Jump to content
  • 0

Ανταποδοτικά Τέλη Δήμων και ΤΑΠ


kstaf
 Share

Question

Καλησπέρα σε όλους,

 

θα εκτιμούσα κάθε βοήθεια, γνώση και γνώμη στο συγκεκριμένο θέμα καθώς βρέθηκε από το πουθενά να κτυπά και την δική μου πόρτα. Θα αναπτύξω λίγο το ιστορικό:

Τα πεθερικά μου το 1989 έκτισαν μια τετραόροφη οικοδομή, η οποία αποτελείται από υπόγειο (2 αποθήκες των 70 τμ), ισόγειο (2 καταστήματα των 70 τμ), 1ο, 2ο και 3ο όροφο (κάθε όροφος έχει από ένα οροφοδιαμέρισμα) με τον 2ο και 3ο όροφο να μένουν ημιτελείς στην οικοδομή. Το 2006 έκαναν γονική παροχή:

-  στο μεν ένα παιδί τους την μια αποθήκη υπογείου και το ημιτελές διαμέρισμα 2ου ορόφου με πλήρη κυριότητα, και το ένα κατάστημα ισογείου με ψιλή κυριότητα διατηρώντας οι ίδιοι την επικαρπεία.

- στο δε άλλο παιδί τους (και εξαιρετικό σύζυγό μου) την άλλη αποθήκη του υπογείου και το ημιτελές διαμέρισμα 3ου ορόφου με πλήρη κυριότητα, και το άλλο κατάστημα ισογείου με ψιλή κυριότητα διατηρώντας οι ίδιοι την επικαρπεία.

Μετά από πολλούς κόπους και βάσανα (ειδικά λόγω κρίσης) καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το οροφοδιαμέρισμα του 3ου ορόφου πριν 1 μήνα ακριβώς και ξεκινήσαμε διαδικασία παροχής ρολογιού από την ΔΕΗ. Η ΔΕΗ μας ζήτησε μια βεβαίωση από τον Δήμο περί μη οφείλης ανταποδοτικών τελών και ΤΑΠ. Ο σύζυγος μου πήγε πριν δυο βδομάδες στον Δήμο και τα νέα ήταν δυσάρεστα! Και εξηγούμαι:

1. Καταρχήν ο Δήμος όσον αφορά την οικοδομή ολόκληρη αυτό που είχε στα κοιτάπια του ήταν ότι η οικοδομή αποτελείται από ένα ισόγειο και έναν πρώτο όροφο, κοινώς για τον δήμο δεν υπήρχαν πουθενά υπόγεια, 2ος και 3ος όροφος.

2. Επειδή λέει δεν πήγαμε μέχρι τέλος Απριλίου 2014 να ενημερώσουμε τον Δήμο ότι έχουμε ημιτελείς κατοικίες και υπόγεια, οφείλουμε ανταποδοτικά τέλη και ΤΑΠ της τελευταίας πενταετίας (καθώς το προγενέστερο διάστημα παραγράφεται) με πρόστιμο 200%, το οποίο ο Δήμος απαιτεί ολόκληρο χωρίς διακανονισμούς καθώς όπως αναφέρει δεν μπορούμε να υπαχθούμε σε καμιά ευνοϊκή ρύθμιση λόγω μη δήλωσης των ακινήτων.

Μπορεί κάποιος να μου δώσει μια ιδέα για το πως να χειριστώ την κατάσταση; Κατανοώ ότι ο σύζυγος μου μόλις του έγινε η γονική παροχή το 2006 όφειλε να ενημερώσει τον Δήμο (κάτι που δεν ήξερε), και δεν έχω πρόβλημα να πληρώσουμε το οποιοδήποτε κόστος προκύπτει εφόσον είναι δική μας υπαιτιότητα. Αυτό που δεν κατανοώ είναι πως γίνεται ένας Δήμος να του αναφέρεις ότι επιθυμείς να εξοφλήσεις όλο το ποσό εφάπαξ και να μην κάνει καμία απολύτως μείωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις.

Εφόσον μέχρι σήμερα 27/6/2014 δεν έχουμε πάει επίσημα στον Δήμο να ενημερώσουμε για τα ακίνητα που λείπουν από τα κοιτάπια του, μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει πως να πάω να τα δηλώσω αλλά συνάμα να υπαχθώ σε κάποια ευνοική ρύθμιση μείωσης προστίμων; Όπως κατανοείτε τα ποσά είναι τρομερά (μας έχουν αναφέρει 4000 συνολικά για εμάς και άλλα 4000 για τον αδερφό του συζύγου μου) και φυσικά οι εποχές είναι δύσκολες. Θα με διευκόλυνε οποιαδήποτε βοήθεια καθώς ο Δήμος δεν έχει δείξει την ευγενή διάθεση να με καθοδηγήσει με αποτέλεσμα να δαπανώ ατελείωτες ώρες στο diavgeia και στο google αναζητώντας αποφάσεις και παρόμοιες περιπτώσεις.

 

Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων και μόνο που θα διαβάσετε το δράμα μου!!! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Καλησπέρα iscr! Σε ευχαριστώ για την απάντηση καταρχήν! Γνωρίζω την συγκεκριμένη απόφαση, αφορά στον Ν. .4257/2014 που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο. Το πρόβλημα είναι ότι ο Νόμος είναι σαφής "Δικαιούχοι θεωρούνται όσοι οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δήμους κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.". Εμείς αυτή την στιγμή δεν έχουμε βεβαιώσει καμία οφειλή, τα ποσά μας τα έχουν αναφέρει προφορικά καθώς εάν προχωρούσαμε στην έκδοση του ποσού θα ήταν άμεσα καταβλητέο (άσε που εμείς πήγαμε τώρα τον Ιούνιο οπότε και να θέλαμε δεν το προλαβαίναμε αυτόν τον νόμο). Κατά συνέπεια για τον Δήμο μας απλά δεν υπάρχουμε καθόλου μέχρι να τους πάμε την γονική παροχή και να μας περάσουν στα συστήματα τους. Ουσιαστικά ο Δήμος αυτό που λέει είναι ότι αφού τώρα έρχομαι για πρώτη φορά να δηλώσω ότι έχω μια ημιτελή κατοικία από το 1989, ο Δήμος για την τελευταία 5ετία (για την οποία δεν υπάρχει παραγραφή χρεών) δεν μπορεί να αποδεκτεί ότι είναι ημιτελής και θα με χρεώσει για δημοτικά τέλη τελευταίας 5ετίας σαν να ήταν το διαμέρισμα κλειστό και μη ηλεκτροδοτούμενο με 200% πρόστιμα. Μου ανέφεραν από τον Δήμο ότι μέσα στο καλοκαίρι θα βγει νέα τροποποίηση του Νόμου για να συμπεριλάβει και την δική μας περίπτωση αλλά πολύ φοβάμαι πως ό,τι ήταν να βγει, βγήκε και προφανώς η τελευταία διευκόλυνση ήταν η απόφαση που μου ανέφερες και εσύ.


Εάν υπάρχει κάποιος που να μπορεί έστω να μου επιβεβαιώσει κάπως ότι πράγματι είναι στα σκαριά ρύθμιση και για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν πάει μέχρι σήμερα ποτέ στον Δήμο για ρύθμιση οφειλών, θα το εκτιμήσω πραγματικά! Η όλη ιστορία με έχει κάνει να χάσω τον ύπνο μου!


Link to comment
Share on other sites

  • 0

Προσφυγή ενώπιον της φορολογικής επιτροπής του Δήμου η οποία εχει τη δυνατότητα μείωσης του προστίμου εως 50%. Όμως να πληρώσεις ΤΑΠ απο που ως που όμως να πληρώσεις ανταποδοτικά τέλη για αποθήκη που ήταν μη ηλεκτροδοτούμενη και μη χρησιμοποιούμενη, δεν καταλαβαίνω γιατι επρεπε να εχει δηλωθεί μεχρι τον Απρίλιο, οταν ολοκληρώθηκε δηλώθηκε.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Ούτε εγώ το καταλαβαίνω, αλλά υπάρχει νόμος όπως μου ανέφεραν που με υποχρέωνε να πάω μέχρι τον Απρίλιο να δηλώσω το ημιτελές διαμέρισμα και την μη ηλεκτροδοτούμενη αποθήκη, ακόμη και στην περίπτωση μας που δεν έχουν δλδ ηλεκτροδοτηθεί ποτέ. Γενικώς με τον Δήμο άκρη δεν υπάρχει καμία, μόνο πνεύμα...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...