Jump to content
 • 0
Sign in to follow this  
alekosmp

Διασφάλιση της αυθεντικότητας προέλευσης (ΕΛΠ)

Question

Παρατηρώ πως υπάρχει ξεκάθαρη υποχρέωση όχι μόνο για τον εκδότη των στοιχείων αλλά και για τον λήπτη των στοιχείων να διασφαλίζει την αυθεντικότητα προέλευσης κάθε συναλλαγής.

 

Άρθρο 15: Αυθεντικότητα τιμολογίου

15.2.3 Για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας προέλευσης, μεταξύ άλλων:

α) Ο προμηθευτής πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίζει ότι το τιμολόγιο εκδόθηκε πράγματι από τον ίδιο ή στο όνομά του και εκ μέρους του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση ενός αντιγράφου του τιμολογίου στα λογιστικά έγγραφα. Εάν πρόκειται για αυτοτιμολόγηση ή εάν το τιμολόγιο εκδίδεται από τρίτον, αυτό μπορεί να αποδειχθεί μέσω δικαιολογητικών εγγράφων.

β) Ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών (πελάτης) πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίζει ότι το τιμολόγιο που ελήφθη προέρχεται από τον προμηθευτή ή τον εκδότη του τιμολογίου. Δηλαδή, ο λήπτης πρέπει να εφαρμόζει τις κατάλληλες δικλίδες για να διασφαλίζει την αυθεντικότητα προέλευσης (ότι δηλαδή ο αναφερόμενος προμηθευτής έχει πραγματοποιήσει την παράδοση των αγαθών ή υπηρεσιών) και επιπλέον πρέπει να διασφαλίζει την ταυτότητα του εκδότη

 

Για τον εκδότη η ΠΟΛ 1003/2014 αναφέρει πως αυτό μπορέι να γίνεται με ένα απλό αντίγραφο τιμολογίου.

 

Για τον λήπτη όμως ενδεικτικά αναφέρει

 

15.3.1 Η παράγραφος αυτή παραθέτει [στοιχεία (α) έως (δ)] ενδεικτικούς τρόπους διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης και της ακεραιότητας του περιεχομένου του τιμολογίου.

 

Δηλάδή

 

3. Η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητας του περιεχομένου ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί να διασφαλίζεται με τους πιο κάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τρόπους: 
α) Χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής που έχει δημιουργηθεί από έναν μηχανισμό δημιουργίας ασφαλών ηλεκτρονικών υπογραφών και στηρίζεται σε πιστοποιητικό εγκεκριμένου φορέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του π.δ.150/2001 (Α΄125).  
β) Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI), όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της σύστασης 1994/820/ΕΚ της Επιτροπής, της 19ης Οκτωβρίου 1994 (Επίσημη Εφημερίδα Ε.Κ. EL 388/28.12.1994), εφόσον η συμφωνία σχετικά με αυτήν την ανταλλαγή προβλέπει τη χρησιμοποίηση διαδικασιών που εγγυώνται τη γνησιότητα της προέλευσης και την ακεραιότητα των δεδομένων.  
γ) Εκκαθάριση συναλλαγών πωλήσεων μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το ν. 3862/2010.  
δ) Χρήση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 12.

 

Εν συντομία αυτός ο κακόμοιρος ο λήπτης των στοιχείων τι πρέπει να κάνει?

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

1) Ηλεκτρονικό τιμολόγιο δεχόμαστε αν κ εφόσον γουστάρουμε

2) Εάν ο προμηθευτής σου είναι τόσο μάγκας-δυνατός κ χωρίς αυτόν δεν κάνεις ... την κάνεις τουμπεκί κ επενδύεις στις κατάλληλες υποδομές.

3) γ)-> δες και vivapayments (μάλλον θα είναι από τους πρώτους που θα το περπατήσουν)

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

α) Οκ για το ηλεκτρονικό τιμολόγιο έχει πλέον προστεθεί πως η εξόφληση του έτσι και αλλιώς αποτελεί σιωπηρή αποδοχή. Αλλά για τον λήπτη δεν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα νομίζω.

β) δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το μέγεθος (όχι πως δεν παίζει ρόλο!) αλλά στο ότι με ενδιέφερε να ξέρω πως ο λήπτης μπορεί να αποδείξει ότι έχει δείξει την δέουσα επιμέλεια στις συναλλαγές του σε κάθε περίπτωση. Εξάλλου όλοι οι τρόποι διασφάλισης με εξαίρεση το β) (που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατι είναι ακριβό), δεν περιλαμβάνουν κάπου συμμετοχή του λήπτη. Οπότε τι υποδομές να έχει.

γ) Αν δεν κάνω λάθος το Vivapayments είναι ένας τρόπος εξόφλησης/είσπραξης απο πιστωτικές. Δεν έχει να κάνει με διασφάλιση του λήπτη.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Καλημέρα! Θέλω να κάνω την εξής παρατήρηση-ερώτηση: Το άρθρο 15 που αφορά την αυθεντικότητα του τιμολογίου έχει να κάνει μόνο με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο? Διότι οι τρόποι διασφάλισης της αυθεντικότητας του ηλεκτρονικού τιμολογίου αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 3 .

 

Στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου δεν διευκρινίζει σαφώς ότι αφορά μόνο το ηλεκτρονικό τιμολόγιο. Μιλά γενικά  για τιμολόγια που εκδίδονται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή

 

1. Η αυθεντικότητα της προέλευσης, η ακεραιότητα του περιεχομένου και η αναγνωσιμότητα του τιμολογίου που λαμβάνεται ή εκδίδεται από την οντότητα, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή, διασφαλίζεται από το χρόνο της έκδοσής του έως τη λήξη της περιόδου διαφύλαξής του.  

 

Αναμένω παρατηρήσεις-απόψεις

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

1) Τσεκάρεις στο σύστημα του υπουργείου οτι η επιχείρηση υφίστατε και λειτουργεί.

2) Τσιμπάς υπογραφούλες κ ας μην τις θέλουν τα ΕΛΠ

3) Έχεις τις αποδείξεις  εξόφλησης - κατάθεσης προς τον τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή σου. 

( πιστεύω οτι μιλάμε για άνω των 500€ παραστατικά... αν τώρα ο έλεγχος ασχοληθεί με τα μικρότερα ...χαρά στο κουράγιο του)

Αν τεθεί κ πάλι θέμα ακεραιότητας μπορούν να το αντιπαραβάλουν με το παραστατικό του προμηθευτή σου (σε επίπεδο αξιών αυτό ήδη έχει γίνει μέσω της ΜΥΦ)

 

Το θέμα, όμως  δεν είναι η αυθεντικότητα των παραστατικών-αρχείων .... αλλά η αυθεντικότητα του τραπεζικού λογαριασμού.

Δηλαδή μην έχουμε αύξηση καταθέσεων 50.000€ μέσα στο 2014 κ δηλώσουμε κέρδη 5000€

(Ξέρω ξέρω ένα μηδενικό είναι ... αλλά αυτό κάνει όλη την διαφορά.)

 

Όταν, λοιπόν, έρθουν τα τζιμάνια του ελέγχου να σε ρωτήσουν πως το έκανε ο πελάτης σου αυτό το κόλπο  (για να το κάνουν κ αυτοί), θα σε απασχολεί και τότε η αυθεντικότητα των αρχείων;;;

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Μάλλον θα αστειεύεστε  ..που θα κάτσουμε να ασχολούμαστε με όλα αυτά.Ας αποδείξει το ΚΡΑΤΟΣ ότι δεν είναι αυθεντικά.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

 

γ) Αν δεν κάνω λάθος το Vivapayments είναι ένας τρόπος εξόφλησης/είσπραξης απο πιστωτικές. Δεν έχει να κάνει με διασφάλιση του λήπτη.

Άρθρο 15 παράγραφος 3 Ν.4308

γ) Εκκαθάριση συναλλαγών πωλήσεων μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το ν. 3862/2010.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...