Jump to content
Sign in to follow this  
Blackie

Αναγνώριση από επιμελητήριο / Μεταπτυχιακά - πιστοποιήσεις

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

 

Έχω τις εξής 2 απορίες:

 

1. Είμαι πτυχιούχος ΑΤΕΙ Λογιστικής από το 2008 και από τότε εργάζομαι σαν βοηθός. Δεν είχα γραφτεί στο επιμελητήριο (για συγκεκριμένο λόγο), οπότε και γράφτηκα το 2015 σαν λογιστής Β' τάξεως. Το θέμα είναι πως, λόγω του γνωστού παράδοξου της νομοθεσίας, δε μου αναγνωρίζουν τα ένσημα πριν από την εγγραφή. Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα, ώστε να τρέξω το θέμα μπας και μου τα αναγνωρίσουν;

 

2. Ενδιαφέρομαι είτε για MBA, είτε για MSc στη λογιστική, ελεγκτική και χρηματοοικονομική διοίκηση, είτε για κάποια πιστοποίηση (ACCA, CIMA). Δεν ενδιαφέρομαι να εργαστώ σαν ορκωτός, αλλά προτιμώ να κυνηγήσω θέσεις σχετικές με τη λογιστική, τον εσωτερικό έλεγχο ή σαν στέλεχος οικονομικού τμήματος σε κάποια μεγάλη εταιρεία. Πέρα από τις γνώμες σας για το τι θα μπορούσα να επιλέξω, θα ήθελα να θέσω τα εξής υποερωτήματα για όποιον γνωρίζει, επειδή έχω ψάξει ΑΡΚΕΤΑ και έχω κάποιες απορίες:

 

1. Σε περίπτωση που γραφτώ στο ACCA και το τελειώσω επιτυχώς, πρέπει οπωσδήποτε να εργαστώ σε ελεγκτική εταιρεία για μια τριετία ώστε να θεωρούμαι κάτοχος ή αυτό απαιτείται μόνο αν θες να δουλέψεις σε ελεγκτική;

 

2. Το συνολικό κόστος του ACCA το υπολόγισα περί τα 2500-3000 ευρώ. Είμαι κοντά; Χρειάζεται κάποιο φροντιστήριο ή είναι βατό, αν φυσικά αφιερώσεις ΠΟΛΥ χρόνο;

 

3. Το CIMA "μετράει" καθόλου στην ελληνική αγορά;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε,

 

Όσο αναφορά την περίπτωση της επαγγελματικής πιστοποίησης του ACCA την οποία και γνωρίζω εκ των έσω έχω να σου πω τα εξής:

 

1. Ως απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής μπορέις να ετοιμάσεις άμεσα τα σχετικά δικαιολογητικά (θα τα βρεις στην ιστοσελίδα του ACCA http://www.accaglobal.com/gb/en.html)  και με το πτυχίο σου θα λάβεις 4 paper exemptions απο τα συνολικά 14 που απαιτούνται  για να ολοκληρώσεις τις σπουδές. Οι εξετάσεις εως το τέλος του 2015 διεξάγονταν Ιούνιο και Δεκέμβριο αλλά απο το 2016 θα διεξάγονται επίσης Μάρτιο και Σεπτέμβριο.

 

2. Το κόστος εξαρτάται απο την επιλογή σου στην παρακολούθηση των μαθημάτων. Έχεις 3 επιλογές:

ι) να παρακολουθείς σε κάποιον aproved learning provider απευθειας (στην Ελλάδα είναι νομίζω η Globaltrianing kai PWC) με κόστος 1000€ περίπου το μάθημα.

ιι) να παρακολουθείς distance learning απο Ελλάδα η απο Αγγλία καλύτερα (αγοράζεις πακέτο, βιβλία και videos) με κόστος 500€ το μάθημα.

ιιι) να διαβάζεις μόνος σου (είτε παραγγέλνεις μόνο τα βιβλία απο Αγγλία, είτε δωρεάν σημειώσεις και videos απο εδώ http://opentuition.com/acca/ ) με κόστος δωρεάν ή μόνο ταβιβλία 40€ με αποστολή το καθένα περίπου.

 

Επίσης στο κόστος υπολόγισε annual subscription fee 100GBP+exam fees 80-100GBP per paper κάθε φορά που κάθεσαι ένα μάθημα.

 

Θα χρειαστείς να παρακολουθήσεις μαθήματα ειδικά TAX-FINANCIAL REPORTING (IFRS)-FINANCIAL MANAGEMENT, κυρίως εαν δεν έχεις καμία προηγούμενη επαφή και γνώση στα συγκεκριμένα. Έχει και κάποια μαθήματα όπως AUDIT+ETHICS  τα οποία μπορείς να τα παλέψεις μόνος σου μιας και είναι θεωρητικά.

 

Το ACCA μετράει πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο και σου ανοίγει πολλούς τομείς εργασίας (τράπεζες, ΑΕ, ελεγκτικά γραφεία) καθώς και πόρτες διεθνώς. Στην Ελλάδα είναι λίγο παρεξηγημένο καθώς υπάρχει άγνοια και δεν το γνωρίζει μεγάλο μέρος των επαγγελματιών αν και τελευταία προωθήται μέσω του κοινού προγράμματος με το ΙΕΣΟΕΛ.

 

Εαν δουλεύεις 8ωρο (ειδικά με οικογένεια) δεν θα έχεις και πολύ ΄΄ελέυθερο΄΄ χρόνο για διάβασμα δηλ. κυρίως ΣΚ οπότε θα παίρνεις το πολύ 2 μαθήματα ανά εξεταστική το εξάμηνο, καθώς η ύλη είναι πολλή και ακόμη περισσότερες οι απαιτήσεις στα exams. Καμία σχέση με εξετάσεις ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς ο χρόνος είναι λίγος για τα θέματα και θέλει να δουλέψεις πολύ σε exam technique.

 

Το αποτέλεσμα όμως θα σε ανταμείψει καθώς το βάρος του δεν συγκρίνεται με κανένα μεταπτυχιακό τίτλο (μην βλέπεις Ελλάδα δες το σε ΗΒ και εξωτερικό και θα καταλάβεις τι εννοώ) αφού είναι καθαρά επαγγελματικός τίτλος.

 

Για να πιστοποιηθεις΄στο τέολος  εκτός απο τα 14μαθήματα πρέπει να έχεις και μία τριετία εργασίας υπο την επίβλεψη πιστοποιημένου λογιστή (εγκεκριμένου ελεγκτή κατά περίσταση ή και πιστοποιημένου απο την χώρα σου,πχ Ελλάδα απο τον ΣΟΕΛ ή ΟΕΕ).

 

Τέλος να σου επισημάνω οτι σου δίνεται η δυνατότητα μέσω κοινού προγράμμτος του ACCA με το OXFORD BROOKES UNIVERSITY  τουΒ να αποκτήσεις μετά απο την επιτυχία των 9 F papers και την επιτυχή παρουσίαση/ παράδοση διπλωματικής εργασίας 10000 λέξεων BSc in Applied Accounting ισοδύναμο με οποιδήποτε πτυχίο Αγγλικού Πανεπιστημίου.

 

Ελπίζω να σε κατατόπησα σχετικά με αυτό το θέμα και είμαι στην διάθεση σου για οποιαδήποτε σχετική απορία. Καλή τύχη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είσαι κατατοπιστικότατος, με βοήθησες πάρα πολύ! Θέλω να κάνω κάποιες επερωτήσεις:

 

1. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω μαθήματα, είναι τεράστιο το budget για 11 parts και απ' όσο υπολόγισα το ACCA κοστίζει περίπου στο ποσό που ανέφερα στο πρώτο post, καθαρά από θέμα εξέταστρων, εγγραφών και συνδρομών. Αν έβρισκα φροντιστήριο με χαμηλό budget, δηλαδή να δώσω άλλα 2-3000, ίσως και να το σκεφτόμουν! Είχα προσέξει το opentuition, απλώς δε ξέρω αν έχει εφαρμογή το "διάβασε μόνος σου". Αν και έχει notes, lectures, practice exams κλπ, και δεδομένου πως έχω να ανοίξω βιβλίο σχετικό με επενδύσεις, κοστολόγια και τα συναφή από το τελευταίο έτος της σχολής και πιστεύω πως θα ξεκινήσω απ'το 0, πιστεύεις πως μπορώ να μάθω, αν βάλω τον κώλο μου κάτω; Δεδομένου πως δουλεύουμε στην καλύτερη 40 και στη χειρότερη 60 ώρες την εβδομάδα...

 

2. Η ύλη είναι σταθερή ή αλλάζει ανά συγκεκριμένα διαστήματα; Όσον αφορά τα θέματα των εξετάσεων και το τι πέφτει σ'αυτά;

 

3. Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις που επικαλείσαι, προφανώς εννοείς τα F6, F7, F9. Απ'όσο είδα τα practice exams αλλά και τη γενικότερη ύλη (χωρίς να αναλωθώ αρκετά, για να είμαι ειλικρινής) και ειδικά τα F7 και F9, μου θυμίζουν κάποια πράγματα που διδαχθήκαμε στη σχολή, αλλά και κάνουμε και τώρα (γενική εκμετάλλευση, ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης, λογιστικά αποτελέσματα κλπ). Γιατί θεωρείς πως θέλουν παρακολούθηση; Σχετικά με τα υπόλοιπα περί auditing, ethics, management κλπ τα βρήκα σχετικά εύκολα (το τονίζω το σχετικά :P ) γιατί βασίζονται αρκετά στη λογική και φυσικά σε κάποιες θεωρίες.

 

4. Είπες "πιστοποιημένο λογιστή ή ελεγκτή". Πως ακριβώς αποδεικνύεται αυτό; Δηλαδή, πρέπει να βρεις δουλειά σε μια λογιστική ή ελεγκτική εταιρεία (με ένσημα, προφανώς) και να υπογράφουν κάποια reports; Παίζει ρόλο για τη συνέχεια της καριέρας σου; Δηλαδή, αν υπογράφει λογιστής, μπορείς αργότερα να πας σε ελεγκτική; Και φυσικά εννοείς τριετία από την εγγραφή στο ACCA κι έπειτα, έτσι;

 

5. Αυτό περί ταυτόχρονου μεταπτυχιακού το είχα δει και με έψησε αρκετά, απλά δε ξέρω αν μπορεί α. να συνεφαρμοστεί με το JES του ΙΕΣΟΕΛ, αλλά και β. αν στο JES πληρώνεις τίποτα μαλλιοκέφαλα για να πάρεις την ταυτόχρονη πιστοποίηση...

 

6. Όσον αφορά τις εξετάσεις... Εγώ μένω Θεσσαλονίκη και απ'ότι είδα, δεν έχει πιστοποιημένο κέντρο εδώ, αλλά και σαν κάπου να διάβασα πως, εφόσον δώσεις (αν υπάρχει) σε ΜΗ πιστοποιημένο (πράγμα που μου φάνηκε περίεργο), δίνεις έξτρα 100 ευρώ/εξέταση... Καλά κατάλαβα ή μπα;

 

Τέλος, έχεις άποψη για MBA, MSc και τις λοιπές πιστοποιήσεις που ανέφερα στην αρχή; Συγνώμη για το πρήξιμο και σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθειά σου!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν ας τα πάρουμε με την σειρά:

 

1. Να υπολογίζεις 10-15 ώρες την εβδομάδα διάβασμα για κάθε μάθημα. Στην αρχή θα σου φανούν ίσως δύσκολα και πολύ διαφορετικά απο τα μαθήματα της σχολής σου αλλά εαν έχειςόρεξη και θέληση θα συνεχίσεις και με τον καιρό θα συνηθίσεις τον τρόπο διαβάσματος. Βασικά θέλει απαιτεί αυτοπειθαρχία και οργανωτικότητα. Εαν τα έχεις αυτά τα χρακτηριστικά μην αγχώνεσαι καθώς θα μπορείς να τα εφαρμοσέις και να διαβάζεις και μόνος σου χωρίς βοήθεια φτιάχνοντας το δικό σου πρόγραμμα στους ρυθμούς σου. Εξαρτάται βέβαια και απο πόσο ελευθερο χρόνο έχεις και λοιπες οικογενειακές υποχρεώσεις. Σου στέλνω και ένα link σχετικά με το κόστος http://www.studysmart.gr/index.php/professional-qualifications/334-professional-experience

 

2. Η υλη έχει πολύ μικρές προσθαφαιρέσεις ανά έτος (όχι πάντα και σε κάθε μάθημα) άλλα βασικά παραμένει η ίδια στον κύριο κορμό της οπότε μην ανησυχείς.

Τα θέματα ανακύκλωνουν διάφορα κεφάλαια της ύλης, συνδυάζουν case study καθώς και θεωρητικές ερωτήσεις. Υπάρχουν και κάποια κεφάλαια της ύλης απο τα οποία μπαίνουν ερωτήσεις σε κάθε exam.

 

3. To F7 περιλαμβάνει πολλά απο τα IFRS και την εφαρμογή τους σε μέσα απο την ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων και η ύλη του όπως και των F6 F9 καλύπτει ενα ευρύ πεδίο γνώσεων. Όπως σου ανέφερα  και παραπάνω μην συγκρίνεις τις εως τώρα γνώσεις σου με το ACCA. Ο τίτλος δεν είναι ακαδημαικός αλλά επαγγελματικός που σημαίνει οτι η οι γνώσεις καθώς και ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων δεν συγκρίνεται με τις ακαδημαικές σχολές.  Οι απαιτήσεις είναι πολλές καθώς θα πρέπει να αποκτήσεις την τεχνική να αποτυπωνεις τις εκάστοτε γνώσεις σου όχι παπαγαλία αλλά μέσα απο πραγματικά σενάρια και σε χρόνο πολύ συγκεκριμένο  (με το δευτερόλεπτο κατ'ακρίβεια) θαπρέπει να εξασκηθείς πολύ σε αυτό το κομμάτι (είναι το βασικότερο μαζί με το διάβασμα ίσως και σημαντικότερο).

 

4. Σχετικά μετους 36 μήνες πρακτικης εμπειρίας σου παραθέτωτο link http://www.accaglobal.com/us/en/student/practical-experience/36-months-practical-experience.html

Εαν θέλεις να συνεχίσεις για ορκωτός στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρείς και τις προυποθέσεις του ΣΟΕΛ.

 

5. Πτυχίο μπορείς να πάρεις καταρχήν βασικό πανεπιστημιακό τίτλο ΒSc (όχι μεταπτυχιακό) μόλις ολοκληρώσεις τα πρώτα 9 μαθήματα και αφού το δηλώσεις απο την αρχή.

Μετά σου δίνει την δυνατότητα με  μια πρόσφατη συνεργασία με το LSE να κάνεις ταυτόχρονα και μεταπτυχιακό αλλά μόλις περάσεις και τα P1-P3.

 

6. Καλά το διάβασες δίνεις μέσω του βρετανικού συμβουλίου και πληρώνεις σχεδόν τα διπλα (είναι special exam center στη Θεσσαλονίκη, κι εγώ απο Θεσσαλονίκη είμαι :P ).

 

7. Για CIMA απο όσο ξέρω αφορά management positions και όχι λογιστική. υπάρχουν και άλλα παρεμφερή CFA ACA για τραπεζική-χρηματοοικονομική κυρίως αλλά δεν γνωρίζω περισσότερα. Τέλος σχετικά με μεταπτυχιακούς τίτλους (Ms Econ, MBA) γνωρίζω οτι σίγουρα είναι πίο άμεσοι στο να τους αποκτήσεις και εννοείται πιο εύκολοι απο όγκο εργασίας-διαβάσματος. Σε ενα χρόνο full time ή δύο part-time και με 4000-10000 αποκτάς ένα μεταπτυχιακό εντός ή εκτός ελλάδας. Απο πλευράς αναγνωρισιμότητας, κύρους και επιλογών καριέρας δεν μπορούν σαφώς να συγκριθούν με το ACCA και λοιπούς επαγγελματικούς τίτλους (διαφορετικοί τίτλοι). Κατά την γνώμη μου και την εμπειρία μου εξαρτάται αν θέλεις να έχεις έναν άμεσο επιπλέον τίτλο-προσόν για την ελληνική αγορά εργασίας όπου μετράει αρκετά το μεταπτυχιακό ή εαν θέλεις να επενδύσεις σε ενα διεθνοποιημένο τίτλο με πολύ αξιόλογο και μεγαλύτερο κέντρο βάρους αλλά με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας.

Δεν γνωρίζω την ηλικία σου, την οικογενειακή σου κατάσταση,την επαγγελματική σου εμπειρία-γνώσεις, τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά  και κυρίως το πόσο διατεθημένος είσαι  να ξοδέψεις χρόνο και χρήμα και να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια και κόπο για να αποκτήσεις (εάν δεν τα παρατήσεις στην πορέια μετά απο κάθε μάθημα που δεν θα επιτυγχάνεις οριακά ίσως έστω και αν έχεις διαβάσει ατελείωτες ώρεςόλη την ύλη) . Οπότε πριν μπεις σε αυτό το ΄΄λούκι΄΄ και προκειμένου να μην χάνεις άδικα πολύτιμο χρόνο και χρήμα ενημερώσου για όλα τα σχετικά ρώτησε τον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις που ανέφερα και μετά αποφάσισε το επόμενο βήμα σου.

 

Εγώ είμαι εδώ για οποιαδήποτε βοήθεια εαν μπορώ να βοηθήσω σε κατι άλλο. Ελπίζω να σκεφτείς αυτά που σου είπα και να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόφαση για το επαγγελματικό σου μέλλον.

Και επειδή είμαστε και καρντάσια μια συμβουλή: μην αγχώνεσαι πολύ, σκέψου ήρεμα και χαλαρά  και είμαι σίγουρος οτι αποτην στιγμή που μπήκες στον κόπο να ψάχνειςκαι να ρωτάς είσαι σε καλό δρόμο και θα πετύχειςτους στόχους σου.

 

Φιλικά

Leo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Είσαι ωραίος καρντάση! :D Συγνώμη για την αργοπορία, αλλά οι απαντήσεις σου γέννησαν κι άλλες ερωτήσεις και έψαχνα να βρω άκρη! Φυσικά, θα ρωτήσω και στο ACCA ή σε κάποιο φορέα εδώ, αλλά αν μπορείς, βοήθησε με στα παρακάτω... Συγνώμη που σε ζαλίζω, απλώς με βοηθάς πάρα πολύ!

 

4. Στο experience info γράφει "Experience can be gained prior to registering with ACCA, while you are studying for the exams and/or after you have completed the exams." και επίσης "Ideally, this means that you have a job where the majority of your time is spent on activities and tasks that are accounting, finance, audit and assurance related, or in other related technical areas such as taxation, insolvency and forensics."

 

Αν κατάλαβα καλά το πρώτο σκέλος εννοεί πως μπορείς να αποκτήσεις την εμπειρία σου και ΠΡΙΝ γραφτείς στο ACCA; Το ρωτάω επειδή ήδη δουλεύω αρκετά χρόνια με ένσημα! Στο 2ο κομμάτι δεν έχω πρόβλημα, μιας και δουλεύω σαν λογιστής. Απλώς, απ' ό,τι παρατήρησα, υπάρχει ένα section που ονομάζεται "my experience", αλλά δε ξέρω τι αποδέχονται σαν αποδεικτικό... Πρέπει να εμπλέξεις τον εργοδότη, ζητώντας βεβαιώσεις ή αρκούν τα δημόσια έγγραφα από τις αρχές; Για τους δικούς μου λόγους θα ήθελα να αποφύγω το πρώτο σκέλος, αν και - απ' όσο διάβασα το έντυπο - ο εργοδότης υπάγεται προς PER. 

 

5. Απ'όσο διάβασα (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) μπορείς να αποφασίσεις και στην πορεία για το BSc, όχι απαραίτητα απ'την αρχή... Αυτό για το LSE που το διάβασες; Αν ισχύει (και φυσικά είναι φθηνό) είναι φοβερή ευκαιρία!

 

6. Οπότε συμφέρει να προετοιμαστείς για 2 - 3 μαθήματα κάθε φορά και να πηγαίνεις να δίνεις Αθήνα, με λίγα λόγια, αν φυσικά βολεύουν οι ημερομηνίες...

 

7. Από αντικείμενο με έψηναν CIMA και CPA, αλλά ειδικά το 2ο δεν έχει τόσο εφαρμογή στην Ελλάδα - Ευρώπη, σχετικά όμως με το πρώτο; Έχεις κάποια άποψη;

 

8.  Ισχύει πως σε κάποια απ' τα τελευταία parts δεν είναι μόνο multiple choice και θέλει ανάπτυξη;

 

Εν κατακλείδι, κατά 90% μάλλον θα αρκεστώ στο opentuition και στην ανάγκη σε κάτι από Kaplan, που απ' όσο είδα βοήθησε αρκετό κόσμο. Απ' όσο είδα τα notes (γιατί απ'ό,τι κατάλαβα απ' τα notes διαβάζεις), μου φάνηκε πως θέλει προσπάθεια μεν, αλλά βατό. Οι tutors αλλά και οι συμμαθητές σου στο forum είναι αρκετά βοηθητικοί, οπότε θέλω να πιστεύω πως βγάζεις άκρη! Είναι αλήθεια πως έχω να "στρωθώ" χρόνια, αλλά θεωρώ πως κάτι θα κάνω...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ας πάρουμε μία-μία τις ερωτήσεις:

 

4. Σωστά κατάλαβες οτι μπορέις να υπολογίσεις σαν εμπειρία-προυπηρεσία για την συμπληρωση 36μηνών και αυτλη που απέκτησες πριν την εγγραφή στο ACCA. Το μόνο που κάνεις σαν πρώτο βήμα είναι απλά να δηλώσεις τους μήνες στο σχετικό σημείο στα στοιχεία σου. Απο εκεί και πέρα μπορεί να σου ζητήσει το ACCA εαν σε επιλέξουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο να αποδείξεις αυτή την προυπηρεσία. Εκεί δεν ξέρω τι μπορεί να ζητήσουν, προφανώς βεβαίωση εργοδότη ή ασφαλιστικές εισφορές ή και τα δύο.

 

5. Για το BSc πρέπει αν θυμάμαι καλά να δηλώσεις οτι σε ενδιαφέρει πριν να δώσεις εξετάσεις το F9. Δεν είμαι όμως σίγουρος, ψάξτο. Για LSE MSc δες εδώ:  http://www.accaglobal.com/gb/en/campaign/msc-professional-accountancy.html

 

6. Εξαρτάται αν είναι να δίνεις τα λεφτά σε διαμονή και εισιτήρια δεν συμφέρει μιας και οι ημερομηνίες εξετάσεων μπορεί να διαφέρουν και κατά μια εβδομάδα μεταξύ τους. Καλύτερα να διαβάζεις στην ησυχία του σπιτιού σου και να πας ήρεμος στις εξετάσεις κατα την ταπεινή μου γνώμη.

 

7. To CPA αναφέρεται και έχει κυρίως εφαρμογή  στις ΗΠΑ (όπως αναφέρεις)  οπότε το ACCA έχει μεγαλύτερο κύρος και προτείνεται για εργασία στην  ΕΕ.

Το CIMA αφορά Management accounting & corporate analyst positions. Οι γνωσεις που παίρνεις είναι στον τομέα του management accounting ενώ το ACCA εξειδικεύεται στο κομμάτι της λογιστικής. Απο τη στιγμή που εργάζεσαι ως Β.Λογιστής θα πρέπει να σε ενδιαφέρει περισσότερο το ACCA για να διευρίνεις την καριέρα σου ως AUDITOR-TAX-ACCOUNTANT. Αν όμως σε ενδιαφέρει καριέρα στην βιομηχανία σαν οικονομικός αναλυτής-κοστολόγος ή ακόμα και οικονομικός διευθυντής τότε να ακολουθήσεις το CIMA μάλλον.

 

8. Απόσο ξέρω έχουν αλλάξει τα F exams se multiple choice γιατί όταν έδινα εγώ ήταν 3-4 ερωτήσεις case sudy. Πάντως τα P exams προς το παρόν είναι συνήθως 3 υποχρεωτικές ή 4 εκ των οποίων διαλέγεις τις 3 ερωτήσεις. ¨Είναι case study και χρειάζεται να εφαρμόσεις την θεωρία στο εκάστοτε σενάριο και να το ανπτύξεις με λογική σειρά εαν θέλεις να έχεις πιθανότητες να περάσεις.

 

Οι approved learning providers είναι BPP, Kaplan Financial και έχουν καλά βιβλία και οι δύο. Επίσης τα notes+videos του open tuition στα θεωρητικά κυρίως μαθήματα.

Απο την στιγμή που έχεις όρεξη ξεκίνησε το γιατί αξίζει τον κόπο αλλά να λάβεις υπόψην σου ότι θα πρέπει να επιβάλλεις στον εαυτό σου σε όλη την διάρκεια αυτοπειθαρχεία και οργάνωση. Είναι δύσκολη η διαδρομή με αποτυχίες γι'ατυτό το πιο σημαντικό απόλα είναι να μην τα παρατάς στη κάθε αποτυχία αλλά να συνεχίζεις. Ξέχνα ελεύθερο χρόνο τα ΣΚ, φίλους και οικογένεια. Θα βρίσκεις βέβαια χρόνο κξαι για αυτά αλλά περιορισμένο. Αν έχεις δύναμη να υποστέις αυτή την πραγματικότητα για τουλάχιστον 3 χρόνια προχώρα και ειδικά αν τώρα που είσαι νέος και πιθανόν χωρίς ακόμα οικογενειακές υποχρεώσεις. Γιατί μετά είναι ακόμα δυσκολότερο όσο περναέι ο καιρός και ο "ελεύθερος χρόνος" μας σπανίζει όλο και περισσότερο.

 

Ελπίζω να βοήθησα και για οτιδήποτε άλλο στη διάθεση σου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...