο και 6 μήνες φυλάκιση για να σφίξουν οι κ@λ@ι. Αρκεί να υπάρχει προκαθορισμένη μορφή οδηγού - βημάτων ελέγχου. 

 

 

Μην απελευθερώνεις την καμήλα από το φορτίο της καμπούρας της,

γιατί μπορεί να την απελευθερώσεις από το να είναι καμήλα. 

 

G.K. Chesterton

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Sorry ρε παιδιά αλλά δεν το βλέπω έτσι.....

 

Επειδή δεν μπορούμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, (την "πέφτουμε" επι δικαίων και αδίκων),  άντε να μας τα δηλώσετε όλα... Μέχρι και τους πίνακες, τα χρυσαφικά  (ποιος θα εκτιμήσει  άραγε την αξία τους και πόσο αξιόπιστη μπορεί νά είναι ?) (άραγε τα χρυσά δόντια πιάνονται ως τιμαλφή?), ποιος μου χρωστάει και πότε κάνει να μου τα δώσει...... (Aν μου τα δώσει , και αν μου δώσει πόσα θα μου δώσει ?)

 

Γελοία πράγματα, μόνο στη φαντασία αυτού του μ@λ@κ@ δημόσιου υπαλλήλου (Ο οποίος , για να είμαστε δίκαιοι , κατόπιν εντολών των πολιτικών προισταμένων του ψάχνει απεγνωσμένα να βρεί τρόπους για να μας αδειάσει την τσέπη) (που έχει στο μυαλό του την κατάσχεση και την κατάσχεση εις χείρας τρίτων ΜΟΝΟ) που τα έβγαλε μπορούν να δουλέψουν....

 

Προβλέπω παταγώδη αποτυχία του μέτρου... Παταγώδη........ και προπάντων ενα τεράστιο πλυντήριο ξεπλύματος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 

■ Ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί στη δήλωση ακινήτων Ε9 δεν απαιτείται να ξαναγραφούν αναλυτικά. Απαιτείται όμως να αναγραφεί ο αντίστοιχος αύξων αριθμός με τον οποίο συσχετίζονται στους πίνακες Ε9. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συνυποβάλουν και τίτλους αγοράς, ιδιοκτησίας ή νομιμοποίησης - έστω κι αν τα ακίνητα έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9.

Εξετάζεται ακόμα να ζητηθούν πλήρως ενημερωμένα βιβλιάρια καταθέσεων ή και βεβαιώσεις από τις κατονομαζόμενες τράπεζες, ότι δεν τηρούνται άλλοι λογαριασμοί πέραν αυτών που καταγράφονται αναλυτικά στους πίνακες.

Και όλα αυτά με τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς και δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους.

newmoney.gr

 

Ναι, καλά. Μη φάτε θα έχει γλάρο.

Αν δεν πρόκειται για δημοσιογραφική φαντασία ή καμιά κοτσάνα που πέταξε κανένας υπάλληλος του Υ.Ο. τότε είναι το λιγότερο για γέλια. Και για κλάματα.

Και θα καταγραφεί ως άλλη μια φοβερή ιδέα μαζί με τους τουρίστες με τις μικροκάμερες και τη συλλογή αποδείξεων για έκπτωση φόρου. 

 

Σε μια εποχή που οι κουτόφραγκοι έχουν βρει άλλους πολύ πιο απλούς τρόπους καταπολέμησης της παραοικονομίας και του οργανωμένου εγκλήματος...

http://www.protothema.gr/world/article/473751/dania-epivalei-plastiko-hrima-gia-sunallages/

 

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/957940/dw-ypoxreotiki-katargisi-ton-metriton

 

....που τα ποσά που διακινούνται (μαύρα και αφορολόγητα) είναι ιλιγγιώδη, εμείς οι Ελληναράδες βρήκαμε πάλι άλλο τρόπο.

Δηλώσεις, ξανά δηλώσεις και πάλι δηλώσεις.

Εντυπες δηλώσεις, ηλεκτρονικές δηλώσεις (όποτε δουλεύει το ρημάδι ο σέρβερ τους), υπεύθυνες δηλώσεις.

Δηλώσεις παντού. Σε λογιστές, ΚΕΠ, συμβολαιογραφεία, τράπεζες, Κτηματολόγια. 

 

Μια ολόκληρη χώρα να δηλώνει τα πάντα.Ελλάδα η χώρα της δήλωσης.

 

Να έρχεται ο παππούς και η γιαγιά και να προσπαθούν να θυμηθούν που έβαλαν τον κουμπαρά με τα μετρητά για ώρα ανάγκης και πόσες χρυσές λίρες είχαν στον κουμπαρά, ο κυρ-Μήτσος να δηλώνει τον κρυφό λογαριασμό για τα δώρα και τα έξοδα της ερωμένης χωρίς να τον πάρει χαμπάρι η γυναίκα του.

 

Και οι μεταβολές της περιουσίας θα παρακολουθούνται κι αυτές ηλεκτρονικά? Εδώ οι τράπεζες και οι φορείς του Δημοσίου δεν στέλνουν σωστά στοιχεία σε απλά πράγματα όπως οι τοκοχρεολυτικές δόσεις, οι συντάξεις και οι μισθοί, θα παρακολουθούν αν ο κυρ-Μήτσος άνοιξε άλλον λογαριασμό σε άλλη τράπεζα?

 

Το κορυφαίο φυσικά είναι αυτό με το Ε9. 

Αν ξαναζητάνε για άλλη μια φορά δικαιολογητικά για χωράφια που δηλώθηκαν και ξαναδηλώθηκαν φανταστείτε τι δικαιολογητικά θα ζητάνε για.... τα χρυσά δόντια της γιαγιάς.

 

Ο μ@λ@κας που τα σκέφτηκε έκανε το καθήκον του, είπε τη φοβερή ιδέα για την σωτηρία της οικονομίας, μπορεί να κορδώνεται σε φίλους και γνωστούς για το πόσο έξυπνη και πρωτοποριακή ήταν η ιδέα του.

Μπορεί να συνεχίσει να κατεβάζει ιδέες για τη σωτηρία της χώρας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Οι πραγματικά έξυπνες λύσεις είναι συνήθως πολύ απλές.

Τα άλλα είναι τεχνοκρατικές αρλούμπες.

 

Αυτά που συνήθως ξεχνάμε ψάχνοντας την καλύτερη τεχνική λύση είναι:

1. Η φορολογία είναι ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός. Από κάποιους παίρνει και σε κάποιους δίνει. (Αμεσα ή έμμεσα)

2. Η επέκταση του ελέγχου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας είναι παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

3. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

4. Η λύση είναι πάντα πολιτική

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Οι πραγματικά έξυπνες λύσεις είναι συνήθως πολύ απλές.

Τα άλλα είναι τεχνοκρατικές αρλούμπες.

 

Αυτά που συνήθως ξεχνάμε ψάχνοντας την καλύτερη τεχνική λύση είναι:

1. Η φορολογία είναι ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός. Από κάποιους παίρνει και σε κάποιους δίνει. (Αμεσα ή έμμεσα)

2. Η επέκταση του ελέγχου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας είναι παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

3. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

4. Η λύση είναι πάντα πολιτική

 

Συμφωνώ, συνάδελφε.

Το ζήτημα είναι κοινωνικό.

Ας φτιάξουμε ένα κοινωνικό κράτος, ένα κράτος πρόνοιας που σέβεται τους πολίτες του και μετά το συζητάμε.

Όταν, κατα κάποιον τρόπο είσαι αναγκασμένος να "κρύβεις" εισοδήματα για να έχεις τις παροχές που θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να σου παρέχει, τι άλλο να πω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Συμφωνώ, συνάδελφε.

Το ζήτημα είναι κοινωνικό.

Ας φτιάξουμε ένα κοινωνικό κράτος, ένα κράτος πρόνοιας που σέβεται τους πολίτες του και μετά το συζητάμε.

Όταν, κατα κάποιον τρόπο είσαι αναγκασμένος να "κρύβεις" εισοδήματα για να έχεις τις παροχές που θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να σου παρέχει, τι άλλο να πω...

 

Δεν εννοούσα  αυτό.....

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει "ηθική" δικαίωση στο να κρύβεις εισοδήματα αντί να διεκδικείς τις παροχές που δικαιούσαι με τη συμβολή σου στα φορολογικά έσοδα.

Λέω απλά ότι η φοροδιαφυγή στο μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να χτυπηθεί με απλούστερες μεθόδους χωρίς την καταφυγή σε "αστυνομικά" μέτρα που θίγουν τις ατομικές ελευθερίες, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και αυτή να οδηγεί τις τεχνικές μεθόδους.

Και επίσης λέω ότι η αναδιανομή έτσι κι αλλιώς συμβαίνει γιατί αυτό είναι η φορολογία. Απλά συμβαίνει από τους πολλούς προς τους λίγους και αυτό είναι πολιτική επιλογή.

Το ότι με τη φοροδιαφυγή η αναδιανομή γίνεται επαχθέστερη για τους περισσότερους από τους πολλούς δεν διαγράφει την πολιτική επιλογή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Δεν εννοούσα  αυτό.....

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει "ηθική" δικαίωση στο να κρύβεις εισοδήματα αντί να διεκδικείς τις παροχές που δικαιούσαι με τη συμβολή σου στα φορολογικά έσοδα.

Λέω απλά ότι η φοροδιαφυγή στο μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να χτυπηθεί με απλούστερες μεθόδους χωρίς την καταφυγή σε "αστυνομικά" μέτρα που θίγουν τις ατομικές ελευθερίες, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και αυτή να οδηγεί τις τεχνικές μεθόδους.

Και επίσης λέω ότι η αναδιανομή έτσι κι αλλιώς συμβαίνει γιατί αυτό είναι η φορολογία. Απλά συμβαίνει από τους πολλούς προς τους λίγους και αυτό είναι πολιτική επιλογή.

Το ότι με τη φοροδιαφυγή η αναδιανομή γίνεται επαχθέστερη για τους περισσότερους από τους πολλούς δεν διαγράφει την πολιτική επιλογή.

 

Η φορολογική συνείδηση καλλιεργείται. Σωστό.

Εσείς όμως, πιστεύετε ότι υπάρχει πολιτική βούληση;; Ή ότι θα υπάρξει;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η πολιτική βούληση υπάρχει πάντα. Σε κάθε νόμο

Η κατεύθυνση προς την οποία "βουλεύεται" είναι εμφανής από το αποτέλεσμα. Καταλαβαίνεις πάντα τι εξυπηρετεί.

Τι θα εξυπηρετεί αύριο δεν μπορώ να το μαντέψω.

Αυτό που ξέρω είναι πως θα εξυπηρετεί αυτούς που μπορούν με αξιώσεις να το απαιτήσουν και να το επιβάλουν

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η πολιτική βούληση υπάρχει πάντα. Σε κάθε νόμο

Η κατεύθυνση προς την οποία "βουλεύεται" είναι εμφανής από το αποτέλεσμα. Καταλαβαίνεις πάντα τι εξυπηρετεί.

Τι θα εξυπηρετεί αύριο δεν μπορώ να το μαντέψω.

Αυτό που ξέρω είναι πως θα εξυπηρετεί αυτούς που μπορούν με αξιώσεις να το απαιτήσουν και να το επιβάλουν

 

Η πολιτική βούληση έρχεται και με πολιτικό κόστος.

Πιστεύετε ότι πολλοί είναι διατεθειμένοι να διορθώσουν τα κακώς κείμενα χωρίς να 'καούν';;

 

ΥΓ. Μοιάζει σα να σας παίρνω συνέντευξη.

Με συγχωρείτε εαν σας κουράζω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Διαφωνώ στη διαπίστωση.

Αν το πολιτικό κόστος μετράται σε εκλογική δύναμη η πολιτική βούληση μπορεί να συνεπάγεται και όφελος

Αν θεωρείτε δεδομένο ότι μιλάμε για κόστος σημαίνει ότι έχετε αποδεχθεί πως η βούληση πρέπει να οδηγεί σε αποφάσεις δυσάρεστες για την πλειοψηφία.

Δεν δέχομαι ότι οι αποφάσεις που χρειαζόμαστε πρέπει να θίγουν τους πολλούς (άρα να κοστίζουν).

Αυτή την πολιτική βούληση που θίγει τους πολλούς την ζούμε χρόνια και είναι προφανές ότι όλα πήγαν χειρότερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Να σας ρωτήσω κάτι και θα ήθελα να μου πείτε.

Δεν πιστευέτε ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα εξυπηρετούν διάφορες συντεχνίες;;

Σίγουρα, υπάρχουν πολιτικοί που μπορούν να φέρουν αλλαγές και μάλιστα, ουσιαστικές αλλαγές.

Αλλά, όταν τα πολιτικά κόμματα δημιούργησαν το πελατειακό κράτος, περιμένετε ριζοσπαστική πολιτική βούληση;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Sorry ρε παιδιά αλλά δεν το βλέπω έτσι.....

 

 

Δεν θυμάμαι Στέφανε πια ήταν η τελευταία φορά που όχι μόνο συμφώνησες σε κάτι αλλά έγραψες ή υπέδειξες προτάσεις.

Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη στην περίπτωση που με διαψεύσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Μην απελευθερώνεις την καμήλα από το φορτίο της καμπούρας της,

γιατί μπορεί να την απελευθερώσεις από το να είναι καμήλα. 

 

G.K. Chesterton

 

Συνάδελφε δεν αισθάνομαι κάποιο φορτίο. Αν αισθάνεσαι ότι κουβαλάς κάποιο φορτίο τότε θα ήταν καλύτερα να ξανασχεδιάσεις την επαγγελματική σου κατεύθυνση. Το επαγγελματικό σου μέλλον δεν είναι απαραίτητο πως πρέπει να περάσει μέσα από την περικοπή των λογιστικών εργασιών ή τον σχεδιασμό αυτών ανάλογα με το αν σου φορτώνουν άγχος ή κόπο ή απέχθεια ή απλώς κομματική σκοπιμότητα.

Μέχρι σήμερα - ευτυχώς - όλες οι υπηρεσίες που παρέχω εξέρχονται περνώντας από το ταμείο. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως τις παρέχεις δωρεάν!!! Αν αυξηθούν οι υπηρεσίες σου θα αυξηθούν και οι εισπράξεις σου - εφόσον τις προσφέρεις καλώς - και ίσως δημιουργήσεις και κάποια θέση εργασίας για κάποιον νεώτερο στον κλάδο.

Αν πάλι έχεις κάποιες προτάσεις ανάρτησέ τις μαζί με κατάλογο κρατών όπου εφαρμόζονται επιτυχώς. Παραπάνω υπάρχει άρθρο για την Δανία. Υπάρχουν και άλλα κράτη. Μέχρι και μυστικές υπηρεσίες έχουν επιστρατευθεί. Τι ακριβώς σε προβληματίζει με τη νέα εργασία; Ο πρόσθετος κόπος ή μήπως ο φόβος πως το κράτος θα κατασχέτει ότι δεν θα είναι δηλωμένο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...